DubiozniKolektivac piše:Znači imamo službu koja je zamišljena da nikada ne bude 100% funkcionalna i kao takva egzistira decenijama jedini pravi posao joj je da priča kako nema čime da dejstvuje,ok.Pa za šta će nekome takva firma koja nikad nije 100 % efikasna,
Mozda zato sto ne posmatras celu matematiku
Jedna steta od grada lako moze da bude daleko veca nego kompletna (prava, full, sa gomilom raketa) protivgradna zastita za godinu dana.
Ako grad padne 10 puta u godini, sprecis 8 steta, i ostale su ti samo dve.
Ako ih ne sprecis, imas svih 10. A svaka od njih te kosta vise nego kompletna zastita.
Protivgradnu zastitu moras da posmatras kao smanjenje stete, ne kao zaradu. Svako smanjenje stete koje je kostalo manje od moguce stete je efikasno za razliku izmedju kostanja i stete.
Tako da uopste nije tacno da je protivgradna zastita koja funkcionise efikasna maksimalno 80%, efikasna je 1000%.
Ti vozis auto koji je efikasan oko 50% (verovatno cak ni toliko) pa ga ipak vozis. Sto ne pobacamo sve automobile kad su toliko neefikasni, i idemo lepo peske?
Protivgradna zastita je sasvim lepo funkcionisala decenijama. Bila je retkost da negde padne ozbiljan grad i napravi ozbiljnu stetu. Onda je neko zakljucio da se to ne isplati jer mnogo kosta, a onda nema para za razne koncerte, investicije gde moze lepo da se mazne... i dosli smo do ovde gde jesmo. Mada mnogo vise mi lici da je ipak teorija zavere u pitanju
Pokusacu da ti "teoriju zavere" ilustrujem na primeru za koji znam da je tacan, nije rekla kazala, citao sam dokumente, ucestvovao u pisanju tuzbi, posto je i moje du*e time zakaceno (ne direktno ovim primerom, ali povezanim poslom).
Beogradskom GSP-u je nekoliko godina unazad, bilo jednostavno zabranjeno da bilo sta novo uvede u nacin naplate. Nije tacno da nisu postojale ideje, da nije bilo ljudi koji su mogli i hteli da ih ostvare, da je to sve jedna banda neradnika... Uopste ne branim GSP, imaju oni problema koliko hoces, pricam samo o ovom jednom jedinom slucaju.
Elem, iako mnogi to ne znaju, GSP nije nezavisno preduzece, njima je gazda grad Beograd, odnosno direkcija za saobracaj kao izvrsni organ, i oni moraju da sviraju kako gazda kaze (kao i svuda).
Iznenada, pojavljuje se potpuno nepoznata firma, koja je osnovana prekjuce, koja preuzima kompletan posao naplate od GSP-a (naravno sam prevoz i dalje radi GSP, ovi samo uzimaju deo gde su novci).
Turska firma Ket Kart je cista maska za blesavu raju, posto je njihov udeo u novoosnovanoj firmi Apex (poznatijoj kao BusPlus), minimalan (u startu je njihov udeo bio 10%)..Ket kart je samo obezbedio tehnologiju. Sam posao obavlja domaca firma, osnovana preko noci, povezana sa Centro-svasta nesto, vlasnici braca Bajcetici (naravno formalni vlasnici su neki 15-ti), nekadasnji vlasnici Grand kafe, sadasnji vlasnici Future, Stampe, Lanusa (koji je delom vlasnik Apex-a)... Likovi koji su uspeli da "legalno" opljackaju drugog lopova Caneta (Futura).
Imas pravo jednom da pogadjas preko cije firme ide marketing

i koliko parica koje su tuda isisane iz GSP-a zavrsava u dzepicu dragog nam gradonacelnika (koji je cistom igrom slucaja taj koji u sustini upravlja GSP-om u ime grada Beograda).
Telekom Srbija otkupi Futuru od svih ostalih potrazilaca za 20 miliona eva, iako su potrazivanja telekoma bila oko 2. Nakon toga je proda Centrosinergiji za 20 miliona evra, od cega Centrosinergija plati 2, a ostatak ce se naplatiti kroz kompenzacione poslove tipa marketinga u narednih 5 godina. Jel opet treba da nacrtam preko koje firme ide marketing? U sustini si od Telekoma uzeo 18 miliona i dao ih marketinskoj agenciji.
Kakve veze ima Telekom sa BusPlusom? Vidis, dopune za mobilne telefone je izmedju ostalih radio i Lanus (onaj isti koji je suvlasnik BusPlusa), koga je kupila Centrosinergija, i nakon ove kombinacije je Centrosinergija postala ekskluzivni prodavac dopuna za Srbiju (ko je pomenuo monopol?). Terminali za dopunu i BusPlus aparati se servisiraju u istom servisu (Lanusovom).
Pazi sad. Vlasnik 90% kapitala Apexa je prvo bio Lanus. Onda on prodaje 40% ket kartu, pa onda lanus prodaje 21% kapitala firmi koja se zove procescom. Vlasnik lanusa je firma wp tim sistem, a vlasnik wp tim sistem je procescom

Ja prodao sam sebi, i zamuljao pricu u krug.
Ovih dana dele letke kako je poboljsana naplata 50000000%, kao je super sto su zaposlili xxxx kontrolora, sve vreme se pozivajuci na GSP, koji ali bas nikakve veze vise nema sa naplatom.
Jel treba da pomenem da uplate novca GSP-u kasne? Jel treba da pomenem da jedini koji ima uvid u stvarne podatke o naplati je BusPlus, to jest firma koja od toga direktno zaradjuje? I samo oni znaju koliko je stvarno placeno, a koliko ce sad sledovati GSP-u odnosno gradu, oni kazu, a mi im lepo verujemo na rec