Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Fordova konkurencija(uporedna kroz vreme)

Poruka od 911s [SK] » petak, 26. feb. 2016. u 00:47h

Pa ti druže izgleda još uvek ne znaš kako funkcioniše svet :) kako da ne, tehnologija je tu prvenstveno zato da bi nam svima bilo dobro i zato što smo mi to tražili... isto kao i američko uvodjenje demokratije po svetu... Mnogo su vam u te Amerike pomutili um... :)
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14389
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2016. u 01:07h

Koliko ja znam MyFord je opcija u gotovo svim Fordovima. Ni Ford ni Amerikanci nisu drzali nikome pistolj uz glavu i terali ih da izaberu tu opciju. Ali dobro, da ne ulazimo u detalje kako svet funkcionise po misljenju nebeskog naroda jer ce se verovatno pokrenuti prica da su mediji isprali mozak glupim Amerikancima i rekli im da moraju imati svu tu tehnologiju u autima u zelji da sto vise $$$ izvuku iz kupaca.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 26. feb. 2016. u 01:35h

tika piše:I baš nikom od vas taj veliki displej ne bi smetao u noćnoj vožnji?
I to je moguće, mada bi trebalo da ima podešavanje osvjetljenja, pa kada je mrak da smanjiš osvjetljenje ili da ima automatsku regulaciju, kao što imaju mobilni telefoni.

@Talladega, pa dobro, nije im prioritet kvalitet i količina opreme u unutrašnjosti, ali to bi značilo da bi eto npr. Nissan trebao da pravi Navaru u verziji za vozikanje po gradu sa fancy velikim displejom i posebno vartijantu da bude radni ''konj''?
A opet nema logike da pravi pick-up sa off-road mogućnosti za po gradu, gdje je najveća prepreka visok ivičnjak. :D

A taman i da je fancy SUV, kao što je Range Rover ili Cayenne te stvari treba da budu lako dostupne, pa taman i da ti zatreba da upališ 4x4 jednom u 4 mjeseca.
Koliko se sjećam Volvo je svojim starijim modelima imao mnogo dugmića, mnogi su imali negativne kritike, a meni je bio baš moćan zbog toga.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2016. u 01:41h

Ne razumem zasto Nissan to nebi trebao da radi. Pa eto Ford to radi vec godinama sa F-Series - postoje radnicke XL i SXL verzije, a onda postoje i one luksuzne tipa Platinumi King Ranch.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 26. feb. 2016. u 03:02h

