Poruka
od mbole » subota, 16. nov. 2024. u 08:55h
Upravo to je ono sto sve vreme pricam...
Automatika je divna stvar kad su svi parametri strogo definisani (klima je recimo primer toga).
Ali, onog trenutka kada ima makar jedan faktor koji "moz da bidne al ne mora da znaci"... ili imas par faktora koji medjusobno uticu jedan na drugi, pa treba odluciti koji je bitniji, ili eventualno naci pravu meru izmedju njih... sve pada u vodu.
OK.. gomila "vozaca" nema pojma u kojoj bi brzini ustvari trebalo da voze u datim uslovima, pa sa manuelnim, ili motor stenje ili vristi.
Samo nikada, ali nikada nije bilo ispravno resenje: daj da onima sto ih mrzi da nauce, pomognemo tako da ne moraju da nauce. Oni koji znaju su manje vazni, nek se prilagode onima koji ne znaju.
Drugi deo je vec stvar "izvjedbe"
Ekstremno me nervira: "cek da razmislim".
Nek mi bilo ko objasni zasto elektricnoj rucnoj treba bar sekund da "razmisli", pa tek onda da pocne da se aktivira?
Aman... jel sam stisnuo taster? Sta koji djavo bajas toliko?
Sta... CPU ne moze u obe nanosekunde da shvati dal je auto u pokretu ili koji vec uslovi treba da postoje da bi rucna smela da se aktivira?
Na stranu sto me tek "zastitia od idiotizma" prilagodjena prosecnom idiotu, u prosecnim uslovima, izludjuje. Jel sam mogao da povucem rucnu i na 150 na sat? Zasto onda ne mogu to isto da uradim i sa stiskanjem tastera?
Al znas to nije bezbedno. Pa sta?
Napravi taster, polugu, nesto... tako da nije jednostavno da se slucajno aktivira.
Meni su mozda otkazale kocnice, i jedina sansa da se zaustavim je upravo mehanicka rucna (nebitno sto je tera motorce, i dalje mehanicki deluje na kljesta).
Trece.. zasto mora da bude taster i "digitalno"... ili je skroz ukljuceno, ili je skroz iskljuceno?
Niko nikada nije cuo da to moze i da se dozira, da postoji nesto izmedju?
Ne mora da bude taster, moze da bude poluga. Pa koliko sam je povukao, pomerio... toliko sile ces da primenis na kocnicu. Sta... elektronika to ne ume? Pa pedale gasa tako funkcionisu vec par decenija.
Samo sto ne mora da se "potegne", pa i oni "nezni" mogu da je upotrebljavaju.
Eh... al "dizajneri" su na taj nacin dobili jos 15 kvadratnih santimetara u koje mogu da uguraju neku glupost koja ne sluzi nicemu, uz to ne radi, al: uklapa se u liniju, koja vizuelno prati formu... trtere mrtere...
Pre nekoliko godine sam pricao o tome da su touch ekrani katastrofa, za sve sto treba da se upotrebljava tokom voznje. Daaaa... ali dugmici nisu moderni, ovo je in, sareno...
Evo konacno doslo iz pedua u vugla, pa i NCAP to sankcionise. Tacno ono sto sam pisao tada. Taster mogu da napipam a da ne skrecem pogled sa puta. Ikonicu na ekranu ne mogu, i moram da pogledam u ekran, ne bih li se javio na telefon, pojacao ili stisao muziku, promenio stanicu... pa do kompletno idotskih tastera na volanu za migavce koji cak nisu ni tasteri nego isto touch.
Djak pesak