Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Gume

Poruka od BojanM » sreda, 13. maj 2015. u 19:32h

hahahaha Ko ti je prodao tu teoriju? Po tome ispada da je e10 jače od e42, ili aj' da ne preterujemo, bar od e11... :P

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Foru ... _countries

Pošto je tu u pitanju država u kojoj je odrađena homologacija proizvoda po UN/ECE normama, to generalno ne mora da ima bilo kakve veze niti sa kvalitetom, niti u krajnjoj liniji sa stvarnom zemljom proizvodnje...
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Neša
VIP
Poruka: 5056
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » sreda, 13. maj 2015. u 19:37h

To ima veze samo sa zemljom iz koje fabrike dolazi guma...E1 cini mi se da je Nemacka itd.To ne vazi samo za gume vec sve proizvode. edit:pretece me Bojan

Gume su ove godine bas jeftine i nikako ne moze bude dobra kupovina srednja klasa guma kad je premium recimo 5e skuplji. Znaci samo Conti,Michelin,GY,Dunlop,Pireli,Bridgestone.
Ja koliko znam srednja klasa su nokian,hankook,fulda,semperit,unirojal,bfgoodrich,toyo itd.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » sreda, 13. maj 2015. u 21:40h

Na skoro svakoj gumi je utisnut žig sa zemljom proizvodnje.
Novinari oznaku E definišu kao evropski homologacioni broj, broj koji označava zemlju koja je izvršila homologaciju.

gogij85
Poruka: 27
Član foruma od: petak, 18. okt. 2013. u 22:32h

Poruka od gogij85 » sreda, 13. maj 2015. u 22:15h

Kupio Hankook Ventus prime2, moji utisci su odlicni, a cijena je prihvatljiva 225eura 4kom dimenzija 205/55/16

Neša
VIP

Poruka od Neša » sreda, 13. maj 2015. u 22:47h

Dobra guma i lepa cena,odlican izbor
Duratorq DI 16v

Sharpshooter
Poruka: 5111
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » četvrtak, 14. maj 2015. u 00:17h

BojanM piše:hahahaha Ko ti je prodao tu teoriju? Po tome ispada da je e10 jače od e42, ili aj' da ne preterujemo, bar od e11... :P

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Foru ... _countries

Pošto je tu u pitanju država u kojoj je odrađena homologacija proizvoda po UN/ECE normama, to generalno ne mora da ima bilo kakve veze niti sa kvalitetom, niti u krajnjoj liniji sa stvarnom zemljom proizvodnje...
Mislim da je neki vulkanizer pre par godina.
Vidiš nisam nikada proveravao to na netu, nekako mi se sve poklapalo. :D

Michelinke e2
Uniroyal e4
itd....

:doh:
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 14. maj 2015. u 07:55h

Nesa piše:To ima veze samo sa zemljom iz koje fabrike dolazi guma...E1 cini mi se da je Nemacka itd.To ne vazi samo za gume vec sve proizvode. edit:pretece me Bojan

Gume su ove godine bas jeftine i nikako ne moze bude dobra kupovina srednja klasa guma kad je premium recimo 5e skuplji. Znaci samo Conti,Michelin,GY,Dunlop,Pireli,Bridgestone.
Ja koliko znam srednja klasa su nokian,hankook,fulda,semperit,unirojal,bfgoodrich,toyo itd.
Znam ja sta je premium guma ali ponavljam, ako je premium guma brzinskog indeksa H a srednje klase recimo Y koja je u konkretnom slucaju bolja?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 08:41h

msm da su svi 16" protekti W :D

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 14. maj 2015. u 08:46h

Mislis ili znas?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 08:47h

pa eto sve koje sam video, a nisam ih mnogo video :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 14. maj 2015. u 09:21h

Ako je tako onda je protekt bolji od svake gume manjeg brzinskog indeksa :). Idem traziti protect :)

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 09:52h

pazi i kinezi uvek imaju veliki brzinski i tezinski :)

popovicvl
Poruka: 5668
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » četvrtak, 14. maj 2015. u 10:10h

Skoro sam bio da proverim trap kod poznatog trapadzije u SM. Prvo sto mi je rekao covek (koji ih je i montirao pre 3 meseca), gume su ti nula!

