Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

ventilatore hladnjaka ne ukljucuje na dohc

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
srki 81
Poruka: 145
Član foruma od: petak, 28. avg. 2009. u 22:31h

ventilatore hladnjaka ne ukljucuje na dohc

Poruka od srki 81 » ponedeljak, 14. maj 2012. u 20:53h

Problem se manifestuje kada je bas vrelo vreme i kada se dugo penjem uzbrdo vise od 5 km na neku planinu recimo, podize temp.skoro do crvene zone,stanem pogledam kad ono nerade ventilatori za hladjenje na hladnjaku,uopste ih ne ukljucuje.U pitanju je dohc motor na sijeri...kako mogu ispitati davac i ako moze slika davaca da znam koji da kontrolisem?Ima jedan sa 4 pina mislim da je on medjutim neznam vrednosti kakve treba da budu izmedju pinova pa ako moze kakva pomoc oko toga posto ide sve toplije vreme a nebih da dodjem u situaciju da unistim motor.Ovih problema nema u gradskoj voznji cak ni ako motor radi u mestu ali uopste ne ukljucuje ni jedan od ona dva ventilatora hladnjaka na koje dolaze dzekovi sa tri pina.

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Re: ventilatore hladnjaka ne ukljucuje na dohc

Poruka od Deckonja » ponedeljak, 14. maj 2012. u 20:56h

Za pocetak proveri osigurace.

mimiojo
Poruka: 151
Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h

Poruka od mimiojo » ponedeljak, 14. maj 2012. u 22:10h

Posle provere osiguraca,prvo probaj da ventilatore okrenes rukom ako se lako okrecu uradi sledece.Skini dzek sa termo davaca uzmi parce licnaste zice izblankuj je sa oba kraja postavi jedan kraj na jedan pin u dzeku a drugim pipaj ostale ako ti se prilikom toga jedan od ventilatora pokrene znaci da je termo davac ne ispravan.Ako ti se ni tada ne pokrene ni jedan ventilator proveri dzekove na samim ventilatorima.Meni se desilo da je jedan ventilator crkao pa je palio drugi koji pali na 105 stepeni.Posto sierra nema dvobrzinski ventilator stavljena su dva pa se jedan ukljucuje na 97 a drugi na 105 stepeni.Ako je termo davac zameni ga i sve ce da sljaka.Ako je ventilator-ri nadji na otpadu i zameni. ;)
Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 14. maj 2012. u 22:13h

Ako je crkao termoprekidač... isključivo original motorcraft kupi... sve ostalo je bacanje para.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

srki 81

Poruka od srki 81 » ponedeljak, 14. maj 2012. u 23:45h

Hvala,sutra proveravam,moze slika tog davaca da znam koji je tj gde se nalazi i kako izgleda?

mimiojo
Poruka: 151
Član foruma od: subota, 12. nov. 2011. u 11:43h

Poruka od mimiojo » utorak, 15. maj 2012. u 18:55h

srki 81 piše:Hvala,sutra proveravam,moze slika tog davaca da znam koji je tj gde se nalazi i kako izgleda?
Termo prekidac ti se nalazi na kucistu termostata sa prednje strane motora.Moraces da skines ceo plasticni usisnik da bi ti bilo lakse.Videces dzek na njemu.Vidis pade mi napamet da ti nije taj dzek spao sa davaca.Ako nije proveri onako kako sam ti napisao.Vodi racuna ako budes sam odvrtao termodavac verovatno je zapekao a kuciste je plasticno (da ti kuciste ne pukne)
Dva pravila:1.Ja sam uvek u pravu;2.Cak i kada nisam vazi prvo pravilo

Scorpio 696
Poruka: 1383
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » utorak, 15. maj 2012. u 23:50h

Evo na slici kako sam ja testirao (inace radi kao on/off na odredjenoj temperaturi)
Moze biti i gora situacija (na slici se vidi istopljen nosac cetkica ventilatora)
Slika
Slika

srki 81

Poruka od srki 81 » četvrtak, 17. maj 2012. u 11:08h

Promenjen davac,on je bio uzrok.Cena davaca sivog kod nas je 1200dinara.Hvala na pomoci thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“