Poruka
od dule0911 » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 21:22h
Postoji jedna stvar koja mene uzasno nervira. Posto odredjeni broj biciklista i motorista vozi tako kako vozi, tenzija prema nama je sve veca i veca. Posle meni kad krenu da sviraju i seku me a vozim sasvim normalno, bez da sam ikoga ugrozio, provlacio se i slicno. I sta onda covek treba da kaze za to? Gledate samo jednu stranu price.
Primer. Idem (bajsem) nizbrdo Bulevarem, prva raskrsnica posle cvetka, sa Batutovom. U levoj traci sibaju i obilaze me, ja vozim uz desnu stranu normalno, semafor se zatvara, svi zivi dodaju gas da se provuku, kroz levu traku i kroz moju, sa 80km/h mi prolaze na 10cm ako je ovaj u levoj traci krenuo da koci pa ko veli da se provuce izmedju mene i njega. Ali onda je tu drugi problem. Ja stojim nagnut na trotoar dok cekam crveno, znaci na ulici ne zauzimam vise od 20cm. Onda dodje neko iza mene i krene da mi svira da se sklonim (obicno sa kombijem ili kamionom). Posto jelte on ima uslovnu strelicu. Ako se pomerim u levu traku onda cu izigravati u ocima drugih jednog od tih bahatih i smetacu i sta ti ja znam sve jos (kad se otvori semafor, nalazim se izmedju dve vatre ovih sa leve i ovih sa desne strane...). Ako se pomerim napred na pesacki onda me pesaci psuju. Okreni obrni, ja svima smetam! Zasto ja jebeno svima smetam? Jel su vozaci automobila kupili taj put pa je samo za njih rezervisan? Ostali neka crknu? To sto sam sporiji isto svima smeta, znaci treba da hoverkraftujem preko puta da bi omogucio prolaz svemocnim automobilima?
E tako ti je kad vozis bajs u BGu. Svi samo hoce da te zgaze. I vremenom covek pukne i onda bude vise situacija u saobracaju. Uvek se trudim da budem maksimalno korektan, ako se provlacim to je brzinom od 2km/h (znaci kao peske da idem) i iskljucivo kad svi stoje i to samo zato sto je red na semaforu toliko veliki da znam da cu proci sigurno brze od svih na istom jer uskoro skrecem i slicno. Ne preprecim svima put i slicno, vec stanem paralelno sa prvim na semaforu i ne trudim se da se trkam sa semafora, uvek pustim auto ispred mene da prodje, ostavim mesta da moze da prodje. Ako ljudi skrecu stanem iza njih, ne guram se i ne smetam. A ti isti kad me obidju 5m pre raskrsnice i onda najgore moguce iseku da bi skrenuli, jos najjace kad to urade iz suprotnog smera... Aj kad iz mog smera krene da skrece i isece me, makar se snadjem i skrenem zajedno sa njim iako mi nije plan (ako ne mogu da zakocim), ali kad dodje iz suprotnog smera i prepreci mi se na sred puta, nemam gde, jedino da biram da li da preletim preko haube, da udarim u vrata i slicno. Jer se svi oni vode logikom "brz sam, bajs je spor, mogu da prodjem". A vecina te uopste ni ne vidi.
Uvek cu biti vise vozac automobila nego vozac bicikla, ali treba biti realan i gledati dve strane price. Ti biciklisti sto se guraju i misle da im niko ne moze nista su poremeceni, ali s druge strane veliki je procenat vozaca koji se ponasaju tako da misle da nam nece nista biti ako nas malo cuknu (znaci, takodje poremeceni). Kao sto svi puknu i za volanom, puknemo i mi kad vozimo bajs.
Ne znaci da vozaci trebaju da obrate manje paznje na nas zato sto mu ugrozena vrsta, naprotiv. Naravno, ni biciklisti ne treba da se ponasaju kao da su nedodirivi, sto se nazalost zloupotrebljava ali ne treba zbog toga generalizovati stvari i trpati sve u isti kos.
Fiesta!!