Talladega_500 piše:...mediji isprali mozak glupim Amerikancima i rekli im da moraju imati svu tu tehnologiju u autima u zelji da sto vise $$$ izvuku iz kupaca.
Upravo.
Evo jednog primera.
Pre skoro 50 godina 70% prodatih automobila u USA je imalo klimu. Podjednako veliki procenat je imao i snagu od bar 250 konja, ogroman gepek, luksuz, konfor, raznu (za tadašnje pojmove) high-tech opremu, visoki kvalitet, sve. Mnogi su i tada razmišljali kao i ti, da čim se to toliko prodaje to kupcima sigurno treba i to sigurno žele. Marketing je punom parom radio da i na dalje to treba da bude tako.
Onda su se pojavili importi. Mali, nikakvi, ružni, nekonforni, neluksuzni, ne da nisu imali klimu nego dobro da su imali stakla i vrata, sa motorima od 60-70 konja. I šta se desilo? Prodavali se kao besni. Sa tolikim uticajem na tržište, da su domaći USA proizvodjači morali da menjaju filozofiju da ne bi ostajali bez kupaca! Kupaca koji su razmišljali u stilu "koji će mi djavo klima, nije napolju 40 stepeni, i 300 konja mi ne treba, nigde ne žurim i ionako ću da izginem ako ih sve poteram i obmotam se oko bandere, a kad već mi sve to nije interesantno i potrebno - ne želim to sve ni da platim".
I narednih nekoliko decenija, cela US industrija automobila se borila protiv takvih importa, praveći sve gore automobile, njima slične. Automobile koji su po svemu bleda kopija onoga pre pojave importa. Bleda kopija po pitanju kvaliteta, dizajna, perfomansi, opreme, snage, a ni ekonomičnost nije bila osetno bolja.
Da bi na kraju automobilska USA industrija bankrotitala, kao jedna od posledica ozbiljne krize cele američke ekonomije. Naravno, ne potpuno, jer da USA ne radi to što radi po svetu, i da ne pravi pare bez svog proizvoda, ti bi sada gledao da kupiš iste onakve Kie kakve s prodaju po Kini i to kao originalno kineski proizvod.
Eh da, zaboravih, jedna sirotinjska evropska auto fabrika kupila je jednog od najveća tri američka giganta i spasila ga propasti. Fabrika koja je, dok je u USA dve trećine vozila bilo onako iz prve rečenice ovog posta, pravila auto sa 13 konja, udobnog i sigurnog za put isto koliko i bicikla.
Toliko o tipično američkom ignorant načinu razmišljanja.
Sve će biti super dok ima kinte i dok je svima lepo, čim se nešto od toga promeni biće sve baš briga za mnoge stvari, pa i za neku buduću varijantu MyFord-a.
Danas Ford pravi i planira na duže da prodaje celom svetu, pa i u USA, vozila koja su mnogo sličnija dosadašnjim evropskim nego američkim. Zašto, kada se američka vozila dobro prodaju, kada je prethodni USA-influenced model Mustanga bio odlično prodavan i tražen? Pa, znaju izgleda dobro da to neće dugo biti tako ako se stvari ne promene... Pokazalo se, puno puta iz iskustva, da ono što Amerikanci stvarno žele i što im stvarno treba, i ono što menadžeri misle i tvrde da Amerikanci žele i da im treba, mogu postati vrlo lako dve različite stvari.
Zašto uopšte toliko pričam o Amerikancima ovde? Zato što nama, u Evropi, namećeš mišljenja na osnovu nečega što se dešava u Americi. Realno, koga van Amerike boli uvo što se u Americi "svi" lože na velike displejeve? Uopšte ne znači da je to tako i u ostatku sveta (činjenično i nije), a čak ne znači ni da će tako biti sutra ni u Americi. Pa eto, ni ljubitelji Poršea tako ne razmišljaju, a samo u Americi ima više vlasnika i ljubitelja samo Poršea, sa sve tim silnim dugmićima, nego što u celoj Evropi ima vlasnika i ljubitelja svih USA automobila ukupno.

A možemo i da prostudiramo taj podatak da 75% prodatih novih Fordova ima MyFord. Koliki deo od toga su kupci koji su pre kupovine dobro razmotrili funkcije istog, koliki deo je po kupovini i probao sve funkcije, koliki deo je malo pogledao tu i tamo, a koliko njih to ni ne koristi? Mani nas tog pukog citiranja marketinških podataka. Pre neku godinu, najveći procenat prodatih novih domaćih automobila u Srbiji je imao kasetofon. I to uopšte ne znači da su svi baš to hteli i da im to i treba i da stalno slušaju kasete.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2016. u 03:53h

Lepo napisano, iako se ne slazem sa dobrim delom onoga sta si napisao (iznecu kasnije zasto to mislim). Jer realno sve to sta si napisao za Amerikance moze da vazi i u Evropi. Ne pruzaju Amerikanci nista bolje opremljene aute nego Evropske firme. I tako mogu i ja reci kako su se Evropski kupci prethodnih godina iznenada dozvali pameti jer je Dacia najbrze rastuca kompanije u Evropi.

Kao prvo, ja nikome ne namecem svoje misljenje. Ja pisem sta se meni dopada i iznosim razloge zasto je tako, a sta ces ti na kraju kupiti mene zaista nije briga jer meni ni iz dzepa ni u dzep. Tako i ja mogu da kazem kako i vi namecete meni svoje misljenje jer pricate suprotno od mene.

