Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Download (programi, igrice, softveri).....

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
mbole
Poruka: 14976
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Download (programi, igrice, softveri).....

Poruka od mbole » utorak, 28. jan. 2014. u 02:08h

I docekao :)
Nemoj potezati praksu sa hardverom, tu sam "malo" iskusniji :)
Sad ce 20 godina kako sam u IT-u, a od toga sam 10 proveo izmedju ostalog kao vodeci hardveras u jednom od najvecih uvoznika hardvera tog doba.
A imao sam od koga i da ucim. Neki odavde se mozda secaju Zorana Dobrica (Zo), pisca RDide, i jedne od "faca" sto se tice diskova i hardvera uopste.
Fakat, zadnjih godina se ne druzim bas sa hardverom, ali neke stvari se nikako nisu promenile. A diskova mi je proslo kroz ruke, i novih i pokvarenih, koliko verovatno u zivotu videti neces.

Brzina kojom se nesto kopira ili skida, nema ama bas nikakve veze sa diskom.
Disk ce pisati samo onda kad primi dovoljno podataka da upise najmanje jedan sektor to jest oko 4KB kod novijih odnosno 512B kod starijih. I nikako ga ne mozes naterati da to radi drugacije. Ne pise disk bajt po bajt, pa da svaki cas prepisuje ono sto je malopre upisao u isti sektor.
Najpre, da bi uopste nesto stiglo do diska, mora da prodje kroz operativni sistem. A operativni sistem ne radi sa sektorima, vec sa klasterima. Tek kad skupi dovoljno podataka za jedan klaster (koji je neki umnozak velicine sektora, i zavisi od velicine diska, file sitema itd itd), podaci se salju disk kontroleru. To jes, disk za to vreme nema pojma da uopste nesto treba da se upise na njega, i bezbrizno se vrti u prazno. Pa stizali tvoji podaci po bajt u sekundi, ili po 10Gb u sekundi.
Tek kad se skupilo dovolno podataka za jedan klaster, sto je recimo kod mene 4KB, posto su mi sektori po 512 B, podaci se salju kontroleru. Disk sretno upise 4 sektora, i nastavi da se vrti u prazno.

U medjuvremenu, jedino sto disk radi je da se vrti, a vrti se pisao ti po njemu ili ne.
Glave i dalje stoje na istoj poziciji, ili su pomerene na sledeci trak gde se nalazi slobodan sektor, spremne da ga upisu, u zavisnosti od logike koju kontroler diska primenjuje.

A to sto tebi riknjavaju diskovi, moze da bude posledica gomile stvari. Ali "sporo" pisanje po njima sigurno nije.
Primer kako slabo poznavanje principa rada (sto bi rekli "teorije"), dovodi do pogresnih zakljucaka onih koji imaju jedino praksu.
Daleko od toga da je praksa nepotrebna, da nema svrhe itd, ali dodje na svoje tek kad je potkovana poznavanjem principa rada.

@dule
Red serija je generalno namenjena za NAS. Ono sto je za racunar a spada u pouzdane je Re serija (bez d).
Mada kod single drajva nema mnogo razlike, re je optimizovan za RAID sisteme.
Djak pesak :)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 28. jan. 2014. u 09:53h

Znam, ali kapiram da ne moze da skodi sto je za NAS, ovaj moj se ne buni vec godinu i kusur i pritom je jedan od brzih "storage" diskova koje imam. U trenutku kad sam kupovao u tom kapacitetu koji sam hteo, izbog na trzistu je bio ili to ili Green, a slozices se, ovo je bolji izbor :)
Fiesta!!

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » utorak, 28. jan. 2014. u 10:01h

Ne osporavam tvoje znanje, ali meni praksa pokaze drugo, imam 3 od 1tb, za os i down, za przenje i za backup plus jedan eksterni za back, prva dva su promijenjena bezbroj puta a druga dva nikad, prva dva istina i rade a ovi skoro da ne rade ali opet mi je jedino mjerilo to koliko ih mijenjam, mene samo cudi da i toliko izdrze jer se 24h upisuj, brise, premjesta... Licno sam zadovoljan kvalitetom

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 28. jan. 2014. u 10:41h

Ima tu jako puno i do kvaliteta napajanja i stanja istog... meni su crkavali hdd-ovi kao licne dok nisam stavio Lcpower napajanje koje kosta skoro 45 eur i ja mislim da ima 550w a prethodno mi je bilo neko kinesko djubre od 300w (daj boze da je imalo toliko).

