Simptomi su sledeci: auto trosi ulje u leru i pri kretanju iz mesta, prva/druga, kada radi na leru neko vreme pa se doda gas, izbaci oblak dima. U voznji, cim se motor malo zavrti, nista ne primecujem. Znaci 4000-5000 o/min, autoput, cepam uzbrdo pun gas, preticem, nista se ne vidi. Krecem iz mesta, 1500 o/min - izbaci oblacak dima, i posle toga dalje kroz brzine normalno, ne dimi, mozda malo u drugoj brzini, ako u prvoj krenem lagano bez mnogo gasa.
I sad ono sto mi je najinteresantnije - ne dimi kad je hladan. Znaci upalim auto na benzin, stavim nos na auspuh, osecam samo benzin. U prvih kilometar-dva nakon paljenja nista ne osecam. Posto mi je izgleda negde sitno busan auspuh pa kad stojim u mestu ulazi deo gasova u kabinu, lako osetim kad trosi ulje

Dobro vuce, pali isto kao i ranije, potrosnja gotovo identicna.
Auto je do 355k km trosio zanemarljivo malo ulja i to samo kada su gumice ventila pri kraju, zamene se gumice i potrosnja se svede u granice normale (oko 0.5L izmedju zamena ulja).
Pre 10k km su preventivno zamenjene gumice, posto je pre toga izmedju zamena potrosio malo vise od litar ulja (tada se uopste nije osecao smrad ulja). 5k km posle zamene gumica proveravam i dolivam mozda 300-400ml ulja. Na 7k km nakon zamene pocinje osetno da trosi tacnije da se oseca smrad ulja kada auto radi u leru, nisam proveravao stanje na meracu posto sam odmah nakon toga zamenio ulje. Zamenjeno ulje na 7k (skratio interval koji je do sada bio 10k km). Posle toga presao oko 2.5k km i dolio litar ulja, sa simptomima koje sam gore naveo. Potrosnja i dolivanje mi u principu ne smeta toliko, ali smrad mi veoma smeta, ne volim kad mene neko gusi u saobracaju pa ne bih ni ja da gusim druge.
Vase misljenje - karike ili gumice ventila? Majstor nije siguran, prvo je ciljao na karike, pri zameni ulja je proverio gumice i kaze da su iste kao kad smo ih stavili. Ne znam da li gumice mogu tako odjednom da se degradiraju, posto su odmah nakon zamene izgleda bile ok. Ne bih otvarao motor ako nema potrebe (nije nikad otvaran), imao sam ranije iskustva sa spaljenim karikama na dizel motoru (znaci potrosenim od manjka ulja) i to je dimilo progresivno - kako se doda gas, sve vise i vise dimi. Kod mene je obrnuto, u voznji ni pri skoro punom gasu ne dimi.
Ulje od prvog dana uvek isto, 10w40 Optima hc plus, menjano na 10k km. Znam da ima kvalitetnijih, ali nisam hteo da menjam posto je auto isao sa tim uljem svo vreme.