Drugo, sto se tice razlike u Americkoj auto industriji pre i posle importa. Jesi li se zapitao zasto je publika pocela da kupuje importe u velikoj meri i zasto su Amerikanci toliko pali od 1970tih godina? Importi su postojali u Americi daleko pre 1970tih godina. Volkswagen je godisnje prodavao i do 500,000 Beetlea, a importa je tad bilo mnogo vise nego sto ih je danas (posebno ako usporedimo Evropske importe). Ali sta se promenilo pocetkom 1970tih godina? Promenilo se to sto je stigla naftna kriza '74 godine kada je OPEC uveo embargo Amerikancima. Ti mislis da se Amerikancima dopalo sto su morali da zamene svoj Ford Galaxie za Toyotu Corollu i da su to voljno uradili? Naravno da ne, ali kada je cena goriva preko noci skocila sa $0.20 na $1.20 naravno da su i Americki kupci morali da gledaju na ekonomicnije proizvode. E vidis, to je stavilo Americke auto kompanije u problem. Vecina njih je imala uspesne kompakte posle recesije iz '58 godine (Ford Falcon i dan danas drzi rekord kao drugi najprodavaniji auto u istoriji u svojoj debi godini, uspesni su bili i Chevy II, Plymouth Valiant, AMC Rambler), ali do sredine 1960tih godina gorivo je opet bilo jeftino i Big 3 prakticno nisu ni osvezavali te jeftine aute.
E onda je usledila spomenuta naftna kriza iz '74 i Amerikanci su se nasli u cudu. Iskustva sa malim autima gotovo nisu ni imali (cak i gore spomenuti kompakti su bili generalno veliki auti) i po prvi put su morali da prave manje proizvode sa prednjom vucom. I sta se desava? Naravno Japanske firme sa dosta iskustva u proizvodnji malih auta su iskoristile priliku.

To ti je razlog moj 911s zasto su Amerikanci iznenada poceli da kupuju Japanske importe. Naftna kriza i nista vise, a ne sto se neko iznenada setio "sto ja vozim Ford Galaxie kad mogu Toyotu Corollu". Toyota je dosla u Ameriku jos '57, ali je njena prodaja eksplodirala tek '74 posle OPEC embarga. Jer pre te spomenute '74 godine importi su cinili svega 10% prodatih auta u Americi, od cega je vecina odlazila na Beetle koja se prodavala odlicno zbog niske cene.

Jer vidis, cim je naftna kriza prosla - Americki kupci su se opet okretali vecim Americkim proizvodima, a Japanci su odgovorili tako sto su iznenada povecali linije svojih auta i poceli da razvijaju vece proizvode specificno za Amerikance.

Tako da nije bilo naftne krize iz '74, koju su Amerikanci zaista docekali nespremno, nebi importi napravili neki veci korak verovatno sve do one sledece naftne krize iz 1980tih godina.

Ne slazem se sa tobom iz jos jednog detalja, a to je gde kazes kako su Americki auti bili bogato opremljeni, a Japanski slabo i eto da su kupci uvideli da im ta oprema ne treba. Ja mislim da je bas suprotno, posebno ako gledamo one osnovne divizije. Jer jedan od razloga zasto su firme kao sto su Mercury, Pontiac, Oldsmobile i slicne propale je zato sto su Ford i Chevrolet odjednom poceli da nude vise opreme po visim cenama, pa samim tim i nije bilo opravdanje da Mercury, Pontiac i Oldsmobile postoje. A zasto su Ford i Chevrolet nudili vise opreme po visim cenama? Da bi parirali importima, jer je bilo tesko prodati Ford/Chevrolet bez klime kada Toyota/Honda je imaju kao standardnu opremu. Doduse ovo se desilo kasnije, tokom 1980tih godina.

