Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gasi se turbina

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Gasi se turbina

Poruka od bojcistv » nedelja, 29. jan. 2012. u 11:10h

Moj mondeo je neki prelaz na model za 2005. godinu i motor je u stvari 125 KS (a ne 130KS) jer je zbog ispunjenja Euro IV norme smanjena snaga motora i nisu stavljali DPF filter.
Samo mi nije jasno da postoji neki tehnicki razlog zasto su zamijenili vakumski aktuator koji je bas pouzdan koliko znam sa elektronskim koji je naravno kao takav nepouzdan. Ocigledno je da ovdje postoji staro dobro cerupanje kupaca koji zbog prilicno jednostavne elektronske spravice (realne vrijednosti par stotina maraka) moraju mijenjati kompletnu turbinu koja kosta par hiljada maraka. Bas na cast Fordu i ekipi, mada njih i briga za cast, "in dollar we trust".... :diablo:
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 29. jan. 2012. u 11:39h

druze mnogo gadan problem, audi i ostali iz tog kosa su poceli prodavati posebno tu elektroniku jer im je radio simens a nama hella, juri i na licu mesta probaj od bmw-a 2.0d 150 i + ks i mislim 3.0d 200+ ks i od mercedesa 220 cdi 150ks itd..takodje nije sigurno ali tamo sl nedelje bi trebalo da dobijem info gde ima nekoliko aktuatora pa javljam..mozda ih sve kupim :D

sent from white land..

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 29. jan. 2012. u 12:27h

joj druze ako nadjes javljaj kako bilo...:)
moze i golubom pismonosom.....nabijem i njih i njihovu elektroniku....
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 29. jan. 2012. u 12:33h

jurim i zbog sebe jer i mene zeza..

st.misa
Poruka: 11
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 20:01h

Poruka od st.misa » nedelja, 12. feb. 2012. u 13:04h

@ bojcistv

Meni pre dva dana isti simptomi, na focusu I, 2003 - 1.8tdci. Na izlazu na autoput, poceo da ne prima gas, ugasi se i lampica grejaca blinka. Posle upalim, krenem, predjem par stotina metara i opet isto. Nekako sam se popeo uz brdo do kaludjerice (polako do 2000 obrtaja), posle ka gradu nista, presao sam juce i danas oko 120km po gradu i autoputu i nista, lepo vuce, ne stuca, nema dima koliko sam video, vremenom se osilio pa maltretirao , ubrzavao, vise saltanja, nista...

Spominjao je neko da je moguce da je filter nafte, nije ni to uskljuceno, presao sam od servisa 9500km, dospeva mu vreme za zamenu. Tog dana je auto stojao na veoma vetrovitom parkingu van grada skoro 10 sati, moguce je da je i neke vode bilo, mada generalno sipam 90% goriva na Molu i do sada nisam imao problema. Inace, svih ovih dana sam vozio kako je minus, ujutro pali bez problema, 2-3 grejanja i upali cim zaverglam

Sada cekam Dragomir da rascisti sneg da moze do njega da se dodje, pa cu da vidim da li mi se i koliko crno pise mrgreen

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 12. feb. 2012. u 18:36h

Vjerovatno nafta (99%) i meni je tako bilo. Zagrijao auto (u servisu kod kolege bio 3 sata) zamjena filtera goriva, dosipanje aditiva protiv smrzavanja i Izopropil alkohola (omjer 1:500) i sve je bilo ok.

st.misa
Poruka: 11
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 20:01h

Poruka od st.misa » ponedeljak, 13. feb. 2012. u 23:08h

Verovatno si u pravu, i dalje ide bez problema... Za aditive, nisam pametan, pricao sam sa pumpadzijom na mol-u, gde uglavnom sipam, i on mi kaze da nema smisla dodavati aditive, obzirom da im madjari deklarisu da se ED ne smrzava do -25, a aditivi su (onaj sto prodaju i koji u tom trenutku nisu ni imali) do -26...

