Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Download (programi, igrice, softveri).....

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Download (programi, igrice, softveri).....

Poruka od dule0911 » utorak, 10. feb. 2015. u 21:31h

Meni je produzena garancija koristila za brisanje bulje.
Otisao sam da reklamiram (kasnije poznati) problem sa sarkama na acer laptopu, odmah su me odbili i kao nece da mi priznaju garanciju, svejedno sto imam produzenu, za to acer kao ne priznaje (napukla plastika oko sarki), vec je navodno kvar u mom nacinu upotrebe. A internet pun zalbi na napukle poklopce. Uzeo relativno citav poklopac preko oglasa, iseko gornje coskove sa mog, napravio kvazi ojacanja, radi vec neko vreme tako :)
S druge strane, nijedan hardverski kvar za 7 i kusur godina, od tih 7, barem je 6 intenzivno svakodnevno koriscenje.

Ali to je sve individualno. Zavisi od toga sta ocekujes od preprodaje, ili koliko ces dugo zadrzavati laptop. Ako neces dugo niti ti potencijalno veca preprodajna cena ne znace puno, nema poente ni kupovati/placati servise. S druge strane, ako je neki jaci laptop (citaj jaca graficka kartica/procesor i dosta se intenzivno koristi za igre i slicno), isplati se. Devojci je na Toshibi Qosmio za manje od 3 godine riknula graficka (moderno rohs g...), naravno produzenu garanciju nije imala pa sam morao da se drkam sa reballingom, koji je naravno bio kratkotrajno resenje, pa je na kraju prodat.
Fiesta!!

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » utorak, 10. feb. 2015. u 23:15h

Za lap-topove je najvaznije da se redovno ciste od prasine i da se bar jednom u 2 godine promeni termalna pasta. Suprugin HP G62 se grejao kao nenormalan, imao je zvuk kao mlazni avion. Pri tom je najverovatnije crkao flat kabal, jer je pomesao boje na desktopu. Pre neki dan ga raskupusam, kad sam otvorio kuler, na onim radijatorima zavesa prasine, kao cebe. Ocistim sve, sredim, sad radi, ne cuje se.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 10. feb. 2015. u 23:44h

Promena termalne paste nije nuzno obavezna, zavisi od eksploatacije.
Nanosio sam je samo kad stavljam kuler na procesor, posle toga da ga skidam specificno da bih je osvezio - nikad, i nisam primetio da mi se procesor ikad pregrevao.

Na laptopu mi je i dalje fabricka, a napisah gore koliko je star. Temperature iste kao i prvog dana.
Fiesta!!

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » sreda, 11. feb. 2015. u 00:06h

Ako se manje koristi, onda nema potrebe. Medjutim, nas se koristio kao zamena za TV, za posao, radio je 6 dana u nedelji, a jos malo ce mu 6. godina. Zavisi dosta i od kvaliteta, HP se nije bas pokazao. Sestra ima Lenovo, jbt., kupljen 2007. godine kad smo bili na faxu, jedan jedini kvar nije imao ali bar jednom godisnje se otvori i lepo ocisti.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 11. feb. 2015. u 01:50h

Zavisi šta kupiš od HP-a.
Kvalitet zavisi od klase.
Taj G62 i nije neka klasa, nije namjenjen za veliki posao i da se mnogo koristi.

Moj stari je HP Compaq 6720s, nije neka jaka mašina, uglavnom za kancelarijske poslove, tipa Word, Excel, internet, pogledati film, fb itd. Ali je srednji kvalitet, za 3 godine koliko sam ga koristio prošao je razna maltretiranja, radi i dalje. Jedino sam mu disk mjenjao 3 puta, srećom u garanciji. Prvi put je došao sa njim faličan disk, druga dva sam ja kriv. :D

Sada imam HP ProBook, koji je takođa viša srednja klasa, namjenjen za kancelarijski, malo zahtjevniji posao, CAD programi, za igrice i nije baš, mada ga koristim i za to.

Mogu reći što se tiče vanjskih promjena, na onom 6270s tastatura se izliza, plastika takođe na mjestu gdje držim dlan, imao je ogrebotina po gornjoj strani displeja.
Ovaj ProBook, takođe evo za mjesec dana će 3 godine, tastatura ni blizu nije izlizana, jeste, ali jako malo, kućište je od aluminiuma pa se ne grebe tako lako, ima samo mali trag od dlana.

