Je si li podmazao gumice sa unutrašnje strane pre ugradnje?crow piše:Zamenio gumice pre 3 meseca, sve bilo ok do pre par dana kad je opet pocelo da skripi
Mondeo MK3 skripi pozadi
Moderator: Dragomir
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Re: Mondeo MK3 skripi pozadi
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Pored "gumica" balansštange šta još od "silent" blokova i elemenata zadnjeg ovjesa može da utiče na škripanje? A i na lupanje poslije poprečnih pregiba i oštećenja na putu?
Amortizeri (čuo rekla-kazala i za tzv. "šolje" amortizera), opruge...
Iskustva nakon servisa istih.
Amortizeri (čuo rekla-kazala i za tzv. "šolje" amortizera), opruge...
Iskustva nakon servisa istih.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Sto se tice skripe to su gumice balans stangle. Orginalne imaju azbest i neku vrstu malog uzeta sa unutrasnje strane koji sprecavaju to skripanje. Zamjenske se podmazu i bude dobro. Na poprecnim neravninama najcesce lupkaju stabilizatori. (Za tebe Grafit posto si iz Banja Luke informacija da je Vidra nabavila stabilizatore od RTS, ekstra su a povoljna im je cijena oko 20 KM pa se isplati i zamijeniti onako na slijepo
)
Solje amortizera isto znaju lupati ali je lako to utvrditi (vijak amortizera ima luft koji se vidi pa on uzrokuje lupanje), s napomenom da na zadnjim amortizerima imas samo gume bez lezajeva (znaci nema klasicnih zakretaca). Amortizeri lupkaju slicno kao stabilizatori ali je to malo teze utvrditi. Nazad znaju lupkati i sajle rucne kocnice. Potrebno ih je vezati vezicama i problem rijesen.

Solje amortizera isto znaju lupati ali je lako to utvrditi (vijak amortizera ima luft koji se vidi pa on uzrokuje lupanje), s napomenom da na zadnjim amortizerima imas samo gume bez lezajeva (znaci nema klasicnih zakretaca). Amortizeri lupkaju slicno kao stabilizatori ali je to malo teze utvrditi. Nazad znaju lupkati i sajle rucne kocnice. Potrebno ih je vezati vezicama i problem rijesen.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
Po pregledu vozila jesu, gumice balans... Zamijenjene prije nekih 3 mjeseca, no... Slijedi dorada ili zamjena.
Lupkanje najvjerovatnije dolazi od amortizera, nešto više desni, ostali karakteristični sklopovi valjda uredni. "RTS"-ove stabilizatore uvijek imao na umu
. Slijedi potraga za amortizerima.
Hvala za dodatne informacije o sajli i ostalom.
Pozdrav
Lupkanje najvjerovatnije dolazi od amortizera, nešto više desni, ostali karakteristični sklopovi valjda uredni. "RTS"-ove stabilizatore uvijek imao na umu

Hvala za dodatne informacije o sajli i ostalom.
Pozdrav
-
Mozes uzeti Monroe. NIsu pretjerano skupi a rade posao sasvim ok. Kod mene su sva cetiri Monroe i extra je. Naravno imas i Sachs (koji je orgnialni dobavljac za Forda) koji je takodje ekstra a i nije skup. Njih i Boge (kao stvarno vrhunske amotizere) prodaje SiM Impex. Sada su otvorili na zapadnom tranzitu novu radnju pa tu mozes da se raspitas o cijenama. Vjerovatno pomisljas i na Kyb (Kayaba) koji su takodje vrh, ali imaju i dobru cijenu. MIslim dan prednji kostaju 145 KM po komadu dok je Monroe ili Sachs oko 100 KM po komadu. Zadnji su malo skuplji i dodju oko 115 KM po komadu (Sachs i Monroe)
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
-
Ugrubo ciljam na "Sachs".
O "KYB", "Boge" amortizerima sam ponešto čuo i primijetio, bez iskustava (i u BL valjda ima firma koja se bavi uvozom "Kyaba"-e, na kom nivou ne znam). Svejedno ću ih uzeti u obzir.
"Simimpex" valjda ima u ponudi i "Meyle", ističu garanciju od 4. god. na njihove proizvode...
Hvala i pozdrav.
O "KYB", "Boge" amortizerima sam ponešto čuo i primijetio, bez iskustava (i u BL valjda ima firma koja se bavi uvozom "Kyaba"-e, na kom nivou ne znam). Svejedno ću ih uzeti u obzir.
"Simimpex" valjda ima u ponudi i "Meyle", ističu garanciju od 4. god. na njihove proizvode...
Hvala i pozdrav.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
KYB uvozi Gazela Auto..meni su sva 4 na autu..
sent from white land..
sent from white land..
-
Vjerovatno si mislio na "Gazela komerc".
- milan_gt
pa to sam i rekao..

