Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od Ford_III » petak, 4. nov. 2016. u 20:42h

Verujem ti.
Ja kad ne moram onda idem pesice ili biciklom.
Mene ljudi na ulicom pitaju pa gde ti je auto zasto nisi autom ja im kazem pa nisam se u autu rodio :D
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 4. nov. 2016. u 21:08h

Dobro bre... Da l' je moguće da nisi pomislio da je to za kaznu za svetla novinarska greška?
I da se ne ponavljam u vezi sirotinje i kazni - Stefan je sve lepo napisao.
Slika

Ford_III

Poruka od Ford_III » petak, 4. nov. 2016. u 21:10h

Hehe pa u srbiji je sve moguce ne bi me cudilo i da nije novinarska greska.
Mozda i nije videcemo kad zakon stupi na snagu.
Nego dobro sto nisu ubacili elektrosokove kao dodatnu opremu i EKG aparat. :D
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Dalmatinac
Poruka: 1257
Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » petak, 4. nov. 2016. u 21:48h

Novinarstvo je na najnizim granama, ono za svetla je sigurno greska, misli se ako se ne upale nocu...A za to bi kaznjavao i vise!
Slika
Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002.
Programming

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » petak, 4. nov. 2016. u 21:57h

Dalmatinac piše:O zivote :D
Sta sve ucini jedan zakon. A moguci scenario da se postuje taj zakon ne postoji? I da se na taj nacin spasu ljudski zivoti i svi budu srecni i zadovoljni?
eh.. bas bih voleo da upoznam vozaca koji vozi 100% ispravan auto i 100% postuje sve saobracajne propise... niko ovde, sto kritikuje ovaj zakon nema ni na umu da ubije ili povredi pesaka ili nekog drugog ucesnika u saobracaju. stvar je u tome da se bilo kom vozacu bar jednom u zivotu desilo da slucajno (trenutak nepaznje, umor, i sl) prekrsi neki propis, i gde nema niti zrtava niti povredjenih, ali tu se nadje pandur i odere te sa stotinak hiljada.
malo off sa ove teme, ali strasna se galama digla pre nekoliko godina oko novih kompleta prve pomoći. posto je staroj istekao rok, i nabavio sam novu, pa pre izvesnog vremena otvorio staru (galenika), zaprepastio sam se kad sam video sta u njoj ima. konkretno, trebao mi hanzaplast, otvorim kutiju, u jednoj obicnoj kesici spakovan hanzaplast, a ta ista kesica niti vakumirana, niti nista, vec preklopljena i zalepljena selotejp trakom, a na samoj kesici uputstvo "čuvati u originalnom pakovanju". o kvalitetu hanzaplasta nije vredno napisati nijednu recenicu. kad sam ovo video nisam znao dali da se smejem ili da placem.. tako da, htedoh reci, uvela drzava zakon za komplet prve pomoci, kaplje po malo u budzet, ali po malo... pa mi sad ovaj zakon vise lici na to da je stvoren, da kaplje malo vise novaca u drzavnu kasu...
sto se tice toga da svi batalimo prevozna sredstva i idemo pesice ili biciklama... paaa, ne bi se dugo cekalo na zakon koji predvidja da od 1 novembra pa do aprila, kad pesacite ulicom, morate na nogama imati zimske pneumatike - cizme sa dubinom sare od najmanje 4 mm i krplje za hodanje po snegu... pa ukoliko ih nemate, platite kazno od jbmlga kolko hiljada :lele:

dule0911

 
Poruka: 13651
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 5. nov. 2016. u 00:25h

To za prvu pomoc mogu da mi se sagnu, niti sam uzeo novu niti planiram, cist lopovluk.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 5. nov. 2016. u 00:32h

