Nascar zanimljivosti
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 15754
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: Nascar zanimljivosti
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Talladega_500
- Yankee

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Boss
- Poruka: 3672
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
"Boogity, Boogity, Boogity, let's go racin' Daniel"
Best finish: 2nd (2022)
- Talladega_500
- Yankee
Koji deo istorije...

- Talladega_500
- Yankee
Srusio se avion koji je u vlasnistvu nekadasnjeg NASCAR vozaca Greg Biffle.
Potvrdjeno da je 5 od 6 ljudi poginulo. Nije poznato da li je Biffle bio u avionu i ako jeste da li je i on jedan od poginulih. Na netu sam procitao da su u avionu bili Biffle, njegova zena, sin i kcerka, ali to su sve nezvanicne informacije.
Konferencija za stampu zakazana za danas popodne.

EDIT: Garrett Mitchell, poznatiji pod umetnickim imenom Cleetus McFarland (YouTuber i ARCA vozac) potvrdio da su Greg, njegova supruga i sin bili u avionu. Nije poznato da li je bila i njegova kcerka.

Potvrdjeno da je 5 od 6 ljudi poginulo. Nije poznato da li je Biffle bio u avionu i ako jeste da li je i on jedan od poginulih. Na netu sam procitao da su u avionu bili Biffle, njegova zena, sin i kcerka, ali to su sve nezvanicne informacije.
Konferencija za stampu zakazana za danas popodne.

EDIT: Garrett Mitchell, poznatiji pod umetnickim imenom Cleetus McFarland (YouTuber i ARCA vozac) potvrdio da su Greg, njegova supruga i sin bili u avionu. Nije poznato da li je bila i njegova kcerka.

- Talladega_500
- Yankee
Dosta medija prenose da Biffle jeste poginuo, ali to se zasniva na ovoj gore izjavi Mitchella. Jos nema zvanicnog saopstenja.

EDIT: Evo zvanicnog saopstenja porodice, izgleda da je istina.
Poginulo je 7 ljudi - medju njima Greg, njegova zena Cristina, njihov sin Ryder i Gregova kcerka iz prvog braka Emma. Takodje su stradali pilot Dennis Dutton, njegov sin Jack, i Gregov prijatelj Craig Wadsworth.

EDIT: Evo zvanicnog saopstenja porodice, izgleda da je istina.
Poginulo je 7 ljudi - medju njima Greg, njegova zena Cristina, njihov sin Ryder i Gregova kcerka iz prvog braka Emma. Takodje su stradali pilot Dennis Dutton, njegov sin Jack, i Gregov prijatelj Craig Wadsworth.

- Talladega_500
- Yankee
- Talladega_500
- Yankee
Jos uvek mi je tesko poverovati da se oovo desilo. Prvo Michael Annett, sada Greg Biffle. Izgubili smo dva mlada nekadasnja vozaca u veoma kratkom periodu.

- Talladega_500
- Yankee
Greg Biffle je dosao u Cup bas u vreme kada sam poceo da pratim NASCAR, znaci pocetkom 2000-ih godina. I brzo mi je zapao za oko jer je vozio za tada moj omiljeni tim Roush. On, Edwards, Kenseth, Martin i Busch - skoro pa dream team.
Biffle je prvi NASCAR vozac koji je osvojio titule u 2 serije (Truck i Busch). Ono sta je takodje zanimljivo o njemu je da je celu karijeru, od Truck do Cup, proveo u jednom timu - Roushu, 18 godina. Vozio je trke tu i tamo i za druge (uglavnom u Roushovim satelitima u danasnjoj O'Reilly seriji), ali celu pune sezone je vozio samo za Roush.
U Truck seriji je pobedio 17 trka i osvojio titulu 2000. godine. 1999. godine je takodje pobedio tada rekordnih 9 trka (rekord je prosle sezone oborio Corey Heim).
U danasnjoj O'Reilly seriji je pobedio 20 trka i osvojio titulu 2002. godine.
U Cup je pobedio 19 trka. Najbolja sezona mu je bila 2005. - tada je pobedio 6 trka (najvise od svih vozaca) i zavrsio na 2. mestu u generalnom plasmanu, sa samo 35 poena iza sampiona Tony Stewarta. Poslednja trka u Cup mu je bila 2022. godine za NY Racing Team, ali se povukao iz voznje punih sezona posle 2016. sezone.
Prethodnih godina je vozio i ARCA tu i tamo.
Pored voznje, takodje je bio poznat kao veliki zastitnik zivotinja, vodio je nekoliko humanitarnih organizacija za zastitu zivotinja.
Takodje jedan od retkih vozaca u NASCAR-u koji nije dosao sa juga. Biffle je iz savezne drzave Washington, tamo je pobedjivao u seriji Winter Heat, primetio ga je legendarni sampion/novinar Benny Parsons i preporucio Jack Roushu.
Slava mu.

