Ja imam razčlicita iskustva sa njima. Na prvom mestu se nikada ne izvinjavam ili molim ali i ne vredjam,ne psujem. Razlog je vrlo prost: cim se on bavim tim poslom,nije imao intelekta da sam uradi nesto u svom zivotu, nego se pridruzio coporu sadista tj onih koji maltretiraju druge da bi preziveli(pored svih mogucih zanimanja danas). U 21om veku je po mom misljenju, u najvecem broju slucajeva to dokaz nesposobnosti i intelktualne inferiornosti jer pristati da zivis zivot u subordinaciji, sumnji i kinjenju drugih je protracen zivot, unistena svest koja ne dotice samo njih lično vec i okruzenje (njihove porodice u prvom krugu). One koje poznajem su iz seoskih sredina i primitivnih zajednica. Ako ovo uzmes u obzir, shvatis da nema mesta raspravi ili ubedjivanju jer njegovo stanje svesti se skoro sigurno ,apsolutno razlikuje od poimanja svesti koje ja (ili mi) imamo za volanom ili uopste u zivotu.
Mozda zahvaljujuci indiferentnom stavu, i nemam problema jer su navikli na stoku, tako da sam bezbroj puta i sa prekrsajem (uglavnom nenamernim) prolazio sa hvala - dovidjenja.
Druga bitna stvar je da kuci imate dobrog advokata a desava se da i bez njega oni spor izgube sto je kod mene bio slucaj 2 puta. Jednom me je na motoru nabedio da sam prosao na crveno (nisam, ne znam sta je umislio ili hteo da umisli) ali me na sudu nije dobio. Drugi put sam napravio prekrsaj (nesvesno) izlazeci iz makedonske ulice prema tunelu,gde je dozvoljeno samo za autobus (nisam od sunca i autobusa ispred video oznake za skretanje), ali sam na sudu sludeo sudiju i objasnio da on fizicki nije mogao da vidi odakle dolazim,tako da je stvar bila zakljucena.
BIlo je tu raznih primera. Svojevremeno su mene i jos 4 ili 5 ljudi uhvatili za crveno svetlo. Tacno, svetlo je bilo crveno ,ali je bilo reci u 3 ujutru i jedna ulica koja izlazi na taj semafor nije u funkciji vec mesecima bila i njihovo postavljanje je bilo tendenciozno. BIlo je onih koji su se svadjali i skakali, i onih koji su razmenili vizit karte sa drugima kao svedocima za dolazece sudjenje (sto sam i ja uradio),i to pred njima da znaju sta ih ceka tj da nece proci lako. Poziv nikad nisam dobio,ali sam ujutru slikao konfiguraciju kamerom, datume u novinama i spremio se za inat i jos neke stvari koje savetuju advokati. Poziv nikad nije stigao. nezgodno je sto po novom zakonu za ovo ide velika sankcija.
Imao sam dosta susreta sa njima (kao i vecina nas koji zive u policijskoj drzavi sa srednjovekovnim uredjenjem), pa je islo i dotle da me juri zbog neonki na kolima, zaustavi i 10 minuta pise kaznu. Imao je problem sto nije znao sta da napise jer im je pismenost jaca strana. Inace je ovaj verovatno bio par dana pred penziju sa pastirskim naglaskom ,ali posto se nisam upustao u raspravu,posle 10 min je odustao.
Sa druge strane imao sam i pozitivno iskustvo, gde sam jednom napravio prekrsaj sa skretanjem (nenamerno ,dole kod autobuske stanice kada se ide od kalemegdana prema njoj ,a sve kod male jugopetrol pumpe) gde je strelica na semaforu za desno, ali je ugao takav da ako ne gledas precizno ili ne poznajes skretanje, odes desno iako postoji nesto sto je u ovom slucaju jos vise desno, tako da ovo prvo je u stvari prekrsaj.....tu sam prosao, zakacio se sa nekim kamiondzijom (verovatno je mislio da namerno prolazim tu bahato), poceo da mi svira, ja mu pokazem srednji prst...al u tom nalecem na kontrolu. Em prekrsaj em provociram.Ali nije mi naplatio nista, nisam se raspravljao, rekoh, nisam shvatio za skretanje ,napisite kaznu,a covek kaze, pazljivo ubuduce ,dovidjenja, prijatno. Mozda zato sto je pre toga zaustavio nekog gancija,a on se raspravljao, ne znam,ali sam sa greskom ovog puta prosao bez kazne.
Ono sto je bitno je ostati pribran i znati da je za sve moguce naknadno resenje pogotovo sa iskusnim advokatom. Ima tu bezbroj fora, ako zelite da se nadmudrujete. Moze da se desi da vi njega na kraju tuzite za propustenu dobit koju treba da nadoknadi,ako se pokaze da je njegova,neosnovano zaustavljanje dovelo do vaseg kasnjenja koje je imalo za rezultat vas materijalni gubitak. Nije ovako prosto,ali je moguce ako imate dobrog advokata i dovoljno volje i jos ponesto
Znam i one koji se tuku sa njima na ulici,izritirani nepravdom,naravno jer im tate rade u vladi pa skoro sigurno prolaze bez problema ali to je vec posebna prica.
Preveliki je post,nastavicu neki drugi put.