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 21. feb. 2012. u 13:26h

Malo update-a na ovu temu elektricnog aktuatora varijabilne turbine za mondeo
Bio danas u servisu turbina i ljudi su skinuli onu polugu sto pomjera lopatice i ustanovili da unutra zapinju. I ja sam probao da je mrdnem i stvarno se jasno osjeca kako nesto zapinje unutra.
Ne gine mi ciscenje turbine ali eto to je manji trosak nego mijenjati cijelu turbinu ili elektroniku (koju ne mogu da nadjem nigdje). Sve sa skidanjem ciscenjem i vracanjem je oko 300 KM (150 eura) koje naravno moram uzeti na kamatu od ovih legalnih zelenasa (citaj banaka).

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 21. feb. 2012. u 14:50h

a sto ti ciste geometriju?

sent from white land..

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 21. feb. 2012. u 15:13h

Cistice komplet turbinu. Kad rucno pomjeras polugicu koja zakrece lopatice turbine (geometrija) a koju pokrece elektronski aktuator osjeca se kako zapinje a treba da ide bez ikakvog vidljivog napora. Valjda se zaprljaju lopatice vremenom. Cadj i tako to.

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 22. feb. 2012. u 21:25h

Malo informacija o onome sto sam danas radio u vezi sa ciscenjem turbine.....
Bio kod majstora Vlade i on nije htio da idemo na skidanje turbine i da se ista nosi na ciscenje vec smo jedno sat vremene razradjvali polugicu koja pomjera varijabilnu geometriju turbine. Osjetno je zapinjala i nakon nekog vremena i aplikacije nafte na istu pocela je skroz lagano da se pomjera (zapinjala je jedva osjetno na sredini ali stvarno jedva osjetno). Nakon toga ponovo se palila greska P132B (el. aktuator) ali smo odlucili da vozim auto ovako nekoliko dana pa da vidimo koliko ce to cesto da se pojavljuje. Nakon toga sam vozio auto i stvarno sam mu svasta radio ali sve je bilo ok. Koliko sam ja skontao kada se malo ugrije (nakon jedno minut voznje) nema nikakvih problema i sve je uredno. Dokle vidjecemo, ali to ciscenje turbine definitivno ostaje jedna od opcija (nadam se i konacna).

Malo sam surfovao po netu pa naletjeh na neki komplet proizvodjaca Innotec kojim se ciste turbine bez skidanja (narocito one sa varijabilnom geometrijom).
Evo link pa recite sta mislite i ima li neko iskustva s ovim:
http://uk-audis.net/forums/t/2730.aspx

Komplet se moze kupiti na ebay-u http://www.ebay.co.uk/itm/Innotec-Diese ... 3779wt_907

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 22. feb. 2012. u 21:40h

tim rucnim 'razradjivanjem' ste mogli samo da zaebete nesto..nije to cura pa je bolje da je sto vise rucno razradis.. :D

sent from white land..

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 22. feb. 2012. u 22:16h

Pa u svakom slucaju mnogo lakse se ta polugica pomjera. Znaci pored cura rucno razradjivanje pali i na lopaticama turbine. A i nista se ne moze razraditi bez ruku tako da u svakom slucaju moras tako da razradjujes cak i kada se skine turbo. :woohoo:

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 22. feb. 2012. u 22:40h

sad ozbiljno..stvarno moze da se zaebe tim pomeranjem..

sent from white land..

mbole
Poruka: 14998
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 22. feb. 2012. u 23:11h

A sto?
Koliko ja kapiram, ti radis potpuno isto ono sto bi radio elektricni aktuator. Samo sto on to radi daleko brze i cesce, i pri tom ne dodaje nista sto bi cistilo zagoretinu i pomoglo da polugica ide normalno lagano kako treba.

Hocu da kazem, to verovatno nije pravi nacin da se turbina ocisti, ali je i to bolje nego ostaviti je i cekati da ode do djavola.
Djak pesak :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 23. feb. 2012. u 11:02h

Ma sta cemo da za...emo...
nema tu sta da se desi posebno...samo mrdas polugicu gore dole i pokusavas da je razradis...
ja licno mislim da ce to sve na kraju morati skidati i nositi na ciscenje u servis turbina....

evo malo slika kako to izgleda unutra
Slika
Slika
Slika
Slika

Uploaded with ImageShack.us

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 23. feb. 2012. u 11:27h

nisam to ja smislio..u turbo servisu su mi rekli da moze da se zaebe nesto..

