Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

jos malo o plivajucem zamajcu :)

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

afri83
Poruka: 54
Član foruma od: sreda, 23. maj 2012. u 12:43h

jos malo o plivajucem zamajcu :)

Poruka od afri83 » petak, 3. avg. 2012. u 13:13h

Danima pretresam forum po svim temam i postovima i dosta je receno ali nikako da skontam sta se najgore moze desiti i sta se desava kad zamajac stane.
Znaci simptomi su vec poznati pocetni i krajnji, nacin voznje i ponasanje razlicitih auta (cini mi se da je kolega Dragomir objasnio kako je to kod focusa, kako kod mondea).

Posto i ja imam problema na 2.0 tdci c-maxu u smislu: lupkanja prilikom gasenja motora (bez stisnutog kvacila), blagog krcenja na pola kvacila, vibracija vrlo malo na pedali kadas e blago stisne na pocetku,
na leru motor lepo radi (poneki put se cuje neki zvuk lupkanja,obicno kad je hladan),i ono sto me najvise brine na nizim obrtajima se cuje kao zvuk grebanja,
koji je najizrazeniji kad se oduzme gas ili prikoci.Kvacilo lepo hvata na pola,nije podignuto,nemam problema sa paljenjem i sa cimanjem auta itd..
Napominjem da kad se auto zagreje svi simptomi se ublazavaju sem ovog grebuckanja ,ono je konstatno.

Zamajac je dosao na red za zamenu to je sigurno ali vidim da mnogi sa slicnim ili cak gorim simptomima nastavlaju da voze,doduse kao vecinom otvoren put i tako to.Mene zanima da li je pozeljno,
da ovako krenem na more i nazad tj. da li on moze da izdrzi jos hiljadu km i sta moze da me snadje ako resi da riknjava na putu, sta se desava kad crkne nacisto.
Da li se auto moze dovesti nekako ili mora na slep?
Da li da uopste krecem sa njim na put jer definitivno sad 700 evra ne mogu kesnem ni ovde a ni na putu?
Dva majstora kazu "idi u svet,nece to bas odjednom da stane",drugi kaze "ne zezaj se idi drugim nekim autom,da ti ne pricam sta se meni desilo sa seatom alteom". :wtf:
Molim za savet,iskustva i tako dalje.Isao bih do Bugarske oko 1300 km tamo-ovamo.
I uzgred da li znate kolko kosta slepovanje u inostanstvu ako zatreba :doh: . :lele:

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: jos malo o plivajucem zamajcu :)

Poruka od 911s [SK] » petak, 3. avg. 2012. u 13:17h

Na dug put se ne ide automobilom sa kojim nisi siguran.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

goxy62
Poruka: 31
Član foruma od: subota, 9. jan. 2010. u 15:54h

Poruka od goxy62 » petak, 3. avg. 2012. u 14:04h

uopšte mi nije jasno što ljudi kupuju dizel automobile em taj zamajac em zimi smrzne pa nemožeš da ga upališ

afri83

Poruka od afri83 » petak, 3. avg. 2012. u 14:16h

911s [SK] piše:Na dug put se ne ide automobilom sa kojim nisi siguran.
Druze apsolutno si u pravu,slazem se sa tobom zato sam i u ovoj dilemi.Vrlo sam revnosan u odrzavanju vozila i idem logikom da ako ja pazim njega pazice i on mene,
i ne volim da dolazim u neprijatne situacije.Ali jednostavno trenutno nisam u situaciji da to odmah resim,jednostavno ne moze sve odjednom, posto sam auto uzeo pre par meseci.

Ali sa druge strane ta sigurnost je vrlo diskutabilna sobzirom da ljudi i sa novim autom stanu ,a da ne pricam o prosecnoj starosti vozila kod nas i "extra polovnjaka iz uvoza",
koje je evropa deportovala kod nas,tako da po meni niko ne moze 100% biti siguran.
Stvar je u tome druze sto se pitam da li sam ja budala sto toliko obracam paznju ili ne,jer kad vidim ljude sa kakvim krsevima idu,ljudima koji misle da je veliki servis neki "bordel", i ono voze i ne obaziru se,dodjes u situaciju da te namame da i ti razmislis malo o riziku i da te navedu na greh.

