Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa klimom - Mondeo mk3

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Balkanac
Poruka: 6
Član foruma od: utorak, 2. jul 2019. u 20:55h

Problem sa klimom - Mondeo mk3

Poruka od Balkanac » utorak, 2. jul 2019. u 21:14h

Pozdrav svima, vozim Ford Mondeo karavan, 2005. godište, 2.0 TDCI, 96 kw - Automatik (sa mogucom manuelnom voznjom ima + i - na volanu i mjenjacu pa da se mjenjaju brzine).

Slika

Desio mi se problem s klimom prvi put poslije skoro 3 godine kako je u mom vlasništvu gdje ovlašteni servisi neznaju odkloniti kvar na klimi.
Za početak digitalna je klima i izgleda ovako u vozilu:

Slika

Upalim auto i klimu naravno, klima radi ispravno i hladi neki 30-45 minuta (zavisno od vanjske temperature) i onda u toku vožnje jednostavno prestane sa ispuhivanjem hladnog zraka i pocne ispuhivati topao zrak, nakon gašenja auta ili gašenja klime pa ponovnog paljenja nakon 20-30 minuta klima pocne opet normalno raditi ali opet na neki određeni period.
Iz mojih nekih pretpostavkih uradio sam sljedeće na autu, i nakon toga opet ista dešavanja sa klimom se ponavljaju :
1. Napunio klimu
- Bilo je klime u njemu ali eto napunio sam opet pun da slucajno ne bude da "fali" pa radi toga da ne radi.
2. Ispraznio klimu i ponovo je napunio
- Po pricama raznih ovlašteni servisa moguće je da se napravi mjehuric koji vremenom izadje iz sistema i koji dovede do toga da klima nemoze ispuhivati hladan zrak nego ispuhuje topao zrak dok se ne potroši, pa sam ispraznio skroz klimu i onda opet napunio sistem klimom, ali opet nisam riješio problem.
3. Filter zraka, Filter klime (papirni) (što ide u kabinu) i filter goriva zamjenio da slučajno nije do toga ali opet nisam dobio nikakvo riješenje s tim opet ista dešavanja imam.

- Bio bih vam zahvalan ukoliko je neko imao isti ili slican problem da podjeli svoje iskustvo kako ga je riješio jer kom god majstoru u Sarajevu se obratim nezna o cemu se radi, nadam se pomoci od vas, unaprijed hvala.

mbole
Poruka: 14908
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Problem sa klimom

Poruka od mbole » utorak, 2. jul 2019. u 21:21h

Za pocetak, postavi temperaturu na neku normalnu a ne na lo.
Nakon nekog vremena, klima jednostavno mora da stane, cak i kad je ti forsiras da radi non stop (postavljanjem na lo)

Sent from my Nokia 5.1 Plus using Tapatalk

Djak pesak :)

Balkanac

Poruka od Balkanac » utorak, 2. jul 2019. u 21:23h

Slika je preuzeta sa interneta samo da vam pokažem kako izgleda klima, uglavnom krenem sa nekih 22 stepena pa svako 10 minuta spuštam po 0,5 - 1 stepen tačnije klimu spustim maximalno na 19-20 stepeni...
Poslednja izmena: Djole, na dan utorak, 2. jul 2019. u 21:29h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: ne citiraj poslednju poruku,smatra se da odgovaras na nju

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4931
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » utorak, 2. jul 2019. u 21:29h

Moze vrlo lako da se desi da imas problem sa samim kopresorom ili kvacilom kopresora. Treba proveriti zazor na remenici.
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

Balkanac

Poruka od Balkanac » utorak, 2. jul 2019. u 23:54h

Sve navedeno je provjereno i ispravno je

zolee
Poruka: 523
Član foruma od: sreda, 30. dec. 2009. u 23:20h

Re: Problem sa klimom - Mondeo mk3

Poruka od zolee » sreda, 3. jul 2019. u 00:42h

Jel ti izbacuje neku gresku na dijagnostici?
Mozes negde proveriti senzore koje vrednosti izbacuju?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Balkanac

Poruka od Balkanac » sreda, 3. jul 2019. u 00:46h

Narucen sam na diagnostiku da uradim kod jednog momka jer u Sarajevu je vrlo tesko naci nekoga ko ce ti uraditi dijagnostiku i ko je zna procitati vezano za Forda (opcenito majstora za FORD vozila), pretežno se svi bave VW i Audi vozilima. Tako da ako neko ima preporuku za nekog majstora u Sarajevu rado cu ga posjetiti.