Biffle je prvi NASCAR vozac koji je osvojio titule u 2 serije (Truck i Busch). Ono sta je takodje zanimljivo o njemu je da je celu karijeru, od Truck do Cup, proveo u jednom timu - Roushu, 18 godina. Vozio je trke tu i tamo i za druge (uglavnom u Roushovim satelitima u danasnjoj O'Reilly seriji), ali celu pune sezone je vozio samo za Roush.
U Truck seriji je pobedio 17 trka i osvojio titulu 2000. godine. 1999. godine je takodje pobedio tada rekordnih 9 trka (rekord je prosle sezone oborio Corey Heim).
U danasnjoj O'Reilly seriji je pobedio 20 trka i osvojio titulu 2002. godine.
U Cup je pobedio 19 trka. Najbolja sezona mu je bila 2005. - tada je pobedio 6 trka (najvise od svih vozaca) i zavrsio na 2. mestu u generalnom plasmanu, sa samo 35 poena iza sampiona Tony Stewarta. Poslednja trka u Cup mu je bila 2022. godine za NY Racing Team, ali se povukao iz voznje punih sezona posle 2016. sezone.
Prethodnih godina je vozio i ARCA tu i tamo.
Pored voznje, takodje je bio poznat kao veliki zastitnik zivotinja, vodio je nekoliko humanitarnih organizacija za zastitu zivotinja.
Takodje jedan od retkih vozaca u NASCAR-u koji nije dosao sa juga. Biffle je iz savezne drzave Washington, tamo je pobedjivao u seriji Winter Heat, primetio ga je legendarni sampion/novinar Benny Parsons i preporucio Jack Roushu.
Slava mu.

- Talladega_500
- Yankee
Greg Biffle je bitan Fordov vozac iz jos jednog razloga - ne samo sto je proveo svih 18 godina pune karijere vozeci samo Fordove za Roush, vec je takodje zabelezio Fordovu hiljaditu pobedu u NASCAR-u. To se desilo na Michiganu 2013. godine.

- Talladega_500
- Yankee
Biffleov avion koji se srusio - Cessna C550. Napravljen 1981. godine. Srusio se 10 minuta nakon poletanja. Navodno su imali mehanicki problem kada su poleteli i pokusali da se vrate na aerodrom, ali se avion srusio kako se priblizavao pisti. Istraga u toku sta se tacno desilo...

- Talladega_500
- Yankee
- Talladega_500
- Yankee
Krece istraga, tacan uzrok ce se znati tek za 12-18 meseci.Talladega_500 piše: ↑petak, 19. dec. 2025. u 22:34hBiffleov avion koji se srusio - Cessna C550. Napravljen 1981. godine. Srusio se 10 minuta nakon poletanja. Navodno su imali mehanicki problem kada su poleteli i pokusali da se vrate na aerodrom, ali se avion srusio kako se priblizavao pisti. Istraga u toku sta se tacno desilo...
- Talladega_500
- Yankee
NASCAR je poslednji put dozvolio broj na autu da budu 3 cifre jos 1971. godine. Tada su Mike Pittlekow (#107) i Roy Collins (#177) vozili na trci Motor Trend 500 na Riverside.
Poslednji put da je auto pobedio sa brojem sa 3 cifre je bilo 1968. godine - Dan Gurney je pobedio sa #121 na Riverside.

Darrell Waltrip je hteo da vozi auto sa brojem #300 na 1998 All-Star trci u cast legendarnog Tim Flocka, koji je vozio #300 tokom 1950-ih godina. Waltrip je vozio test voznju i kvalifikacije sa #300, ali je za trku morao da promeni u svoj tradicionalni #17.

Poslednji put da je auto pobedio sa brojem sa 3 cifre je bilo 1968. godine - Dan Gurney je pobedio sa #121 na Riverside.

Darrell Waltrip je hteo da vozi auto sa brojem #300 na 1998 All-Star trci u cast legendarnog Tim Flocka, koji je vozio #300 tokom 1950-ih godina. Waltrip je vozio test voznju i kvalifikacije sa #300, ali je za trku morao da promeni u svoj tradicionalni #17.

