ventilatore hladnjaka ne ukljucuje na dohc
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 145
- Član foruma od: petak, 28. avg. 2009. u 22:31h
ventilatore hladnjaka ne ukljucuje na dohc
Problem se manifestuje kada je bas vrelo vreme i kada se dugo penjem uzbrdo vise od 5 km na neku planinu recimo, podize temp.skoro do crvene zone,stanem pogledam kad ono nerade ventilatori za hladjenje na hladnjaku,uopste ih ne ukljucuje.U pitanju je dohc motor na sijeri...kako mogu ispitati davac i ako moze slika davaca da znam koji da kontrolisem?Ima jedan sa 4 pina mislim da je on medjutim neznam vrednosti kakve treba da budu izmedju pinova pa ako moze kakva pomoc oko toga posto ide sve toplije vreme a nebih da dodjem u situaciju da unistim motor.Ovih problema nema u gradskoj voznji cak ni ako motor radi u mestu ali uopste ne ukljucuje ni jedan od ona dva ventilatora hladnjaka na koje dolaze dzekovi sa tri pina.
- Deckonja
- Sierra junkie
- Poruka: 1773
- Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h
Re: ventilatore hladnjaka ne ukljucuje na dohc
Za pocetak proveri osigurace.
- mimiojo
- Poruka: 151
- Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h
Posle provere osiguraca,prvo probaj da ventilatore okrenes rukom ako se lako okrecu uradi sledece.Skini dzek sa termo davaca uzmi parce licnaste zice izblankuj je sa oba kraja postavi jedan kraj na jedan pin u dzeku a drugim pipaj ostale ako ti se prilikom toga jedan od ventilatora pokrene znaci da je termo davac ne ispravan.Ako ti se ni tada ne pokrene ni jedan ventilator proveri dzekove na samim ventilatorima.Meni se desilo da je jedan ventilator crkao pa je palio drugi koji pali na 105 stepeni.Posto sierra nema dvobrzinski ventilator stavljena su dva pa se jedan ukljucuje na 97 a drugi na 105 stepeni.Ako je termo davac zameni ga i sve ce da sljaka.Ako je ventilator-ri nadji na otpadu i zameni. 

Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ako je crkao termoprekidač... isključivo original motorcraft kupi... sve ostalo je bacanje para.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
Hvala,sutra proveravam,moze slika tog davaca da znam koji je tj gde se nalazi i kako izgleda?
- mimiojo
- Poruka: 151
- Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h
Termo prekidac ti se nalazi na kucistu termostata sa prednje strane motora.Moraces da skines ceo plasticni usisnik da bi ti bilo lakse.Videces dzek na njemu.Vidis pade mi napamet da ti nije taj dzek spao sa davaca.Ako nije proveri onako kako sam ti napisao.Vodi racuna ako budes sam odvrtao termodavac verovatno je zapekao a kuciste je plasticno (da ti kuciste ne pukne)srki 81 piše:Hvala,sutra proveravam,moze slika tog davaca da znam koji je tj gde se nalazi i kako izgleda?
Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo
- Scorpio 696
- Poruka: 1383
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
-
Promenjen davac,on je bio uzrok.Cena davaca sivog kod nas je 1200dinara.Hvala na pomoci