Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Potrosnja Focus 1.8 tdci

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Potrosnja Focus 1.8 tdci

Poruka od dule0911 » sreda, 6. okt. 2010. u 19:24h

TDDI moze samo da trosi vise od TDCI-a. Poenta comon-rail ubrizgavanja nije samo u snazi vec i u potrosnji posto se mnogo preciznije odredjuje kolicina goriva koja treba da se ubrizga.
Ovo naravno vazi za ekonomican mod voznje, pod punim gasom ce tdci povuci vise goriva ali ce i biti srazmerno brzi :D
Fiesta!!

fokus1,8tdcile
Poruka: 31
Član foruma od: nedelja, 11. jul 2010. u 15:41h

Poruka od fokus1,8tdcile » četvrtak, 7. okt. 2010. u 00:32h

Fokus 1,8tdci2002 100 k. nemam digitalni merac potrosnje, ali sam nekoliko puta merio punjenjem do cepa.. rezultat sledeci... relacija nis / autoputem do beograda , nis / cacak ibarska magistrala, pa obet beograd autoputem, vise puta potrosnja je oko 6,5... sipano na eko i na jugopetrol. na autoputu prosecno oko 140 povremeno i 170km auto vuce kao lud.
Probao sam da vozim i okko 100 na sat da bio smanjio potrosnju vise puta na istoj relaciji kao i oko 80 do 50 na ibarskoj ne vredi najniza potrosnja oko 6.23.
Malo sam razocaran mislio sam da moze potrosnja pasti ispod 6, jer moju prijatelji voze astru dizel i golfa 4 i kunu se da im se spusta oko 5 ali nema sanse nisam uspeo, ako je za utehu moj fokus je za njihovu astru i golfa formula 1. prvo sto je tih necuje se a drugo sto kad krenem na zlatibor samo mercedes moze da me pretekne na usponu.
Jedino sto sam od stalnog merenja do cepa isprovocirao plovak, pa izgleda da nece jos dugo. kad sipam do kraja ukoci se. ali nasao sam mu caku otvorim gepek, zaljuljam ga i proradi plovak, neznam kako i zasto ali tako je.

Fokusirani Neuron
Poruka: 3
Član foruma od: utorak, 6. apr. 2010. u 14:53h

Poruka od Fokusirani Neuron » četvrtak, 7. okt. 2010. u 02:01h

mmajstor piše:morao bi manje da trosi od Tdci. Nije isto 90 i 115 konja. Ne verujem da moj tdci moze da trosi 5l na bilo kom putu.
Može ispod 5l, veruj mi. Ne mnogo manje, ali može. Trudio sam se da što je moguće preciznije opišem pod kojim sam uslovima došao do izmerenih veličina. Radi se o Focusu 1.8TDCi, Mk2, 115KS. Da sam onu, pomenutu, ravničarsku (poprilično ležernu) turu odradio još malo smirenije, bez žurbe u povratku, a potrošnju merio van naseljenih mesta, verujem da bih uspeo da prođem nižom potrošnjom, ali računaj da izvan grada može da se troši ispod 5l, ukoliko voziš smereno, a auto nije preopterećen. Ne govorim o autoputu, a ne odnosi se ni na puteve sa krivinama i usponima, tj mnogo naprezanja i rada menjačem (mada to volim).

Grad je potpuno druga priča. Nemoj da očekuješ potrošnju ispod 8l (donji prosek). Troši dosta u "kreni-stani", uslovima, ali ako je gradska vožnja malo brža, izvan špiceva, a tu mislim na vožnju u 2. i 3. brzini, stvar se već menja. Znam da kada ga ležerno vozim novobeogradskim i drugim "bržim" gradskim saobraćajnicama, spuštam potrošnju. Krstariš kao taksisti, ne zalećeš se, ako nisi siguran da ćeš proći semafor i sl. Na kraju ćeš do odredišta stići kad i onaj što je preticao kolonu i sve vreme menjao trake. To je čar gradske vožnje. :)
Proveri pritisak u gumama, zaista pomaže.

Potrošnja najviše zavisi od tehnike vožnje. Savetujem ti da probaš i siguran sam da ćeš se iznenaditi.

