Felne
- Vladapetr
- Poruka: 397
- Član foruma od: nedelja, 17. jun 2012. u 19:59h
Re: Felne
Ali kako se tripujem zbog ovih felni, nije normalno.
Da li je iko video baš ovakve felne na nekom Fordu? Ne mislim ovako izgrebane, nego ovog oblika
Da pojasnim, juče (ko za onu stvar) lik u Banovcima doneo felne sa svog Fokusa, baš kada sam ja tamo bio. Bacim pogled nabrzaka, ista dimenzija - ali felne nisu iste
), Uhvati me crv, pa krenem da tražim po netu, i evo šta sam našao. Moje felne izgledaju ovako:

A felne koje se stavljaju na Fokusa izgledaju ovako:

odnosno, na autu izgledaju ovako:

Razlikuju se kraci(oblik je drugačiji, kod mene su prilično ispupčeni, na kraju su ove dve "nogice" mnogo uže) i centralna rupa(kod mene je uvučena).
Izvrteo sam gomile oglasa sinoć, kako felni tako i auta - nigde nisam video felne kao što su moje.
Čak mi palo na pamet da možda i nisu Fordove, pa sam i to nešto proveravao(Alfa i Mazda imaju ovakve slične felne, ali nisam našao baš ovakve). Goran ih je već odneo na peskarenje pa ne mogu da proverim dimenzije, a do ponedeljka ima da sagorim
Da li je iko video baš ovakve felne na nekom Fordu? Ne mislim ovako izgrebane, nego ovog oblika

Da pojasnim, juče (ko za onu stvar) lik u Banovcima doneo felne sa svog Fokusa, baš kada sam ja tamo bio. Bacim pogled nabrzaka, ista dimenzija - ali felne nisu iste

A felne koje se stavljaju na Fokusa izgledaju ovako:

odnosno, na autu izgledaju ovako:

Razlikuju se kraci(oblik je drugačiji, kod mene su prilično ispupčeni, na kraju su ove dve "nogice" mnogo uže) i centralna rupa(kod mene je uvučena).
Izvrteo sam gomile oglasa sinoć, kako felni tako i auta - nigde nisam video felne kao što su moje.
Čak mi palo na pamet da možda i nisu Fordove, pa sam i to nešto proveravao(Alfa i Mazda imaju ovakve slične felne, ali nisam našao baš ovakve). Goran ih je već odneo na peskarenje pa ne mogu da proverim dimenzije, a do ponedeljka ima da sagorim

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- Vladapetr
Nemam pojma da li ima žig, nisu felne kod mene - tek ću ih u ponedeljak pokupiti.
Nebitna je colaža, baci pogled na oglasima - sve te felne imaju identičan izgled poput ove 2 sa slika koje sam postavio. Samo su ove moje neke raritetne
Zvao sam popodne Gorana da pogleda šta od oznaka ima unutar felne. Kaže da na toj jednoj što je ostala kod njega nema oznaka za rupe, ali je izmerio i gotovo je siguran da je 108 razmak rupa. Ali piše da je ET 37, a pošto je fabrički 52,5 plus su kraci felne ispupčeni - izgledaće mi Maksa kao ono vozilo iz Ben Hura

Nebitna je colaža, baci pogled na oglasima - sve te felne imaju identičan izgled poput ove 2 sa slika koje sam postavio. Samo su ove moje neke raritetne

Zvao sam popodne Gorana da pogleda šta od oznaka ima unutar felne. Kaže da na toj jednoj što je ostala kod njega nema oznaka za rupe, ali je izmerio i gotovo je siguran da je 108 razmak rupa. Ali piše da je ET 37, a pošto je fabrički 52,5 plus su kraci felne ispupčeni - izgledaće mi Maksa kao ono vozilo iz Ben Hura

