Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Potrosnja ulja - misljenja

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Potrosnja ulja - misljenja

Poruka od dule0911 » četvrtak, 17. mar. 2016. u 11:58h

Nije Ford. Lancer 1991 1.3 12v SOHC. Presao 367k km.

Simptomi su sledeci: auto trosi ulje u leru i pri kretanju iz mesta, prva/druga, kada radi na leru neko vreme pa se doda gas, izbaci oblak dima. U voznji, cim se motor malo zavrti, nista ne primecujem. Znaci 4000-5000 o/min, autoput, cepam uzbrdo pun gas, preticem, nista se ne vidi. Krecem iz mesta, 1500 o/min - izbaci oblacak dima, i posle toga dalje kroz brzine normalno, ne dimi, mozda malo u drugoj brzini, ako u prvoj krenem lagano bez mnogo gasa.
I sad ono sto mi je najinteresantnije - ne dimi kad je hladan. Znaci upalim auto na benzin, stavim nos na auspuh, osecam samo benzin. U prvih kilometar-dva nakon paljenja nista ne osecam. Posto mi je izgleda negde sitno busan auspuh pa kad stojim u mestu ulazi deo gasova u kabinu, lako osetim kad trosi ulje :D . Kad je zagrejan, ne mogu ni da stojim iza auta koliko smrdi ulje. Nema razlike da li je benzin ili plin, prvo sam mislio samo na plin da dimi, medjutim kad je zagrejan i prebacim na benzin, ista prica, dimi.

Dobro vuce, pali isto kao i ranije, potrosnja gotovo identicna.

Auto je do 355k km trosio zanemarljivo malo ulja i to samo kada su gumice ventila pri kraju, zamene se gumice i potrosnja se svede u granice normale (oko 0.5L izmedju zamena ulja).
Pre 10k km su preventivno zamenjene gumice, posto je pre toga izmedju zamena potrosio malo vise od litar ulja (tada se uopste nije osecao smrad ulja). 5k km posle zamene gumica proveravam i dolivam mozda 300-400ml ulja. Na 7k km nakon zamene pocinje osetno da trosi tacnije da se oseca smrad ulja kada auto radi u leru, nisam proveravao stanje na meracu posto sam odmah nakon toga zamenio ulje. Zamenjeno ulje na 7k (skratio interval koji je do sada bio 10k km). Posle toga presao oko 2.5k km i dolio litar ulja, sa simptomima koje sam gore naveo. Potrosnja i dolivanje mi u principu ne smeta toliko, ali smrad mi veoma smeta, ne volim kad mene neko gusi u saobracaju pa ne bih ni ja da gusim druge.

Vase misljenje - karike ili gumice ventila? Majstor nije siguran, prvo je ciljao na karike, pri zameni ulja je proverio gumice i kaze da su iste kao kad smo ih stavili. Ne znam da li gumice mogu tako odjednom da se degradiraju, posto su odmah nakon zamene izgleda bile ok. Ne bih otvarao motor ako nema potrebe (nije nikad otvaran), imao sam ranije iskustva sa spaljenim karikama na dizel motoru (znaci potrosenim od manjka ulja) i to je dimilo progresivno - kako se doda gas, sve vise i vise dimi. Kod mene je obrnuto, u voznji ni pri skoro punom gasu ne dimi.

Ulje od prvog dana uvek isto, 10w40 Optima hc plus, menjano na 10k km. Znam da ima kvalitetnijih, ali nisam hteo da menjam posto je auto isao sa tim uljem svo vreme.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Potrosnja ulja - misljenja

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 17. mar. 2016. u 13:25h

Taman i da nema gumica ventila, potrošnja ulja ne može biti osetna i drastična.
Troši on ulje u svim obrtajima i režimima rada, samo dok stojiš nema cirkulacije vazduha koja bi odnela isparenja, a drugo bitnije - dok motor radi u leru najsporije se vrti i najteže sagoreva ono što ne sagoreva lako i čega ne bi ni trebalo da bude. Ista situacija i kada je prebogata smeša onog goriva na koje motor ide - kada je u turaži nekako će raditi, ali će se u leru gasiti.
Kada dodje toplo vreme, možeš probati sa za broj gušćim uljem, 20W50 ili 20W60, nećeš ga sahraniti time niti mu ubrzati habanje. Motor koji je u takvom stanju ne smanjuje potrošnju ulja ako se skrati interval, jednostavno isto troši ulja i u prvih hiljadu kilometara posle zamene i tamo izmedju sedme i osme hiljade.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 17. mar. 2016. u 13:46h

Nisam ranije menjao ulje zbog potrosnje nego zato sto je auto zbog nekih drugih stvari isao na servis, pa reko ajd da zamenim, nije skupo.

Ono sto mi je cudno jeste razlika u tome kad je hladan i kad je vruc. Pri prvom paljenju se uopste ne oseca smrad ulja.
Do koje granice potrosnja ulja moze da bude zbog gumica ventila? Ovo moje po trenutnoj situaciji ispada 4L/10k km.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 17. mar. 2016. u 14:02h

Merenjem kompresije na vruće i hladno se lako utvrdi uzrok potrošnje ulja, nema uopšte potrebe lomiti glavu i razmišljati da li su gumice ili nisu ili ako jesu...
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » četvrtak, 17. mar. 2016. u 16:31h

@Dule Imaš blizu tebe u Vinči specijalistu za Micubiši - Dekija thumbsuph
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 17. mar. 2016. u 16:40h

Kod njega i odrzavam auto, samo sam hteo da cujem misljenje posto inace ubih coveka jer lancer (i vlasnik) uvek imaju neke bube :)
Fiesta!!

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » četvrtak, 17. mar. 2016. u 16:53h

Deki je genijalac, meni je poklonio još davno neke felne za moj Hyundai Pony. Nije hteo ni dinara pa sam odneo punu kesu piva jer to ne odbija :D
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » ponedeljak, 21. mar. 2016. u 23:55h

Po onome kako si opisao u prvom postu u pitanju su karike.

SCORPIO123
Poruka: 1028
Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h

Poruka od SCORPIO123 » utorak, 22. mar. 2016. u 09:08h

od zamene gumica nema nikakve vajde ako su vodjice lose.najpametnije uradi masinsku obradu glave I zameni karike I lezajeve.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 22. mar. 2016. u 13:04h

Posle 400.000 teško da će u bloku moći da prodje samo sa karikama i ležajevima...
Ford weist den Weg.

SCORPIO123
Poruka: 1028
Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h

Poruka od SCORPIO123 » utorak, 22. mar. 2016. u 15:02h

znace kad otvori motor

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 12. apr. 2016. u 11:08h

Ako nekoga zanima, pukla karika na 4om klipu :)
911s [SK] piše:Posle 400.000 teško da će u bloku moći da prodje samo sa karikama i ležajevima...
Radilica i cilindri kao novi, nema ni naslaga koksiranog ulja, tako da blok ostaje kakav jeste, sem ovog potrosnog sto ce se zameniti. Naravno, glava se isto sredjuje, trenutno je na masinskoj obradi.
Fiesta!!

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 12. apr. 2016. u 12:23h

Носи блок на хоновање да легну нове карике како треба . Провери да цилиндри нису постали овалини по висини .

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 12. apr. 2016. u 12:26h

Prepustio sam sve to majstoru jer nemam vremena niti zdravlja trenutno da se bakcem sa daily vozilom pored ovih projekata. Tako da ce biti sta on odluci, a vazi za dobrog mitsubishi majstora tako da bi trebalo da bude sve ok. I ovo sto sam napisao mi je on preneo.
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“