Poslato sa francusko kineskog krša koristeći Tapatalk.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 28. jan. 2014. u 11:01h

Pa i meni je u starom laptopu radio hard disk 3 godine, služio za download, nekada se nije gasio po 7 dana, imao sam brzinu 1.5 Mbps pa je download dugo trajao. :)
A crko mi je disk od 1 TB koji sam koristio samo za back up, upalim ga jako rjetko samo da nešto prebacim na/sa njega i to je sve. Tj. nije potpuno crko, ali se pojavili bad sektori.
A pazio sam ga i mazio, kad ga spuštam na sto to je bilo lagano, ne bitno upaljen ili ugašen, kad je radio nije radio nikada duže od 2-3 sata u komadu, to bi bilo jako rjetko.
Za 4 godine koliko sam ga koristio ne znam da li može sastaviti 100 sati rada.

E sad mi Bole razjasnio zašto se čuje moj disk u laptopu. Prvo sam mislio da je pokvarem, jer se stalno čuje cak-cak-cak... Testirao, tražio po netu itd. I ovde su mi rekli, a i na netu sam našao da baš taj disk ima taj zvuk kada glavu parkira.
I dalje sam mislio da nešto nije uredu jer ostavim ga nekad da skida nešto, a ja samo slušam muziku ili legnem spavati, a čujem ga kako i dalje cak-cak-cak... I to baš često. A to je ustavri prilikom skidanja kada ne upisuje ništa na disk skloni glavu sa njega, pa kada glava udari u graničnik čuje se cak.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole

Poruka od mbole » utorak, 28. jan. 2014. u 23:58h

Nije bas... :)
Kad bi glava tako udarala u nesto da je ti cujes, od tvog diska brzo nista ne bi ostalo.
Ne cujes ti glavu kad lupi, nego "kocnicu" koja blokira glave.

Usput, meni kucni racunar radi 24/7. Gasi se kad nestane struje, i kad treba da ga izduvam od prasine (sto bi rebalo da odradim ovih dana), ili kad nesto prckam po hardveru.
Morate racunati da diskovi kao i svaka naprava, jednostavno imaju rok trajanja. Dok su kapaciteti rasli vrtoglavo, to i nismo toliko primecivali, posto smo svake dve do tri godine menjali disk za 2-4 puta veci, jer jednostavno nije bilo vise mesta na njima. Pa su onda dosle vece brzine, padale cene, a sa njima kao i uvek i kvalitet...
Zadnjih godina se to malo smirilo, pa polako diskovi pocinju da se koriste duzi vremenski period.
Za zadnjih 10 godina, crkao mi je jedan disk (od 5 koliko ih je u racunaru+dva eksterna). A i taj je vrisnuo zbog moje lenjosti da ocistim racunar (pregrejao se, i gecrkt elektronika, posto je bio prepun prasine). Dva sam zamenio iako su bili OK, posto mi je trebalo prostora, ali mislim da su oni jos stariji, negde 2001-2002. Fakat, uvek sam kupovao skupe serije.

U firmi u kojoj sam bio do pre mesec dana, kao i u prethodnoj, racunari takodje rade 24/7. Kompletan hardver se menja na oko 5-7 godina i do sada smo jako retko imali problema sa njim.

Postoji jedno misljenje (kome sam dosta sklon), da racunar koji radi non-stop traje duze nego onaj koji se svaki dan pali i gasi. Deluje sasavo, ali malo toga na racunaru se "trosi" (recimo lezajevi diska su jedna od takvih stavki, mada je i to minimalno). Ali zato termicka naprezanja toplo-hladno, koja recimo uvek nastaju kada se ploca greje i hladi, i te kako skode. Sve komponente na ploci su sa jedne njene strane. To ce reci da je ta strane uvek toplija od one druge. Pri tom se te komponente jako brzo zagreju na radnu temperaturu. To neminovno dovodi do "uvijanja" same ploce. Posto su ploce obicno u nekoj sestoslojnoj stampi (ili cak i vise), a vodovi izmedju slojeva nisu 3X2.5 vec im je debljina u nekim mikronima, mnogo cesce se desava da racunari u poslovnim zgradama, koje se nocu ne greju, stradaju upravo tako sto neki od unutrasnjih slojeva stampe jednostavno pukne (merili svojevremeno).

