Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Laptop DELL

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
arko
Poruka: 115
Član foruma od: utorak, 30. sep. 2014. u 14:20h

Laptop DELL

Poruka od arko » sreda, 4. feb. 2015. u 15:49h

Prijatelji,kupio sam laptop dell ovaj
Slika

znaci graficka je Intel hd graphics 4400.
Ovamo kad provjeravam muci me ovo dedicated memory jer pise 0

Slika

U biosu nema opcije za dodjeljivanje dijela memorije.Zna li neko u cemu bi mogao bit problem.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Laptop DELL

Poruka od dule0911 » sreda, 4. feb. 2015. u 16:00h

Graficka je integrisana u procesor. Samim tim nema svoju zasebnu memoriju vec se koristi sistemska tj RAM memorija za sve operacije koje se ticu graficke. Nadam se da ti je sad jasnije.
Da je stvarno 0, ne bi imao sliku na monitoru
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 4. feb. 2015. u 16:01h

Nema nikakvog problema. Ta grafika nema svoju (dedicated) memoriju, niti koristi opciju alociranja sistemske memorije samo za grafiku (system video memory 0MB), već uzima koliko god da joj zatreba od sistema (shared system memory), tj. koliko sistem može da joj dodeli u datom trenutku.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

mbole
Poruka: 14960
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 4. feb. 2015. u 16:02h

Nema problema.
Graficka nema svoju (dedicated) memoriju, vec deli memoriju sa ostatkom racunara (shared).

EDIT
Pretece me Dule :)
Djak pesak :)

arko

Poruka od arko » sreda, 4. feb. 2015. u 16:28h

dule0911 piše:Graficka je integrisana u procesor. Samim tim nema svoju zasebnu memoriju vec se koristi sistemska tj RAM memorija za sve operacije koje se ticu graficke. Nadam se da ti je sad jasnije.
Da je stvarno 0, ne bi imao sliku na monitoru
Aham, nisam neki znalac oko toga pa zato me je interesovalo. Kupio sam ovo najviše radi fakulteta i programa, al ne bi bilo na odmet i kad bi PES mogao, samo ne znam koji može! ? U svakom slučaju, hvala vam.
Skinuo sam PES 2015 sa torenta, doduše mozda nije dobar al evo sta mi pokazuje
Slika

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » sreda, 4. feb. 2015. u 21:45h

Do 2013. PES je radio i radi još uvek na mom laptopu a imam 256 mb grafičku (ati radeon hd3470) što znači da nije bio zahtevan, ali od 2014. je nabudzen i jedva mi radi na "medium" kvalitetu grafike, tj. malo koči i secka... Ovaj 2015. je baš zahtevniji a izgleda da nije presudno samo koliko ima mb grafička već koliko gura frejmova (fps...)

Na ovom sajtu nađi svoju grafičku i možeš da vidiš šta možeš da igraš http://www.notebookcheck.net/Mobile-Gra ... 844.0.html
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

arko

Poruka od arko » sreda, 4. feb. 2015. u 23:32h

Skinuo sam drugu instalaciju PES-A 15 instalirao i radi. Doduše na početku izbaci upozorenje da nema dovoljno grafik., ja idem ignor i nema nikakvih problema, i ne šteka ništa. Vjerovatno,kao sto rekose, uzima od rama memoriju koliko je potrebno i koliko ima na raspolaganju.
Poslednja izmena: BojanM, na dan sreda, 4. feb. 2015. u 23:49h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiraš poruku iznad svoje, podrazumeva se da odgovaraš na nju. U takvim prilikama koristi opciju 'Odgovori'.

Dalmatinac
Poruka: 1257
Član foruma od: subota, 27. jul 2013. u 13:55h
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 4. feb. 2015. u 23:50h

Kada si kupovao, trebao si gledati sa zasebnom grafickom pogotovo ako mislis bilo sta da igras.
Ovako ce ti se procesor jako grejati i kad izadjes iz igre ili ako ga iskljucis odma nakon igranja brzo hladiti sto ce vremenom unistiti kontakte procesora na ploci i moraces uzimati novi ili procedura tipa rerna ili hot gun.
Uglavnom, nemoj nista igrati na tome.
Jedino dobro u svemu je sto nije jos i AMD ;)
Slika
Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 2002.
Programming

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » sreda, 4. feb. 2015. u 23:53h

Odakle ti to?

Da li znas za koliko se CPU sa 60 ohladi na 40?

