Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo MK3 skripi pozadi

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Re: Mondeo MK3 skripi pozadi

Poruka od Lale » četvrtak, 19. jan. 2012. u 22:45h

crow piše:Zamenio gumice pre 3 meseca, sve bilo ok do pre par dana kad je opet pocelo da skripi :ozid:
Je si li podmazao gumice sa unutrašnje strane pre ugradnje?
Slika Slika

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » četvrtak, 22. mar. 2012. u 18:07h

Pored "gumica" balansštange šta još od "silent" blokova i elemenata zadnjeg ovjesa može da utiče na škripanje? A i na lupanje poslije poprečnih pregiba i oštećenja na putu?

Amortizeri (čuo rekla-kazala i za tzv. "šolje" amortizera), opruge...

Iskustva nakon servisa istih.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 22. mar. 2012. u 19:04h

Sto se tice skripe to su gumice balans stangle. Orginalne imaju azbest i neku vrstu malog uzeta sa unutrasnje strane koji sprecavaju to skripanje. Zamjenske se podmazu i bude dobro. Na poprecnim neravninama najcesce lupkaju stabilizatori. (Za tebe Grafit posto si iz Banja Luke informacija da je Vidra nabavila stabilizatore od RTS, ekstra su a povoljna im je cijena oko 20 KM pa se isplati i zamijeniti onako na slijepo :) )
Solje amortizera isto znaju lupati ali je lako to utvrditi (vijak amortizera ima luft koji se vidi pa on uzrokuje lupanje), s napomenom da na zadnjim amortizerima imas samo gume bez lezajeva (znaci nema klasicnih zakretaca). Amortizeri lupkaju slicno kao stabilizatori ali je to malo teze utvrditi. Nazad znaju lupkati i sajle rucne kocnice. Potrebno ih je vezati vezicama i problem rijesen.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Grafit

Poruka od Grafit » subota, 24. mar. 2012. u 00:03h

Po pregledu vozila jesu, gumice balans... Zamijenjene prije nekih 3 mjeseca, no... Slijedi dorada ili zamjena.
Lupkanje najvjerovatnije dolazi od amortizera, nešto više desni, ostali karakteristični sklopovi valjda uredni. "RTS"-ove stabilizatore uvijek imao na umu thumbsuph. Slijedi potraga za amortizerima.

Hvala za dodatne informacije o sajli i ostalom.

Pozdrav

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 24. mar. 2012. u 07:55h

Mozes uzeti Monroe. NIsu pretjerano skupi a rade posao sasvim ok. Kod mene su sva cetiri Monroe i extra je. Naravno imas i Sachs (koji je orgnialni dobavljac za Forda) koji je takodje ekstra a i nije skup. Njih i Boge (kao stvarno vrhunske amotizere) prodaje SiM Impex. Sada su otvorili na zapadnom tranzitu novu radnju pa tu mozes da se raspitas o cijenama. Vjerovatno pomisljas i na Kyb (Kayaba) koji su takodje vrh, ali imaju i dobru cijenu. MIslim dan prednji kostaju 145 KM po komadu dok je Monroe ili Sachs oko 100 KM po komadu. Zadnji su malo skuplji i dodju oko 115 KM po komadu (Sachs i Monroe)
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 24. mar. 2012. u 08:44h

Ako imaš mogućnosti za Boge - njih bez razmišljanja thumbsuph
Slika

Grafit

Poruka od Grafit » subota, 24. mar. 2012. u 12:55h

Ugrubo ciljam na "Sachs".
O "KYB", "Boge" amortizerima sam ponešto čuo i primijetio, bez iskustava (i u BL valjda ima firma koja se bavi uvozom "Kyaba"-e, na kom nivou ne znam). Svejedno ću ih uzeti u obzir.
"Simimpex" valjda ima u ponudi i "Meyle", ističu garanciju od 4. god. na njihove proizvode...

Hvala i pozdrav.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 24. mar. 2012. u 14:33h

KYB uvozi Gazela Auto..meni su sva 4 na autu..

sent from white land..

Grafit

Poruka od Grafit » subota, 24. mar. 2012. u 18:27h

Vjerovatno si mislio na "Gazela komerc".

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 24. mar. 2012. u 19:55h

pa to sam i rekao.. :D thumbsuph

Grafit

Poruka od Grafit » subota, 24. mar. 2012. u 20:08h

milan_gt piše:KYB uvozi Gazela Auto..meni su sva 4 na autu... sent from white land..
.
http://gazelaauto.com/ - ili rade nešto "ispod ruke" :D.

Postoji i ovlašteni uvoznik na prostorima R. Srpske, Banja Luka, neko je vjerovatno već pisao o tome. Nije na odmet ponoviti - http://arvdoo.com/

Vidjećemo cijene, pa i neko poređenje "Kayaba" : "Sachs" : "Bilstein" : "Boge". Po pretpostavci sve dobro, pa...

P.S. Koliko si plaćao amortizere, bar okvirno, EU valuta?