Ja bar znam koj problem imam, pa da vidim bar dal je vredno rizika na osnovu iskustva clanova jer ovaj problem je cest i dosta ljudi ga je imalo,samim tim mislim da ima mnogo iskustava na ovu temu,koja ce mi pomoci da donesem konacnu odluku, koju su mi masjtori vec poljuljali.
Svakako veliko hvala na odgovoru i na savetu.
goxy62 piše:uopšte mi nije jasno što ljudi kupuju dizel automobile em taj zamajac em zimi smrzne pa nemožeš da ga upališ
e druze ovo mi je prvi dizel i odmah sam se pokajao.svi trce zbog te potrosnje, na kraju me i ubedili da kupim jednog ali na kraju sve to sto ustedis na gorivu vratis kroz servis.
kao sto vec neko pametniji od mene rece,
dizel za coveka koji prelazi 30000 km on ce videti neku korist,a
za nas "gradske vozace" benzin + gas je zakon.
p.s. i benzinci imaju zamajac plivajuci samo ne strada tako cesto kao kod dizela :)
Poslednja izmena: BojanM, na dan petak, 3. avg. 2012. u 14:29h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Izbegavaj da pišeš poruku za porukom u kratkom intervalu, koristi opciju "Uredi"

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » petak, 3. avg. 2012. u 14:58h

goxy62 piše:uopšte mi nije jasno što ljudi kupuju dizel automobile em taj zamajac em zimi smrzne pa nemožeš da ga upališ
Ja vozim dizele poslednjih 6-7god i nikada mi ni jedan nije zaledio ni na -25.
Pred zimu stavis nov filter nafte i kad temperatura padne ispod -5,samo sipas ED i nema problema.To vazi za starije dizele koji koriste D2.Novi samo ED i sipaju.
Ja imam dva Nissana dizela iz 86 i 88god.Oba su klasicni dizeli bez turbine,plivajucih,letecih i ostalih cuda i oba na -20 pale na prvo grejanje i to bez verglanja.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 3. avg. 2012. u 15:01h

nije to do dizela..to je do vlasnika..pa je do vlasnika i zamajac i dizne i cr pumpa i sve ostalo..

miki bas
Poruka: 38
Član foruma od: četvrtak, 12. jul 2012. u 14:28h

Poruka od miki bas » petak, 3. avg. 2012. u 15:06h

Hm...slicno nesto se cuje i kod mene?

A sad pitanje za poznavaoce fokusa: Da li TDDI(66kw) 2001god. ima taj cuveni plivajuci zamajac ili ne???

Pitam posto mi je ovo prvi Ford u zivotu pa jos nista ne znam o njemu. HVALA!
Poslednja izmena: miki bas, na dan petak, 3. avg. 2012. u 15:26h. Ukupno izmenjeno 1 put.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 3. avg. 2012. u 15:16h

@afri
Imao potencijalnih problema sa autom ili ne, uglavnom pre put uzmes karticu AMSS-a koja kosta oko 2000 din i imas besplatno slepovanje ovde ili u inostranstvu, za ne daj boze. Plus ima tu jos nekih pogodnosti... thumbsuph
Slika

Loyale

Poruka od Loyale » petak, 3. avg. 2012. u 15:20h

TDDi od 90ks nema plivajuci zamajac.
Uskoro nece imati ni moj TDCi,posto ima da se kupi set sa fixnim zamajcem za 30 000din

miki bas
Poruka: 38
Član foruma od: četvrtak, 12. jul 2012. u 14:28h

Poruka od miki bas » petak, 3. avg. 2012. u 15:27h

Da li si 100% siguran za moj slucaj?

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » petak, 3. avg. 2012. u 15:29h

Nema ustede, slomices menjac, nazalost brzo. Jeftinije je da dodas 100 E i savrsis posao. Dodatne neprijatne posledice su pojacana buka i vibracije, a od vibracija mogu da krenu nizbrdo drugi problemi.

