Nemoj potezati praksu sa hardverom, tu sam "malo" iskusniji

Sad ce 20 godina kako sam u IT-u, a od toga sam 10 proveo izmedju ostalog kao vodeci hardveras u jednom od najvecih uvoznika hardvera tog doba.
A imao sam od koga i da ucim. Neki odavde se mozda secaju Zorana Dobrica (Zo), pisca RDide, i jedne od "faca" sto se tice diskova i hardvera uopste.
Fakat, zadnjih godina se ne druzim bas sa hardverom, ali neke stvari se nikako nisu promenile. A diskova mi je proslo kroz ruke, i novih i pokvarenih, koliko verovatno u zivotu videti neces.
Brzina kojom se nesto kopira ili skida, nema ama bas nikakve veze sa diskom.
Disk ce pisati samo onda kad primi dovoljno podataka da upise najmanje jedan sektor to jest oko 4KB kod novijih odnosno 512B kod starijih. I nikako ga ne mozes naterati da to radi drugacije. Ne pise disk bajt po bajt, pa da svaki cas prepisuje ono sto je malopre upisao u isti sektor.
Najpre, da bi uopste nesto stiglo do diska, mora da prodje kroz operativni sistem. A operativni sistem ne radi sa sektorima, vec sa klasterima. Tek kad skupi dovoljno podataka za jedan klaster (koji je neki umnozak velicine sektora, i zavisi od velicine diska, file sitema itd itd), podaci se salju disk kontroleru. To jes, disk za to vreme nema pojma da uopste nesto treba da se upise na njega, i bezbrizno se vrti u prazno. Pa stizali tvoji podaci po bajt u sekundi, ili po 10Gb u sekundi.
Tek kad se skupilo dovolno podataka za jedan klaster, sto je recimo kod mene 4KB, posto su mi sektori po 512 B, podaci se salju kontroleru. Disk sretno upise 4 sektora, i nastavi da se vrti u prazno.
U medjuvremenu, jedino sto disk radi je da se vrti, a vrti se pisao ti po njemu ili ne.
Glave i dalje stoje na istoj poziciji, ili su pomerene na sledeci trak gde se nalazi slobodan sektor, spremne da ga upisu, u zavisnosti od logike koju kontroler diska primenjuje.
A to sto tebi riknjavaju diskovi, moze da bude posledica gomile stvari. Ali "sporo" pisanje po njima sigurno nije.
Primer kako slabo poznavanje principa rada (sto bi rekli "teorije"), dovodi do pogresnih zakljucaka onih koji imaju jedino praksu.
Daleko od toga da je praksa nepotrebna, da nema svrhe itd, ali dodje na svoje tek kad je potkovana poznavanjem principa rada.
@dule
Red serija je generalno namenjena za NAS. Ono sto je za racunar a spada u pouzdane je Re serija (bez d).
Mada kod single drajva nema mnogo razlike, re je optimizovan za RAID sisteme.