Goran Mond
Poruka: 287
Član foruma od: nedelja, 21. dec. 2008. u 13:30h
Kontakt:

Poruka od Goran Mond » četvrtak, 7. okt. 2010. u 11:32h

-ako nekog zanima, Mondeo 2.0 tddi 115 ks 2002god.,potrosnja na otvorenom 7.5,u gradu 8.5,uglavnom pun gas,klima bez klime jako slicna potrosnja,kad dam caletu auto,trosi oko 1.5 litra manje na 100 km)))

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » četvrtak, 7. okt. 2010. u 14:06h

Ne stedis ga :D mislim gorivo mrgreen ..evo ja sam sad imao priliku da ispitam potrosnju,za 4 dana sam presao 400km i to 240km otvorenog puta i 160km u gradu a potrosio mi je tacno 25l sto izadje 6.25l za neki sveukupni prosek,nego kad pricamo o gorivu jel zna neko koliko tacno stane u Mondeov rezervoar,u manualu pise dizel vozila max 58.5l ali na netu nailazim na podatak za moj 2005 godiste Ghia 56l pa ne znam sta je tacno?
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Goran Mond
Kontakt:

Poruka od Goran Mond » četvrtak, 7. okt. 2010. u 16:42h

Uspevao sam ja na ponekoj pumpi da sipam i 62 L ))))opusteno kradu na pumpama i po 10%,inace Tdci trosi osetno manje od Tddi

mmajstor
Poruka: 19
Član foruma od: utorak, 21. sep. 2010. u 10:22h

Poruka od mmajstor » ponedeljak, 11. okt. 2010. u 10:37h

Goran Mond piše:Uspevao sam ja na ponekoj pumpi da sipam i 62 L ))))opusteno kradu na pumpama i po 10%,inace Tdci trosi osetno manje od Tddi
to je upitno, vidim svako tvrdi razlicito. Logicnije je da Tdci trosi vise. A vec smo napomenuli da ako pisete o pojmu "gradska voznja" to nista ne znaci, opisite detaljnije o kom gradu je rec, da li je spic, kreni/stani, relaciju itd itd....Samo tako mozemo da dobijemo relevantne uporedne podatke

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » ponedeljak, 11. okt. 2010. u 11:51h

Zasto je to logicnije?A pumpe verujem da kraduckaju (da kazem poneke ponekad ili mozda da budem potpuno fer ne preciznost merenja nasutog goriva ide u njihovu korist) mrgreen i to sam imao prilike licno da se uverim,doduse plin je bio u pitanju ali svejedno..

Slika

Goran Mond
Kontakt:

Poruka od Goran Mond » ponedeljak, 11. okt. 2010. u 14:08h

Gradska,gradska sto bi se reklo,u prepodnevnom spicu na Novi Beograd,i nazad do centra isto al u popodnevnom spicu,10 + 10km voznje ukupno 70min,tako da verovatno nije isto kao kad tu udaljenost nocu predjem za 15 min isto gradske voznje

milanhgt
Poruka: 27
Član foruma od: subota, 29. jan. 2011. u 22:31h

Poruka od milanhgt » petak, 18. feb. 2011. u 23:47h

ford mondeo 2.0 tddi 115 ks trosi mi izmedju 10 i 11 l na 100km i to lagane voznje neznam zbog cega???

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » petak, 18. feb. 2011. u 23:58h

vrlo kratke relacije (hladan motor- veca potrosnja), dizne, turbina, kako vuce, jeli zvizdi turbina, treba da pocne negde na 1700 obrtaja, ispumpane gume, trap, auspuh, i gde sipas naftu, kakvog je kvaliteta i koliko ti ukradu.......

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 19. feb. 2011. u 10:55h

Da 1.8 dizel motor trosi preko 8 l u gradu ,po meni je mnogo . Benzinac 1.8 iste snage kao taj tdci trosi 8-9 po gradu . Nema iskustva sa fokusom , vozio sam akord 2.2 cdti koji min trosi 4.4 l po otovrenom putu , a po gradu oko 7-8 l . Prosek automobila je 6.7 l .Auto je od 150 ks i tezi je od fokusa . Relativno je nov , imao je 30k na satu tada ... Da li su ti tdci motori trosili toliko i kada su imali po par desetina hiljada na satu , ili je to posledica obrtanja vise 100 k kilometara ?