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » sreda, 4. feb. 2015. u 23:57h

Dugogodisnje iskustvo ;)
Slika
Programming

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 5. feb. 2015. u 00:11h

Hebo ih rohs, jos uvek sam na pre-2007 hardveru, ali ovo novije je grozota ponekad :ozid:
Fiesta!!

arko

Poruka od arko » četvrtak, 5. feb. 2015. u 08:18h

Dalmatinac piše:Kada si kupovao, trebao si gledati sa zasebnom grafickom pogotovo ako mislis bilo sta da igras.
Ovako ce ti se procesor jako grejati i kad izadjes iz igre ili ako ga iskljucis odma nakon igranja brzo hladiti sto ce vremenom unistiti kontakte procesora na ploci i moraces uzimati novi ili procedura tipa rerna ili hot gun.
Jedino dobro u svemu je sto nije jos i AMD ;)
Ma za model ovog proizvođača sam morao doplatit skoro 400KM vise, sa dvije graf, a i ostale su karakteristike bolje..al puno mi je to...ma nisam planirao toliko igrat, mozda snimim pes 13, on je manje zahtjevan. Al najbolje os svega je što ima 3 godine garancije :D
I da li mogu nekako, dok je PES pokrenut, provjerit koliko je procesor opterecen, kolika je iskoristenost i njega i RAM-a? Imam program za mjerenje temperature, pa cu i to da provjerim.

mhetlerovic
Poruka: 178
Član foruma od: utorak, 18. jun 2013. u 22:55h
Kontakt:

Poruka od mhetlerovic » četvrtak, 5. feb. 2015. u 09:01h

Dalmatinac piše:Kada si kupovao, trebao si gledati sa zasebnom grafickom pogotovo ako mislis bilo sta da igras.
Ja bih rekao da se potpuno ne slazem s ovom konstatacijom :)

Procesor se greje pri svakom procesorski intenzivnijem poslu, ne mora biti konkretno vezan za graficki cip u njemu. Po tvojoj logici onda ne samo da ne bi smeo da se igra na laptopu nego ne bi smeo da pokrene bilo koji proces koji opretecuje procesor preko 80% jer ce se grejati, a to prosto ne stoji. Laptopovi imaju aktivne sisteme hladjenja koji se automatski pale kada procesor predje odredjenu temperaturu i hlade ga. Takodje svi procesori imaju proizvodjacki deklarisan TDP (Thermal design power) koji proizvodjac propisuje za odredjeni model. Konkretno njegov procesor i3 4005U je iz ultra low voltage kategorije tako da mu je TDP samo 15W, sto je za laptop zaista smesno.

U svakom slucaju moze covek slobodno da se igra do mile volje, nisu to neke ne znam ni ja kakve performanse ali daleko da postoji neka ozbiljna opasnost od pregrevanja ako se igra.
arko piše: I da li mogu nekako, dok je PES pokrenut, provjerit koliko je procesor opterecen, kolika je iskoristenost i njega i RAM-a? Imam program za mjerenje temperature, pa cu i to da provjerim.
Uvek mozes uraditi alt+tab u desktop pa startovati task manager i u okviru njega performance tab. Bolja opcija ti je mozda da skines ovaj besplatan program http://www.cpuid.com/downloads/hwmonito ... r_1.26.exe koji ti prati koliko ti je trenutno opterecenje i temperatura procesora i grafike, kao i minimalne i maksimalne vrednosti u okviru te sesije. Mislim da ima opciju da ti izvuce i srednju vrednost, ali ne znam da li to ima kao opciju u free verziji.

EDIT: Nemoj da pišeš poruku za porukom. Ako treba da citiraš više poruka u jednoj, to možeš da uradiš iz liste poruka u temi (na dnu stranice koju dobiješ kada klikneš na 'Odgovori'). Sada su ti poruke spojene, ali znaj za ubuduće. -- BojanM

arko

Poruka od arko » četvrtak, 5. feb. 2015. u 09:07h

@mhetlerovic Hvala na odgovoru, sad sam bas malo igrao, čisto radi provjere. Uključio da mjeri temperaturu i max dođe do 52 º i onda ga spusta na 50º .

Dalmatinac
Kontakt:

Poruka od Dalmatinac » četvrtak, 5. feb. 2015. u 09:07h

Imas dosta tih programa za merenje temperature procesora na netu, proguglaj. Imaju cak i podesavanja da pustaju zvuk kada procesor predje odredjenu temperaturu. Vidi koji ti najvise odgovara. Sto se same upotrebe tice, dok ga koristis gledaj da je na ravnoj i tvrdoj povrsini, nikako na krevetu, cebetu i slicno, jer ce ti se tako zatvoriti ventilacioni otvori i nece imati hladjenje, a pokupice i puno prasine iz istih. Ako budes ista igrao, jos ti je bolje da ga stavis na platformu sa ventilatorom (nije Bog zna koliko skupo), to ce mnogo pomoci da temperatura ne ide visoko. Temperatura od 60 stepeni nije uopste velika, kada se igra nesto zna ici i dosta iznad toga pogotovo leti. Kada ga premestas, gledaj da bude iskljucen ili na sleepu ili u hibernaciji jer postoji mogucnost da ti hdd dobije bad sektore. Naravno, jelo i pice zaobidji u sirokom luku od laptopa. Cuvaj sarke, nemoj ga svakih 5 min otvarati zatvarati.
Slika
Programming

arko

Poruka od arko » četvrtak, 5. feb. 2015. u 14:51h

mhetlerovic
Uvek mozes uraditi alt+tab u desktop pa startovati task manager i u okviru njega performance tab. Bolja opcija ti je mozda da skines ovaj besplatan program http://www.cpuid.com/downloads/hwmonito ... r_1.26.exe koji ti prati koliko ti je trenutno opterecenje i temperatura procesora i grafike, kao i minimalne i maksimalne vrednosti u okviru te sesije. Mislim da ima opciju da ti izvuce i srednju vrednost, ali ne znam da li to ima kao opciju u free verziji.

