Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa pumpom, rail senzorom ili...Poštovani gospodine D

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Zaključana
tosvepfc
Poruka: 22
Član foruma od: utorak, 2. okt. 2012. u 09:38h

Problem sa pumpom, rail senzorom ili...Poštovani gospodine D

Poruka od tosvepfc » utorak, 2. okt. 2012. u 12:36h

Poštovani forumaši, pozdravljam Vas!!!
Treba mi kvalitetan savjet. Vlasnik sam Ford Mondea 2006., 2.0 tdci 96 kw (to mi je četvrti Ford koji vozim) neka tri mjeseca. Šta mi se dešava... Prilikom vožnje preko 3200- 300 obrtaja pali se, ali ne stalno, lampica grijača i auto izgubi vuču. Nakon gašenja i ponovnog paljenja sve je u redu. Išao sam na tri dijagnostike i još kod par majstora, kažu da je rail senzor pritiska, odnosno na jednoj da je common rail pumpa, filter ovaj, onaj, ma hiljadu nekih dijagnoza :( . Odradio sam mali servis i dodao aditiv u rezervoar i od tada se lampica ne pali. Auto je inače extra, komforan, stabilan itd., sad ide bez problema, vuče dobro, ne gasi se, ne trza i slično. Pomoć šta da radim. Dosadilo mi je ići od jednog do drugog majstora, malo nešto pipnu i uzmu 20- 30 evra. Niko konkretan i da se uhvati posla. Unaprijed hvala.

darioculibrk
Poruka: 1211
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Re: Problem sa pumpom, rail senzorom ili...Poštovani gospodi

Poruka od darioculibrk » utorak, 2. okt. 2012. u 12:48h

Sacekaj da ti se neko javi sa konkretnim prijedlozima, a dotad mozes procitati temu Voje Bogdanovica, koji je takodje imao problema sa Mondeom.

http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 0&start=50
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

tosvepfc

Poruka od tosvepfc » utorak, 2. okt. 2012. u 12:53h

Pročitah brate, užas nema šta. Oderaše čovjeka.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 2. okt. 2012. u 14:56h

cek a sta kaze dijagnostika?

tosvepfc

Poruka od tosvepfc » utorak, 2. okt. 2012. u 16:40h

Kao što rekoh, bio sam kod tri majstora na dijagnostici. Kod dvojice mi rekoše da je senzor pritiska a na trećem mjestu da je common rail pumpa. A da, kad sam ga kupovao (a to je bilo u Sarajevu), ugovorim preko prijatelja pregled u Fac Sarajevo, ovlaštenom serviseru Forda, i priključe ga na kompjuter i ništa nije pokazalo od greški. Tako da sam poprilično zbunjen šta da radim. Zasad ništa ne diram dok auto dobro služi.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 2. okt. 2012. u 17:20h

meni ovo mirise na prljavu geometriju turbine..

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 2. okt. 2012. u 19:36h

Treba ocitati greske dijagnostikom kada trepce lampica grejaca.Kada ovo ocitas prosledi kodove gresaka pa cemo pomoci da resis problem
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » utorak, 2. okt. 2012. u 20:04h

milan_gt piše:meni ovo mirise na prljavu geometriju turbine..
i meni..ali necu nista da kazem dok covjek ne pogleda koje mu greske izbacuje dijagnostika
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

tosvepfc

Poruka od tosvepfc » utorak, 2. okt. 2012. u 21:40h

Hvala na savjetu. Javim se kad budem ponovo uradio dijagnostiku.

vojo.bogdanović
Poruka: 140
Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h

Poruka od vojo.bogdanović » utorak, 2. okt. 2012. u 22:26h

U principu, to što ti je F AUtocentar SA uzeo pare da bi ti rekao da nemaš grešaka to je pljačka na fino.
Tako sam i ja dao pare da mi vide ima li grešaka pri kupovini i , naravno, nema!
Naime, pravi servis bi trebao da pregleda sve parametre do kojih može da dođe i da ti kaže kakovo je trenutno stanje auta po pitanju sistema za ubrizgavanja goriva, turbine i sl.
Recimo, ako bi imao problem sa geometriom turbine mislim da bi se greška pojavila i ostala upisana u memoriji dok prethodni vlasnik ne ode kod nekog svog drugara da mu je pobriše. Tada proda tebi auto, ti odeš u F Autocentar SA, oni pogledaju da u memoriji nema grešaka kažu auto ko zmaj, a ti po gasu prema Marijin Dvoru da vidiš malo kako ide a on preko 3000 obrtaja upali lampicu. I nema snage, tzv. limp mode. Kada ugasiš auto i upališ ponovo nema lampice i on ide kao da se nije ništa desilo. Opet do 3000 i kusur obrtaja kada okine lampicu. Greška je tada ostala upisana u memoriji, iako je auto ponovo upalilo kako treba, bez lampice.
U suštini, tebi prvo treba dobar i iskren serviser koji ima iskustva sa tim stvarima a ne neko ko zna očitati memoriju grešaka i to je to.