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » utorak, 22. feb. 2011. u 20:07h

I jeste velika potrosnja za neku normalnu voznju..Fokusu sa tim motorim je po fabrici gradska potrosnja 6.7l..e sad fabrike pisu svasta u svoju korist ali iz licnog iskustva mogu reci da moja gradska potrosnja u NS ispada manja od navedene fabricke..vise puta sam izmerio potrosnju od pocetka zime i ispada 7.4l;7.5l a po fabrici 8.1l na 100km..uglavnom to je za auto od 1500kg+,zima,kratke relacije..e sad moze i vise bez ikakvog problema pogotovo sto tera da ga gazis ali pricamo o nekim normalnim vrednostima..tesko je proceniti koja bi normalna potrosnja bila kad bi svih 100km proveo u spicu tako da neke ovde navedene potrosnje mozda uopste nisu toliko velike koliko prosto zavise od situacije..mislim da tu BG nema konkurenciju..
Evo sta pise u brosuri kako je merena gradska i vangradska potrosnja za Mondeo Mk3..
Urban:An engine started cold in laboratory conditions operated at varying speeds,maxumum 31mph average 12mph over a theoretycal distance of 2.5 miles (4km)..
Extra Urban:Conducted immediately after the urban cycle,it consists of half steady speed driving and half varying speed driving,maximum 75mph over a distance of 4 miles(7km)

Slika

edison
Poruka: 94
Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 22:42h

Poruka od edison » utorak, 22. feb. 2011. u 20:42h

koliko naspete toliko i potrošite

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 22. feb. 2011. u 22:09h

E lepo si rekao edisone.

Inace potvrdjujem cedinu pricu, dosta zavisi od situacije. Meni mondeo po BGu u uglavnom gradskoj voznji (plus malo autoputa) zimi trosi do 8L najvise (oko 7.5L uglavnom), ako se forsira iskljucivo gradska voznja guzva itd, ne ide preko 8.5-8.7, bar je to najvise sto sam izmerio. tako da se ne razlikuje mnogo od fabricke specifikacije (nisam ni znao da je toliko za fabriku, mislio sam da ce da stave jos manje :) )
Fiesta!!

mvpadina
Poruka: 3
Član foruma od: utorak, 11. jan. 2011. u 21:47h

Poruka od mvpadina » nedelja, 27. feb. 2011. u 14:09h

Možda ste videli iz ranijih postova da sam imao problem sa diznama i pumpom na Focusu 1.8 tdci, ali što se tiče potrošnje auto me preporodio, nemam veliku potrošnju 6.2 litara zimi na kratkim relacijama je već alarmantno za mene sad mi je potrošnja posle remonta 5,2 na kompjuteru više puta sam testirao i nisam imao razlike ne vozim agresivno ali na lokalnim putevima idem i do 120 km/čas po auto putu 140-150 km/čas i kad sam išao do budve prošle godine punjenjem do čepa ne gledajući kompjuter potrošnja mi je bila u proseku 5,2, imam i senika da vam ne pričam da mi je tu potrošnja 2 litra više na 100 km bez obzira na vožnju a ne može da se uporedi vožnja fokusa i denika , ford se ponaša kao sportaš u odnosu na senika koji ima 1.9dci motor od 101 ks. Tako da pogledajte katalizatore kod fokusa je dosta ljudi izbacilo iz upotrebe .

milanhgt
Poruka: 27
Član foruma od: subota, 29. jan. 2011. u 22:31h

Poruka od milanhgt » nedelja, 27. feb. 2011. u 20:20h

dali je bucniji motor kad se izbaci katalizator??? ima li eger ventil veze za potrosnjom?? majstor kaze da mi je zapusen i da ga treba ocistit jer na dijagnostici nema ocitavanja za taj eger

Dare
Poruka: 10
Član foruma od: nedelja, 23. jan. 2011. u 18:25h

Poruka od Dare » utorak, 1. mar. 2011. u 12:20h

Ne znam ljudi... moj Focus 2005 god. 1.8 tdci, ovde po Novom Sadu troši izmedju 8,5 i 9 l i to mi je previse! Jeste da se prelaze kratke relacije i auto ne stigne da se zagreje, guzva je po centru, dosta ima kreni stani i sve to, ali nisam ocekivao da mi dizel trosi ovoliko...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 1. mar. 2011. u 14:33h