Neću više da piše da ga ne ureknem. :D
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » petak, 13. feb. 2015. u 19:36h

Pitanje za kompjuterske stručnjake. :)

Kod drugara se hard disk previše grije, temperatura ide čak i do 65°C. Uglavnom drži na 50, ali ide i više.
Prije par dana počeo kompjuter da mu se zamrzava na 10-20-30 seknudi, kako kad.
Danas kad sam bio kod njega isto to, čak se i ugasio, pa prilikom ponovonog paljenja nije htjeo odma da upali, tj. da digne sistem. Meni prvo na pamet palo da je disk pred crkavanje, instaliramo HD Sentinel, koji prikaže dobro zdravlje diska, ali temperaturu koju sam naveo, ne pada ispod 50 stepeni.

Kompjuter redovno čisti od prašine, a disk je tako reći sam u kućištu, nema drugi disk, tako da oko samog diska ima više od 5 cm prostora da vazduh tuda protiče.
Normalna temperatura diska je koliko znam između 30 i 40 stepeni.

Disk je skoro nov, stavljen prošle godine, februar ili mart.

Ima li neko ideju kako rješiti ili uzrok pregrijavanja?
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

SimkeFordMK3
Poruka: 718
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » petak, 13. feb. 2015. u 19:47h

To nema veze sa hardom... Meni se čini da je napajanje, grafika...
Normalno je da temperatura harda ide oko 50ak stepeni...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

nikola_focus
Poruka: 1492
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » petak, 13. feb. 2015. u 19:51h

Kako mislis dobro zdravlje diska, 100 health/ 100 performance, ili su samo u zelenom? Ono jeste, idealno bi bilo da radi tu do 40 stepeni, mozda da ga stavi malo nize u kuciste, i na prednji zid kucista stavi recimo 12 ventilator (ili najveci koji moze da se lepo zakaci, ja nabudzio 14, ali sam ga zalepio za dno mrgreen ). A kakvi su SMART parametri u Sentinelu?
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » petak, 13. feb. 2015. u 20:00h

Ne bih rekao da je normalno, kod mene ne pređe 40, a uglavnom je oko 35.

Da health i performance su u zelenom, excellent.
Nisam gledao SMART parametre, kaki treba da budu?

Ne znam kakvo bilo rešenje sa ventilatorom, do prije par dana bilo je dobro, a nije bilo tj. nema ventilator.
Mislim mogao bi staviti ventilator, ali ako ima neki problem da može da uništi disk, trebalo bi ga otkloniti.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 13. feb. 2015. u 20:59h

Ne greje se svaki disk isto. Zabadanje ne verujem da je zbog toga, a ventilator bi svakako pomogao.
Fiesta!!

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » petak, 13. feb. 2015. u 23:13h

Odlican disk ce u SMARTu imati kod svih parametara naznaceno OK (eventualno dodato na to ``Always passing``), i uz to vecinu redova stiklirano zelenom bojom. Kod mene npr. drzi izmedju 38 i 40, kad je opterecen ode do 45, ali sve u svemu ne prelazi ove temperature, nov hard, sa zvanicno 28 radnih dana. Jel si proveravao preko Task managera da nije navukao neki virus pa da ga non stop opterecuje, pa otud i veca temperatura? Znam da to moze da se desi procesoru, ne znam da li moze i hard disku.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 14. feb. 2015. u 01:37h

OK provjerit ću to sve.

A Dule od čega može da bude zabadanje, procesor, grafika, napajanje?

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 14. feb. 2015. u 02:08h

A jel taj disk miran ili non stop radi nesto?
Disk ce se vise grejati kod intenzivnog rada nego ako je relativno miran.
Tako da uzrok moze da bude i softverske prirode (npr instalirana neka glupost koja stalno ore po disku).
Djak pesak :)

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 14. feb. 2015. u 18:25h

Danas urađen sistem, ali i dalje temperatura 50.
Nisam bio kod njega da vidim SMART parametre.
Sada ne zapucava ili još nije počeo.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21563
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 15. feb. 2015. u 08:36h

Uglavnom je problem napajanje kod tih "zabadanja".

Imao sam i ja problem sa tim zakucavanjem dok nisam stavio kršteno napajanje... doduše ja imam tri hdd-a :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 15. feb. 2015. u 10:48h

Moguće je, jer ovo napajanje tu radi već godinama.

