Poruka
od vojo.bogdanović » utorak, 2. okt. 2012. u 22:26h
U principu, to što ti je F AUtocentar SA uzeo pare da bi ti rekao da nemaš grešaka to je pljačka na fino.
Tako sam i ja dao pare da mi vide ima li grešaka pri kupovini i , naravno, nema!
Naime, pravi servis bi trebao da pregleda sve parametre do kojih može da dođe i da ti kaže kakovo je trenutno stanje auta po pitanju sistema za ubrizgavanja goriva, turbine i sl.
Recimo, ako bi imao problem sa geometriom turbine mislim da bi se greška pojavila i ostala upisana u memoriji dok prethodni vlasnik ne ode kod nekog svog drugara da mu je pobriše. Tada proda tebi auto, ti odeš u F Autocentar SA, oni pogledaju da u memoriji nema grešaka kažu auto ko zmaj, a ti po gasu prema Marijin Dvoru da vidiš malo kako ide a on preko 3000 obrtaja upali lampicu. I nema snage, tzv. limp mode. Kada ugasiš auto i upališ ponovo nema lampice i on ide kao da se nije ništa desilo. Opet do 3000 i kusur obrtaja kada okine lampicu. Greška je tada ostala upisana u memoriji, iako je auto ponovo upalilo kako treba, bez lampice.
U suštini, tebi prvo treba dobar i iskren serviser koji ima iskustva sa tim stvarima a ne neko ko zna očitati memoriju grešaka i to je to.
Kolega sa foruma je imao problem sa geomeriom turbine, palila mu se lampica na visokim obrtajima, i već se oprostio od par hiljada eura kada je naišao na riješenje tog problema čišćenjem turbine i promjenjive geometrije. U pitanju je bojcistv, pogledaj njegove postove.
Na kraju, osnova ti je da ti očitaju kod/ove grešaka, obično slovo i četiri cifre a pored bude opis koda koji softver povuče iz baze.
Recimo: P2339, Injector, 4. cilinder, knock trashold exeded (mislim da tako nekako napiše) što znači da je prepoznao detonantno izgaranje na cilindru 4. i da je računar u autu odbacio taj kod dizne misleći da je neispravan, tj. da je dizna izašla iz parametara kalibracije i da joj je porebna reparacija jer daje neispravnu količinu goriva.
Ovo ti pošem da samo stekneš dojam sa čime se možeš susresti, što ne znači i da hoćeš. Naravno, držim ti palčeve da je u pitanju manji problem.
I obavezno poslušaj šta ti Dragomir savjetuje.