@veljo
Sta mislis, da li disk na kojem je OS miruje ili non stop nesto tandrlja po njemu. Pa sam OS, ako nista drugo konstantno pristupa virtualnoj memoriji na disku. Sve vreme dok radis OS ucitava potrebne dll-ove sa sistemskog diska, pise po temp fajlovima.. gomilu toga. Cak i kad nista ne radis, u pozadini neki proces recimo prekompajlira .NET, indeksira neku bazu, radi "housekeeping"...
Tako da tom disku je down najmanji posao. A slozices se da nista ne pise brze po disku od samog OS-a.

E sad, sta je sa ovim drugim, bez mnogo detaljnijeg uvida nemoguce je reci.

@dule
Naravno. Red je odlican disk, pogotovu u svom rangu cena. Mislio sam vise na "naj" pouzdanost u jos uvek iole razumnom okviru cena, gde je Re trenutno najbolji izbor. Neki dan sam pazario 4 komada Re za jedno serverce u firmi (nista mnogo ozbiljno, WSUS server, koji nema preterano posla samo mu treba veliki kapacitet). Rade vrlo lepo.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » sreda, 29. jan. 2014. u 00:26h

ja mislim da je mojim diskovima najgore kad se 100 giga u jednom folderu kompresuje i dijeli na 4,5, tad hoce led od harda da mi ispadne iz kucista :)

ajd sad pomozi kad smo vec kod diskova, restartam pc i izadje mi smart eror na diskovima i black screen, nemam podesavanje smarta u biosu, znaci svaki put kad restartujem pc, ugasim ga normalno i upalim nemam error, malo sam guglao i odustao, ali kad smo se vec zapricali a vidim da znas znanje, postavke su ahci al ne bitno i kad stavim ide isto se desava

sto se tice boja ja kupujem sta ima na stanju, danas bio wd blue pa sam kupio, da je bio green kupio bih njega, ne igra mi uopste ulogu ali ovi moji drugari u hr gdje kupujem koriste iskljucivo wd black, svako ima valjda nesto svoje u sto vjeruje, ja vjerujem da ce brzo krepati pa kupim jeftinije al sam skontao da mi je bolje uzimati wd black, ima 3 god garanciju a blue i green 2

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 29. jan. 2014. u 01:39h

Nisam se dobro ''odrazio'' ono za glavu, ali sam mislio na to što kažeš. :D

Još mi je to neko rekao što si napisao da kompjuteri koji rade stalno često traju duže nego oni koji se stalno gase.

Nego znaš li šta može biti da se komp sam upali. Rođakov kompjuter se počeo sam paliti.
Znam da ima onih koji mogu dobiti preko mreže naredbu da se upale, pogledao sam u BIOS i koliko se sjećam da nema te opcije ili je već na Off.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole

Poruka od mbole » sreda, 29. jan. 2014. u 03:14h

@veljo
Ako sam dobro shvatio, kad radis restart, iskace SMART, a kad gasis racunar i palis ga ponovo, toga nema.
Verovatno se radi o nekom bug-u u BIOS-u.
Mada, moguce je da neki od parametara SMART-a kao recimo temperatura predje dozvoljenu granicu tokom rada, ali ne toliko da bi greska bila trajno upisana, odnosno greska je privremena i obrise se nakon gasenja. Tipa to je Warning a ne Error.
Da li si probao da upotrebis neki SMART tool, da vidis da li je u samim diskovima nesto upisano od gresaka, ili jednostavno BIOS pogresno nesto protumaci.
Probaj da upalis racunar i odmah nakon podizanja OS-a uradis restart. Nije pouzdano, ali postoji verovatnoca da ako se radi o recimo temperaturi, nakon kratkog rada ne uspe da je podigne dovoljno, pa ne bude greske prilikom restarta.
Proveri kakvo ti je hladjenje diskova, odnosno njihove elektronike. Ako je moguce razmakni ih malo, da ne budu bas nabijeni jedan uz drugi i eventualno dodaj neki ventilator ispred njih ako ti kuciste to dozvoljava, koji ce gurati vazduh spolja prema njima.

Black serija je vise orijentisana na brzinu, i zbog toga je "kucni" korisnici vole, a WD masno naplacuje. Licno, jako retko radim poslove koji zahtevaju neku ogromnu brzinu diska, a sad dal se neka aplikacija ucitala za 22 ili 20 sekundi i nije neka razlika (naravno pricam o kucnim uslovima, serveri u firmama su nesto drugo, al tamo idu i sasvim drugaciji diskovi).
Mozda je Red serija nekako najprihvatljivija, posto je bar sa moje tacke gledista, pouzdanost daleko bitnija od brzine, a razlika u ceni izmedju Red i recimo Blue od 1TB je reda 10 evrica, dok je black cak skuplji od Red. Ako bas hoces da isterujes mozes da ides i na Re ali je on vec dosta skuplji (reca 30 eur razlike izmedju blue i Re za 1TB). Postoji i Se serija, koja je ovde slabo zastupljena, a ona bi odgovarala Red seriji kod desktopa (Se, Re i Xe su enterprise serije, a green, blue, black, red i velociraptor desktop). Cena joj je negde izmedju Red i Re.