I onaj ko je zimi pešak po snegu u obući sa ravnim djonom i taj je u riziku da padne i slomi ruku, nogu, kuk, vrat... Ne radi se sve zbog zakona. :)
Inače se kazne zamenjuju i društveno korisnim radom, 1000 dinara je 8 sati rada.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Nedeljkovic
Poruka: 4734
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Poruka od Nedeljkovic » subota, 5. nov. 2016. u 01:02h

Ja istampao nalepnicu za prvu pomoc sa rokom do 2021 i prelepio preko stare :-)

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

Ford_III

Poruka od Ford_III » subota, 5. nov. 2016. u 04:38h

Hehe to sam i ja uradeo.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole
Poruka: 15017
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 5. nov. 2016. u 07:47h

Kakvo novinarsko napaljivanje.
Naslov: Kazna 1.000 evra, ako ne stanete pešaku na prelazu
A ustvari: vozač koji ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica signalizirano da treba da propusti pešaka

Ne znam koji je to "svetlosni saobracajni znak kojim se signalizira da treba da propusti pesaka"?
Meni ovo lici na prolazak kroz crveno.
Djak pesak :)

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 5. nov. 2016. u 08:33h

Naravno da se radi o prolasku na crveno, druga stvar je što je članak napisao neko ko se vozi taksijem a zebru je video u knjizi o afričkoj savani.

Sent from my MI 3W using Tapatalk
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » subota, 5. nov. 2016. u 08:39h

To sam i ja pročitao i ostao zbunjen. Pa sam se pravio da nisam pročitao ništa jer sam pomislio da sam glup i ne kontam te stručne rečenice. lol
Neko je htjeo da ispadne pametan...
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Ford_III

Poruka od Ford_III » subota, 5. nov. 2016. u 08:54h

Ne mora da bude crveno.Ti kada skreces desno na raskrsnicu ulice negde imas semafor koji za pravo pokazuje crveno a ima i dodatni gde stoji npr da ovi koji skrecu desno imaju zeleno.
Tako da kada vec skreces desno onda nailazis na pesacki prelaz gde na nekim mestima postoji svetlo koje svetli zuto odnosno da pazis jer pesaci prelaze i imaju zeleno.
Sigurno su na ovaj znak mislili.

Slika
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole

Poruka od mbole » subota, 5. nov. 2016. u 10:04h

Ovakav zuti u nasem zakonu ne postoji.

Jedino ako se mislilo na ovo:
Clan 99
Ukoliko je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika, vozač je dužan da svoje vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika prelaz bio dozvoljen.

Ukoliko se pešački prelaz iz stava 1. ovog člana nalazi na ulazu na bočni put, vozač koji skreće na taj put dužan je da skretanje izvrši na bezbedan način i da propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz, a po potrebi, zaustavi svoje vozilo

Pri tom novinari vec dugo insistiraju na tome da si duzan da se zaustavis, iako zakon jasno kaze da si duzan da propustis, sto su dve potpuno razlicite stvari.
Npr. ako je pesak prosao traku u kojoj se ti nalazis, nisi niti si ikada bio u obavezi da se zaustavis, posto nema sta da ga propustas kad je on vec prosao. Ili ako si ti u krajnjoj levoj od tri trake, a pesak je tek stupio na krajnju desnu, nemas obavezu da se zaustavis, posto ni na koji nacin ne ometas kretanje pesaka (dok on stigne do tvoje trake ti si odavno prosao).

Propustanje je jasno definisana radnja, i zaustavljanje je samo jedan od nacina da se izvrsi:
propuštanje je radnja koju učesnik u saobraćaju preduzima kako bi omogućio kretanje drugog učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, tako da ne dođe do promene dotadašnjeg načina kretanja učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, odnosno do njihovog kontakta,

Ford_III

Poruka od Ford_III » subota, 5. nov. 2016. u 10:08h

mbole piše:Ovakav zuti u nasem zakonu ne postoji.
Ja znam da ih ima u nemackoj a cini mi se da sam video i ovde kod nas ako me secanje ne laze. :wtf:
Uostalom mora da pratis i njihov pesacki semafor ako je zeleno i ako ima pesaka onda moras da stanes ako im je crveno onda ne moras.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » subota, 5. nov. 2016. u 10:25h