Neko da me informiše oko "KALIBRACIJA KLIME" našao sam na internetu klip kako se to uradi u kabini putem par tipki na klimi, jel smijem ja to uraditi bez prisustva ikakvog majstora ili ipak je potrebno uraditi neke korake prethodno prije nego što se uključi "kalibracija klime" i da li je moguće da ce ona pomoci u ovom problemu ?

zolee

Poruka od zolee » sreda, 3. jul 2019. u 00:53h

Ja sam poprilicno laik ali sam nedavno imao problem sa klimom koji sam sam otklonio. Ispalo je da je bila pukla zica za kontrolu brzine ventilatora hladnjaka motora.
Ovo tvoje cas radi cas ne radi. Mozda gresim, ali da neki senzor temperature isparivace ne daje losu temperaturu pa da kompjuter "misli" da se isparivac zaledio kad nije? Ili mozda presostat otisao te prerano gasi klimu jer "misli" da je pritisak prenizak/previsok pa gasi rad klime da bi zastitio sistem?
Mislim da bi takve stvari trebale da se mogu iscitati na dijagnostici, Ili ako nadjes gde je senzor mozes izmeriti otpor i usporediti sa tablicom otpora/temperature za taj senzor.
Ako u ovlascenom ford servisu nisu znali resiti mozda da odes u neki drugi u drugom gradu?

mbole

Poruka od mbole » sreda, 3. jul 2019. u 07:19h

Cuj "kalibracija" :)
Ovako se aktivira samodijagnostika, koja odradi svoje (proba klapne, ventilator, sve sisteme...) i ako postoji problem ispise na displeju kod greske.
Nema nikave kalibracije klime. Ne veruj svemu sto vidis na internetu :)

Probaj prvo:
Note:
For vehicles built from 06/2003, Fault Memory Interrogation is also possible via the climate control assembly in the case of electronic temperature control (ETC).

The climate control system features a self-diagnosis function which can detect and store both current permanent faults as well as intermittent faults which have occurred during normal operation of the vehicle. It is also possible to read out these faults via the display in the E(A)TC module. To start self-diagnosis or to read out the fault memory, the ignition key must be turned to the "ON" position and the battery voltage must be between 9 V and 16 V.

Read out stored faults

On the E(A)TC module, briefly PRESS the "OFF" and "FOOTWELL" buttons simultaneously for at least 2 seconds, then PRESS "HEADROOM" within 1.5 seconds. Any stored intermittent faults are output on the E(A)TC display and should be noted for safety reasons. By PRESSING the "DEFROST" button, the fault memory is cleared and diagnosis mode is ended. To end diagnosis mode without clearing the DTCs, PRESS any other button on the E(A)TC module.

To ce iscitati greske koje su eventualno zapamcene.
Ako ih ima, zapisi pa postavi ovde da ti kazemo sta znace.
Ako nema ni jedne, onda uradi samodijagnostiku:
Activation of self-diagnosis

On the E(A)TC module, briefly PRESS the "OFF" and "FOOTWELL" buttons simultaneously for at least 2 seconds, then PRESS "AUTO" within 1.5 seconds. The self-diagnosis which then starts lasts a few seconds. An animated display appears in the E(A)TC display during this time. Any faults found are displayed in the form of trouble codes. Example: First of all, "93" flashes for 2 seconds, then "42" flashes for 2 seconds - DTC 9342. If no faults are stored, then all of the segments in the display are actuated. The following table gives information on the possible DTCs and their corresponding meanings. Diagnosis mode can be stopped at any time by PRESSING any button on the E(A)TC module.

Ako ni tada nema greske, moraces da nadjes majstora koji ume da nadje sta mu je.
Nazalost, mislim da u tvom kraju bas i nema nekog za koga znamo. Ostaju ti Banjaluka ili Bg. Banjaluka je bliza, Bg dalji al ima vise majstora.

shomicus
Poruka: 677
Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h

Poruka od shomicus » sreda, 3. jul 2019. u 09:05h

Imao sam isti problem sa klimom na MK3. Nakon odlaska u par servisa koji rade klime, pranja hladnjaka klime, zamene ulja i freona, dijagnostika i koječega nisu mi otklonili problem.Jednostavno se javljao preveliki pritisak u sistemu koji je dovodio do gašenja kompresora posle nekog vremena. Onda sam preuzeo stvar u svoje ruke, oterao auto na kanal, ispod auta postoji gumeno crevo koje služi za odvođenje nakupljene vode is sistema kao kod kućnog klima uređaja koje je bilo zapušeno.Kada se voda nataloži do neke mere, kompresor se gasi. Tankom žicom sam otpušio kanal i kada je voda imala nesmetani prolaz problem je nestao. Pogledaj da li dok radi klima posle nekog vremena a auto stoji u mestu imaš baricu ispod auta i da li kaplje konstantno. Ako ništa ne kaplje to bi mogao da bude uzrok problema.

zolee

Poruka od zolee » sreda, 3. jul 2019. u 10:01h

Pa da, deluje da mu je klima ispravna ali da ga zeza tako neka glupost.