TDDI nema plivajuci zamajac. Moze malo da se rastrese pri paljenju ili gasenju, to je sasvim normalno, bas zbog nedostatka plivajuceg zamajca. Menjac MTX75 podnosi do 230 Nm fabricki, TDDI ima 200 Nm, dok TDCI ima od 240 do 280 Nm i treba da se zastiti menjac dodavanjem plivajuceg zamajca koji ce upiti dobrim delom jake udare motora.
Poslednja izmena: popovicvl, na dan petak, 3. avg. 2012. u 15:33h. Ukupno izmenjeno 1 put.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 3. avg. 2012. u 15:29h

Dosta ljudi je širom Srbije zimus imalo problema sa eurodizelom koji je postajao gušći i onemogućavao rad pumpe.
AMSS i njihova pomoć na putu u inostranstvu često ne radi jer nemaju mogućnosti ili uslova.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

Loyale

Poruka od Loyale » petak, 3. avg. 2012. u 15:39h

Nije bas razlika 100e.Jeste trenutno ali ce nakon nekog vremena opet da ode taj zamajac pa cu morati opet da se izujem koju stotku.Jel moguce da tih 10ks i 40nm cine toliku razliku i opterecenje za menjac?
Ima masa cipovanih TDDI koji imaju vise KS i NM od fabrickog tdci pa nisam procitao negde da su izlomili menjace.

mezzano
Poruka: 196
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 12:42h

Poruka od mezzano » petak, 3. avg. 2012. u 15:41h

Ja imam Osnovnu karticu AMSS-a (učlanio sam se prošle godine, kad sam vadio Ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom, zbog putovanja u MK). Vidim da u okviru prava sa ovom vrstom kartice piše
- Šlepovanje vozila u slučaju kvara/saobraćajne nezgode (do 40km)
- Popravka vozla na putu (do 40km).

Jel to znači da ću ta prava moći da ostvarim ako oni imaju svoj servis/šlep službu u krugu od 40km od mesta kvara?

afri83

Poruka od afri83 » petak, 3. avg. 2012. u 16:21h

totti piše:@afri
Imao potencijalnih problema sa autom ili ne, uglavnom pre put uzmes karticu AMSS-a koja kosta oko 2000 din i imas besplatno slepovanje ovde ili u inostranstvu, za ne daj boze. Plus ima tu jos nekih pogodnosti... thumbsuph
Druze razmisljao sam o tome i to je super kombinacija.Slepovanje ne daj boze, nije bas besplatno osim u slucaju saobracajne nezgode ,u Srbiji za zlatnom karticom je oko 100km, a u inostanstvu ako je kvar u pitanju imas 20% popusta,ima o tome na njihovom sajtu.

Ali mislim da sam lose predstavio stavri i da ste me pogresno razumeli.Mene interesuje kolika je verovatnoca sa ovim mojim simptomima da auto stane tj. kako se manifestuje totalno otkazivanje zamajca,da li to moze odamh da se desi sa ovim mojim simptomima ili ipak to ide postepeno i da li auto moze da se doveze nekako ili mora slep.Svi pricaju o zamajcu, simptomima,umerenoj voznji ali nikako da nadjem nekog ko je da se tako izrazim ga "terao do kraja".
U jednoj od tema ima clan koji vec 20000 km vozi sa slicnim simptomima.
Pitanje je koliki je rizik da se krene, to pokusavam da saznam jer ako ce mi takoreci sigurno trebati slep ili su velike sanse za to ,onda ne bih ni krenuo tim autom.O tome se radi.
Meni treba procena na osnovu iskustva pojedinih clanova da li ovo moze da se izgura,posto svi pricaju da na otvorenom putu je manje opterecenje i da ne bi trebalo da bude problema ali opet posto mi se i majstori sukobljavaju u misljenju,najbolje je cuti iz prve ruke ko je to iskusio ,ako ima takvih.

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » petak, 3. avg. 2012. u 16:30h

Loyale piše:Nije bas razlika 100e.Jeste trenutno ali ce nakon nekog vremena opet da ode taj zamajac pa cu morati opet da se izujem koju stotku.Jel moguce da tih 10ks i 40nm cine toliku razliku i opterecenje za menjac?
Ima masa cipovanih TDDI koji imaju vise KS i NM od fabrickog tdci pa nisam procitao negde da su izlomili menjace.
Trebalo bi druze da nazoves fabriku u Kelnu direkt i kazes im to, da ne bi bezveze ugradjivali plivajuce zamajce kad ne treba. Javi sta su rekli.