Mozda su Amerikanci zatucan narod i mozda kupuju ono sta im ne treba u autima, ali su Amerikanci takodje poznati po tome sto jos uvek koriste neka bas zastarela tehnicka resenja. Sa druge strane, najmodernija tehnologija za koju ti smatras da je uglavnom nepotrebna uglavnom dolazi iz ... Nemacke i Japana. ;)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 26. feb. 2016. u 05:05h

Tooootalno si omašio poentu. Poenta nije bila čas iz istorije, već je bila tema "promena u filozofiji kupca", na konto tvoje filozofije da ako se nešto dobro prodaje, to kupci sigurno žele... Da je kupac stvarno toliko sve to želeo što su mu nudila američka vozila, progutao bi to poskupljenje nafte i ne bi kupovao importe u tolikoj meri. Jer da se ne lažemo, to poskupljenje nije toliko veliko kao što predstavljaš. Danas je gorivo nikad jeftinije u poslednjih 20tak godina, a vidimo koliko Ameri trče da kupuju big block. Nego gledaju hibride i I4 turbo.
jednostavno, "$0.20 na $1.20" nije tačno, nemoj preuveličavati podatke radi dramatizacije. Dovoljno je guglati "gas prices in the 70s"
Gas Prices: The Seventies
Throughout the Seventies, gas remained under $1 per gallon. Yet already, the world had begun to change. The Vietnam War and the Watergate scandal contributed to rising uncertainty which fueled the late Seventies' inflation crisis. By the time Jimmy Carter was in office, an energy crisis gripped the country and at one time, gas was hard to find. This had less to do with the average price - which remained under $1 and more to do with government price controls. As always happens, when the government tries to circumvent the laws of supply and demand to artificially set a gas price, the supply dries up. No one will continue selling a product after the profit has been taken out. It's too bad Jimmy Carter never studied Economics 101.
Zatim http://www.inthe70s.com/prices.shtml

A Japancima i Nemcima svaka čast, nalaze načine da pare uzmu Amerikancima. :)
Ford weist den Weg.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2016. u 05:35h

Tema je "promena u filozofiji kupca", ali ti nisi spomenuo pravi razlog zasto se promena u filizofiji kupca promenila - zato sam i napisao istorijsku lekciju. Nije se promenila kako si ti rekao da je prosecan Amerikanac shvatio da mu GM, Ford i Chrysler prodaju gomilu onoga sta ne zeli vec se promenio iz daleko drugih razloga. Nisi zeleo veliki Ford Galaxie sa V8, koznim sedistima, automatskim menjacem i jos gomilom opreme? Pa eno ti brate Ford Falcon - dobices I6 i opremu Yuga po ceni Beetlea.

Jer ako sam te dobro shvatio (a jos uvek nisam siguran da jesam), tvoja logika je da su Americke firme, preko raznog marketinga, godinama i godinama "terale" kupce da potrose mnogo vise (zbog nepotrebne opreme) na aute nego sto je to potreba. I onda su se jedno jutro ti kupci probudili i rekli "Nas Big 3 varaju, ajde da predjemo na Japance jer oni nude taman onoliko koliko nam je potrebno". I to je to, razlog zasto su Japanski auti osvojili srca Americkih kupaca. Jesam li dobro shvatio?

Ako su Amerikanci vec toliko bilo odusevljeni time sto su Japanski auti nudili "taman dovoljno", zbog cega su Japanci poceli da razvijaju vece, mocnije, bolje opremljene modele (a kasnije i premijum kompanije)? Jeli to Americki ukus bio "taman po meri" jedno vreme (bas kad su poceli da kupuju Japanske aute), a onda su opet poceli da kupuju gomilu stvari u autima koje im ne trebaju?

Takodje nisi spomenuo da Japanci koje su Amerikanci kupovali nisu imali ni J od Japana jer su vecina uspesnih "Japanskih" auta razvijeni specificno zbog Amerikanaca i proizvodili su se u Americi. Sta-vise, cak i danas vozilo sa najvecim % delova proizvedenih u Americi je Toyota Camry.

Ako pogledamo danasnju prodaju u Americi, prva 3 mesta i dalje drze veliki pikapi. A tamo 2008-2009 godine, kada je stigla recesija, Camry je prestigla Dodge Ram i bila na pragu da prestigne i Chevy Silverado. Tad se je desilo nesto necuveno, a to je da je prvi i jedini put od 1977 godine neko nadmasio Ford F-Series po prodaji u jednom mesecu (to je ucinila Honda Accord).