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21535
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
al ga ubode... pride bi trebalo da je razmak 110mm a ne 108 ako je original za opelo točak.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Da, i centralna rupa je drugacijeg promera, trebalo bi da je 65.1.. Ja sam stavljao opelov tocak na Mondeo, tako sitna razlika u razmaku rupa ne bi trebalo da predstavlja problem, plivajuce konusne kosuljice na maticama bi trebale to neutralisati, mada ne bih da ti se kunem u ovo, ipak je tvoja bezbednost u pitanju itd., nego felna se nece oslanjati na glavcinu, sad je zanimljivo pitanje da li problematika odraditi tako sitan prsten, jedino da se malko prosiri rupa..
- Markedjani
- Predsednik kluba
Ne da se neće naslanjati na glavčinu nego bi trebalo da točak ne može uopšte da najaše na glavčinu... pošto je rupa jelde manja nego fabrička 
I jedino može da se proširi rupa... nema tu prstena.

I jedino može da se proširi rupa... nema tu prstena.

- Markedjani
- Predsednik kluba
moja greška... u glavi mi se vrtelo 66.3 i setih se da je 63.3 
Mislim da može da se napravi tako mali prsten od plastike... ako ne onda nek uzme kao moj kolega jedan ili dva kruga keper trake na glavčinu i voila,odgovarajuća centralna rupa

Mislim da može da se napravi tako mali prsten od plastike... ako ne onda nek uzme kao moj kolega jedan ili dva kruga keper trake na glavčinu i voila,odgovarajuća centralna rupa

- Vladapetr
Ma nema šanse da budžim ikakve prstene i trake, prvo ću da okrenem ovog mamlaza što prodaje "fabričke Ford felne" da vidim da li mu ih moram o glavu olupati - a onda ćemo da se dogovaramo za dalje
Čedo hvala u svakom slučaju, rešio si me dileme... mada te sad ipak malo mrzim

Čedo hvala u svakom slučaju, rešio si me dileme... mada te sad ipak malo mrzim

- Vladapetr
Malopre sam otišao da preuzmem felne... i zaljubio se
Kako ih je čovek odradio, alal mu vera.
Čitao sam po forumima da je picajzla i da baš vodi računa o detaljima, ali ovo je prevazišlo i moja najsmelija nadanja.
Dao mi je da probam da pogodim koja je ona što je bila oštećena, i nema šanse.
Dakle, za Gorana sa Karaburme sve preporuke, ako neko misli da radi felne neka ne okleva - lik je em pouzdan em nije skup.
Evo slike kako sada felne izgledaju:

Sad sam u rebusu, mislim da ću ipak prvo pokušati da ih prodam - ali se vrlo lako može desiti da pokušam da ih nabudžim na moja kola...

Čitao sam po forumima da je picajzla i da baš vodi računa o detaljima, ali ovo je prevazišlo i moja najsmelija nadanja.
Dao mi je da probam da pogodim koja je ona što je bila oštećena, i nema šanse.
Dakle, za Gorana sa Karaburme sve preporuke, ako neko misli da radi felne neka ne okleva - lik je em pouzdan em nije skup.
Evo slike kako sada felne izgledaju:

Sad sam u rebusu, mislim da ću ipak prvo pokušati da ih prodam - ali se vrlo lako može desiti da pokušam da ih nabudžim na moja kola...
- Vladapetr
Jbg, taknuto-maknuto 
Nisam izdržao, morao sam da odem da probam kako bi izgledalo.
Konsultovao sam se sa 3-4 vulkanizera, na kraju sam u Bulevaru odradio postavljanje ovih felni.
Na Fordu su rupe 5x108, na felni su 5x110. Ovo su ispeglali plivajući šrafovi(koje sam već imao na točkovima).
Zbog razlike u ofsetu lice felne je neka 2cm otišlo ka spolja(u odnosu na staru). Ali nigde ne kači.
Pošto je Opelova centralna rupa malo veća nego Fordova, uradili su mi metalne distancere.
Namontirao sam gume na ove felne, naduvao ih azotom i nabacio na Maksu. To sada izgleda ovako:

