Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

EU vs USA, i sve na tu temu

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
adam
Poruka: 290
Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h

Re: EU vs USA, i sve na tu temu

Poruka od adam » nedelja, 14. feb. 2010. u 01:43h

Čisto da ne bude pogrešno shvaćeno: za godine sem pitao iz jednog prostog razloga - tamo si otišao kao dete i poprimio si njihov način razmišljanja. Prosto, bio si suviše mali/mlad/neformirana ličnost i upoznao malo svetai života sa ove strane bare. Drugim očima bi gledao da si otišao sa 25+ godina.
Talladega_500 piše:ima nekoliko razloga zasto se tu nalazi i stvarno ne vidim sta je problem.
A glavni razlog je prostor. Jer kad imas klupu na prednjim sedistima, prednja sedista mogu da smeste 3 osobe napred.
I ona osoba u sredini sigurno nece moci komotno da sedne ako se sipka menjaca nalazi izmedju njegovih/njenih nogu.
Zamisli sam kako ti sedeo u sredini da se tu nalazi sipka menjaca.
Ajde mi molim te reci, koliko si do sada video puta da se napred (u USA ) voze 3 osobe - da neko koristi tu opciju? Zatim, zašto onda postoji zadnja klupa? Koliko članova broje porodice kojima je to neophodno? Zar tolike porodice ne kupiju kombi/mini buseve? Na kraju, hoćeš da kažeš da tu mogu da stanu 3 odrasle osobe? I to još "američkih" gabarita. Čisto sumnjam!
Talladega_500 piše:Niko mi se nikad nije smejao zbog akcenta
Pa zar si na srpskom pričao s njima lol ? A ako misliš na engleski akcenat, onda naravno da ti se nisu smejali. Pa ni oni ne znaju engleski smile_computer1
Što se tiče njihovih propagandnih emisija o automobilizmu (a-la Auto Bild) - uvek će se naći neki seronja koji će i najboljem auu naći zamerku. I čuveni SAT-ovam (M.A.) je nekom modelu Majbaha zamerio da mu je piksla nepristupačna i da nekakva ukrasna lajsna na farovima nije kavlitetna ili neki sličan bull shit!
Talladega_500 piše:Nije valjda da mislis da oni trebaju raditi kao drugi samo da bi bili isti?

Ne! Ali ne bi ni mi trebali da se ugledamo na njih i pravimo tke startnosti na 400 m! Samo je razlika u tome što oni imaju potrebu da nama (i ostatku sveta) nameću da je jedino njihovo ispravno i merodavno a da smo mi svi ostali glupi. Valjda im duga i bogata istorija i traicija daju to pravo lol .
Talladega_500 piše:Sto se tice fast food, ovo se radi u veoma drugacijem tempu nego u Evropi, jer ovde bas radis. Nije da prvo popijes kaficu kad dodjes na posao (nego ako pijes - pijes usput) i nema vremena ca cakulanje sa kolegama na poslu, pa sat vremena rucka ... I kad tako radis 8 sati, zaista nemas volje da kuvas kad dodjes kuci.

I to je američki izum! Nemoj ni slučajno da dođeš u situaciju pa da sa kolegom postaneš prijatelj ili razmenite iskustva. Pa onda možete i da se složite da ste u stvari izrabljivani, pa još ako se taj "virus" proširi pa se udružite i kažete gazdi da nemere više tako... Ovako lepo budeš na poslu do 5-6, dođeš kući do 7-8, ono malo što vidiš decu i porodicu - vidiš, naravno da više nemaš snage ni volje da se baviš njihovim problemima, vaspitanjem, obrazovanjem...lakše je da uključiš TV, isključiš mozak i milina. Sad, to što ti decu vaspitavaju neki tamo ljudi, televizija, ulica, nema veze. Što ti se žena švalera (ako te već nije ostavila) - nema veze. Što nemaš snage ni volje da pogledaš i neke druge, nemontirane vesti i da sam stekneš mišljenje o nečemu - nema veze. To i jeste cilj. To rade i nama ovde. Prvo te izbombarduju, unište ti privredu, pa ti unište ekonomiju, pa ti unište/rasture vojsku, policciju, sudstvo, pa ti polako unište školstvo, pa crkvu i na kraju, poslednje utočište, unište ti porodicu. Samo što je to kod vas moglo sve da se preskoči (sem škole, crkve i porodice) koje je sada u toku. E, onda je takve (uništene) ljude lako vrteti kako hoćeš. Ali, to je sve deo nečeg drugog i to nema veze sa američkom vlašću i establišmentom. To je deo jednog starijeg plana.
a samo stanovište "boli me uvo koliko mi auto troši jer ima jeftinog benzina koliko hoću" je deo samog mentaliteta amerikanaca. Ima li boljeg dokaza od nedavno (neuspešno) završenog svetskog samita o klimu u Kopenhagenu gde je Obama "napustio samit" jer se uvredio kako neko može/sme od amerikanaca da traži smanjenje emisije izduvnih gasova?! I kakvu on poruku šalje amerikancima? "Trošite koliko hoćete, zagađujte koliko hoćete. Mi smo Amerika, može nam se!" A poruka ostatku sveta? "Ko vas sve j...e, mi smo najjači i može nam se!"
A koju poruku su poslali uništavanjem i zaustavljanjem daljeg razvoja projekata svih "zdravih" "električnij" i ostalih automobla? I to su probali i japancima da urade?
Na kraju, mislim da je neumesno braniti se dobrotom i naivnošću naroda! Ali, u slučaju amerikanaca, i to može da prođe!