Ispade po tvojim pricama da svi oni koji voze bogato opremljene aute su budale koje su bacili pare, a najpametniji su vozaci Dacije jer oni imaju taman dovoljno da se najjeftinije provozaju od mesta A do mesta B.

Mozda sam ja malo preterao sa cenama goriva, znam i dosta knjiga da sam citao da je pisalo da su cene preko noci skocile 3-4 puta i da je bila velika nestasica goriva. Ali u svakom slucaju, to je bio kljucni razlog zasto je iko od Amerikanaca i primetio Japanske aute.

Slika

SCORPIO123
Poruka: 1028
Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h

Poruka od SCORPIO123 » petak, 26. feb. 2016. u 18:23h

GM, Ford i Chrysler uvek ce biti najbolje prodavana vozila u Usa. iz jednostavnog razloga jer su to domaca vozila. kao Volvo u Svedskoj,Fiat u Italiji ili Wagen u nemackoj. to je normalno.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2016. u 18:47h

Toyota je bolje prodavana od Chryslera u Americi, a nisu ni daleko od Forda.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » petak, 26. feb. 2016. u 19:39h

Zašto i ovde umesto svih ovih dugmića i polugica ne stave jedan velik displej i mali točkić......pa sedi i traži na ekranu šta ti treba. :)

Slika
Slika Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2016. u 19:49h

Pitaj Boeing.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 26. feb. 2016. u 21:05h

Pa nije baš da nema displeja, ali ima i dugmića. lol

Kokpit Boeinga 777.

Slika

Ima i displeja, ali ono što mora biti lako dostupno i odma, tu su dugmići. 8)
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 26. feb. 2016. u 22:55h

Talladega_500 piše: Mozda sam ja malo preterao sa cenama goriva, znam i dosta knjiga da sam citao da je pisalo da su cene preko noci skocile 3-4 puta i da je bila velika nestasica goriva. Ali u svakom slucaju, to je bio kljucni razlog zasto je iko od Amerikanaca i primetio Japanske aute.
A kad su ih primetili, nisu ih samo primetili... To je bila inicijalna kapisla i prilika da prosečan američki kupac upozna i drugačiju filozofiju vozila od one koja mu se do tada nudila. Ne spominješ kvalitet uvoznih vozila, koji je 70ih, 80ih i 90ih bio iznad kvaliteta domaćeg proizvoda. Prosečan američki auto iz tog perioda posle nekoliko godina intezivne upotrebe postaje kanta na kome se sve raspada. Svesno je napravljen sa rokom upotrebe. Kad god gledam neki stari američki film i sad neka scena saobraćaja, zapitam se otkud toliko puno Buba na sve strane, a onda vidim pored njih nekoliko godina stare američke modele kako ih vidno načela korozija, dime plavo iz auspuha, vise branici... Pogledaj ovde po forumu silne ove 15 godina stare Focuse i Mondeje, vozila niže klase, sa po pola miliona predjenih kilometara, u odličnim stanjima. Znaš kad je američki auto bio takvog kvaliteta? Nikad posle naftne krize. I posle kažeš "krivo je skupo gorivo, a i nisu umeli Amerikanci da naprave mali auto". Pa što nije importima opala prodaja kada se cena goriva stabilizovala i opala? Pa to je nešto u šta može da poveruje samo Amerikanac koji ne zna da postoji život van njegovog kontinenta, a i koji usput isti ni ne ume da pronadje na globusu. Decenijama pre naftne krize, i Ford i GM su u Evropi izuzetno uspešno pravili i prodavali male i to kvalitetne automobile, i pritom nijedan model nije ušao u prodaju bez intenzivnog nadgledanja ili čak konstruisanja iz Detroita. Šta reći više?

Filozofija "Pinto", koju su imali i ostali američki proizvodjači, se posle debelo obila o glavu...