Kod nas sam jedino vidio te žute ali da migaju. Na pojedinim raskrsnicama i na mjestima gdje je pješački ali samo to žuto treptuće.
Valjda da ti skrene pažnju da tu ima pješački.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Nedeljkovic
Poruka: 4734
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Poruka od Nedeljkovic » subota, 5. nov. 2016. u 11:02h

Pa da, prolazak kroz crveno kada najmanje jedan pesak prelazi ulicu, nema sta drugo

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

Ford_III

Poruka od Ford_III » subota, 5. nov. 2016. u 12:03h

Iosis pa upravo taj sto trepti tako i treba. O njemu sam i pisao.
Sigurno su mislili na tu signalizaciju.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole

Poruka od mbole » subota, 5. nov. 2016. u 13:26h

Zuto terpcuce je jasno definisano u zakonu i nema veze sa tim da se njime signalizira vozacu da propusti pesaka.

trepćuće žuto svetlo - obaveza za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost

Ajd da ponovim NE MORAS DA STANES. Moras da PROPUSTIS presake. A to su dve totalno razlicite stvari.
I nije tacno da moras da ih propustis samo ako im je zeleno. Moras da ih propustis i ako su zapoceli ili pokazali nameru da zapocnu prelazak dok im je bilo zeleno.

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » subota, 5. nov. 2016. u 13:44h

Jedno pitanje za osbe koje bolje stoje sa zakonom.

Idm kroz Bogatic, prvi semafor, skrecem levo( levo se pruza put sa pravom prvenstva prolaza ali za ovaj slucaj manje bitno), trepti zeleno, ja uazim u raskrsnicu, bilo je zuto kada sam usao u raskrsnnicu. Nisam mogao dodati gas da idme brzo jer skrecem pod 90stpeni. Tu levo me zasutavlja smileychar022 kaze dokumenta itd, izlazim i ide prica, sta sam uradio itd. Kaze kada si ti usao u raskrsnicu ja sam brojao i nisi izasao za tri sekunde od kada se pali zeleno u drugom smeru. cekicko . Sada kako to ide kod sudije, cija je tu rec jaca, njegova sto je brojao tri sekunde jer je on visoko kvalifikovan brojac, ili ja sa tri putnka? Da napomenem, da nije mogao da vidi semafor i da vidi kako sam usao u raskrsnicu.
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 5. nov. 2016. u 14:23h

To što je on brojao može da okači mačku o rep... ali s druge strane, njegova reč kao ovlašćenog lica ima težinu ako si ti, u trenutku kada se već otvorilo zeleno za drugi smer, još uvek bio u raskrsnici.

Policajac ima pravo da neposrednim opažanjem utvrdi postojanje prekršaja... a ti imaš pravo da to osporiš, da kažeš kako je u trenutku kada si prošao semafor na snazi još uvek bilo zeleno svetlo. Zakon ne poznaje trepćuće zeleno, ili je zeleno ili je neka druga boja.

U krajnjoj liniji, sama poenta zaštitnog vremena u signalnom planu semafora je da spreči konflikt između različitih tokova saobraćaja u graničnim slučajevima. Nisi mogao da se teleportuješ van raskrsnice, ne znamo kakvi su bili uslovi saobraćaja/puta u toj situaciji, možda bi napravio još opasniju situaciju da si raskrsnicu prošao brže nego što si to stvarno uradio.

Sudija može da naloži veštačenje, da se izmeri trajanje žutog svetla i zaštitno vreme, da se vidi da li tvoja priča pije vodu u normalnim uslovima vožnje (a možeš to i sam da uradiš, i prezentuješ to kao argumente u svoju korist). Faktor od značaja bi moglo da bude i da li su u tom trenutku u blizini bili drugi učesnici u saobraćaju (pešaci, biciklisti, druga vozila...) tj. da li si ugrozio ili bi drugačijim činjenjem ugrozio bilo koga itd itd.