Slika evo ovako je stanje kad je pes pokrenut,ne razumijem bas ovo al et

mhetlerovic
Poruka: 178
Član foruma od: utorak, 18. jun 2013. u 22:55h
Kontakt:

Poruka od mhetlerovic » četvrtak, 5. feb. 2015. u 15:43h

Procesor ti radi na 73% kapaciteta dok se igras, nista nenormalno niti opasno, nastavi da se igras :)

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 5. feb. 2015. u 16:59h

Visoka temperatura nije dobra, ali ne mora značiti da će da crkne. Neki su procesori napravljeni da im je maksimalna temperatura viša, nekima niža.
Na laptopima je to više, jer su kuleri manji pa ih je teže ohladiti. Desktop već može da primi veći kuler pa i bolje hlađenje.
Npr. u mom laptopu je max. temp. 100°C, dok je rođak uzeo desktop i njemu je već 80°C previše.
Sadašnjem laptopu temperatura šeta između 45-88°C, zavisi od opterećenja.
Predpostavljam da su proizvoćači ploče mislili o tome, pa tako i napravili ploču koja će da izdrži toliko temperaturu.
Stari laptop koji sam baš dosta koristio i drndao, temperatura je išla i do 95°C, eno ga i dalje radi, ćale ga koristi.

Jedino prati temperaturu s vremena na vrjeme, jer se kuler zaprlja prašinom, pa ne može da ga ohladi, tada temperatura hoće da ode i na 99°C, a u leru ne pada ispod 60.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 5. feb. 2015. u 18:35h

Kao što kolege već rekoše, posle N ciklusa grejanja i hlađenja, popuštaju lemovi na matičnoj ploči. Zato se i ide sve više na varijante procesora sa smanjenom disipacijom termičke energije.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 5. feb. 2015. u 19:36h

To je tačno, ali ne mora da znači da će da crkne vrlo brzo.
Taj moj stari laptop evo već 6 godina radi. Doduše posljednje 2,5 godine nema nekog naprezanja. Ali dok je bio kod mene i igrao sam igrice, pa je ostao čitav.
Mada opet na duži period i ploča će da se iskrivi. Na kompjuteru koji sam kupio ~2002. prije dve godine je otišao u smeće, ploča se iskrivila i više neće da se upali. To je 10 godina. :D A i on je prošao sito i rešeto sa mnom. :D
Čak sam ga i nogom par puta šutno. lol
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » utorak, 10. feb. 2015. u 11:58h

Meni je recimo N5010 i7 radio perfektno, ali posto je laptop takav da brzo nahvata prasinu na hladnjaku i kuleru, treba da cistiti redovno i kad je laptop ociscen u najgorim situacijama temperatura je oko 50 stepeni...

p.s. treba izbegavati resenje izduvavanja laptopa kompresorom jer je ventilator elektromotor, pa kad nije pod naponom a vrti ga silina vazduha hoce da proizvodi struju :D logicno... i tako shomy sprzi elektromotor i deo instalacije. Cena kulera i hladnjaka 55e (varijanta gde je kuler zaliven u hladnjak - i3 ima potpuno nezavisan kuler i moze samo on da se zameni kao i i5) hell yea :D
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 10. feb. 2015. u 12:20h

Moze sa kompresorom samo na treba preterivati sa pritiskom, i naravno kuler mora da bude raskacen sa ploce :)
Mislim, ne moze/nije preporucljivo kad je laptop sklopljen tako ga cistiti, ali ako se rasturi moze. Doduse neki kompresori izbacuju sa vazduhom malu kolicinu ulja pa treba i na to paziti, mada ja nisam imao problema jos sa time iako koristim takav kompresor.
Fiesta!!

mbole
Poruka: 14960
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 10. feb. 2015. u 13:07h

Gurnes tanak srafciger tako da blokiras ventilator, pa onda duvas.
Djak pesak :)

arko

Poruka od arko » utorak, 10. feb. 2015. u 15:35h

Da li ja smijem otvarat i čistit laptop zato što ima garanciju?

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 10. feb. 2015. u 15:54h

mbole piše:Gurnes tanak srafciger tako da blokiras ventilator, pa onda duvas.
Dok je laptop sklopljen veoma tesko moze da se ocisti sve kako treba. Neki su tako dizajnirani da kako god usmerio vazduh, napravice negde blokadu tj cebe prasine ce ostati ili se samo pomeriti na drugo mesto. Najbolje otvoriti pa cistiti :)
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“