Sto?

Pa jesi cuo nekad za ove gume?

Jesam?

Evo ja nikad nisam cuo, zato su nula.

Opet sam pitao sto? Bez odgovora. Kod mene je ugasio za sva vremena. Svo znanje njegovo i iskustvo padaju na dno.

Na gumi sve pise ko hoce i zna da cita.

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 14. maj 2015. u 10:12h

dobro jasno mi je zasto to kinezi rade, ali kontam da ovi poznatiji proizvodjaci nisu bas toliko blesavi da lupaju te oznake napamet na gume.

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv
Poruka: 4457
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h

Poruka od BokiRS » četvrtak, 14. maj 2015. u 10:16h

ja cu samo reci iz licnog iskustva da michelin ne kosta dzabe toliko
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 14. maj 2015. u 10:24h

:) potpisujem. Zato sam i na pocetku ove price rekao da ne znam sta valja ali znam sta je skupo....

popovicvl

Poruka od popovicvl » četvrtak, 14. maj 2015. u 11:39h

Ja bas ne potpisujem takve izjave.

Da li Red Bull kosta 200 dinara sa razlogom, a Ultra 50, ili im se samo moze? Iphone od 800 eura ili Lg od 400? Mishelinu i Continentalu se moze da uz neosporen kvalitet tvrdi pazar, manijima nikako.

Prosto me inzenjersko razmisljanje tera da se nadje neki proizvod koji je deklarisan, a uz manje para. Sve za sto manje para. Problem nastaje kad roba nosi neadekvatne oznake, a to je vec u domenu kriminala.

Volim da platim materijal, tehnologiju i rad, vunarenje ne. Za mene su sve gume "no name" pa sta nude, pa koliko para. Imao sam razgovora sa predstavnicima proizvodjaca guma, slozili smo se da narod ne interesuje deklaracija, samo ime. Sad je velikim proizvodjacima nebo granica, mogu da se kockaju sa kvalitetom, sto nadrkanija cena garantuje vecu prodaju. Sto je cest slucaj da neki proizvodjaci lete na krilima stare slave.

Marketing kaze da ako se dobro iseres, ali bas dobro i to govno ponudis na ulici za 3 dinara niko ga nece kupiti. Isto to govno u mermernom izlogu sa cenom od 3000 dinara garantuje odlicnu prodaju.

dragan.pv
Poruka: 407
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h

Poruka od dragan.pv » četvrtak, 14. maj 2015. u 12:43h

Vladimire banalizujes neke stvari uz prilicno tvrd stav kao da si sve gume ovog sveta probao i znas apsolutnu istinu. Da si se bar malo ogradio pa da kaze covek...
Deklaracija je jedna stvar a praksa druga. I meni su na fokusu goodyear sa a-a deklaracijom pa su gume boolja. Efficient grip tacnije, jedva sam ga izbalansirao. Sa druge strane, mislen pilot exalto pe2 mislim cak slabije deklarisan u 270 ili 300 indeksu, naci cu ako nekog zanima radi diskusije, sam u sm stavio na auto i doterao do bg nebalansirane i nisu tresle.uopste. Na ravnim felnama, balans je kasnije bio po 10,15 i na jednoj 20gr.
Dunlop sportmaxx rt sa pocetka proizvodnje je imao falinke, tek se popravio sa promenom smese. Deklaracija je naravno bila ista. Eto toliko znaci...
I to su sve konkretna iskustva sa tzv premijum ( iako ne volim da tako klasifikujem) proizvodjacima koji imaju tehnologiju da naprave kakvu gumu hoce, i imaju reputaciju da sacuvaju, i odgovornost prema istoj...
Ne kazem da je svaka top guma krs niti obavezno vrh, ali bih svakako imao puno nepoverenje prema nekim cunga lunga gumama, sta god pisalo na njima. Ne kazem da su obavezno lose, ali treba biti jako obazriv... U tancine u ponasanju da ne ulazim. To je tek posebna prica, pogotovo na malo zahtevnijem autu.
Na kliju sam vozio mislen pe2 i sad vozim dunlop rt, i prosto je neverovatno koliko su razlicite...