[youtube][/youtube]

I u Evropi je postojala naftna kriza, i svaka je na budžet - standard prosečnog Evropljanina uticala mnogo jače nego na prosečnog Amerikanca, ali zbog toga nije osetno opadala prodaja luksuznih neekonomičnih evropskih automobila, a za to vreme kvalitet onih iz nižih klasa je bivao sve bolji.
Ford weist den Weg.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 26. feb. 2016. u 23:57h

Pa eto tih nekvalitetnih Americkih auta iz 1970tih i 1980tih ja i dan danas vidjam gomilu na ulicama. Auti tipa Chevrolet Caprice, razni Buicki i Cadillaci iz 1970tih i 1980tih, Mercury Grand Marquis, rani Chryslerovi minivanovi, a o starijim pikapima i vanovima da ne govorim ... Ne pamtim kad sam video zadnji put tu kvalitetnu Bubu koja izgleda toliko kvalitetnije pored Americkih krseva, iako je Buba redovno zavrsavala u vrhu po prodaji. Pa kako su onda toliki silni Americki krsevi preziveli 30-40+ godina, i to u drzavi kao sto je Wisconsin koja ima medju najgore zime u Americi, kad su napravljeni za jednokratnu upotrebu?

I nemoj molim te da koristis izraz "import" ako se to odnosi samo na odredjene firme. Jer import u Americi su bili i Yugo i Britanske kante iz 1970tih godina. Jer se zna da su samo Toyota i Honda imali kvalitet, zato su i ostali najveci importi. Dok Francuzi, Britanci, Italijani i slabiji Japanci su se ili povukli ili morali da udju u saradnju sa drugima da prezive (Chrysler-Mitsubishi, Ford-Mazda, itd.).

A pitas se sto importima nije opala prodaja kada je prosla naftna kriza? Pa kako kojima. Volkswagenu je sigurno opala (iako je moderniji Golf u medjuvremenu zamenio Bubu), a Toyoti i Hondi nije opala zato sto su u medjuvremenu razvili nove proizvode specificno za Amerikance (Camry i Accord recimo), koji su bili veci, mocniji i bolje opremljeni nego tradicionalni Japanski proizvodi.

U Evropi je naftna kriza uvek postojala, zato prodaja velikih neekonomicnih auta se nije ni promenila. Onaj ko ima novca za Mercedes V8 ce moci da ga napoji i kad je gorivo $6/gallon i kad je $10/gallon.

p.s. koliko tih 15 godina starih Focusa i Mondea nije pojela rdja i koliko njih jos uvek ima originalni motor?

Naravno, mogu i ja ovako nesto da pronadjem.

[youtube][/youtube]
Poslednja izmena: Talladega_500, na dan subota, 27. feb. 2016. u 00:03h. Ukupno izmenjeno 1 put.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 27. feb. 2016. u 00:03h

Možeš sigurno da vidiš i perfektnog Mustanga prve generacije na ulici... a to gde je bio proteklih decenija, koliko je prešao, kako je korišćen i održavan, gde je garažiran, da li je i koliko puta radjen, to ništa nije bitno? :)
Ford weist den Weg.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 27. feb. 2016. u 00:05h

Nisam pricao o autima koji su restorirani ili koji su garazirani i vozeni samo vikendom. Pricam o autima koji se koriste svakodnevno.

Evo jedan tip u mojoj ulici ima ovakav AMC Eagle iz ranih 1980tih, svaki dan ga vozi.

Slika
Poslednja izmena: Talladega_500, na dan subota, 27. feb. 2016. u 00:12h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 27. feb. 2016. u 00:11h

Pričaš o automobilima o kojima pojma nemaš ništa od toga što je bitno i presudno za njihovo stanje danas. Video si ih na ulici, u prolazu i to je to. Da ne pričamo o tome da li si ih održavao hahahaha
Ford weist den Weg.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 27. feb. 2016. u 00:13h

Meni kazes pricam o autima o kojima pojma nemam, a ti spominjes aute koje si video u jednoj sceni na filmu???