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14162
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 14. feb. 2010. u 02:10h

Ajde mi molim te reci, koliko si do sada video puta da se napred (u USA ) voze 3 osobe - da neko koristi tu opciju? Zatim, zašto onda postoji zadnja klupa? Koliko članova broje porodice kojima je to neophodno? Zar tolike porodice ne kupiju kombi/mini buseve? Na kraju, hoćeš da kažeš da tu mogu da stanu 3 odrasle osobe? I to još "američkih" gabarita. Čisto sumnjam!
Kad bi tako gledali situaciju (retko ce trebati, pa ne treba ni imati), onda bi svi vozili dvosede, jer retko u autima vidim vise od 2 osobe.
Ja licno sam nekoliko puta bio u situacijama da mi treba to dodatno mesto, posebno kad idem neke prijatelje kupiti sa aerodroma.
Meni su tako isto mnogi govorili da nisam trebao kupiti pickup jer mi nikad nece trebati za ono sto nudi. A evo u zadnjih 5 godina vlasnistva meni je pickup posluzio mnogo puta, i oni koji su ga kritikovali ga cesto pozajmljuju ili zovu mene da im prevezem ovo, da im prevezem ono. ;)
Nazad moze da sednu 4 osobe, ali se nesmeju voziti vise od 3 jer samo tri pojasa ima.
U sustini, ne smeta da je tu.
Ja stvarno ne vidim zbog cega je problem ako se rucica menjaca nalazi pored volana. Jel ja propustam nesto posto stvarno ne vidim problem?
Ne! Ali ne bi ni mi trebali da se ugledamo na njih i pravimo tke startnosti na 400 m! Samo je razlika u tome što oni imaju potrebu da nama (i ostatku sveta) nameću da je jedino njihovo ispravno i merodavno a da smo mi svi ostali glupi. Valjda im duga i bogata istorija i traicija daju to pravo lol .
Mozda sam i ovde ja nesto propustio, ali ko to i gde to kaze da i Evropa treba da gleda 400 metara vreme?
I to je američki izum! Nemoj ni slučajno da dođeš u situaciju pa da sa kolegom postaneš prijatelj ili razmenite iskustva. Pa onda možete i da se složite da ste u stvari izrabljivani, pa još ako se taj "virus" proširi pa se udružite i kažete gazdi da nemere više tako... Ovako lepo budeš na poslu do 5-6, dođeš kući do 7-8, ono malo što vidiš decu i porodicu - vidiš, naravno da više nemaš snage ni volje da se baviš njihovim problemima, vaspitanjem, obrazovanjem...lakše je da uključiš TV, isključiš mozak i milina. Sad, to što ti decu vaspitavaju neki tamo ljudi, televizija, ulica, nema veze. Što ti se žena švalera (ako te već nije ostavila) - nema veze. Što nemaš snage ni volje da pogledaš i neke druge, nemontirane vesti i da sam stekneš mišljenje o nečemu - nema veze. To i jeste cilj.
Ja licno poznajem sve na poslu, ali kao sto sam napisao gore - nemas vremena na cakulanje. Nezaposlenost je na najvisem nivou i treba da idem da se zalim gazdi kako nemam vremena ujutro da popijem kafu, procitam novine i provedem pola radnog dana cakulanjem sa koleginicama? Meni bi sefica rekla "slobodno uradi to, ali sve vreme za koje te placamo, a ti ne radis - nadoknadi kasnije".
Vidis Adame, mi jeste da zivimo lepo (mnogo lepse nego u Srbiji), ali sve to ima svoju cenu. U Americi neces uspeti osim ako ces zapeti i raditi. Niko tebe ne tera da radis to, ali ako ti neces - gazda ce naci nekog drugog ko hoce.
Imam prijatelje u Americi koji zive u stilu kojim su ziveli na Balkanu. Na poslu se izvlace samo da im sto pre vreme prodje, svako vece kod prijatelja do kasnih sati i tako svaki dan. I onda kad je udarila ova kriza bili su medju prvima koji su dobili otkaz i sad traze pare od mene da im pozajmim inace ce izgubiti kucu koju su placali zadnjih 15 godina.
Ja licno imam ok posao, fleksibilno radno vreme, radim u kancelariji i uglavnom sa papirologijom. Vecinu njih na poslu (mozda nas 30-35) poznajem odlicno, znam gde i sa kim zive, gde idu na godisnji, sta voze, kakve probleme imaju na poslu ... Mislim da ih ne poznajem nista losije nego sto ti poznajes svoje kolege na poslu. Plata isto nije losa, ne mogu se pozaliti. Ali to ima svoju cenu, i ja recimo u ponedeljak moram raditi do 7-8 uvece (a pocinjem u 8 ujutro). Takvi dani su retki (obicno radim 8-4), ali kad se desi - moras uraditi.