Izvezao sam ga na auto-put i nisam zadovoljan: na 120km/h osećam vibracije, ne pojavljuju se uvek i najčešće nestanu kad ubrzam ili usporim, ali bih rado živeo bez njih.
Takođe će mi biti problem da nađem čep, jer sa ovom dimenzijom centralne rupe mogu kupiti samo sa Opelovim logom.
A kad pomislim da sam celu ovu akciju pokrenuo da se ne bih morao na zimu cimati oko guma, nego da sada odradim natenane

Nisam izdržao, morao sam da odem da probam kako bi izgledalo.
Konsultovao sam se sa 3-4 vulkanizera, na kraju sam u Bulevaru odradio postavljanje ovih felni.
Na Fordu su rupe 5x108, na felni su 5x110. Ovo su ispeglali plivajući šrafovi(koje sam već imao na točkovima).
Zbog razlike u ofsetu lice felne je neka 2cm otišlo ka spolja(u odnosu na staru). Ali nigde ne kači.
Pošto je Opelova centralna rupa malo veća nego Fordova, uradili su mi metalne distancere.
Namontirao sam gume na ove felne, naduvao ih azotom i nabacio na Maksu. To sada izgleda ovako:

Izvezao sam ga na auto-put i nisam zadovoljan: na 120km/h osećam vibracije, ne pojavljuju se uvek i najčešće nestanu kad ubrzam ili usporim, ali bih rado živeo bez njih.
Takođe će mi biti problem da nađem čep, jer sa ovom dimenzijom centralne rupe mogu kupiti samo sa Opelovim logom.
A kad pomislim da sam celu ovu akciju pokrenuo da se ne bih morao na zimu cimati oko guma, nego da sada odradim natenane

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Pazi... ružne - nisu, bar za moje oko.
Čep... nije problem prelepiti znak, uraditi kakav god ti padne na pamet (ne mora čak ni da bude Ford logo).
Ali vibracije bi morao da saniraš, ne treba da se igraš sa točkovima. E sad, da li je do felni ili do guma, ili do plivajućih šrafova... to bi već neko morao na licu mesta da ti dijagnostikuje.
Čep... nije problem prelepiti znak, uraditi kakav god ti padne na pamet (ne mora čak ni da bude Ford logo).
Ali vibracije bi morao da saniraš, ne treba da se igraš sa točkovima. E sad, da li je do felni ili do guma, ili do plivajućih šrafova... to bi već neko morao na licu mesta da ti dijagnostikuje.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Vladapetr
Ma znam, ako ne rešim ovo trešenje neću ih ni voziti, sa tim stvarima se ne bih igrao.
Gume su 100% dobre: em su stare 3 meseca, em sam prešao sa njima tek 6000, em su Mišelinke
Felne su u ovih par dana proveravala 3 vulkanizera - prvi je rekao da su 3 ok a jedna malo kriva, drugi ih je proverio posle ispravljanja i rekao da su sad sve ok, treći je stavljao gume i balansirao.
Distancere sam gledao kada je nabijao na cev, u milimetar su legli - svaki je morao da kucka da bi ušli do kraja. Jedino ako ne pašu skroz do felne(to nisam gledao kada su stavljali), ali jbm li ga - nosio je jednu felnu kod strugara da po njoj uzme meru, valjda tu nisu omanuli.
Idem kod drugara za dan-dva, da i on pogleda kako je odrađen distancer i da nije možda problem u balansu. Večeras mi padne na pamet da uzrok trešenja možda nije ovo:

Cev ulazi vrlo malo u centralnu rupu felne, tek da uhvati prvi prag. Može li ovo predstavljati problem?
Gume su 100% dobre: em su stare 3 meseca, em sam prešao sa njima tek 6000, em su Mišelinke