Btw. Prvo sto samnprobao, pre nego sam zakacio laptop, je bila ta samodijagnostika. Meni na kraju nije ispisao neki kod nego samo popalio na displeju sve sto se moze popaliti. Ja i nisam imao kod greske za klimu jer klima i bila ispravna, ali sam mislio da ce da ispise ne znam, makar sve nule. Ovako delovalo da je samodijagnostika zabagovala (a mozda i jeste).

mbole

Poruka od mbole » sreda, 3. jul 2019. u 10:02h

Upravo tako se ponasa kada nema gresaka:
If no faults are stored, then all of the segments in the display are actuated.

zolee

Poruka od zolee » sreda, 3. jul 2019. u 18:59h

Imam taj tekst u evernote i eto kad ga nisam iscitao kako treba :)

Miner99
Poruka: 314
Član foruma od: subota, 23. jan. 2016. u 17:43h

Poruka od Miner99 » nedelja, 15. avg. 2021. u 15:05h

Ljudi, ja imam slican problem na mondeo mk3 2.0 tddi 2000-to god. Klimu nisam palio bar godinu dana, i sad kad su pocele vrucine, ja da ukljucim, al ono strc....pali se signalizacija da dugmetu - lampica, ali sam kompresor se stalno pali i gasi, otprilike svakih 5 do 10 sekundi. Stalno on -Off, kao da ga nesto secka.
Sistem nije prazan, gasa ima, to sam prvo proverio.
Sta drugo da gledam?
Ako nece, uzmi veci cekic... :ford: :lele:

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 15. avg. 2021. u 15:12h

Gde ima dobaj majstor za klime :)

Salu na stranu... kako si proverio da ima gasa?

Miner99
Poruka: 314
Član foruma od: subota, 23. jan. 2016. u 17:43h

Poruka od Miner99 » sreda, 25. avg. 2021. u 14:15h

Prvo sam sumnjao da je prazna i da fali gasa. Imam druga koji puni klime,otisao kod njega i on mi pokaze,ima pritisak,znaci ima gada. Alu kompresor konstantno pali i gasi,na svakih 4-5 sekundi...
Ako nece, uzmi veci cekic... :ford: :lele:

Scorpio 696
Poruka: 1371
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » sreda, 25. avg. 2021. u 21:13h

Pogledaj da li pali ventilator na hladnjaku kad ukljucis kompresor.
Mora da ga pali dok radi u leru auto.
Slika

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 26. avg. 2021. u 15:12h

Код мене је проблем што је мајстор за климе још на одмору...
Мени се десило да при раду климе почне да дими испод хаубе,угасим климу и мотор,отворим хаубу,шушти и испрскано зелено и смрди чудно...фреон исцурео,можда је хладњак климе?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

manutd
Poruka: 58
Član foruma od: subota, 20. nov. 2010. u 23:30h

Poruka od manutd » četvrtak, 26. avg. 2021. u 16:49h

mbole piše:
utorak, 2. jul 2019. u 21:21h
Za pocetak, postavi temperaturu na neku normalnu a ne na lo.
Nakon nekog vremena, klima jednostavno mora da stane, cak i kad je ti forsiras da radi non stop (postavljanjem na lo)

Sent from my Nokia 5.1 Plus using Tapatalk
Kad radi samo ventilacija, jel isto na LO ili na primer na 21 stepen, ako padne nadvor pod 21 pocece da greje jel tako,samo ventilacija...

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 26. avg. 2021. u 17:13h

Upravo tako, naravno kod automatske klime.

Ako je stavis na 21 ona ce odrzavati 21, sta god trebala da radi... da greje, da hladi, da samo ubacuje spoljasnji vazduh...
Zavisno od toga kolika je spoljasnja i unutrasnja temperatura, ona ce ili dogrevati spoljasnji vazduh na 21 (ako je recimo napolju 15 a u autu 18), ili ce ga hladiti (ako je npr napolju 30 a unutra 25) ili ce jednostavno samo ubacivati spoljasnji vazduh (ako je napolju 25 a unutra 18, ili ako je napolju 15 a unutra 24).
Sve ovo vazi tek za trenutak kada se temperatura stabilizovala, to jest kada je razlika izmedju unutrasnje temperature i zadate mala, i kad je samo odrzava.
Kada je ta razlika velika (tek si upalio auto), uvek ce ili dogrevati ili hladiti, dok ne pridje dovoljno blizu.

Kada stavis na LO ili HI, tada forsiras da hladi/greje bez obzira kakva je temperatura spoljasnjeg vazduha u odnosu na unutrasnji.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“