Molim te opisi mi kako izgleda radni dan na poslu u Srbiji.
Mislim, ziveo sam tamo, ali mozda se nesto i promenilo u zadnjih 10 godina.
Prvo te izbombarduju, unište ti privredu, pa ti unište ekonomiju, pa ti unište/rasture vojsku, policciju, sudstvo, pa ti polako unište školstvo, pa crkvu i na kraju, poslednje utočište, unište ti porodicu. Samo što je to kod vas moglo sve da se preskoči (sem škole, crkve i porodice) koje je sada u toku. E, onda je takve (uništene) ljude lako vrteti kako hoćeš. Ali, to je sve deo nečeg drugog i to nema veze sa američkom vlašću i establišmentom. To je deo jednog starijeg plana.
a samo stanovište "boli me uvo koliko mi auto troši jer ima jeftinog benzina koliko hoću" je deo samog mentaliteta amerikanaca. Ima li boljeg dokaza od nedavno (neuspešno) završenog svetskog samita o klimu u Kopenhagenu gde je Obama "napustio samit" jer se uvredio kako neko može/sme od amerikanaca da traži smanjenje emisije izduvnih gasova?! I kakvu on poruku šalje amerikancima? "Trošite koliko hoćete, zagađujte koliko hoćete. Mi smo Amerika, može nam se!" A poruka ostatku sveta? "Ko vas sve j...e, mi smo najjači i može nam se!"
A koju poruku su poslali uništavanjem i zaustavljanjem daljeg razvoja projekata svih "zdravih" "električnij" i ostalih automobla? I to su probali i japancima da urade?
Na kraju, mislim da je neumesno braniti se dobrotom i naivnošću naroda! Ali, u slučaju amerikanaca, i to može da prođe!
To su politicari, situacija je uvek bila da imas nekoga najjaceg za koga pravila ne vaze kao za sve ostale. Danas je to Amerika, sutra je neko drugi.
Posto zivim ovde iskoristicu do maksimuma sta nude, jer ni sebi ni nekome drugom nebi ucinio uslugu da vozim recimo Focusa.
Jer ako cu ziveti kao sto sam ziveo u Srbiji - kog djavola sam dolazio u Ameriku daleko od familije? Onda sam mogao i ostati tamo.

Inace, zar su nasi politicari ista bolji? ;) ;) ;)
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » nedelja, 14. feb. 2010. u 02:30h

Čisto da ne bude pogrešno shvaćeno: za godine sem pitao iz jednog prostog razloga - tamo si otišao kao dete i poprimio si njihov način razmišljanja. Prosto, bio si suviše mali/mlad/neformirana ličnost i upoznao malo svetai života sa ove strane bare. Drugim očima bi gledao da si otišao sa 25+ godina.
Nije covek otisao tamo sa 2 godine. Nego sa 15. To vise nije dete.
Drugo, tu je vec vise manje pri kraju oformljivanja lichnosti.
Trece, ko si ti da o tome sudis koliko je njemu lichnost oformljena?

Nije da glumim drvenog advokata ali ovakvi komentari nisu na mestu.
I to još "američkih" gabarita. Čisto sumnjam!
Sta su to americki gabariti? Da li je moguce da imas tu predrasudu da mislis da su svi amerikanci debeli?
Samo je razlika u tome što oni imaju potrebu da nama (i ostatku sveta) nameću da je jedino njihovo ispravno i merodavno a da smo mi svi ostali glupi.
Gde se to tacno radi? T.j gde to amerika namece ono na sta se odnosilo to sto ti kazes?
Prvo te izbombarduju, unište ti privredu, pa ti unište ekonomiju, pa ti unište/rasture vojsku, policciju, sudstvo, pa ti polako unište školstvo, pa crkvu i na kraju, poslednje utočište, unište ti porodicu.
I kakve to veze ima sa americkim narodom i americkim automobilima? Ama nikakve.
A da, nisu nam ameri unistili privredu i ekonomiju, zna se ko je to uradio.
Kao ni sudstvo, zna se i ko je to uradio.
A koju poruku su poslali uništavanjem i zaustavljanjem daljeg razvoja projekata svih "zdravih" "električnij" i ostalih automobla? I to su probali i japancima da urade?[7quote]

Da ameri su sabotirali automobil na pisatju koji je napravio lik u garazi. Jedan lik u garazi ali niko drugi ne moze da ponovi. Daj bre batali te globalne zavere maje ti.

Za sve Anti-americki-automobili likoe evropski rocks americki sucks:
Koliko ste kadilaka vozili? Koliko americkih fordova? Koliko shevrleta, koliko dodgeva? Koliko vlasnika istih znate, i koliko iskustva salju?
Ne puno.
A sa druge strane koliko njih znate koji hvale mecku bmw audi etc? Gomilu. Zasto? Zato sto ih voze. Zato sto su ti automobili trend u evropi.
Zato sto svaki ciga hvali svoga konja, zato sto je takva propaganda.

Iz koje je automobil zemlje? VEZE NEMA. Sa samim inzinjerstvom.
Ima veze samim saobracajem i saobracajnim nacinim zivota.