Felne su u ovih par dana proveravala 3 vulkanizera - prvi je rekao da su 3 ok a jedna malo kriva, drugi ih je proverio posle ispravljanja i rekao da su sad sve ok, treći je stavljao gume i balansirao.
Distancere sam gledao kada je nabijao na cev, u milimetar su legli - svaki je morao da kucka da bi ušli do kraja. Jedino ako ne pašu skroz do felne(to nisam gledao kada su stavljali), ali jbm li ga - nosio je jednu felnu kod strugara da po njoj uzme meru, valjda tu nisu omanuli.
Idem kod drugara za dan-dva, da i on pogleda kako je odrađen distancer i da nije možda problem u balansu. Večeras mi padne na pamet da uzrok trešenja možda nije ovo:

Cev ulazi vrlo malo u centralnu rupu felne, tek da uhvati prvi prag. Može li ovo predstavljati problem?
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Ja bih išao ponovo na balansiranje, i to kod nekog ko ima provereno dobru balanserku
Ako te put ponovo nanese kod garaže GSP-a, idi u servis Djole u Mirijevskom bulevaru, 200 metara od kapije, na istoj strani, u smeru prema Milošu.

Ako te put ponovo nanese kod garaže GSP-a, idi u servis Djole u Mirijevskom bulevaru, 200 metara od kapije, na istoj strani, u smeru prema Milošu.

- Vladapetr
Hvala Totti, često sam preko puta tog vulkanizera ali nisam imao pojma da je toliko dobar
Ali pre nego što odradim proveru balansiranja, prstena a eventualno i trapa - moram pod hitno da nađem sigurnosne šrafove. Kombinacija felni i guma koje imam nije baš pametna za kraj u kojem sam trenutno
Pošto sam na glavčinu 5x108 stavio felnu 5x110 - da li bi tu mogao da prođe po jedan od ovih običnih sigurnosnih(iz komada), ili moram da nađem neku varijantu sa plivajućim šrafom?
Da li uopšte postoje plivajući sigurnosni šrafovi?

Pošto sam na glavčinu 5x108 stavio felnu 5x110 - da li bi tu mogao da prođe po jedan od ovih običnih sigurnosnih(iz komada), ili moram da nađem neku varijantu sa plivajućim šrafom?
Da li uopšte postoje plivajući sigurnosni šrafovi?
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9926
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
a u oglasu je pisalo da su original sa focusa 

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Imam specificno pitanje. Da li moze na samu felnu da se montira alu prsten/adapter i da ostaje na felni prilikom montaze/demontaze? Znaci, da nije adapter na glavcini i da mora svaki put da se izbija kada se montiraju felne sa fabrickom centralnom rupom. I da li to moze da se uradi dovoljno kvalitetno kao da je fabricki tocak dosao sa manjom centralnom rupom? Mislim u kontekstu dugotrajnosti i problema prilikom balansiranja.
Mnogo lepe felne, Volvo Orpheus OEM. 7.5Jx17, 5x108, ET49, ali c. rupa 65.1
http://www.kupujemprodajem.com/felne-vo ... d=33340169
Da su samo od V70 koji se pravio od '07, onda bi c. rupa bila 63.4, ali jbg nisu
Evo ih na V70 koji je isao pre modela na kojeg su isle fabricki:
http://i80.photobucket.com/albums/j183/ ... C02410.jpg
Mnogo lepe felne, Volvo Orpheus OEM. 7.5Jx17, 5x108, ET49, ali c. rupa 65.1

http://www.kupujemprodajem.com/felne-vo ... d=33340169
Da su samo od V70 koji se pravio od '07, onda bi c. rupa bila 63.4, ali jbg nisu

http://i80.photobucket.com/albums/j183/ ... C02410.jpg
Fiesta!!
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Dao sam ti sliku samo kao primer; ja sam takve našao da l' na Kupindu ili KupujemProdajem ili... negde lokalno, u svakom slučaju. Nisu česte, ali mogu da se nađu. Mislim da su i fabričke sigurnosne matice takve.Vladapetr piše:Alal vera, to se tražiOvi nemaju za Forda, ali ima na ebay-u, sada sam našao kako se to čudo zove.
pozdrav, Bojan