100GB koji svaki cas tuku sa diska na disk nije malo, i "kucni" diskovi jednostavno nisu napravljeni za takve poslove.
Pa kako ti to nije palo prvo na pamet kao uzrok stradanja, nego spor down :)
Mislim da bi ti se definitivno isplatilo da pazaris neki iz Red serije. Za takve diskove, to je "redovan posao", posto kad vise korisnika "tuce" kroz mrezu, ili se radi nocna obrada i backup, transferi tih velicina nisu nista neobicno.

@iosis
ima vise mesta gde je moguce da nateras racunar da se upali.
Jedno je Wake on lan koji si pomenuo.
Drugo je da u bios-u moze da se podesi da se racunar upali u otliko i toliko sati, tog i tog dana ili datuma, zavisno vec od bios-a. Obicno je to pod power saving opcijama.
Treca varijanta je za chip setove koji imaju "out of band" administraciju kao recimo intelova Q seija koja ima vPro, gde bukvalno sa daljine mozes da palis, gasis, menjas podesavanja u BIOS-u, butujes sistem sa nekog uredjaja koji nije fizicki na njemu...
Takodje imas verzije gde racunar moze da se ukljuci nekom kombinacijom tastera, ili misem.

Kad smo vec kod paljenja i gasenja, par dana koleginici malo malo pa se ugasi racunar. Sasvim lepo i regularno ode u shutdown. Naravno, dobiti od nje korisnu informaciju sta se desilo, ili sta je uradila pre toga je nemoguca misija.
Prvo sam mislio da to radi auto update, posto zadnjih dana ima dosta pretumbavanja, ali ne bi trebalo bas tako da se ponasa. a i trebalo je da to bude gotovo pre par dana.

Na kraju, juce shvatim da je taster na racunaru dosta velik nezasticen i mekan, a ona kad prekrsti noge i klacka jednom od njih tacno gadja taster i s vremena na vreme ga zakaci vrhom cipele, a u podesavanjima je stavljeno da na pritisak kraci od 4 sekunde racunar radi shutdown :doh:

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 29. jan. 2014. u 11:13h

Pregledao sam BIOS nema nikakav tajmer, jedino može biti nešto vezano za vPro, jer na njemu piše da ima tu mogućnost.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » sreda, 29. jan. 2014. u 23:23h

cisto sumnjam da je bios jer ga redovno updateam, valjda bi skontali toliki bug, ma nije ni temperatura, hladim ih dobro, nemam hladnjake bas za hdd al imam na kucistu par komada, razmaknuti su i ne griju se, al nema veze, to sam onako pitao, da se nisi susretao
sto se tice vijeka trajanja jos sam razmisljao da mi hardove ne kuri kineski dock jer u nekim slucajevima kopiram diskove s njim, lakse mi je jer ne mora biti spojen na pc, direkt preslika A na B
mislim da cu preci na black, 3 god garancije a valjalo bi malo i brzine jos, s tim da bih trebao preci i na satu 3, cim neko ponudi robu umjesto kesa slozicu si nesto, ovo je vec za penziju
sto se tice ove sto nogom gasi pc to je vec vidjeno, a najjace mi je bilo kad me zove neka dosadna krava, dosla sam na posao i racunar mi ne radi a hitno mi treba, juce je sve bilo normalno pa kako danas ne radi, ja s vrata vidim da u napajanju nije zastekan kabl, cutim, skinem napajanje, donesem novo i sve naplatim, a jbg, svaka skola se placa, hoces da brises prasinu oko pc-a, to ima svoju cijenu :)

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 30. jan. 2014. u 01:33h

Black bi trebalo da ima 5 god garancije.

Al 'bes garanciju ako odu podaci.