Loyale

Poruka od Loyale » petak, 3. avg. 2012. u 16:50h

Evo upravo sam razgovarao sa Henriem licno i kaze da mogu slobodno i od Yuga 55 da stavim lamelu.
Neznam zbog cega taj cinizam.Ne kazem da ne treba plivajuci ali nisam ni od onih ogranicenih koji rade striktno kako je rekla fabrika.
Ako budem ostavio auto jos koji mesec,sigurno cu ugraditi fixni zamajac pa neka se razleti i motor i menjac jer da je nesto valjao ne bi se razleteo.
Drugar je u Cortinu 1.3 sa 57ks ubacio motor od Siere 2.0 sa 120 ks i nije mu crko menjac.
Moj burazer je u Opel Mantu 1.6 sa 75ks ubacio pre 10god motor od Senatora 2.5 (linijski sestak) i vozio ga 5 god bez problema.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » petak, 3. avg. 2012. u 18:17h

Plivajući nije stavljen tu gde jeste iz fabričkog hira....nego nismo svi u mogućnosti da servisiramo te automobile kako treba.
Kad staviš nov plivajući i voziš auto bez iživljavanja više ga sigurno nećeš menjati, a ako se iživljavaš... da je umesto plivajućeg zamajca nakovanj i on bi se pokvario.
Slika Slika

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » petak, 3. avg. 2012. u 20:59h

Zamajac je potrosni materijal,kao i diskovi i plocice
Neko ko je mnogo pametniji od nas zajedno ga je postavio tu gde je.
Ja sam sa fokusom 1.8 tdci presao 170000 od zamene zamajca i dalje se vozi.
A ja sam vec skinuo nekoliko fiksni zamajaca sa fokusa i vratio na plivajuci.Mustrije su vratile fiksne zamajce u setu prodavcima a ovi pare
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 3. avg. 2012. u 21:09h

Loyale piše: Drugar je u Cortinu 1.3 sa 57ks ubacio motor od Siere 2.0 sa 120 ks i nije mu crko menjac.
Moj burazer je u Opel Mantu 1.6 sa 75ks ubacio pre 10god motor od Senatora 2.5 (linijski sestak) i vozio ga 5 god bez problema.
Jedino ako su ih vozili kao babe :)
ili su im crkli ležajevi u diferencijalu, ili na poluosovinama, ili na snopovima brzinama u menjaču, ili su vlasnici gluvi :D ili su krstovi kardana dobili luftove.. ili su vozili kao babe...
Ford weist den Weg.

afri83

Poruka od afri83 » petak, 3. avg. 2012. u 21:44h

Drugari temu sam otvorio iz sasvim drugih razloga.Molim Vas da se drzite teme i procitate prvi post i date komentar povodom problema koji imam.
Nisam protiv diskusije ali mislim da je vec mnogo stvari receno u drugim temama i da se samo ponavljaju, a prepucavati se oko ovakvih stvari mislim da je suludo jer na
kraj krajeva mi nemamo nista od rasprave,a trosak imamo svakako.
Fixni,plivajuci,elasticni kako god svi kostaju, manje ili vise i zahvaljujuci tome fabrike zive i profitiraju.
I @Dragomire zamolio bih da date vase misljenje povodom mog problema iz prvog posta,posto ste ocigledno jedan od kompetentnijih.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 3. avg. 2012. u 21:55h

ko moze da ti kaze da mozes da ides na more..zivo me zanima..a da ne pogleda auto..ne znam sta ocekujes od nas covece!