Pa sa tom vrstom vožnje (kratke relacije i to po gradu) i smart dizel bi ti trošio 9-10 litara :D
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

dulemr
Poruka: 10
Član foruma od: petak, 8. okt. 2010. u 23:03h

Poruka od dulemr » sreda, 2. mar. 2011. u 09:46h

Čitam i vidim podeljena su mišljenja koji više troši TDCI ili TDDI ali koliko ja vidim manje troši TDDI 1.8.Redovno sipam na Molu u Jerkoviću i potrošnja mi ne prelazi 7-8l.I ja vozim u špicu i to od Jerkovića preko Gazele do Immocentra što će reći nekih 15km.Nemam prilike da idem preko 120km ali ga ne štedim.Po lepom vremenu potrošnja bude ispod 7l a sad kad je hladnije ide do 8l.Poklapa mi se stanje potrošnje na kompu sa sipanjem jer ja uvek držim pun rezervoar pošto mi je lakše da na svakih 200-300 km dolijem do čepa i ne mislim za 2500 rds nego od jednom za 7000 rds.

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 2. mar. 2011. u 11:26h

Katalizator se proverava na specijalan nacin...

Dizela samo drzi do 2000 obrtaja,ranije ukljucuj visi stepen prenosa i potrosnja ce biti niska thumbsuph
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

bkrmar
Poruka: 110
Član foruma od: petak, 24. sep. 2010. u 19:00h

Poruka od bkrmar » petak, 18. mar. 2011. u 01:31h

Pozdrav,
autoput BG-NS, isao sam u intervalu od 100-140 km/h i trosio je oko 6.5l. U gradu i dalje oko 9-10l. Izvadio sam katalizator i zatvorio EGR ventil.
Mada sam se pomirio sa tom potrosnjom, ako nista barem ide lepo auto. Realno trosi vise jer je uvezen iz Italije, naravno od babe koja ga je nedeljom vozila u crkvu. :D Lepo je jednom prilikom rekao moj deda: "Najbolji auto je nov auto" :)
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

zoradonjic
Poruka: 100
Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od zoradonjic » petak, 18. mar. 2011. u 13:31h

milanhgt piše:dali je bucniji motor kad se izbaci katalizator??? ima li eger ventil veze za potrosnjom?? majstor kaze da mi je zapusen i da ga treba ocistit jer na dijagnostici nema ocitavanja za taj eger
Razliku u buci posle skidanja katalizatora jedva da se može primetiti iz unutrašnjosti automobila-u vožnji.
Većina majstora sa kojima sam pričao slažu se da zatvaranje eger ventila utiče samo na ekologiju, na potrošnju ne.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » petak, 18. mar. 2011. u 22:34h

dulemr piše:Čitam i vidim podeljena su mišljenja koji više troši TDCI ili TDDI ali koliko ja vidim manje troši TDDI 1.8.Redovno sipam na Molu u Jerkoviću i potrošnja mi ne prelazi 7-8l.I ja vozim u špicu i to od Jerkovića preko Gazele do Immocentra što će reći nekih 15km.Nemam prilike da idem preko 120km ali ga ne štedim.Po lepom vremenu potrošnja bude ispod 7l a sad kad je hladnije ide do 8l.Poklapa mi se stanje potrošnje na kompu sa sipanjem jer ja uvek držim pun rezervoar pošto mi je lakše da na svakih 200-300 km dolijem do čepa i ne mislim za 2500 rds nego od jednom za 7000 rds.

TDCI trosi manje od TDDI,tisi je ,bolje se odaziva na gas,i imaju vecu snagu.TDDI od 90 ks trosi vise od TDDI 115KS,a isto tako i kod TDCI 115 ks i 130KS

Sa mondeom MKIII 2.0 TDCI 130KS u 6.brzini pri brzini kretanja oko 100 km mondeo trosi oko 3.5 l/100km
zoradonjic piše:Većina majstora sa kojima sam pričao slažu se da zatvaranje eger ventila utiče samo na ekologiju, na potrošnju ne.
utice i na potrosnju
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

matke
VIP
Poruka: 308
Član foruma od: subota, 17. okt. 2009. u 21:45h

Poruka od matke » ponedeljak, 21. mar. 2011. u 01:11h

ma lako je tebi gagi da ti mondeo trosi 3.5l kad ga testiras nizbrdo od avale do bubanj potoka :rotfl: probaj ga uzbrdo onda trosi10l lol
salim se naravno al moj sa onim glupim tiptronikom nezna sta je potrosnja ispod 6.5l pa makar ga mazio a prosek oko7.5l :suicide:
pozdrav thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“