Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fusion 1.4 TDCI 2007. mastan deo na motoru

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
ecentar
Poruka: 69
Član foruma od: subota, 28. avg. 2010. u 22:09h
Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati

Ford Fusion 1.4 TDCI 2007. mastan deo na motoru

Poruka od ecentar » utorak, 29. jan. 2013. u 11:36h

Imam mogućnost da kupim Fusion-a iz naslova za jako dobru cenu, ali sam prilikom pregleda ustanovio da mu ne radi klima i da je jedan deo na motoru mastan. Pošto nemam iskustva sa dizelima, a pogotovo ne sa ovim motorom, nemam predstavu čemu taj deo služi. Samo na osnovu pozicije kontam da je to neki protokomer ili tako nešto, zato i prilažem sliku. Što se tiče klime kada se pritisne taster za paljenje ne dešava se ništa, apsolutno ništa. Da li ovo može da bude da je samo prazna ili postoji neki serijski problem kod ovih modela?
Zamolio bih iskustva i savete i vezi sa ovim motorom. Auto je prešao oko 156,000. Kilometraža je 100% autentična pošto je firmin auto i kupljen je ovde i održavan u Grandu (što i nije neka preporuka). Koliko ovi motori mogu da pređu i da li kod njih postoji plivajući zamajac ili ne?
Slika
https://www.dropbox.com/s/mgwso28030h4b ... fusion.jpg

nikola_focus
Poruka: 1498
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Re: Ford Fusion 1.4 TDCI 2007. mastan deo na motoru

Poruka od nikola_focus » utorak, 29. jan. 2013. u 12:07h

Ne mora da znaci da je klima neispravna ili prazna, mozda nije htela da se upali zbog hladnoce. A za ovo ostalo javice se neko strucniji, mada mi deluje da nije opasno thumbsuph
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » utorak, 29. jan. 2013. u 12:13h

Ovo sto je masno, ne znam, mislim da kod mene nije tako, a za klimu, kao prva i najbanalnija mogucnost, moras i ventilator da ukljucis, nije dovoljno da se pritisne A/C dugme.
Najiskusniji sa foruma kazu da 1.4TDCi kupljeni u Grandu nemaju plivajuci.

ecentar
Lokacija: Never never land - Srbija o kojoj pričaju, a koja to nikada neće postati

Poruka od ecentar » utorak, 29. jan. 2013. u 12:14h

Pa nećemo sada da se vređamo... Znam kako se koristi klima. Naravno da se podrazumeva da je ventilator bio uključen.

Vladan

Poruka od Vladan » utorak, 29. jan. 2013. u 12:16h

Bez uvrede, ali nikad se ne zna.
Doduse, trebalo je da procitam podatke ispod avatara.
Da ponovim ovo: Najiskusniji sa foruma kazu da 1.4TDCi kupljeni u Grandu nemaju plivajuci.

brbora
Poruka: 63
Član foruma od: subota, 20. feb. 2010. u 16:58h

Poruka od brbora » utorak, 29. jan. 2013. u 13:58h

Evo i da ja iznesem moje misljenje .
Ja vozim isto vozilo .
Ovo po meni nije nista alarmantno .
Na fotografiji se vidi da je ovaj motor dosta "zapusten" - nije opran duze vremena , pa se iz toga moze zakljuciti da su ovo i dugovremesni tragovi ulja .
Ulje moze vlaziti ovde na otprilike iz tri mesta :

1. Naime , ovo je elektronska klapna protoka vazduha i ona nije bas potpuno "hermeticna" .
Na ovim spravicama kod mnogih zna da bude prisutno vlazenje ulja .
Kod mene - na mom motoru nije ovako zapusteno stanje , ali ima ulja u vrlo malim tragovima .
Tako , da ponavljam , po meni ovo nije nista opasno ..... jedino ako se bas vidi da iz ovog dela bas kaplje , curi i tako to .....
Ako bas ima puno svezeg ulja .... mozda je nesto sa turbinom , karikama ....

2. Ovde se i crni plasticni poklopac ( dekla ) spaja sa glavom motora.
Tu zna vrlo cesto da isto vlazi ulje ... trebalo bi zameniti gumeni dihtung i silikonom jos okolo predihtovati radi bolje sigurnosti

3. Lose dihtuje senzor bregaste koji odmah ispod ove elektronske klapne vazduha
.........................................................................
Sto se tice zamajca ..plivacjuci ili ne .. neznam da ti odgovorim ...
Ja sam auto pazario iz Italije , tako da nemam pojma o tome nista .... neznam ni kod mene koji je .
Najsigurnije je , nazalost , kad se bude menjao - znaces koji je !
FORD FUSION 1.4 TDCI

ecentar

Poruka od ecentar » utorak, 29. jan. 2013. u 17:10h

Hvala Brbora

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 29. jan. 2013. u 19:54h

Nije nista alarmantno mislim da je u pitanju selna na crevu ili eventualno samo crevo
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Vladan

Poruka od Vladan » utorak, 29. jan. 2013. u 21:05h

Da dodam i nadovezem se na temu.
Danas sam pogledao, sa jednim iskusnijim kolegom, i kod mene je isto kao na ecentrovoj slici, ako ne i gore.