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » nedelja, 15. feb. 2015. u 17:53h

'što ne pozajmiš nečije na 5min... Probaj.. istestiraj...
Lakše ti je to jer će ti teško i najveći stručnjak ovako na neviđeno pogoditi šta tu ne štima... Pored napajanja moguće je da te zeza i grafika... Pogotovo ako je klokovana i nema aktivan sistem protiv pregrevanja... Meni je tu hard najmanje sumnjiv...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 16. feb. 2015. u 02:49h

Tek sad sam ukapirao da se radi o desktopu a ne notebooku cekicko

Ajmo za pocetak, pregledaj sve elektrolite na ploci i na grafici, dal ima neki naduven. Narocito pogledaj one oko procesora.
Ko sto ti je vec dat savet, probaj sa drugim napajanjem.

Koji konkretno je model diska u pitanju (kompletna oznaka, znaci neupotrebljivo je "WD black", treba kompletan part no).
Djak pesak :)

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » ponedeljak, 16. feb. 2015. u 11:08h

Probat ćemo naći drugo napajanje i pogledat ću elektrolite i part No.

Hvala svima na ''hintovima''.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 16. feb. 2015. u 23:37h

Da li postoji neki program za obradu slika, po mogucstvu besplatan, kojim moze da se obradi npr. snimak sa kamere za nadzor da bi se doslo do nekih detalja koji su inace zamuceni??? Ako sam dobro razumeo one koji se vise razumeju, to bi trebalo da je proces pikselizacije, ili tako nesto :)

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » ponedeljak, 16. feb. 2015. u 23:48h

GIMP je besplatan a moze sve sto i PhotoShop pa mozes da probas...

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » utorak, 17. feb. 2015. u 08:33h

Malo se moze dobiti sa "klasicnim" programima za obradu slike.
Malo vise se dobija sa programima bas namenjenim za tu svrhu tipa http://smartdeblur.net.

nikola_focus

Poruka od nikola_focus » utorak, 17. feb. 2015. u 11:42h

Hvala na predlozima, probacemo sve thumbsuph
nikola_focus piše:Kod mene npr. drzi izmedju 38 i 40, kad je opterecen ode do 45, ali sve u svemu ne prelazi ove temperature, nov hard, sa zvanicno 28 radnih dana.
A sto se ovoga tice, juce sam bas promenio kuciste, i uz ovo sto sam kupio dodju mi 2 ventilatora od 8cm i jedan od 12, svi na 2000 rpm. Stavio sam na prednji zid jedan od 8cm tako da mu je gornja ivica u ravni sa gornjom ivicom hard diska, a dvanaestica je na zadnjem zidu, izvlaci vazduh naravno. Rezultat toga je da mi je temperatura hard diska pri normalnom radu pala za 11 stepeni, a temperatura procesora i grafike za 3-5 stepeni :jeeej: Pre toga sam na prednjem zidu, kao sto sam vec pisao, imao ventilator od 14cm na skoro 1000 rpm, i to nije imalo nikakav uticaj na temperaturu hard diska koja je bila izmadju 38 i 40 bez obzira na to da li on radi ili ne. Tako da Iosis, probajte vi sa jednim manjim ventilatorom na prednjoj strani, ovako kako sam ja namestio, pa da se vidi kakvi su rezultati thumbsuph

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » utorak, 17. feb. 2015. u 20:05h

Možda bolje prvo da ustanovi gde je problem...?!
Pa ako je problem u HDDu onda lepo kupi neki polovan a dobru marku, pekopira podatke uradi sistem i rešio je problem... Kakvi ventilatori kakva čuda... :D
Nemojte se ljutiti ali zašto bi nešto budžio? Ako nijedna komponenta na računaru nije clocovana odnosno ako je sve po default-u na računaru, nema potrebe za ventilatorima...
Ako je HDD počeo nenormalno da diže temp. znači da ima neki problem i neće ga rešiti spuštanjem temp. To nije dugoročno rešenje... Pametnije je da pozajmi tuđi HDD na kome je instaliran Windows i tako proveri da li je u njemu problem... Mada čisto sumnjam... ^_^

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » utorak, 17. feb. 2015. u 21:14h

Mozda glupo pitanje ali, da li je skoro radjena defragmentacija tog diska?
Nemojte po svaku cenu obarati temperaturu na svakoj komponenti, moze se desiti da oboris temperaturu ispod preporucene - "radne" i da posle bude vise stete nego koristi.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“