Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

eskort VI 1.8 16v efi benzinska pumpa

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

shomicus
Poruka: 677
Član foruma od: subota, 20. dec. 2008. u 19:03h

eskort VI 1.8 16v efi benzinska pumpa

Poruka od shomicus » sreda, 6. jan. 2010. u 17:26h

Danas mi crkne benz.pumpa,mojom greskom i stvorim jedan problem vise a dobijem problem manje,tj sad mi auto na plinu radi kao jagnje mirno u leru,a dol je radila pumpa ler nisam mogao da smirim,isao je ispod 800,i varirao je mnogo,sta je moglo da pravi problem a sada je ok.Jedino sto mi je palo na pamet je da je u isto vreme pustao plin i po malo benzin.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2783
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Re: sad mi tek nije jasno

Poruka od Lale » sreda, 6. jan. 2010. u 19:30h

Ja sam čuo da kad pređeš na vožnju plinom pumpa za gorivo mora za to vreme da se isključi - ne znam da li je to tačno. ?
Slika Slika

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » sreda, 6. jan. 2010. u 19:32h

Kod nekih novijih varijanti plinskih uredjaja (sekvent) kada se prebaci na plin gasi se pumpa za gorivo a dok kod nekih ne i onda stalno radi i pre crkava.
Vrlo lako je moguce da ti je gurao i benzin i plin u isto vreme.

@Lale

Ne mora,el magnetni ventil zatvara dovod goriva do motora ali pumpa ostaje da radi.To je onaj klik sto cujes kad prebacis na plin.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 6. jan. 2010. u 19:57h

Pa eksplodiralo bi kad bi mesao goriva.. Zbog toga kad se menja sa benzina na plin,prvo se isprazni karburator,pa se onda prebaci..

shomicus

Poruka od shomicus » sreda, 6. jan. 2010. u 20:07h

pa verovatno bi eksplodirao kad bi imao karburator,auto je efi 1.8 16v,izvinjavam se sto nisam naveo u postu,kod njega posto je venturi plin,plin ide kroz usis a benzin kroz magistralu i dizne,za karb znal jer dok sam vozio mk4 sa karbom,dok ne istrosi benzin iz karba nece da prihvati plin,gusi se i ugasi ali ovde ocigledno nesto drugo ne valja,pretpostavljam da elektro ventil ne zatvara dobro protok benzina,na benzinu je lepo radio.

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 6. jan. 2010. u 20:21h

Ne razumem koja je svrha elekto ventila na injection automobilu ?
Samo se ugase dizne , a pumpa tera gorivo kroz magistralu i regulator pritiska nazad u rezervoar.
Moze u pumpa da se iskljuci , ali da joj se stavi ventil , to nema smisla.
Elektro ventil je za karburatore sa mehanickim pumpama

jaksa
Poruka: 195
Član foruma od: nedelja, 18. okt. 2009. u 18:41h

Poruka od jaksa » sreda, 6. jan. 2010. u 21:39h

Dusan64 piše:Pa eksplodiralo bi kad bi mesao goriva.. Zbog toga kad se menja sa benzina na plin,prvo se isprazni karburator,pa se onda prebaci..
Nebi eksplodirao,samo bi se ugusio jer bi dobio zasicenu smesu i nebi mogo da radi!!! ;)
DOHC inside!!!

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » sreda, 6. jan. 2010. u 22:06h

Elektro pumpa crkne kad imas malo benzina u rezervoaru posto se ona istim i hladi, nema potrebe da se iskljucuje kad predjes na plin. To sto ti sada mirnije radi u leru na plin verovatnije ima veze sa strujom koju je vukla pumpa posto i sam znas da je venturi plin jako osetljiv.
Slika

sierra 20i
Poruka: 439
Član foruma od: ponedeljak, 22. jun 2009. u 14:08h

Poruka od sierra 20i » sreda, 6. jan. 2010. u 22:18h

imao sam takav slucaj na sierri verovatno je neka dizna ili riknula ili jako zaprljana pa pusta i malo benzina sto dovodi do brljavljenja na leru nekad i do detonacija naravno ukoliko radi pumpa prilikom voznje na gas.Kada sam iskopcao pumpu auto je radio mnogo bolje na gasu nego do tada !

shomicus

Poruka od shomicus » sreda, 6. jan. 2010. u 22:58h

kada sam kupio auto nije radila benz.pumpa.Ja sam je ubrzo zamenio i posle nekog vremena javio se problem na ler gasu,sto ja nisam dovodio u vezu sa pumpom jer je problem nastao nekoliko dana posle zamene a ne odmah,s vremenom ler na plinu je postajao sve gori,nije mogao da se nasteluje,varirao i sve ostalo.U servisu su mi rekli da je do rasprsivaca i da on mora da se servisira,sto sam ja odlozio za kasnije i vecinu voznje vozio na benzinu.Pumpa je crkla mojom greskom jer sam ostao ne rezervi a nisam sipao benzin.Ali evo sad mi na plinu lepo radi.Ja cu sve jedno zameniti pumpu jer ne zelim da palim auto na plin i sigurniji sam kad imam bar 1/2 rezervoara benzina,ali ce se sa zamenom pumpe vratiti i problem sa plinom pa zato i postavljam temu nebi li mi neko od vas mogao pomoci savetom.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 6. jan. 2010. u 23:10h

I ti imaš neki problem sa strujom... pumpa vuče dosta struje.