Ako "nekoliko godina stari američki modeli kako ih vidno načela korozija, dime plavo iz auspuha, vise branici..." kako ti kazes - takvi auti nema sanse da bi preziveli 30-40 godina bez obzira kako bili cuvani i odrzavani.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 27. feb. 2016. u 00:39h

A dobro, kako ti iznosiš zaključke? Trguješ tim vozilima, popravljaš ih, družiš se po servisima? Ne, nego ih vidjaš po ulicama i pročitaš po neki review. Big deal. I mene svakodnevno po ulicama vidjaju kad vozim svoje stare automobile, ili negde po Internetu pročitaju neki onako klasičan novinarski tekst o tim automobilima. Pa jel to znači da se razumeju u iste i da znaju istorijat tih vozila? Padne sneg i bude -20, ja izadjem u saobraćaj, a mnogi sa novim dizelima ne mogu da upale, pa jel to znači da je stari auto za zimske uslove pouzdaniji od novog? Kako da ne. Kada želim da oformim mišljenje o nekom autu, nije dovoljno da ga provozam koju stotinu kilometara i da ga gledam u saobraćaju, jer to je površno ocenjivanje, maltene totalno irelevantno. I ovde u Srbiji danas možeš svakodnevno u sabraćaju da vidiš mnogo Zastavinih vozila starih po 20 godina, ne kao show car ili restauriran primerak, već kao radni konj u kom nose krompir na pijacu. I šta to znači po tvojoj filozofiji, da je to kvalitetan auto? Zaključke o automobilima donosiš takodje kao i mnogi moji sugradjani, koji me svaki dan vide kako vozim svoj 50 godina stari auto. I onda kad im se ukaže prilika da me pitaju, i kad dobiju odgovor da je auto samo jednom ofarban i nikad limarijski nije radjen, onda kažu kako je to vrhunski kvalitetan auto, to se nekada pravilo mnogo bolje nego danas što se pravi. A pojma nemaju da taj auto 30 godina nije izlazio iz garaže i da su paneli sa unutrašnje strane fabrički neofarbani. Toliko o zaključcima i poznavanju vozila.
Ford weist den Weg.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 27. feb. 2016. u 01:49h

Ja u nijednom momentu nisam kritikovao nijedan auto. Ti si taj koji je krenuo da kritikuje Americke aute da su kante jer eto video si u filmovima da su par godina Americki auti onakvi ili ovakvi, a da Beetle nije, pa si nekako zakljucio da je to dokaz da su importi kvalitetniji od Americkih auta i da su zato osvajali srca Americkih kupaca. A kad sam rekao da ja vidjam te 30-40 godina stare kante na ulicama, e onda je izgovor "ne znas ko je i kako odrzavao". Istina, ne znam, ali ne znas ni ti ko je kako odrzavao one "filmske" aute koje si kritikovao.
I ti posle sveta toga mene kritikujes kako ja donosim zakljucke? A na osnovu cega si ti doneo one silne zakljucke o ukusu Americkih kupaca i generalno o Americkim vozilima?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » subota, 27. feb. 2016. u 02:07h

Zato što ja nisam prosečan srpski konzument autoindustrije koji o američkim vozlima nema ništa, i kako stvari stoje, izgleda da ću pre ja lično u Srbiji imati takav američki auto nego ti u Americi. Vozilima se ne bavim na novinarskom nivou. Ja volim da čitam tvoje tekstove, to nije sporno, ali poenta nije uvek ta.
Ford weist den Weg.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 27. feb. 2016. u 02:20h

Nisam ni mislio da si neznalica; zato me i jako iznenadjuju ove stvari koje pises. Ispljuva ti toliko Amerikance i Americku auto industriju kao da jesi "prosečan srpski konzument autoindustrije" kome je Amerika glavni krivac za sve probleme u zivotu. Jer u proslosti sam se slagao sa 99% onoga sta napises. A sad imam osecaj kao da ti je neko hakovao profil. :)

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 27. feb. 2016. u 07:00h

Meni se svidja novi Volvo S90/V90.
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 27. feb. 2016. u 07:33h

I meni se svidjaju Dodge Charger & Challenger Hellcat Hennessey. 1032 ks. :)

Slika

Slika

Odgovori

Povratak na „Svaštara“