I bas me zanima, ako hoces da napises, koji je to vulkanizer imao tako genijalan stav da je guma za koju on nije cuo po defaultu sranje?
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-

macaneli
VIP
Poruka: 9933
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » četvrtak, 14. maj 2015. u 14:32h

To bas i mene interesuje,kod kojeg si majstora bio?
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Neša
VIP

Poruka od Neša » četvrtak, 14. maj 2015. u 15:29h

Znam ja sta je premium guma ali ponavljam, ako je premium guma brzinskog indeksa H a srednje klase recimo Y koja je u konkretnom slucaju bolja?[/quote]
Nema to mnogo veze,ja sam uzeo bluresponse u V indeksu germany i bila je jeftinija od H indeksa made in poland,pod prstima su identicne.
Sto se tice Michelina mislim da malo naduvaju sa cenom
Duratorq DI 16v

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 14. maj 2015. u 15:46h

Donekle se slazem sa popovicvl, ali ne skroz. Ipak, Continental i Michelin su proizvodjaci guma jako, jako dugo. Imaju mnogo iskustva u tome sto rade i ako nista drugo barem ti ime garantuje kakvu takvu sigurnost (naravno ako je original), a s druge strane ne mozes kriviti proizvodjaca guma za gumu koju si kupio kod prodavca koji je nije pravilno skladistio, ili zbog vulkanizera koji ne zna svoj posao. Za Iphone, LG i ine ostale gadgete nemam pojma ali cini mi se da se prave u istoj fabrici, istoj hali negdje u Kini pa je onda samo pitanje prestiza da ih nosis. Gume su ti jedini kontakt sa tlom i jako je bitno da imas kvalitetne s kojima si apsolutno siguran (ili mnogo sigurnii). Hocu da kazem, ako neki premium proizvodjac stavi brzinski index na svoj proizvod vjerujem da zaista zasluzuje da ga nosi. Ja npr na svom autu vec pet sezona vozim Uniroyal Rainexpert i nisu toliko lose za pare koje sam ih platio. Ali moram priznati da se recimo zimske kgume Continental WC T850 manje cuju od njih...mozda i to nesto govori o kvalitetu. Ne bih da sirim temu ali sto se guma tice, koliko para toliko muzike (brzine, sigurnosti, kocenja...)

Sharpshooter
Poruka: 5111
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » četvrtak, 14. maj 2015. u 16:03h

Imam extremni slučaj.

Dayton d320 EVO 225/40/R18 u Y indexu za 6,5k din.
Da li je bolja od
Pilot Sport 3 u W indexu, koja je preko 15k din?
:)
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

popovicvl

Poruka od popovicvl » četvrtak, 14. maj 2015. u 16:11h

macaneli piše:To bas i mene interesuje,kod kojeg si majstora bio?
Valjda ti znas.

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » četvrtak, 14. maj 2015. u 16:43h

Kao i sve ostalo, i gume su pitanje prestiza. Ko ima love ce uzeti Michelin, Goodyear itd. Za neke normalne novce mogu da se uzmu gume koje uopste nisu toliko ispod premium marki.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

dragan.pv
Poruka: 407
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h

Poruka od dragan.pv » četvrtak, 14. maj 2015. u 17:38h

Sharpshooter piše:Imam extremni slučaj.

Dayton d320 EVO 225/40/R18 u Y indexu za 6,5k din.
Da li je bolja od
Pilot Sport 3 u W indexu, koja je preko 15k din?
:)
ti lepo da se otvoris za mislen pilot supersport :)

naravno da nije bolja. spisak guma koje su bolje od ps3 nije bas dugacak...

@nesa - da, mislen cesto ima najjace cene, ali ne samo zbog performansi jer postoje i druge gume sa slicnim, ali mislen u proseku ubedljivo vodi po kriterijumu performansi/trajnosti gume... ako pogledas recimo gorespomenuti ps3, i conti sc5 i dunlop sportmaxx rt, prvi je najskuplji, poslednji najjeftiniji, performanse guma su slicne, ali je ocekivanja trajnost bas u skladu sa cenom...

i dalje ne saznasmo jel to kod mikca da ne idemo ili?
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“