Sad kad ti nije pumpa aktivna tebi je struja rasterećena... to je neko moje razmišljanje.

Za dobar rad na plinu je potrebna dobra smeša i dobra struja... ništa više.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

sierra 20i

Poruka od sierra 20i » sreda, 6. jan. 2010. u 23:12h

ciscenje i testiranje dizni bi moglo pomoci ili jednostavno ubaci relej da ti iskljuci pumpu dok je na gasu ;)

miki023

Poruka od miki023 » sreda, 6. jan. 2010. u 23:14h

Ili ubaci sekvent ;)
Slika

shomicus

Poruka od shomicus » sreda, 6. jan. 2010. u 23:20h

Onda mi ne preostaje nista drugo nego redom pregled cele instalacije,dzekova,table osiguraca itd.Blago meni eto posla kolko volis. :-|
@sierra 20i-Padalo mi je i ranije na pamet da ubacim relej za pumpu ali ne znam ko bi to mogao da uradi,koliko je ozbiljan zahvat,imam prijatelje koji su se nudili da mi to naprave za dz. ali nisu u prici sa automobilima vec kao znaju kako bi to trebalo da funkcionise u teoriji jer su elektronicari,neko kaze nemoj da se zezas zbog ecu,neko uradi a ja ne znam koga da slusam,nije mi problem da platim ako neko to odradi korektno.

miki023

Poruka od miki023 » sreda, 6. jan. 2010. u 23:23h

Nema potrebe da iskljucujes pumpu, osim u slucaju da planiras da vozis samo na plin tj bez benzina u rezervoaru.
Slika

sierra 20i

Poruka od sierra 20i » sreda, 6. jan. 2010. u 23:28h

jednostavno je i traje svega deset minuta komplet zahvat mozes da uradis to u nekom auto-gas servisu i nebi trebalo biti skupo a mozes i sam.pronadjes osigurac pumpe i preko njega se poveze relej.al bolje ti pre prekontrolisi struju i dizne koje su meni pravile problem identican tvome(u pitanju je bila jedna dizna)bar tako mi je objasnio majstor.ako to ne upali onda brate budzi sa relejom-snalazi se ! Ja sam bio te srece da sam umesto ajnsprica na kraju ubacio karb i veruj mi preporodio se ;)

shomicus

Poruka od shomicus » sreda, 6. jan. 2010. u 23:39h

Pa nista pogledacu instalaciju,pretpostavljam da je do struje jer mi je na benzin do sada radio odlicno,palio ujutru na -15 na pola kljuca,lepo vukao i bio miran u leru.Redovno sam ga vozio na benzin dok se ne zagreje,znaci svako prvo paljenje bar 7-8km prvo benzin.

miki023

Poruka od miki023 » sreda, 6. jan. 2010. u 23:44h

Filter vazduha menjas naravno cesce nego da samo vozis na benzin.
Slika

shomicus

Poruka od shomicus » sreda, 6. jan. 2010. u 23:47h

filter vazduha sam pre neki dan gledao,kao da je juce stavljen,nisam verovao kad sam video,beo kao sneg , od kad sam ga uzeo(auto) presao sam min 5k

miki023

Poruka od miki023 » sreda, 6. jan. 2010. u 23:53h

Samo ga ti menjaj redovno, to sto je naizgled cist dobro je za benzin ali za plin zna da pravi njesra pogotovo na leru.
Slika

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 7. jan. 2010. u 00:45h

Nesto razmisljam,zasto ko ima plin(venturi) prebacuje uopste na benzin ? Ako pali na plin i kad je hladno teraj i uzivaj,to jedino moze da steti rasprsivacu motoru nista ne steti,provereno. Ako stedis,stedi ali stvarno ;)
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 7. jan. 2010. u 01:01h

Zato sto rikne pumpa,zaprlja se rezervoar i sta sve vec ne... Lakse ga zagrejem ujutru na benzin,lakse i pali,stedim aku,a i uzivanje mi je da vozim na benzin,a plin je moranje...

Neša
VIP

Re: eskort VI 1.8 16v efi benzinska pumpa

Poruka od Neša » četvrtak, 7. jan. 2010. u 01:09h

Pumpa nece da rikne ako se iskljuci relejem,a rezervoar nema od cega da se prlja samo moze da zardja ali pre ce auto da zardja nego rez. ;)
Duratorq DI 16v

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » četvrtak, 7. jan. 2010. u 02:43h

Plin je sam po sebi jako suv i posle duze voznje iskljucivo na plin dolazi do problema.Dizne ne rade kako treba,karburatori imaju probema sa membranama itd...
Provereno,uradio sam milion karburatora i dizni zbog voznje iskljucivo na plin.
Auto treba povremeno da se vozi i na benzin.
Trenutno u sluzbenom autu imam sekvent plin (fabricka ugradnja) a vozim ga i na gorivo i na plin.
Nikada nisam imao ni jednu detonaciju,nikada nije ni trznuo a kamoli da mi je napravio neki bilo kakav drugi problem.
Tako da te price da se ne treba voziti na benzin padaju u vodu....
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 7. jan. 2010. u 02:59h

Malo sam i u sali reko. Kad vec sve zapekne na benzin,vozi samo na plin dok traje auto i gotovo ;)
Duratorq DI 16v

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“