milan_gt piše:narode ne pomenusmo nista za povracaj poreza ili VAT-a, jel neko to radio?
To ti na kraju isto dodje i ne isplatiti se da to radis.
Jer pre nego sto napustis drzavu u kojoj si kupio auto recimo iz nemacke moras kod speditera koji ce da ti napise deklataciju u izvozu koji kosta oko 150 €. Ovde u nemackoj spediteri su vecinom u Mannheim DHL npr pa moras do njih i da im platis oko 150. Oni bi trebalo da ti napisu u toj deklaraciji propratnicu. U njoj spada EUR 1 obrazac,poreklo auta(mora da bude iz EU).
Ja sam to sve izvadio i ali sa velikom mukom. Jedva sam nasao taj Eur 1 obrazac. Pitao sam ovdr u Zoll nisu znali da mi kazu gde.mogi da nadjem taj obrazac. Bio sam svugda kojo.imaju veze sa autom. Na kraj sam.pitao.u adac(amss) gde su.nakon 10 telefonskih poziva nasli gdr mogi da ga uzmem i uputili me tamo oni su i jefini koji imaju taj obrazac. Spediter kupuju.od njih Kosta samo 25 centi to je jedan obican obrazac kojo moras da popunis. Ali moras da imas neki pecat npr iz forda da auto dolazi iz Eu ili pecat od spediteta kojo ce da ti taj.pecat naplatiti. Ja sam uzeo.taj obrazac i popunio sam. Otisao sam u zoll kazu moram da imam pecat na njega od speditera ili od neke firme koja ima veze sa autom npr upravo Ford. Glavno predstavniste forda je u Köln(keln po srpskom). Otisao sam u predstavnistvo ovde u marburgu gde su bili veoma ljubazni i telefonirali sa fordom u kelnu i sve zavrsili za 2 sata. Faksom su mi poslali potvrdu da je auto Eur 3 i da je proizveden u EU(Belgiji) I naravno udarili pecat
Nakon toga otisao u zoll sa tom pitvrdom gde su reklu sve je ok ali mora da imas pecat i na obrazac EUR 1 koji sam sam popunio.Vratio se u ford i zamolio ih da mi udare pecat sto su i ucinili a nista mi nisu naplatili. Ni za potvrdu niti za ocaj pecat. Otisao u Zoll i predao dik. Ali trazio mi je onda deklaraciju od speditera koji nisam mogao da prilozim jer sam morao da odem u mannheim. Rekao sam im da ne moram da imam kao tu deklaraciju. Cocek mi reko ok ja cu da ti udarim pecat ali bez te deklaracihe nece da ti uvaze vracanje poreza,niti carinu od 2,5% ato je je stupilo.na snagu id 1.1.2012 sledece godine se ne placa carina ali.moras da imas ivu deklaraciju inace nece priznati. Covek me jos terao da mu docezem auto kao sa ga proveri. Mislio sam sad ce da prov. Br sasije kad sa prozora pogledao auto pitao jer to onaj plavi i udario pecat. Krenuo za srbiju u sloveniji prilikom ulaska pitali me za speditersku dekl. Koju nisam imao. Reko mi je i on da bez nje necu moci da uzmem povracaj poreza. Stigao u srbiji kao sto sam vec napisao uput za djerdap tamo kada sam carinio reko sam spediteru da nemam to sranje dekl. Od speditera i pokazao mu papire sto sam omao EUR 1 i.potvrdu iz forda o poreklu auta. Reko mu je bez sped.dekl. Nece da ti uvaze ali da de on da preda papire. Na kraj mi nisu uvazili. Tako da povracaj.poreza mozes jedino preko speditera ali mislim da ce ro vise da platis nego sto ces da dobijes. Tako da ono sto javljaju i za carinu 2.5% pa sledece godine besplatno ne.pije vodu dik ne platis spediteru. I na kraj ti.dodje isto mozda cak i skuplje jer carinu da ti platis 2,5% to nije neka razlika jer carina kosta 200 € a sa tom dek mozda bi platio 30 € manje.
Totti kod nas u boru traze mislio sam da i drugi gradovi traze ali ocigledno sam se prevario.
Mbole 100% sam siguran da moze svako da vozi zoll. Evo ako neko planira da uzme zoll tablice i zezaju ga u srbiji ja dolazim i teram auto do zeljene destinacije jer ti kazes da samo ja mogu da vozim tj ljudi koji imaju boravisnu vizu ja sam siguran 1001. % da gresis. Manite neko da vas zeza to samo panduri hoce pare. Kao sto su meni hteli da prilikom uzimanja srp.tablica tj prilikom registracije hteli su da mi uzmu zoll tablice. Ovde u nem. Ja sam platio tablice i to su moje privatno vlasbistvo ni u nem. Nemoze niko da me natera da mu vratim. I tako u supu su mi trazili da ih njimaa dam ili necu da dobijem srpske. Reko sam ok zovite mu nacelnika policije. Poslali su me kod nje i objasnio i njoj lepo kako i sta. Da mi pokaze gde u zakonu pise da mogu da mi uzmu tablice koje su sada privatne i slozio im pricu da ako hoce da im dam tablice da mi daju 20 € jer kao ako ih vratim u nem. Dobijam. 20 €. I ako i dalje budu insistirali na tab. Da cu da ih tuzim i da cu slucaj da prihavim u nem.supu jer oni bi im rekli da nemaju.pravo da uzmu.tablice. Videla je da sam.to.mislio ozbiljno i da sam po tim.pitanju i rekla je ok onda napisi izjavu da si ih izgubio. Reko sam joj hallo sad jos treba da pisen lazni iskaz i teras me da lazem pa da me posle krivicno gonis mislis da sam.toliko naivan?? Rekla je ok sacekaj 5 min. Sacekao sisla je dole.na registracije i rekla im je da mi daji tablice stim.da im ne vracam svoje zoll. I tako sad oni mogi da lupaju da se zoll tablice nesmeju.voziti a ja ti kazrm da smes slobodno.i.iz iskustva znam da nikoga ne diraju. More dole sa njima treba samo.ostro.
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''