Zapravo, od tog dela, pa duz bloka(?), celom duzinom ispod tog rezonatora i turboa, do filtera za ulje, ima ulja.
Sad se setih da su nekad davno u Grandu rekli da pusta dihtung poklopca bregaste. Moguce da je to bas to? Bregasta je tu negde.

Ako Dragomir cita, mozda bi mogao da kaze koliko mu dodje sredjivanje tog dihtunga, ako je to u pitanju?
Poslednja izmena: Vladan, na dan utorak, 29. jan. 2013. u 21:47h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

ecentar

Poruka od ecentar » utorak, 29. jan. 2013. u 21:22h

A niko nema komentar za klimu i koliko motor prelazi?

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 29. jan. 2013. u 21:39h

Koliko prelazi do čega? Generalne, izdisaja...? Na forumu barem nisam video da je kod nekog došlo do toga.
Što se tiče klime, može biti od najbanalnijeg (prazan sistem), do kvara na kompjuteru (Shomy Kš ima takav problem na identičnom motoru).
Slika

ecentar

Poruka od ecentar » utorak, 29. jan. 2013. u 21:50h

E to, do izdisaja, generalne... Ovo oko klime mi je jasno da je širok spektar razloga, ali k'o velim možda postoji nešto što se dešava kod ovih modela pa im je to boljka.
Hvala u svakom SL-u.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » četvrtak, 31. jan. 2013. u 18:23h

1.4tdci mmmmm ... evo shomy da kaze koju rec...

auto sam poceo da vozim za 118 000km, danas ima 180 000km... od prve voznje do danasnjeg dana nisam osetio neki pad snage motora
90% kilometraze sam navrteo po gradu, od toga grubo receno 50% lagano a ostatak vrlo vrlo zestoko (preko 4000rpm) ... auto na satu ima ~180 000km. Sto se tice tog ulja. Duhtung je oko 1000din, ali zasto tu pusta ulje...to ne znam da odgovorim. Na identicnom mestu i meni pusta ulje i pustalo je od kako sam uzeo auto (pretpostavka mi je bila da je to ulje od dolivanja jer se poklopac nalazi u neposrednoj blizini). Otvarao sam motor, ocistio sve perfektno, zamenio dihtung i opet se pojavi ulje posle par hiljada kilometara. Dragomir je rekao da je moguce da selna nije stegnuta... kod mene je stegnuta da ne moze vise ali opet ima ulja... skidao sam cak i taj ceo plasticni deo, ocistio leptir, zamenio gumicu jer sam mislio da tu pusta ulje... i dalje isto... zasto? ne znam ni ja :) vidjao sam motore 1.4tdci koji nemaju tu klapnu vec samo crevno od turbine i senzor... (da li je to bas ta razlika Euro3 i Euro4 motora...i to ne znam da ti odgovorim :) )

sto se tice klime, konkretno na mom autu je problem magistrala u kompijuteru koja valjda pali kompresor (masa - ) ( ako sam dobro shvatio Dragomirovo objasnjenje u servisu zasto meni ne radi klima)

i na kraju, sto se tice konkreno motora, za period maj 2009 - januar 2013 - promenjen je senzor rikverc svetla, sve 4 podloske na diznama i dihtung poklopca motora uz redovnu zamenu filtera za gorivo (10 000km), Filtera za fazduh (5000km), Filtera za ulje (5000km) i ulja (5000km).

Sto se tice zamajca. Nebitno mi je gde je auto kupljen. Kako mi je Dragomir rekao : dok se ne rasturi da se vidi, ne zna se da li je plivajuci ili ne.
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

ecentar

Poruka od ecentar » četvrtak, 31. jan. 2013. u 19:28h

Pa jel si uspeo da popraviš taj kvar zbog koga ti klima ne radi?

Vladan

Poruka od Vladan » četvrtak, 31. jan. 2013. u 21:35h

Shomy, nas sa klapnom je Euro IV, jel da?

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » petak, 1. feb. 2013. u 03:44h

sto se tice klime, nisam uspeo tacnije nisam jos uvek sredio jer u Krusevcu nemam nikog od poverenja jer ipak komp za auto nije prosta stvar... kad budem nasao pouzdanog elektricara povericu mu da odradi

ne znam dal je sa klapnom euro4... stvarno ne znam razlike Euro3 i Euro4 za 1.4tdci motor... osim onih na papiru :)
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Vladan

Poruka od Vladan » petak, 1. feb. 2013. u 08:42h

islim da je po oznaci na nalepnici moj EuroIV.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“