Kolega sa foruma je imao problem sa geomeriom turbine, palila mu se lampica na visokim obrtajima, i već se oprostio od par hiljada eura kada je naišao na riješenje tog problema čišćenjem turbine i promjenjive geometrije. U pitanju je bojcistv, pogledaj njegove postove.

Na kraju, osnova ti je da ti očitaju kod/ove grešaka, obično slovo i četiri cifre a pored bude opis koda koji softver povuče iz baze.

Recimo: P2339, Injector, 4. cilinder, knock trashold exeded (mislim da tako nekako napiše) što znači da je prepoznao detonantno izgaranje na cilindru 4. i da je računar u autu odbacio taj kod dizne misleći da je neispravan, tj. da je dizna izašla iz parametara kalibracije i da joj je porebna reparacija jer daje neispravnu količinu goriva.
Ovo ti pošem da samo stekneš dojam sa čime se možeš susresti, što ne znači i da hoćeš. Naravno, držim ti palčeve da je u pitanju manji problem.

I obavezno poslušaj šta ti Dragomir savjetuje.

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 2. okt. 2012. u 22:44h

I obavezno poslušaj šta ti Dragomir savjetuje.
Potpisujem....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

tosvepfc

Poruka od tosvepfc » utorak, 2. okt. 2012. u 22:57h

Još jednom, hvala puno. Da ti kažem, u FAC Sarajevo sam išao preko direktora jedne sarajevske firme koji tu održava kompletan vozni park firme (30ak auta) i reče mi da me ne smije mazati jer im je njegova firma prilično važna za saradnju. Otišao sam ja i drugi put u servis (poslije paljenja lampice) i kažu ništa. Nemam pojma, ako su slagali halal im bilo, ne znam onda šta je više sa ljudima. U svakom slučaju čim budem u prilici poslaću kod greške koju prikaže. Hvala na podršci. Dole lopovluk :) !!!

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 2. okt. 2012. u 23:33h

Ma taj FAC je stvarno neposlovan majke mi....Meni su svojevremeno na dijagnostici rekli da mi ne lupka dizna nego plivajuci zamajac :eek: . Ne da su me zbunili nego malo je reci. Dobri su za promjene ulja, filtera i metlica brisaca, a uglavnom se time i bave koliko vidim. Nije to lopovluk nego ljudi se ne mijesaju pretjerano u svoj posao, nemaju oni zle namjere, nego ih zabole za nas sitne musterije dok god su im na odrzavanju flote automobila pod garancijom. Samo polako naci ces ti ovdje sve moguce rijesenje za sve probleme sa Fordom.

sasaeuro
Poruka: 12
Član foruma od: petak, 24. jun 2011. u 17:31h

Poruka od sasaeuro » sreda, 26. dec. 2012. u 14:08h

bojcistv piše:Ma taj FAC je stvarno neposlovan majke mi....Meni su svojevremeno na dijagnostici rekli da mi ne lupka dizna nego plivajuci zamajac :eek: . Ne da su me zbunili nego malo je reci. Dobri su za promjene ulja, filtera i metlica brisaca, a uglavnom se time i bave koliko vidim. Nije to lopovluk nego ljudi se ne mijesaju pretjerano u svoj posao, nemaju oni zle namjere, nego ih zabole za nas sitne musterije dok god su im na odrzavanju flote automobila pod garancijom. Samo polako naci ces ti ovdje sve moguce rijesenje za sve probleme sa Fordom.
Malo vremenski kasnim 8) ali ovih dana kada sam hteo da odem na rasturanje kvačila jer mi se, naročito ujutro, na hladno a od skoro i stalno ali uvek na leru, čuo zvuk koji je više sa strane menjača ali i prema prednjem delu vozila (metalno zveketanje kao kad je zamajac a koji sam menjao pre 110,000 km). U medjuvremenu, upali mi se lampica za grešku u sred vožnje, auto počne da reži kad se dodaje gas, ali uspem da se domognem kuće. Ujutro da upali neće nikako. Odšlepujem ga kod majstora, dijagnostika kaže 2. dizna. Sad čekam da majstor kod bošiste sredi tu diznu i od kad sam pročitao ovaj tvoj post da su ti rekli da je zamajac a bila je dizna, molim se bogu da kad srede diznu onaj zvuk zamajca nestane! :) Na to me nagoni misao da se meni kvačilo nije pod nogom uopšte osećalo već samo taj metalni zveket i ljuljanje motora u leru.
Šta kaže Dragomir, ima li mesta mojim nadama ili su to samo puste želje a 2 kvara?
Pozdrav

