Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Felne

Spoljašnje uredjivanje.
totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Felne

Poruka od totti » petak, 12. jul 2013. u 18:59h

Aaaa, ok, ne mislimo na istog thumbsuph
Slika

Vladapetr
Poruka: 397
Član foruma od: nedelja, 17. jun 2012. u 19:59h

Poruka od Vladapetr » subota, 13. jul 2013. u 11:02h

Ali kako se tripujem zbog ovih felni, nije normalno.

Da li je iko video baš ovakve felne na nekom Fordu? Ne mislim ovako izgrebane, nego ovog oblika mrgreen

Da pojasnim, juče (ko za onu stvar) lik u Banovcima doneo felne sa svog Fokusa, baš kada sam ja tamo bio. Bacim pogled nabrzaka, ista dimenzija - ali felne nisu iste :ozid:), Uhvati me crv, pa krenem da tražim po netu, i evo šta sam našao. Moje felne izgledaju ovako:
Slika

A felne koje se stavljaju na Fokusa izgledaju ovako:
Slika

odnosno, na autu izgledaju ovako:
Slika

Razlikuju se kraci(oblik je drugačiji, kod mene su prilično ispupčeni, na kraju su ove dve "nogice" mnogo uže) i centralna rupa(kod mene je uvučena).

Izvrteo sam gomile oglasa sinoć, kako felni tako i auta - nigde nisam video felne kao što su moje.
Čak mi palo na pamet da možda i nisu Fordove, pa sam i to nešto proveravao(Alfa i Mazda imaju ovakve slične felne, ali nisam našao baš ovakve). Goran ih je već odneo na peskarenje pa ne mogu da proverim dimenzije, a do ponedeljka ima da sagorim :suicide:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't
.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 13. jul 2013. u 15:27h

ima li zig forda sa unutrasnje strane?

druga slika su 18"

Vladapetr

Poruka od Vladapetr » subota, 13. jul 2013. u 18:39h

Nemam pojma da li ima žig, nisu felne kod mene - tek ću ih u ponedeljak pokupiti.
Nebitna je colaža, baci pogled na oglasima - sve te felne imaju identičan izgled poput ove 2 sa slika koje sam postavio. Samo su ove moje neke raritetne :D

Zvao sam popodne Gorana da pogleda šta od oznaka ima unutar felne. Kaže da na toj jednoj što je ostala kod njega nema oznaka za rupe, ali je izmerio i gotovo je siguran da je 108 razmak rupa. Ali piše da je ET 37, a pošto je fabrički 52,5 plus su kraci felne ispupčeni - izgledaće mi Maksa kao ono vozilo iz Ben Hura hahahaha :haha:
.

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » subota, 13. jul 2013. u 19:49h

Slika
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 13. jul 2013. u 19:56h

al ga ubode... pride bi trebalo da je razmak 110mm a ne 108 ako je original za opelo točak.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » subota, 13. jul 2013. u 20:21h

Da, i centralna rupa je drugacijeg promera, trebalo bi da je 65.1.. Ja sam stavljao opelov tocak na Mondeo, tako sitna razlika u razmaku rupa ne bi trebalo da predstavlja problem, plivajuce konusne kosuljice na maticama bi trebale to neutralisati, mada ne bih da ti se kunem u ovo, ipak je tvoja bezbednost u pitanju itd., nego felna se nece oslanjati na glavcinu, sad je zanimljivo pitanje da li problematika odraditi tako sitan prsten, jedino da se malko prosiri rupa..

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 13. jul 2013. u 20:30h

Ne da se neće naslanjati na glavčinu nego bi trebalo da točak ne može uopšte da najaše na glavčinu... pošto je rupa jelde manja nego fabrička :)

I jedino može da se proširi rupa... nema tu prstena.
Slika

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » subota, 13. jul 2013. u 20:37h

Cek kolika je da izvines rupa kod kolege, nisam ispratio taj momenat..

Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 13. jul 2013. u 20:38h

moja greška... u glavi mi se vrtelo 66.3 i setih se da je 63.3 thumbsuph

Mislim da može da se napravi tako mali prsten od plastike... ako ne onda nek uzme kao moj kolega jedan ili dva kruga keper trake na glavčinu i voila,odgovarajuća centralna rupa hahahaha
Slika

Vladapetr

Poruka od Vladapetr » nedelja, 14. jul 2013. u 00:59h

Ma nema šanse da budžim ikakve prstene i trake, prvo ću da okrenem ovog mamlaza što prodaje "fabričke Ford felne" da vidim da li mu ih moram o glavu olupati - a onda ćemo da se dogovaramo za dalje mrgreen

Čedo hvala u svakom slučaju, rešio si me dileme... mada te sad ipak malo mrzim hahahaha
.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 14. jul 2013. u 09:12h

nemo se sekiras, kupicu ti ih ja, al prvo probaj dal pasu na tvoj auto :)

Vladapetr

Poruka od Vladapetr » nedelja, 14. jul 2013. u 20:42h

Malopre sam otišao da preuzmem felne... i zaljubio se mrgreen Kako ih je čovek odradio, alal mu vera.
Čitao sam po forumima da je picajzla i da baš vodi računa o detaljima, ali ovo je prevazišlo i moja najsmelija nadanja.
Dao mi je da probam da pogodim koja je ona što je bila oštećena, i nema šanse.

Dakle, za Gorana sa Karaburme sve preporuke, ako neko misli da radi felne neka ne okleva - lik je em pouzdan em nije skup.

Evo slike kako sada felne izgledaju:
Slika

Slika

Sad sam u rebusu, mislim da ću ipak prvo pokušati da ih prodam - ali se vrlo lako može desiti da pokušam da ih nabudžim na moja kola...
.

Vladapetr

Poruka od Vladapetr » ponedeljak, 15. jul 2013. u 19:29h

Jbg, taknuto-maknuto mrgreen

Nisam izdržao, morao sam da odem da probam kako bi izgledalo.
Konsultovao sam se sa 3-4 vulkanizera, na kraju sam u Bulevaru odradio postavljanje ovih felni.

Na Fordu su rupe 5x108, na felni su 5x110. Ovo su ispeglali plivajući šrafovi(koje sam već imao na točkovima).
Zbog razlike u ofsetu lice felne je neka 2cm otišlo ka spolja(u odnosu na staru). Ali nigde ne kači.

Pošto je Opelova centralna rupa malo veća nego Fordova, uradili su mi metalne distancere.
Namontirao sam gume na ove felne, naduvao ih azotom i nabacio na Maksu. To sada izgleda ovako:

Slika

Slika

Slika

Slika

Izvezao sam ga na auto-put i nisam zadovoljan: na 120km/h osećam vibracije, ne pojavljuju se uvek i najčešće nestanu kad ubrzam ili usporim, ali bih rado živeo bez njih.
Takođe će mi biti problem da nađem čep, jer sa ovom dimenzijom centralne rupe mogu kupiti samo sa Opelovim logom.

A kad pomislim da sam celu ovu akciju pokrenuo da se ne bih morao na zimu cimati oko guma, nego da sada odradim natenane :ozid:
.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » ponedeljak, 15. jul 2013. u 20:29h

Pazi... ružne - nisu, bar za moje oko.

Čep... nije problem prelepiti znak, uraditi kakav god ti padne na pamet (ne mora čak ni da bude Ford logo).

Ali vibracije bi morao da saniraš, ne treba da se igraš sa točkovima. E sad, da li je do felni ili do guma, ili do plivajućih šrafova... to bi već neko morao na licu mesta da ti dijagnostikuje.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Vladapetr

Poruka od Vladapetr » utorak, 16. jul 2013. u 01:34h

Ma znam, ako ne rešim ovo trešenje neću ih ni voziti, sa tim stvarima se ne bih igrao.
Gume su 100% dobre: em su stare 3 meseca, em sam prešao sa njima tek 6000, em su Mišelinke mrgreen
Felne su u ovih par dana proveravala 3 vulkanizera - prvi je rekao da su 3 ok a jedna malo kriva, drugi ih je proverio posle ispravljanja i rekao da su sad sve ok, treći je stavljao gume i balansirao.
Distancere sam gledao kada je nabijao na cev, u milimetar su legli - svaki je morao da kucka da bi ušli do kraja. Jedino ako ne pašu skroz do felne(to nisam gledao kada su stavljali), ali jbm li ga - nosio je jednu felnu kod strugara da po njoj uzme meru, valjda tu nisu omanuli.