-
.milan_gt piše:KYB uvozi Gazela Auto..meni su sva 4 na autu... sent from white land..
http://gazelaauto.com/ - ili rade nešto "ispod ruke"

Postoji i ovlašteni uvoznik na prostorima R. Srpske, Banja Luka, neko je vjerovatno već pisao o tome. Nije na odmet ponoviti - http://arvdoo.com/
Vidjećemo cijene, pa i neko poređenje "Kayaba" : "Sachs" : "Bilstein" : "Boge". Po pretpostavci sve dobro, pa...
P.S. Koliko si plaćao amortizere, bar okvirno, EU valuta?
-
Potpisujem. Jesu malo skuplji ali su vrh. Imao sam ih na BMW i bili su ekstra. Presli vise od 135000 km bez ikakvih problema. Koliko se sjecam jedan sam placao 134 DM 2000. te godine. Cifra brate ali i kvalitet.Ako imaš mogućnosti za Boge - njih bez razmišljanja

-
Nakon "podmazivanja" gumica balansštange škripa je nestala.
Od četiri proizvođača amortizera kupim petog
, "Monroe" (2 godine garancije). Neki nisu bili dostupni, "Kyb" u Banjoj Luci ipak prilično skuplji od referentnog (bar u mojoj kombinaciji), a začudila me je razlika u cijeni u odnosu na ponudu iz Srbije.
Zamjena se prilično iskomplikovala, iako je to po pretpostavci rutinska akcija. Neki šrafovi nisu htjeli da sarađuju, jedan pogotovo. Na kraju je pukao, pa je bilo dodatnih radova. Krajnji rezultat kao i uvijek jeste drastična razlika u kvalitetu vožnje
. Ostaje da se vidi kako će se vremenom ponašati...
Od četiri proizvođača amortizera kupim petog

Zamjena se prilično iskomplikovala, iako je to po pretpostavci rutinska akcija. Neki šrafovi nisu htjeli da sarađuju, jedan pogotovo. Na kraju je pukao, pa je bilo dodatnih radova. Krajnji rezultat kao i uvijek jeste drastična razlika u kvalitetu vožnje

-
Vjerovatno ti pukao saraf koji drzi zadnji amortizer za glavcinu. Klasican problem prilikom zamjene amortizera na mondeo-u
Ali bi to majstor morao da zna mada moram priznati desava se to i najboljima.
Nek je sa srecom sa novim amortizerima.

-
Jeste, taj šraf je u pitanju, a i jedan (koji veže amortizer za kućište) se jako teško odvrnuo...
Znači klasika je u pitanju. Reko' sebi, napiši, da se neko ne iznenadi
.
Serviser se nije dao iznenaditi, samo ga je do sada "išlo" bez tih problema
i to na priličnom broju vozila.
Pozdrav
Znači klasika je u pitanju. Reko' sebi, napiši, da se neko ne iznenadi

Serviser se nije dao iznenaditi, samo ga je do sada "išlo" bez tih problema

Pozdrav
Poslednja izmena: Grafit, na dan petak, 4. maj 2012. u 21:04h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ja sam pre dva dana menjao gumice balans stangle i to kod dr.Dragomira ali evo od jutros posle kise skripe kao lude! Jel mora da se skinu pa podmazu unutra ili moze i samo spolja??
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- milan_gt
podmazi ti i unutra i spolja..pa posle probas dal skripi i unutra i spolja.. 

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8306
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Za pomazivanje preporučujem silikonsku mast, ako je nadješ.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
-
Kod mog auta se nakon "podmazivanja" više ne čuje "škripa". Vidjećemo do kadaNesa piše:Ja sam pre dva dana menjao gumice balans stangle i to kod dr.Dragomira ali evo od jutros posle kise skripe kao lude! Jel mora da se skinu pa podmazu unutra ili moze i samo spolja??

-
Do prije dan-dva
.
Povremeno blago škripne... Ko će više znati...

Povremeno blago škripne... Ko će više znati...
- Neša
- VIP
Jel moze da se skinu i podmazu gumice jednostavno ili mora da se skida ceo zadnji most da se dodje do njih? Idem sutra na reglazu i ujedno i to da odradim.
I ne mogu nikako da utvrdim sta pomalo huci nazad na 70km/h i izmedju 90 i 100km/h,da li neki lezaj ili su zadnje gume u pitanju...moze li lezaj pouzdano da se proveri kad se podigne auto na dizalicu?
I ne mogu nikako da utvrdim sta pomalo huci nazad na 70km/h i izmedju 90 i 100km/h,da li neki lezaj ili su zadnje gume u pitanju...moze li lezaj pouzdano da se proveri kad se podigne auto na dizalicu?
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Gumice se lako skidaju,obruč je pričvršćen samo jednim šrafom (digneš auto na dizalicu).
Ležaj se valjda najlakše proveri u vožnji.
Ležaj se valjda najlakše proveri u vožnji.
- Neša
- VIP
Bas imam problem sa ovim gumicama! Dodje mi da vratim stare originalne,neznam zasto sam ih menjao kad nije bilo potrebe. Gumica koja je skripala podmazana sa grafitnom mascu i sad ponovo skripi! Ovu drugu sam naprskao sa WD i vise ne skripi,srecom jer je na njoj sraf proslajfovao i nijedan majstor u Prokuplju nezna da ga odvije!
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Iz mog mskromnog iskustva, ako zavrtis tockove dok je na dizalici, tacno se cuje koji lezaj ne valja.Nesa piše:Jel moze da se skinu i podmazu gumice jednostavno ili mora da se skida ceo zadnji most da se dodje do njih? Idem sutra na reglazu i ujedno i to da odradim.
-
Slabo ide sa ovim gumenim čudesima... Nazovi nove, pa podmazane, ali ne možeš im ništa.
Ko zna, možda je na ambalaži pisalo da su gume za škripu
.
"Febi Bilstein" u nekoj svojoj varijaciji...
Ko zna, možda je na ambalaži pisalo da su gume za škripu

"Febi Bilstein" u nekoj svojoj varijaciji...