Probaj da pogledas nekim SMART toolom sta se desava na samim diskovima, to moze da ti otkrije gde traziti problem (imas par SMART alata na hirensu). nagadjanjem je tesko otkriti o cemu se radi.. Ko i u svakom poslu moras da upotrebis odgovarajuci alat. Okaci ga na dijagnostiku, sto bi rekli :)

Iskreno, prilicno je neposteno prodati novo napajanje. Bilo bi sasvim u redu naplatiti dolazak, konstataciju "kvara", i/ili 10 minuta rada. Posto realno to je da pokrijes svoje troskove, i toliko si stvarno i radio. To ko kad odes kod mehanicara da ti promeni plocice, a on ti bez razloga promeni i diskove.

Znam da nase musterije veoma cesto ne prihvataju da svoju glupost moraju da plate, al sa onima koji to ne prihvataju necu ni da radim. Sa njima uvek ima problema, i na kraju ćar pojede vajdu.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » četvrtak, 30. jan. 2014. u 16:31h

ma necu da cackam, nisam nesto vjest sa h-bootom a s njim se lako sve pobrise, jbt jednom mi partition magic ponudi neku gresku da ukloni ja obrisem a on obrise particiju
sto se tice naplate samo treba derati, vise se nije moglo durati, sto bi jedan moj prijetelj rekao pa jbt zovu me u ponoc da pitaju kako tarzan skace, mada ja rijetko radim pc, izbjegavam jer je mala para a stalno ti dosadjuju, i kako sam poceo biti bezobrazan i skup, poceo lagati, docu veceras a dodjem za 5 dana preporodio sam se, niko mi ne dosadjuje, uvazavaju sve sto kazem i vise zaradim, ne valja biti dobar, svi te onda koriste

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » četvrtak, 30. jan. 2014. u 23:43h

E znaš kad bi te ja ponovo pozvao i kakvu bi reklamu napravio kada bi saznao da se me zajebo...
I to kada bi mi rekao dolazim večeras, a dođeš poslje 5 dana, tu završio svaku saradnju...

Kad se nekim poslujem najviše cjenim kada mi kaže tačno vrjeme. OK ne može reći tačno u sekundu/minut.
Jedna od firmi koji su totalno korektni u svakom pogledu od davanja inofrmacija, usmene pomoći do tačnosti u vremenu. Ako kažu za 15 dana, onda je to za 15 dana.
NET Computer Engineering u Braće Ribnikar. Kupovao tastaturu preko njih za laptop, nigdje nema da se nađe, morao preko njih jer su zastupnik za HP. Rekli za 20 dana, stiglo za 20 dana.
Kada mi crko HDD u sadašnjem laptopu, pošto bio pod garancijom opet kod njih, rekli za 15-20 dana, stiglo za 17. Radije ću dati njima 500 din više, ali znam da će biti korektno!

mbole

Poruka od mbole » petak, 31. jan. 2014. u 00:08h

Priznajem da tu trgovacku fintu: bice sutra, al to je ustvari malo sutra, nego je za 5 dana, a i onda je za 7.. nikada nisam mogao da progutam.
To jednostavno vredja inteligenciju.
Uvek dajem maksimalan razuman rok, pa ako bude pre, dobro je. Al da kazem "bice za tri dana" a znam da ne moze da bude ni za sedam, nema sanse.

Doduse, kad pogledam oko sebe, i shvatim koliki je prosek IQ-a... verovatno takvi tgovci i nemaju sta da uvrede.

Ne znam, svako ima svoju logiku i svoje varijante. Ja sam valjda iz nekog drugog vremena, i uterali su mi u glavu da obraz nije nesto sto je na prodaju. Mozda zbog toga losije prolazim u ovim sugavim vremenima, al ja drugacije niti umem niti hocu.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » petak, 31. jan. 2014. u 13:00h

nisam ja firma da moram postovati rok
sto se tice postenja pa meni su ljudi vracali polovne racunare poslije godinu i po dana, kaze ne radi, i ja budala uzmem, dam drugi, il vratim pare da ne kaze neko da sam ga zajebao
necu vise, sad kod mene najlakse mozes naci dzeve, toga najvise ima, sad se radi onako kako ja kazem i kad ja kazem i bolje mi je mnogo nego kad sam trcao da nekom ugodim
imam jednog druga, od me odskolovao po tom pitanju, on radi iskljucivo oko kasa, ljudi ga zovu po 5 dana, inspekcija udje naplati kaznu, njega boli uvo, ja sam se cudio sto on tako a on kaze da je narod stoka, kad bi on skakao cim ga nazovu zajebavali bi ga za sve, ne bi placali, ovako je sve placeno i ceka se na njega
e sad tu ima efekt male sredine pa nemas koga ili da zoves nekog iz prijedora ili banja luke al ni taj ti nece dolaziti svaki cas a kad dodje onda ce te oderati
ovako je dobro i to se dok je dobro nece mijenjati