Pružanje puta sa pravom prvenstva, u opštem slučaju, nije relevantno pošto su semafori bili u funkciji.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

mbole

Poruka od mbole » subota, 5. nov. 2016. u 15:01h

To sto nisi izasao iz raskrsnice u vremenu dok se upalilo zeleno za drugi pravac, je totalno razlicito od prolaska na crveno/zuto, i znacajno je manji prekrsaj.

Broji se trenutak kada ti prolazis pored svog semafora.
Taj trenutak je onaj koji odlucuje da li si prosao na zeleno ili na neko drugo svetlo (s tim da usled uslova saobracaja mozes da prodjes i na zuto).

Da li izasao na vreme cak nije ni definisano kao takvo, vec:
Vozač ne sme vozilom da uđe u raskrsnicu, iako ima prvenstvo prolaza ili mu je semaforom to dozvoljeno, ako će se zbog gustine saobraćaja zaustaviti na raskrsnici ili pešačkom prelazu, i time ometati ili onemogućiti saobraćaj vozila, odnosno pešaka.

A ti se i nisi zaustavio.

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » subota, 5. nov. 2016. u 17:53h

Tako je, kažnjava se jer nisi procenio da prođeš kroz raskrsnicu dok je zeleno... pa sad da li zbog gustine saobraćaja ili skretanja nije mnogo bitno, kako okiti drug policajac sudija reže...
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » subota, 5. nov. 2016. u 17:57h

Ja sam vec ispravio i krenuo napred a iz suprotnog smera je tak tada krenuo automobil.
Pesaka nije bilo.
Usporio sam, pocelo da trepti i prosao kroz raskrsnicu, sigurno je bilo zuto, crveno nije.
Da se upalilo crveno stao bi, jer kazem kretao sam se dosta sporo, skrecem pod 90stepeni.

Nabavim kameru pa snimam, nema druge.

Samo me interesovalo cija je rec kod sudije jaca ja i dva svedoka, ili on koji broji.
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » subota, 5. nov. 2016. u 19:41h

knez91 piše:Jedno pitanje za osbe koje bolje stoje sa zakonom.

Idm kroz Bogatic, prvi semafor, skrecem levo( levo se pruza put sa pravom prvenstva prolaza ali za ovaj slucaj manje bitno), trepti zeleno, ja uazim u raskrsnicu, bilo je zuto kada sam usao u raskrsnnicu. Nisam mogao dodati gas da idme brzo jer skrecem pod 90stpeni. Tu levo me zasutavlja smileychar022 kaze dokumenta itd, izlazim i ide prica, sta sam uradio itd. Kaze kada si ti usao u raskrsnicu ja sam brojao i nisi izasao za tri sekunde od kada se pali zeleno u drugom smeru. cekicko . Sada kako to ide kod sudije, cija je tu rec jaca, njegova sto je brojao tri sekunde jer je on visoko kvalifikovan brojac, ili ja sa tri putnka? Da napomenem, da nije mogao da vidi semafor i da vidi kako sam usao u raskrsnicu.
U istoj situaciji ja sam išao na sud i dobio. Imao srećom dva svjedoka.

I još jednom kad su me tregerili da sam preticao preko pune linije ispod prevoja.
Onu su bili sa druge strane prevoja i metodom pretpostavke su utvrdili da nisam mogao završiti preticanje tamo gdje su me vidjeli osim ako nisam počeo preticati na punoj. Samo da razjasnim oni nisu vidjeli gdje sam počeo preticanje jer su bili sa druge strane prevoja. Srećom i tad sam imao svjedoke inače bio ćutao i platio.

Talk softly, tread carefully and carry a big gun.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“