Loyale

Poruka od Loyale » petak, 3. avg. 2012. u 22:03h

911s [SK] piše:
Loyale piše: Drugar je u Cortinu 1.3 sa 57ks ubacio motor od Siere 2.0 sa 120 ks i nije mu crko menjac.
Jedino ako su ih vozili kao babe :)
ili su im crkli ležajevi u diferencijalu, ili na poluosovinama, ili na snopovima brzinama u menjaču, ili su vlasnici gluvi :D ili su krstovi kardana dobili luftove.. ili su vozili kao babe...
Ma to su bili lesevi koji su brujali i zvonili i pre tih prepravki,tako da neko dodatno zujanje i krljanje nije ni moglo da se cuje.
Dragomir piše:Zamajac je potrosni materijal,kao i diskovi i plocice
Neko ko je mnogo pametniji od nas zajedno ga je postavio tu gde je.
Ja sam sa fokusom 1.8 tdci presao 170000 od zamene zamajca i dalje se vozi.
A ja sam vec skinuo nekoliko fiksni zamajaca sa fokusa i vratio na plivajuci.Mustrije su vratile fiksne zamajce u setu prodavcima a ovi pare
Verujem ja da to moze da gura i 200 000km ali ja godisnje prelazim blizu 50hkm pa mi dodje skupo da godisnje dajem 200e za set kvacila.

Evo da kazem nesto pokretacu teme
Meni se na TDCi zamajac cuje vec 30 000km koliko je kod mene a pre toga ne znam kad je poceo.Ja bih sad smeo da krenem sa njim i na Tibet a moze da crkne i cim predjem Kelebiju,tako da......

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » petak, 3. avg. 2012. u 22:06h

Pazi, to koliko ce preci tvoj zamajac zavisi isklucivo od stadijuma u kojem jeste i nacona voznje. Kako ces proceniti u kakvom je stanju, to bih prepustio majstoru, mada i sam znas koliko km u nazad imas simptome umiruceg zamajca. Cinjenica je da od prvih znakova odumiranja mozes preci tu tvoju razdaljinu vise puta bez problema. ( bar sam ja tako cuo od ljudi koji su imali iste probleme ), uz pazljivu voznju. Ako budes vozio lagano, pazljivo bez cimanja i mnogo preticanja verujem da ce mu vise prijati nego da se po gradu vozi 100km. Ja nisam strucan i nisam imao problem koji ti imas ali je ovo moj zakljucak iz postova i postova koje sam procitao na tu temu. Prosle godine sam bio u jako slicnoj situaciji kao i ti ali sam ipak otisao kolima na put i prosao super, mada nije ni malo prijatno vozit se 1000 - 2000 km i konstantno osluskivati rad auta ali jbg jednostavno pred put, naopacke da me izvrnes nisam imao vise da ulozim u auto. Jedino sto sam mogao je da pozajmim pare pa tamo ako crkne pravac servis :doh:
U svakom slucaju sta god da odlucis, srecan put i lep provod.

afri83

Poruka od afri83 » petak, 3. avg. 2012. u 22:15h

milan_gt piše:ko moze da ti kaze da mozes da ides na more..zivo me zanima..a da ne pogleda auto..ne znam sta ocekujes od nas covece!
druze nije stvar o voznji na more to je samo razlog sto postavljam pitanja
1.KOJI SU KRAJNJI SIMPTOMI CRKAVANJA ZAMAJCA?
2.KOLIKO SE MOZE PRECI KM NAKON POJAVLJIVANJA SIMPTOMA?
3.DA LI AUTO MOZE NEKAKO DA SE DOVEZE SEM SLEPA AKO CRKNE?
itd.
.....
Sve sam lepo objasnio u prvom postu cak i simptome naveo vrlo detaljno.Ocigledno prijatelju nisi pazljivo procitao.A rasprave da li je bolje staviti fixni ili plivajuci,
mi nikako ne daju odgovor na moja pitanja.
Znam da niko ne moze da garantuje nesto na slepo ali pitam za iskustva,posto ovaj problem je vec mnogo nas imalo,a tema je otisla totalno u nesto drugo u raspravu koja nikom ne pomaze.
Ja vec imam misljenja masjtora koji su gledali auto koji se isto ne slazu,zato sam i potrazio ovde pomoc ako neko ima iskustvo iz prve ruke.Ne ocekujem nista sem da podelimo slicna iskustvai na taj nacin pomognemo jedni drugima koliko mozemo.

@loyale i @m_peki hvala veliko na odgovorima

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“