- Talladega_500
- Yankee
Od aviona nije moglo ostalo. Od tela verovatno jos manje...Talladega_500 piše: ↑petak, 19. dec. 2025. u 22:34hBiffleov avion koji se srusio - Cessna C550. Napravljen 1981. godine. Srusio se 10 minuta nakon poletanja. Navodno su imali mehanicki problem kada su poleteli i pokusali da se vrate na aerodrom, ali se avion srusio kako se priblizavao pisti. Istraga u toku sta se tacno desilo...
![]()

- Talladega_500
- Yankee
U periodu od 1990. do 2015. godine, NASCAR je imao nesto sta se zvalo "championship provisional". U sustini, bivsi sampioni bi mogli voziti do 5 trka u sezoni bez da se kvalifikuju.
Pre toga, najbrzih 43 vozaca u kvalifikacijama bi vozili trke, ostali naravno ne bi mogli da voze. Medjutim, Richard Petty nije uspeo da se kvalifikuje na 4 trke (od 28 na kalendaru) u 1989. sezoni.
Tada je NASCAR uveo spomenuti "championship provisional" koji je omogucavao svim nekadasnjim sampionima da voze do 5 trka svake godine bez obzira na rezultat u kvalifikacijama. Tipa ako bi bivsi sampion bi tek 48. najbrzi u kvalifikacijama, opet bi se kvalifikovao na trku umesto onoga ko je bio 43. u kvalifikacijama. Ukoliko je trka imala vise od jednog bivseg sampiona, onda bi "championship provisional" mogao da iskoristi onaj koji je skoriji bio sampion.
Ovo pravilo je posluzilo mnogim sampionima da voze trke za koje se inace ne bi kvalifikovali. Najbolji primer - Richard Petty u svojoj zadnjoj NASCAR trci (1992. sezona).
Sistem je funkcionisao sve do 2016. godine kada su uvedeni charteri i kada su charter vozaci imali garantovano mesto na svakoj trci.

Pre toga, najbrzih 43 vozaca u kvalifikacijama bi vozili trke, ostali naravno ne bi mogli da voze. Medjutim, Richard Petty nije uspeo da se kvalifikuje na 4 trke (od 28 na kalendaru) u 1989. sezoni.
Tada je NASCAR uveo spomenuti "championship provisional" koji je omogucavao svim nekadasnjim sampionima da voze do 5 trka svake godine bez obzira na rezultat u kvalifikacijama. Tipa ako bi bivsi sampion bi tek 48. najbrzi u kvalifikacijama, opet bi se kvalifikovao na trku umesto onoga ko je bio 43. u kvalifikacijama. Ukoliko je trka imala vise od jednog bivseg sampiona, onda bi "championship provisional" mogao da iskoristi onaj koji je skoriji bio sampion.
Ovo pravilo je posluzilo mnogim sampionima da voze trke za koje se inace ne bi kvalifikovali. Najbolji primer - Richard Petty u svojoj zadnjoj NASCAR trci (1992. sezona).
Sistem je funkcionisao sve do 2016. godine kada su uvedeni charteri i kada su charter vozaci imali garantovano mesto na svakoj trci.

- Talladega_500
- Yankee
- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
Greg Biffle je bio prvi vozac koji je u modernom NASCAR-u osvojio titule u dve razlicite serije.
NASCAR danas ima 3 serije:
- Cup.
- O'Reilly, ranije poznat kao Busch, Nationwide i Xfinity.
- Truck.
Biffle je osvojio Truck titulu 2000. godine i O'Reilly titulu 2002. godine. Ali ako se vratimo dovoljno daleko u istoriju, videcemo da nije bio prvi vozac koji je osvojio titule u razlicitim serijama.
Jos od 1950. godine su postojale 3 serije:
- Strictly Stock (prethodnik danasnjeg Cup).
- Sportsman (prethodnik danasnje O'Reilly).
- Modifiers (serija postoji i danas, ali vise nije deo "velike trojke").
Ned Jarrett je bio prvi vozac koji je osvojio titule u vise od jedne serije. Prvo 1957. godine u Sportsman i onda 1961. godine u Cup.

NASCAR danas ima 3 serije:
- Cup.
- O'Reilly, ranije poznat kao Busch, Nationwide i Xfinity.
- Truck.
Biffle je osvojio Truck titulu 2000. godine i O'Reilly titulu 2002. godine. Ali ako se vratimo dovoljno daleko u istoriju, videcemo da nije bio prvi vozac koji je osvojio titule u razlicitim serijama.
Jos od 1950. godine su postojale 3 serije:
- Strictly Stock (prethodnik danasnjeg Cup).
- Sportsman (prethodnik danasnje O'Reilly).
- Modifiers (serija postoji i danas, ali vise nije deo "velike trojke").
Ned Jarrett je bio prvi vozac koji je osvojio titule u vise od jedne serije. Prvo 1957. godine u Sportsman i onda 1961. godine u Cup.