Amerika ima drugacije automobile od evropskih? A sta mislite zasto? Da nije mozda zbog onih silnih pravih puteva? Gde i ne treba mnogo da se skrece samo treba sto prze da se prdoje?
Da nije mozda zbog 10 vezanih traka? Nije vam to palo na pamet?

Zasto ford ima diviziju u evropi kojom upravljaju evropljani? Zato sto da bi americki inzinjer dizajnirao forda za evropu mora prvo da se upozna sa evropskim uslovima saobracaja. Evropskim trendovima itd.
Mada u evropi vise preovladjuje trend nego u USA. Trend, moda gluposti, sve je to vaznije u evropi nego u usa.

I na kraju za Adama, Zasto gledas americke crtace, kako ti avartar svedoci? Oni su ti dobri ali ti automobili ne valjaju? zasto slusas americku muziku? ta dva mogu da primetim da radis.

Ko zamislja amera kao homre simpsona ispred tv-a glupog, zatucanog, celavog i debelog.... taj zivi sa alisom u zemlji cuda.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 14. feb. 2010. u 08:09h

Samo da spomenem, zašto onda i u Evropi imamo auta koja idu 250+ km/h (ns 250 su uglavnom elektronski ograničeni), kad samo u Njemačkoj nema ograničenja?!
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » nedelja, 14. feb. 2010. u 12:05h

Da se nadovezem na ovu pricu mozda malo i preteranu.
Dakle ja ne volim ameriku iz razloga sto konstantno izigrava svetskog serifa,gura svoj nos gde mu nije mesto i to samo iz licnog interesa.
Koji su oni moj ku*ac da nametnu Kubi sankcije zadnjih xx godina? Da napadaju Koreju,Vijetnam itd??
Sad najnovije su Irak Iran itd???
Koreja ne sme da ima nuklearno oruzje a americi je dozvoljeno?
Pa su probali ruse da obuzdavaju i spopadaju ali su im i Medvedev i Putin objasnili da s njima nema zajebavanja.
I jos jedan podatak,americki vojnici se i dalje setaju po kosovu...Koga oni stite? hmmm pa svoje interese sigurno ne srbe na kosovu.
Njima je u cilju da razjebu Srbiju i da zauzmu dobar strateski polozaj u evropi.Da je nasa zemlja dovoljno jaka i normalna kao sto nije
ne bi se oni setali po kosovu,nego bi nasi vojnici upali tamo napravili jedno ciscenje i sve bi bilo super.
Amerikanci su dosli ovde i zabranili nama da resavamo nase probleme???? Pa gde to ima.....
To bi bilo kao da ja dodjem u tvoju garazu i tebi zabranim ulaz u istu i ja sredjujem kako meni odgovara.
Talladega stalno spominjes americka vozila novije generacije i kako su ona stdljiva i ekoloski prihvatljiva za njihovu kubikazu i snagu.
Ok novije tehnologije itd....
Ali da li se po americi voze samo nova auta?Hmmm cisto sumnjam,koliko ih je ostalo starijih koji trose boga oca goriva a kroz auspuh izbacuju sve i svasta.
Nemoj me pogresno shvatiti nemam ja nista protiv tebe,nego ti si jedini izvor na ovom forumu koji moze na tako neko pitanje da odgovori.
Licno kad bi napustao ovu drzavu tj famoznu kriminalom i lazima obavijenom Srbiju isprobao bi recimo Svajcarsku ili neku drugu skandinavsku drzavu.
Ali to je opet moje licno misljenje i totalno je nebitno.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 14. feb. 2010. u 12:31h

Vouuuuu vou vou... kočnica!

Nećemo toooooooliko duboko u politiku!!!

Ipak smo mi automobilski forum i to nam je neko glavno interesovanje ;)

Mislim jeste ova tema u off-u... ali stvarno nema potrebe za toliko politike ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 14. feb. 2010. u 12:37h

Da to je strogi debeli admin.
Vi samo sign0023 a debeli ce 2u4pvecna8
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 14. feb. 2010. u 12:41h

Nemojte se s Mrkijem zezati, bice svasta smileychar022 rulest lol lol lol
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 14. feb. 2010. u 12:43h

Neću ja ništa... iskreno boli me dupe... tema je u off-u.
Slika

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » nedelja, 14. feb. 2010. u 12:59h

Samo strogo Markedjani kao i do sada nema popustanja ! thumbup
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 14. feb. 2010. u 13:02h

Markedjani piše:Neću ja ništa... iskreno boli me dupe... tema je u off-u.
A ja i Gagi smo bili strasno ozbiljni mrgreen lol lol lol
Fiesta!!