Idem kod drugara za dan-dva, da i on pogleda kako je odrađen distancer i da nije možda problem u balansu. Večeras mi padne na pamet da uzrok trešenja možda nije ovo:

Slika

Cev ulazi vrlo malo u centralnu rupu felne, tek da uhvati prvi prag. Može li ovo predstavljati problem?
.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 16. jul 2013. u 08:08h

Ja bih išao ponovo na balansiranje, i to kod nekog ko ima provereno dobru balanserku thumbsuph
Ako te put ponovo nanese kod garaže GSP-a, idi u servis Djole u Mirijevskom bulevaru, 200 metara od kapije, na istoj strani, u smeru prema Milošu.
Slika

Vladapetr

Poruka od Vladapetr » utorak, 16. jul 2013. u 20:47h

Hvala Totti, često sam preko puta tog vulkanizera ali nisam imao pojma da je toliko dobar mrgreen Ali pre nego što odradim proveru balansiranja, prstena a eventualno i trapa - moram pod hitno da nađem sigurnosne šrafove. Kombinacija felni i guma koje imam nije baš pametna za kraj u kojem sam trenutno mrgreen

Pošto sam na glavčinu 5x108 stavio felnu 5x110 - da li bi tu mogao da prođe po jedan od ovih običnih sigurnosnih(iz komada), ili moram da nađem neku varijantu sa plivajućim šrafom?
Da li uopšte postoje plivajući sigurnosni šrafovi?
.

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 16. jul 2013. u 23:15h

Ovo?

Slika
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

macaneli
VIP
Poruka: 9926
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 16. jul 2013. u 23:22h

a u oglasu je pisalo da su original sa focusa hahahaha
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Vladapetr

Poruka od Vladapetr » sreda, 17. jul 2013. u 00:36h

BojanM piše:Ovo?

Slika
Alal vera, to se traži :bravo: Ovi nemaju za Forda, ali ima na ebay-u, sada sam našao kako se to čudo zove.
.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 17. jul 2013. u 04:32h

Imam specificno pitanje. Da li moze na samu felnu da se montira alu prsten/adapter i da ostaje na felni prilikom montaze/demontaze? Znaci, da nije adapter na glavcini i da mora svaki put da se izbija kada se montiraju felne sa fabrickom centralnom rupom. I da li to moze da se uradi dovoljno kvalitetno kao da je fabricki tocak dosao sa manjom centralnom rupom? Mislim u kontekstu dugotrajnosti i problema prilikom balansiranja.

Mnogo lepe felne, Volvo Orpheus OEM. 7.5Jx17, 5x108, ET49, ali c. rupa 65.1 :/
http://www.kupujemprodajem.com/felne-vo ... d=33340169

Da su samo od V70 koji se pravio od '07, onda bi c. rupa bila 63.4, ali jbg nisu :) Evo ih na V70 koji je isao pre modela na kojeg su isle fabricki:
http://i80.photobucket.com/albums/j183/ ... C02410.jpg
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 17. jul 2013. u 06:17h

Vladapetr piše:Alal vera, to se traži :bravo: Ovi nemaju za Forda, ali ima na ebay-u, sada sam našao kako se to čudo zove.
Dao sam ti sliku samo kao primer; ja sam takve našao da l' na Kupindu ili KupujemProdajem ili... negde lokalno, u svakom slučaju. Nisu česte, ali mogu da se nađu. Mislim da su i fabričke sigurnosne matice takve.
pozdrav, Bojan

Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 17. jul 2013. u 08:23h

dule moze zasto da ne, napravi strugar klasicne biksne koje su fixne, samo felne treba da budu kod njega sve vreme da bi to napasovao..

pelepop
Poruka: 159
Član foruma od: petak, 9. nov. 2012. u 12:51h

Poruka od pelepop » sreda, 17. jul 2013. u 10:02h

Vladapetr piše: Ovi nemaju za Forda, ali ima na ebay-u, sada sam našao kako se to čudo zove.
Ajde baci neki link gde si i sta nasao.
Kom opanci tom i džeri.

Odgovori

Povratak na „Styling eksterijera“