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 23. feb. 2012. u 11:45h

pa naravno da su ti rekli...kako bi inace dobili tvoju turbinu da je rade....

u principu nema sta da se zezne....to mi je savjetovao i dragomir da uradim prije nego sto se turbina skine i ocisti.....mada licno mislim da cu morati da je skidam i nosim u servis na kraju jer ta prljavstina na lopaticama turbine na kraju zezne aktuator (koji u skoro svim slucajevima rikne zbog na neki nacin zaglavljenih lopatica) i onda pisi propalo....

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 23. feb. 2012. u 11:54h

kum mi radi u turbo servisu i on mi je to rekao..svoju turbinu nisam ni jednom skidao..

povoljno sam nabavio aktuator od BMW-a pa je na prodaju jer moraju prepravke da bi radio na fordu..nadam se da cu uskoro nabaviti od forda..

http://www.polovniautomobili.com/oglas1 ... a_turbine/

bojcistv

Poruka od bojcistv » četvrtak, 23. feb. 2012. u 12:14h

Kakve prepravke? Imas li malo vise informacija o tome?

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 23. feb. 2012. u 15:28h

to ne znam..ocekujem da cu naci bas fordov pa ga zato prodajem..a ovaj me za sad ne zeza..

sent from white land..

nidbox
Poruka: 70
Član foruma od: ponedeljak, 5. nov. 2012. u 09:57h

Poruka od nidbox » sreda, 5. dec. 2012. u 11:41h

bojevicu sta je bilo na kraju? jeli to produvavanje resilo tvoj problem ili si radio jos nesto u vezi toga?

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 5. dec. 2012. u 12:10h

http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 35&t=11759
Evo sta je bilo. Pogledaj na ovom linku malo vise.

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 6. dec. 2012. u 13:51h

Meni je blokirala geometrija turbine na Focusu, ali ne potpuno. Bio joj je dosta ogranicen hod. Reseno je gasiranjem oko parkinga, a jos bolje moze posluziti neki krivudav put. :)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

mondeo TDCI
Poruka: 45
Član foruma od: utorak, 27. nov. 2012. u 12:05h

Poruka od mondeo TDCI » četvrtak, 6. dec. 2012. u 21:41h

Slusaj imao sam problem isti prije 15 dana,samo mislim bar kod mene to nema veze sa turbinom,prvo ja sam provjerio koje su dizne lose na diagnostici,onda sam kod majstora skinuo sve 4 dizne i poslao ih bosisti,covjek je promijenio 2 prelivna ventila i isprao dizne ako sam dobro skontao,poslije toga majstor ih je montirao i nista se nije prromijenilo,onda sam odvezao kola u ovlasteni servis i uradio kalibraciju dizni i kodiranje sve 4 dizne.Pogodi kakav je rezultat moj auto je veceras isao 207Km/h i oderao skodu SUPERb.
TOTAL: 2 dizne kod bosiste 200EUR,i ostavi bosisti 20 eur za pivo bice ti on do kraja zivota zahvalan
MONTAZA:0EUR drugar mi je to radio platio sam par PIWKANA,traje dok se neolesis i ti i majstor
KALIBRACIJA DIZNI:40EUR traje 1h posao
----------------------------------------------------------------------------
opet kazem ostaje da istestiram auto ali za sada je sve 5+
NAPOMENA nikad nemoj imati manje goriva od 1/4 pomocices svom FORDILAKU mnogo
Zahvale ovim putem dajem DRAGOMIRU,I SVIM CLANOVIMA KOJI SU MI POMOGLI SAVJETIMA HVALA VAM I ZA VAS IMAM RUNDU PIVA a skoro cu za BG pa kontam da na garminu ukucam adresu dragomira da srknemo koju

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“