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » nedelja, 14. feb. 2010. u 13:05h

sad kad se ukljuce i ostali debeli nemci bice 2u4pvecna8 2u4pvecna8 2u4pvecna8 2u4pvecna8 war 2u4pvecna8 war war war 2u4pvecna8 war war war war cekicko :-)
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 14. feb. 2010. u 13:09h

Tišina bre drmnuću delete all smileychar022

hahahaha hahahaha hahahaha
Slika

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 14. feb. 2010. u 14:36h

Djani nisi dovoljno opasan, nakrivi još malo šapku. hahahaha hahahaha hahahaha

Ne volim ni ja američku politiku zbog toga što gura nos svagdje. Ko su oni da od nas uzimju Kosovo, da kažu Iračanima e Sadam vam ne valja sad ćemo mi vama naći boljeg. Ma zaboli njih za Irački narod oni su vidjeli naftu tamo. Ali za to ne mogu kriviti običan narod, nego političare i naftaše koji od toga imaju koristi. Slična situacija je i kod, naši političari obećaju svašta nešto, mažu ljudima oči pa narod ih izabere na izborima.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

adam

Poruka od adam » nedelja, 14. feb. 2010. u 16:03h

Ne znam da li se iz detinjstva sećaš Wartburga, Trabanta (namerno izostavljam Reno 4). Oni su imali mejač gore.
Mislim, kapiram ja da je potrebno da ne samo menjač već i displej trenutnog položaja brzina bude pred očima, pa da čovek zna jel trenutno u "P" ili u "N" ili "D"... Zamisli da je menjač dole, pa da mora da se pogleda u kojoj je brzini pa da umorni američki pregalac na trenutak odvoji pogled sa puta... A tek da ima i prokleto kvačilo... Muke su to! Bolje zato da je sve tu, bez nepotrebnih pedala i potrebe uključivanja komplikovanih motoričkih funkcija....
Talladega_500 piše:Mozda sam i ovde ja nesto propustio, ali ko to i gde to kaze da i Evropa treba da gleda 400 metara vreme?
Jeste, propustio si i naravno da ne bi trebala! Samo što je ovde počelo sve više tih glupih trka startnosti počelo da se održava na mnogim izložbama i manifestacijama. Još samo draxteri da krenu, onda oni big-foot idiotizmi , pa da uvedu trke na metanol...I to na okruglim stazama....(pa ko još da se bakće sa krivinama i silnim šaltanjima). Ovako lepo u oval, pa sve u krug.... Jes' da ti se na kraju malo vrti u glavi i da si dezorijentisan, ali, zar nije to i suština ideje i čari. Biti dezorijentisan!
Talladega_500 piše:Vidis Adame, mi jeste da zivimo lepo (mnogo lepse nego u Srbiji), ali sve to ima svoju cenu. U Americi neces uspeti osim ako ces zapeti i raditi. Niko tebe ne tera da radis to, ali ako ti neces - gazda ce naci nekog drugog ko hoce.
Očigledno je da si preuzeo američki način i izražavanja i razmišljanja. Naravno da sve ima svoju cenu. Sem jedne stvari - slobode! "Uspeh" je jedan od tipično amerikanizovanih termina koji se kod vas izražava u količini zelenih novčanica. (mada je i kod nas u zadnjih desetak godina preslikan taj modus vrednovanja, na žalost) A koliku cenu plaćaš za svoj uspeh? Koliko si zaista slobodan? Potpisujem da sam ja ovde i sada (a i u vreme kumrovačkog zločinca i požarevačkog bankara) mnogo slobodniji nego Amerikanci još od doba Klintona i pogotovu od G.B. Jr-a i uvođenja najrecesivnijih zakona posle 11.9. Manje su ljudske slobode nego u vreme Staljina i Lenjina, samo se to drugačije deklariše. Sve pod firmom "zaštite i odbrane demokratije i ljudskih i građanskih prava". A to što postoji vlada u vladi sa svojom spe-naz policijom zvanom FEMA?
Talladega_500 piše:Inace, zar su nasi politicari ista bolji?
To nisu "naši" političari! 90% njih ima pasoše i državljanstva drugih zemalja, primaju plate od nekoga drugoga i ovde su privremeno i na zadatku. (i, na žalost, svoj zadatak jako uspešno obavljaju). Kao, uostalom, i u USA. I mi i vi živimo u zabludi da smo ih "mi" izabrali!
Ono što je isto ovde i u USA je žalosna istina da je narod jednkao neobrazovan, neobavešten i samim tim lako podložan i dobar materijal za manipulaciju!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 14. feb. 2010. u 16:54h

Talladega stalno spominjes americka vozila novije generacije i kako su ona stdljiva i ekoloski prihvatljiva za njihovu kubikazu i snagu.
Ok novije tehnologije itd....
Ali da li se po americi voze samo nova auta?Hmmm cisto sumnjam,koliko ih je ostalo starijih koji trose boga oca goriva a kroz auspuh izbacuju sve i svasta.
Zavisi sta smatras pod "stariji" automobili.
Sa vremena na vreme vidim automobile iz 1970ih, nesto cesce iz 1980ih, i naravno mnogo njih iz 1990ih.

