Moderator: ace1
Van piše: ...за све те буђаве фордове
I to je moguće, mada bi trebalo da ima podešavanje osvjetljenja, pa kada je mrak da smanjiš osvjetljenje ili da ima automatsku regulaciju, kao što imaju mobilni telefoni.tika piše:I baš nikom od vas taj veliki displej ne bi smetao u noćnoj vožnji?
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
Upravo.Talladega_500 piše:...mediji isprali mozak glupim Amerikancima i rekli im da moraju imati svu tu tehnologiju u autima u zelji da sto vise $$$ izvuku iz kupaca.
Zatim http://www.inthe70s.com/prices.shtmlGas Prices: The Seventies
Throughout the Seventies, gas remained under $1 per gallon. Yet already, the world had begun to change. The Vietnam War and the Watergate scandal contributed to rising uncertainty which fueled the late Seventies' inflation crisis. By the time Jimmy Carter was in office, an energy crisis gripped the country and at one time, gas was hard to find. This had less to do with the average price - which remained under $1 and more to do with government price controls. As always happens, when the government tries to circumvent the laws of supply and demand to artificially set a gas price, the supply dries up. No one will continue selling a product after the profit has been taken out. It's too bad Jimmy Carter never studied Economics 101.
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
A kad su ih primetili, nisu ih samo primetili... To je bila inicijalna kapisla i prilika da prosečan američki kupac upozna i drugačiju filozofiju vozila od one koja mu se do tada nudila. Ne spominješ kvalitet uvoznih vozila, koji je 70ih, 80ih i 90ih bio iznad kvaliteta domaćeg proizvoda. Prosečan američki auto iz tog perioda posle nekoliko godina intezivne upotrebe postaje kanta na kome se sve raspada. Svesno je napravljen sa rokom upotrebe. Kad god gledam neki stari američki film i sad neka scena saobraćaja, zapitam se otkud toliko puno Buba na sve strane, a onda vidim pored njih nekoliko godina stare američke modele kako ih vidno načela korozija, dime plavo iz auspuha, vise branici... Pogledaj ovde po forumu silne ove 15 godina stare Focuse i Mondeje, vozila niže klase, sa po pola miliona predjenih kilometara, u odličnim stanjima. Znaš kad je američki auto bio takvog kvaliteta? Nikad posle naftne krize. I posle kažeš "krivo je skupo gorivo, a i nisu umeli Amerikanci da naprave mali auto". Pa što nije importima opala prodaja kada se cena goriva stabilizovala i opala? Pa to je nešto u šta može da poveruje samo Amerikanac koji ne zna da postoji život van njegovog kontinenta, a i koji usput isti ni ne ume da pronadje na globusu. Decenijama pre naftne krize, i Ford i GM su u Evropi izuzetno uspešno pravili i prodavali male i to kvalitetne automobile, i pritom nijedan model nije ušao u prodaju bez intenzivnog nadgledanja ili čak konstruisanja iz Detroita. Šta reći više?Talladega_500 piše: Mozda sam ja malo preterao sa cenama goriva, znam i dosta knjiga da sam citao da je pisalo da su cene preko noci skocile 3-4 puta i da je bila velika nestasica goriva. Ali u svakom slucaju, to je bio kljucni razlog zasto je iko od Amerikanaca i primetio Japanske aute.