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 31. jan. 2014. u 13:36h

Ja kad ljudima dajem cenu, obicno dam max. I kazem ovo je max., videcemo da bude manje, i obicno izduvam za posao, jer vise vole da im kazes manje, pa da ih posle, pred svrsenim cinom, vacaris na nepredvidjene okolnosti. Tako da Veljov system ima svoju logiku. Potpuno je tacno da ako vide da se trudis odmah misle da si ovca, pa krenu da te drndaju. Kad vide da je neko veca stoka od njih, da ne mrda jajetom osim za kintu, odmah mu se klanjaju kao gazdi i ne smeju da pisnu.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » petak, 31. jan. 2014. u 16:21h

normalno da ima logike, ako se trudis i ako si usluzan odmah misle da nemas sta da jedes i da ti je 10 evra dosta, cudno je to, kupujem ja sebi trenerku kod nekog druga i pitam koliko je kaze on 140 km, za tebe 70, jbt, pitam ja pa jel imas ista na njoj, on kaze da ima racuna da svima prodaje po 70, al za 70 niko nece da je kupi a za 140 svi hoce, raja je u velikoj vecini gomila iskompleksiranih budala koji ne znaju da razmisljaju
to je fenomen, kazes da kosta nesto 50 evra tvog rada, onda se malo buni, neki drugi isto to odradi za 20, ja kazem dobro idi odradi kod njega i super, ma ne, kao sigurniji sam ja u tebe, a to moze da se odradi samo tako i nikako drugacije ali ne zna da razmislja, i poslije kaze, odradio mi veljo, jest malo skuplji al on kad ti napravi nemas brige, koje ludilo jbt hahahaha

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » nedelja, 2. feb. 2014. u 14:01h

Prilikom instaliranja nekih programa lap top mi je zakucao i pokazao poruku sa slike, ima li mu pomoci ili mora novi hard?

Slika

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 3. feb. 2014. u 00:17h

Najverovatnije HDD.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 5. feb. 2014. u 17:43h

jel neko zna sta se desava sa imageshack-om, odnosno pise jos 6 dana trial, a sta posle jel se brisu slike..

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Re: Одг: Download (programi, igrice, softveri).....

Poruka od acadimke » sreda, 5. feb. 2014. u 22:00h

E narode da li moze usb telenor internet da radi ako se utakne u smart tv?
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » sreda, 5. feb. 2014. u 22:21h

milan_gt piše:jel neko zna sta se desava sa imageshack-om, odnosno pise jos 6 dana trial, a sta posle jel se brisu slike..
Bas sad gledam, i ja imam nalog kod njih, pise da se treba kesirati za upload posle trial perioda ali da slike nece biti brisane i da se i dalje mogu pregledavati ako se ne predje na premium varijantu..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

ratko
Poruka: 3
Član foruma od: ponedeljak, 7. mar. 2011. u 00:53h

Poruka od ratko » sreda, 5. feb. 2014. u 23:17h

pozdrav svima
imam ford transit tourneo putnicki 2002.g
nemam radionicku knjigu a na internetu ne mogu pronaci nista o ovom modelu.
bio bih zahvalan za neki link.
hvala unapred

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » sreda, 19. feb. 2014. u 11:19h

mbole piše:Zavisi na sta mislis pod: da se instalira novi sistem?
Da instaliras jos jedan OS, da uradis upgrade starog (recimo sa XP na Win7), da reinstaliras postojeci...
A i tada ima podvarijanti. Sta je postojeci OS, koji je fajl sistem...

Uglavnom, najsigurnija opcija ti je da nadjes eksterni disk, i prebacis kompletan sadrzaj (image, ne kopiranje) starog na njega, pa tek onda krenes sa igranjem.

Deljenje diska na particije ima slabo smisla. Imalo je nekada dok smo se druzili sa DOS-om.
Danas je gomila tvojih podataka uvek negde na sistemskoj particiji (dobro moze i to da se promeni al pricam o defaultu). Mailovi, my documents, desktop, favorites... Nadalje, svaki program trpa brdo toga opet na sistemsku particuju, i onda cas posla ostanes bez mesta na njoj iako ti recimo nista tamo nisi licno snimio.
Prebacio sam podatke iz laptopa na usb i instalirao OS win xp, podelio sam disk i napravio particiju D na koju sam vratio sve podatke.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“