I ti automobili, kakvi bili da bili, siguran sam da ne rade ovo:

Slika
Ne znam da li se iz detinjstva sećaš Wartburga, Trabanta (namerno izostavljam Reno 4). Oni su imali mejač gore.
Mislim, kapiram ja da je potrebno da ne samo menjač već i displej trenutnog položaja brzina bude pred očima, pa da čovek zna jel trenutno u "P" ili u "N" ili "D"... Zamisli da je menjač dole, pa da mora da se pogleda u kojoj je brzini pa da umorni američki pregalac na trenutak odvoji pogled sa puta... A tek da ima i prokleto kvačilo... Muke su to! Bolje zato da je sve tu, bez nepotrebnih pedala i potrebe uključivanja komplikovanih motoričkih funkcija....
Sto me vraca na originalno pitanje: zbog cega je menjac pored volana los?
Jeste, propustio si i naravno da ne bi trebala! Samo što je ovde počelo sve više tih glupih trka startnosti počelo da se održava na mnogim izložbama i manifestacijama. Još samo draxteri da krenu, onda oni big-foot idiotizmi , pa da uvedu trke na metanol...I to na okruglim stazama....(pa ko još da se bakće sa krivinama i silnim šaltanjima). Ovako lepo u oval, pa sve u krug.... Jes' da ti se na kraju malo vrti u glavi i da si dezorijentisan, ali, zar nije to i suština ideje i čari. Biti dezorijentisan!
I ti si na osnovu toga zakljucio da je Amerika nametnula tako nesto ostatku sveta?
Da su stavili pistolj nekome iz glavu i rekli "ne smes vise da se trkas na stazama, samo na ovalu i na pravcu?"
Ma daj, sta ima lose u tome ako neko voli nesto drugo? Na koji nacin su Amerikanci nametnuli svoje trke nekome drugom? Drugi su ih kopirali, to stoji, ali reci tu rec "nametnuli" ...
Ispada iz tih komentara da niko nebi smeo da proba nesto novo, jer ce se mozda ostatku sveta svideti i oni ce poceti raditi tako nesto.
Te trke su pocele od Amera, ostatku sveta se svidelo i oni ih kopiraju. Sta je tu sporno?
Očigledno je da si preuzeo američki način i izražavanja i razmišljanja. Naravno da sve ima svoju cenu. Sem jedne stvari - slobode! "Uspeh" je jedan od tipično amerikanizovanih termina koji se kod vas izražava u količini zelenih novčanica. (mada je i kod nas u zadnjih desetak godina preslikan taj modus vrednovanja, na žalost) A koliku cenu plaćaš za svoj uspeh? Koliko si zaista slobodan? Potpisujem da sam ja ovde i sada (a i u vreme kumrovačkog zločinca i požarevačkog bankara) mnogo slobodniji nego Amerikanci još od doba Klintona i pogotovu od G.B. Jr-a i uvođenja najrecesivnijih zakona posle 11.9. Manje su ljudske slobode nego u vreme Staljina i Lenjina, samo se to drugačije deklariše. Sve pod firmom "zaštite i odbrane demokratije i ljudskih i građanskih prava". A to što postoji vlada u vladi sa svojom spe-naz policijom zvanom FEMA?
Ako sam ja zadovoljan ne vidim razlog zasto nekome drugom smeta?
Recu samo da se nikad nebi vratio zivotu u Beogradu gde smo nas 5 ziveli u jednosobnom "podrumu", cale i keva radili od jutra do mraka i opet se nista nije imalo.
Mislim, sta si ti to slobodniji od mene? U kom pogledu? Sta ne moras da prolazis kroz detaljan security na aerodromu?
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

adam

Poruka od adam » nedelja, 14. feb. 2010. u 17:31h

Talladega_500 piše:Sto me vraca na originalno pitanje: zbog cega je menjac pored volana los?
Bio sam, naravno, ironičan!
Talladega_500 piše:Recu samo da se nikad nebi vratio zivotu u Beogradu gde smo nas 5 ziveli u jednosobnom "podrumu", cale i keva radili od jutra do mraka i opet se nista nije imalo.
Pa, moguće da je BG bio pogrešan izbor. Verovatno bi se bolje snašli u Ćupriji, Aleksincu, Aranđelovcu, Čačku... Sigurno bi se tamo našla neka kuća u koju biste stali a ne da se gurate u "podrumu", a uz kuću i zemlja, voćnjak... nešto, dok ne stanete na noge. Nije baš ni BG za svakoga idealan izbor. Mada, poznajem puno beograđana koji rade od jutra do mraka i žive u "podrumu" i ne bune se i ne pada im na pamet da odu.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 14. feb. 2010. u 17:41h

adam piše:Pa, moguće da je BG bio pogrešan izbor. Verovatno bi se bolje snašli u Ćupriji, Aleksincu, Aranđelovcu, Čačku... Sigurno bi se tamo našla neka kuća u koju biste stali a ne da se gurate u "podrumu", a uz kuću i zemlja, voćnjak... nešto, dok ne stanete na noge. Nije baš ni BG za svakoga idealan izbor. Mada, poznajem puno beograđana koji rade od jutra do mraka i žive u "podrumu" i ne bune se i ne pada im na pamet da odu.
Pre Beograda smo ziveli u jednom selu pored Zrenjanina (Zitiste) u staroj svapskoj kuci, napravljenoj od blata, koju si morao kreciti izvana svake godine da se nebi raspala.
To je bilo nekih 6 meseci posle Oluje.