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 26. dec. 2012. u 14:17h

Kod mene je taj metalni zveket poticao od losih prelivnih ventila koji se cuju bas kao kliktanje nenastimovanih ventila na motoru. Isprva sam bio ubijedjen da je to ali onda mi je majstor pokazao sta je u pitanju. Rekao mi je da stavim ruku na dovodnu cijev od goriva na dizni i tacno se osjeti kako udara pod prstima. Na ostalim se to ne osjeti. I dijagnostika mi je pokazala da ima vise preliva na dvije dizne. Samo ja to jos uvijek nisam dirao jer zasada to saniram malo aditivom mada znam samo da odlazem neizbjezno.

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » sreda, 26. dec. 2012. u 16:42h

kad ste kod tih zvukova da pitam, ja sam dobio neki ruzan zvuk kako sam usuo 5-30, sa 10-40 je motor prelijepo radio, tiho preo, da me dosta ljudi pitalo jel benzinac, sad se stalno cuje onako trrrr trrr trrr, ne konstantno nego u pravilnim intervalima, cuje se najvise kod one maske zupcastog remena, hoce li to nestati vremenom zato sto sam usuo rjedje ulje pa dok skroz ne istjera staro ili ce tako biti stalno
bas se puno promijenio zvuk :(

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 26. dec. 2012. u 17:14h

Koje marke si sipao ulje? Ne bi trebao da promijeni toliko zvuk samo od ulja?!

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » sreda, 26. dec. 2012. u 18:08h

bojcistv piše:Koje marke si sipao ulje? Ne bi trebao da promijeni toliko zvuk samo od ulja?!
total quartz 5-30

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21579
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 26. dec. 2012. u 20:01h

Može samo lepše da radi sa 5w30 uljem.

A i Total Quartz ne ispunjava Fordove standarde.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 26. dec. 2012. u 21:38h

Zavisi koji Total Quartz. Ima ih koji ispunjavaju. Ovo ispunjava http://www.total-fuel-economy-lubricant ... -nfc-5w-30 Mada koji god da si sipao ne bi trebao da tako utice na zvuk motora, sva njihova 5w30 su super i ispunjavaju ACEA C2 ili C3 i sva su sinteticka. Ja bih gledao nesto drugo.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » sreda, 26. dec. 2012. u 22:41h

bojcistv piše:Zavisi koji Total Quartz. Ima ih koji ispunjavaju. Ovo ispunjava http://www.total-fuel-economy-lubricant ... -nfc-5w-30 Mada koji god da si sipao ne bi trebao da tako utice na zvuk motora, sva njihova 5w30 su super i ispunjavaju ACEA C2 ili C3 i sva su sinteticka. Ja bih gledao nesto drugo.
nisam ja to tako mislio da je to sad neki zvuk, prije da je onaj sa 10-40 bio perfektan nego da ovaj ne valja, ovo ti je zvuk kao neka plastika da se trese al u intervalima ne konstantno, i pojavila se nakon zamjene ulja, nebitno, onako sam pitao, ranije mi se to desavalo kad promijenim ulje na drugim autima pa dok ne izadje staro tako se slicno culo pa sam pitao jel to to, nisam nikad sipao rjedje od nekog koje je bilo u autu
dobro je to sve, oticu jos da se pogledaju ids-om parametri da nije ko sta budzio pa zasrao i mozda kad budem isao u bl da svratim do onih majstora sto mi je dragomir preporucio da oni bace oko i uho i to je to
potrosnja jest malo nenormalna ali sta da se radi

sasaeuro
Poruka: 12
Član foruma od: petak, 24. jun 2011. u 17:31h

Poruka od sasaeuro » sreda, 26. dec. 2012. u 22:58h

Kod mene je Total Quartz vec 3 god ali 5-40 i ne trosi ga gram 12-13.000 km. Vec na 14.000 pocne malo kasnije da gasi lampicu za ulje kod prvog jutarnjeg paljenja i cuju se ventili delic sekunde. Zato bi i trebalo da se menja na desetak hiljada.

Zaključana

Povratak na „Kvarovi i popravke“