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » nedelja, 14. feb. 2010. u 17:51h

Trke kod nas zvane 402 metra ili ti u originalu 1/4 mile
i sve moguce kategorije vozila koje se takmice na njoj od hobi klase do dragstera je toliko zajebana i toliko ima caka i fora
e sad sto to mnogima izgleda debilno ,kao i nascar hebiga
i ja volim vise da gledam zensko rvanje u zeleu nego u blatu ,a zasto sam vam sve ovo ispricao neznam hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha svako ima svoje misljenje
mi u srbiji jaja ne kupujemo iz tetrapaka na galon ,a tamo mozes thumbsuph .Sve ima svoje privilegije i mane.
Nemojte da razmatramo umobolne politike i stil ziivota ,doduse jeste vezan za politiku auto industrije ,al ovde je da komentarisemo o vozilima zasebno ,posto nemogu se svrstati u istu kategoriju vozila sa dva razlicita sveta. redbullw
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 14. feb. 2010. u 18:14h

Adame, cemu toliki strah sto ostatak sveta pocinje da voli nesto sto i Amerikanci (drag racing)?

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » nedelja, 14. feb. 2010. u 18:37h

Jest da je tema u off-u ali mislim da ne treba ici u neke detalje koji i nemaju bas neke veze sa automobilima. Nema potrebe za iznosenjem detalja ko je gde ziveo niti ima potrebe za takvim pitanjima. Ko je gde ziveo, sta je radio i kad je gde otisao su stvari koje ne treba da imaju neku ulogu u diskusiji koja treba da se vodi ovde.
@Talladega: Naveo si samo ovog focusa, (uzgred da kazem, koji je po mom misljenju jedan od najruznijih automobila koji sam video) i kao sto si sam rekao tesko je naci 2.0 litarski motor u americi? Zasto? Sta to donosi 3.0 sto 2.0 nemoze u normalnim uslovima upotrebe? Razumem postojanje 3.0, 4.0, 5.0 motora ali ne razumem nepostojanje 2.0, 1.6, 1.4, 1.2 motora u americi? Primera radi 1.2 motor moze da predje 300.000km vrlo lepo i da pri tom svog vlasnika vozi vrlo udobno i komforno. Zasto to americkom kupcu ne odgovara? Koliko jedan amerikanac predje dnevno svojim vozilom ako skoro ceo dan provede na poslu? Pitanja ima jos mnogo, a odgovore bi trebao da znas ti, jer zivis tamo. U svetskoj istoriji svako gura svoj fazon. Iako je veci deo sveta prihvatio da vozi na desnu stranu, englezi, japanci i jos po neki i dalje tvrdoglavo se drze svog stava. Ali niko od njih ne forsira evropljane ili amerikance da prihvate njihovo 'pravilo'.
Hocu da kazem, amerikanci su krenuli putem 'velikih motora', razlog je nebitan, i to postujem. Ali nemogu da prihvatim tvrdnje da je jedan kadilak od 5.0 bolji od BMW-a 3.0. Ne, na osnovu cinjenica koje se ovde iznose (cena, velicina motora...). Mozda ovaj forum nije najmerodavniji da proceni koji je automobil bolji, jer nije veliki broj ljudi imalo priliku da ikada u zivotu vidi bilo koji kadilak (o voznji da i ne pricam) pa ce bmw biti uvek u prednosti (izuzimajuci protivnike bmw-a), ali tvoja uloga bi mogla biti da nam taj kadilak 'priblizis' realnim cinjenicama i tvojim realnim procenama. I nakraju jos da dodam, da mislim da nisi u mogucnosti da realno procenjus evropska vozila. Evropska vozila koja se prodaju u americi, u vecini slucajeva nisu ista onima koja se nude u evropi, a i ti si se prilagodio americkim standardima koji se u mnogome razlikuju od evropskih. Preseli se u evropu na par meseci pa ces videti o cemu pricam.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 14. feb. 2010. u 19:20h

Rekao sam da nema tacno 2.0L motora, ali ih ima poprilicno velicine do 2.5L.

E sad, sta 3.0L moze da obavi sta 2.0L ne moze? Nista, realno gledajuci, ako gledas samo na obavljanje posla (da te preveze od mesta A do mesta B).
Neki ljudi traze mnogo vise od auta, da se ne moras vuci na 5,000 RPM 30 sekundi pre nego sto ubrzas na 75 mph (120 km/h).
Evo recimo Fusion je slicnih dimenzija kao Mondeo. Ima 2.3L motor sa 160 hp i meni je nevidjeno trom. Nebi mogao ni da zamislim kako bi se tek vukao da ubace 1.8L motor sa 108 hp iz Mondea u njega. Nebi ni da zamisljam kako se Mondeo vuce sa tim motorom.

U Americi vozaci obicno prelaze oko 12,000 milja (19,200 km godisnje). I to u familijama gde svako ima svoj auto, ako se auti moraju deliti onda se prelazi jos vise. Kao sto sam pre objasnjavao, bez kola ne mozes nista, jer za razliku od Evrope - nema prodavnica na svakom cosku i sve je generalno daleko. Jos ako si neko ko ja, ko koristi automobil za voznju tokom radnog vremena, tek onda ne zelis neki slab motor koji ce se ugusiti kad mu malo jace dodas gas.
U svetskoj istoriji svako gura svoj fazon. Iako je veci deo sveta prihvatio da vozi na desnu stranu, englezi, japanci i jos po neki i dalje tvrdoglavo se drze svog stava. Ali niko od njih ne forsira evropljane ili amerikance da prihvate njihovo 'pravilo'.
Dalje, isto pitanje i za tebe koje sam ranije pitao: Ko forsira ostatak sveta da voze Americke automobile sa vecim motorima?
Pa GM/Ford/Chrysler uopste ne prodaju svoje Americke automobile u ostatku sveta. Na koji nacin Amerikanci forsiraju ostatak sveta da voze i/ili kupuju njihove automobile?
Preseli se u evropu na par meseci pa ces videti o cemu pricam.
Zadnja dva puta kad sam bio u Evropi sam rentao te Evropske automobile sa manjim motorima o kojima pricas.
Skoda Felicija je bila nocna mora, ne mogu recima opisati koliko mi se nije dopala. Nikad na autoputu ubrzati do 120 km/h, a tek menjac ...
Fiat Grande Punto je bio nesto bolji, jer je bio nov, ali opet nije nesto sto bi vozio svaki dan. Jer svaki put kad bi dosla uzbrdica - on se gusio u vecim brzinama. A da ti iskreno kazem, nije imao ni nesto malu potrosnju da opravda mali 1.4L motor i nikakvu snagu (74 hp).
Recu da mi se Hemijev Focus 2.0 dosta dopao. Nisam imao priliku da ga vozim, ali sa mesta suvozaca mi se dopao.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 14. feb. 2010. u 19:56h

Mickey038 piše:Koliko jedan amerikanac predje dnevno svojim vozilom ako skoro ceo dan provede na poslu?
Odgovor ti je mnogo u odnosu na nas.
Stric živi u Phoenixu i prvi posao koji je dobio bio je udaljen nešto manje od 100 km u jednom pravcu, znači u oba to je blizu 200 km. Kod nas niko ne putuje svaki dan do posla 100 km. Market u kojem u kojem su kupovai hranu za cjelu sedmicu takođe nije blizu, ne znam koja udaljenost ali nije blizu. Prema tome ono što Talledaga piše je tačno, ne vidim razlog da nameće nešto i izmišlja.
Ja ne vidim što nas grize to što u USA se voze auta od 3.0+ L ako oni tako vole pa neka voze, zašto da Ford, GM, Chraysler prave 1.2L motora kada neće ga prodati i bačene pare u razvoj. I ja bi volio da u Evropi imamo takva auta za široke narodne mase, a ne samo oni sa dubljim džepom da voze jaka auta. Ko je nama kriv što mi imamo lopove političare pa imamo najskuplje gorivo, vjerovatno na svjetu.

Sada sam se sjetio jednog modela Forda koji je američki ali se vozi i kod nas samo pod drugim imenom i pokazao kvalitetan. :) Radi se o Ford Festiva, koji je kasnije pravljen pod imenom Kia Pride. Kiu ćale vozi od 1997. godine u firmi kao službeni auto. Za ovih 12 godina nije imao ni jedan jedini kvar, samo redovni djelovi. Takvih auta je nabavljeno 7 u Elektrodoboju jedna je pripala njemu, ostale su otišle u radne jedinice, električarima koji su stalno po terenu. Ove koje su otišle u radne jedinice su slabo održavane, ulje i ostalo se mjenjalo kad se stigne i sjeti, enterijer je bio blago uništen od silnog alata. Sada je jedina ostala tu koju ćale duži, jedna je nastradala u saobraćajci, a ostale u prodate samo zbog lošeg stanja enterijera. Motor je bio 1.3i dakle Fordov motor. Znači ako je Kia to uspjela izdržati koja je ustvari konstrukcija USA Forda znači USA Fordovi nisu loši kao što se priča. Isitina je da je plastika unutra spartanska ali za pare koje je plaćena pouzdanost i kvalitet vrjedi svake pare.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » nedelja, 14. feb. 2010. u 21:33h

Dalje, isto pitanje i za tebe koje sam ranije pitao: Ko forsira ostatak sveta da voze Americke automobile sa vecim motorima?
Pa GM/Ford/Chrysler uopste ne prodaju svoje Americke automobile u ostatku sveta. Na koji nacin Amerikanci forsiraju ostatak sveta da voze i/ili kupuju njihove automobile?
To ih i ja pitao, josh na nekoj temi pre, medjutim njihov odgovor je "ford nije americki auto "
Bez obzira sto ko god da je na celu evropskog on odgovara glavonjama iz amerike.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » nedelja, 14. feb. 2010. u 22:35h

Jedan od retkih svetlih primera koje sam u zadnje vreme video i mogu reci da mi se svidja.
Dodge Caliber SRT4
4 cilindra sto mu i sama oznaka govori (SRT4)
2.4 Turbo
280 ks
0-60 mph 6.1 sec

Zar ne bi mogli proizvoditi vise ovih malolitraznih automobila?

Slika
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“