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 24. mar. 2012. u 22:12h

Ako imaš mogućnosti za Boge - njih bez razmišljanja
Potpisujem. Jesu malo skuplji ali su vrh. Imao sam ih na BMW i bili su ekstra. Presli vise od 135000 km bez ikakvih problema. Koliko se sjecam jedan sam placao 134 DM 2000. te godine. Cifra brate ali i kvalitet. :)

Grafit

Poruka od Grafit » utorak, 10. apr. 2012. u 17:57h

Nakon "podmazivanja" gumica balansštange škripa je nestala.

Od četiri proizvođača amortizera kupim petog :D, "Monroe" (2 godine garancije). Neki nisu bili dostupni, "Kyb" u Banjoj Luci ipak prilično skuplji od referentnog (bar u mojoj kombinaciji), a začudila me je razlika u cijeni u odnosu na ponudu iz Srbije.
Zamjena se prilično iskomplikovala, iako je to po pretpostavci rutinska akcija. Neki šrafovi nisu htjeli da sarađuju, jedan pogotovo. Na kraju je pukao, pa je bilo dodatnih radova. Krajnji rezultat kao i uvijek jeste drastična razlika u kvalitetu vožnje thumbsuph. Ostaje da se vidi kako će se vremenom ponašati...

bojcistv

Poruka od bojcistv » utorak, 10. apr. 2012. u 19:26h

Vjerovatno ti pukao saraf koji drzi zadnji amortizer za glavcinu. Klasican problem prilikom zamjene amortizera na mondeo-u :) Ali bi to majstor morao da zna mada moram priznati desava se to i najboljima. :) Nek je sa srecom sa novim amortizerima.

Grafit

Poruka od Grafit » sreda, 11. apr. 2012. u 07:28h

Jeste, taj šraf je u pitanju, a i jedan (koji veže amortizer za kućište) se jako teško odvrnuo...
Znači klasika je u pitanju. Reko' sebi, napiši, da se neko ne iznenadi :).
Serviser se nije dao iznenaditi, samo ga je do sada "išlo" bez tih problema :) i to na priličnom broju vozila.

Pozdrav
Poslednja izmena: Grafit, na dan petak, 4. maj 2012. u 21:04h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » petak, 4. maj 2012. u 15:18h

Ja sam pre dva dana menjao gumice balans stangle i to kod dr.Dragomira ali evo od jutros posle kise skripe kao lude! Jel mora da se skinu pa podmazu unutra ili moze i samo spolja??
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 4. maj 2012. u 19:02h

podmazi ti i unutra i spolja..pa posle probas dal skripi i unutra i spolja.. :)

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » petak, 4. maj 2012. u 20:27h

Za pomazivanje preporučujem silikonsku mast, ako je nadješ.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Grafit

Poruka od Grafit » petak, 4. maj 2012. u 21:06h

Nesa piše:Ja sam pre dva dana menjao gumice balans stangle i to kod dr.Dragomira ali evo od jutros posle kise skripe kao lude! Jel mora da se skinu pa podmazu unutra ili moze i samo spolja??
Kod mog auta se nakon "podmazivanja" više ne čuje "škripa". Vidjećemo do kada :).

Grafit

Poruka od Grafit » petak, 11. maj 2012. u 13:14h

Do prije dan-dva :D.
Povremeno blago škripne... Ko će više znati...

Neša
VIP

Poruka od Neša » petak, 18. maj 2012. u 11:11h

Jel moze da se skinu i podmazu gumice jednostavno ili mora da se skida ceo zadnji most da se dodje do njih? Idem sutra na reglazu i ujedno i to da odradim.

I ne mogu nikako da utvrdim sta pomalo huci nazad na 70km/h i izmedju 90 i 100km/h,da li neki lezaj ili su zadnje gume u pitanju...moze li lezaj pouzdano da se proveri kad se podigne auto na dizalicu?
Duratorq DI 16v

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » petak, 18. maj 2012. u 16:32h

Gumice se lako skidaju,obruč je pričvršćen samo jednim šrafom (digneš auto na dizalicu).
Ležaj se valjda najlakše proveri u vožnji.
Slika Slika

Neša
VIP

Poruka od Neša » nedelja, 10. jun 2012. u 19:36h

Bas imam problem sa ovim gumicama! Dodje mi da vratim stare originalne,neznam zasto sam ih menjao kad nije bilo potrebe. Gumica koja je skripala podmazana sa grafitnom mascu i sad ponovo skripi! Ovu drugu sam naprskao sa WD i vise ne skripi,srecom jer je na njoj sraf proslajfovao i nijedan majstor u Prokuplju nezna da ga odvije!
Duratorq DI 16v

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 10. jun 2012. u 22:51h

Nesa piše:Jel moze da se skinu i podmazu gumice jednostavno ili mora da se skida ceo zadnji most da se dodje do njih? Idem sutra na reglazu i ujedno i to da odradim.

I ne mogu nikako da utvrdim sta pomalo huci nazad na 70km/h i izmedju 90 i 100km/h,da li neki lezaj ili su zadnje gume u pitanju...moze li lezaj pouzdano da se proveri kad se podigne auto na dizalicu?
Iz mog mskromnog iskustva, ako zavrtis tockove dok je na dizalici, tacno se cuje koji lezaj ne valja.

Grafit

Poruka od Grafit » četvrtak, 28. jun 2012. u 23:25h

Slabo ide sa ovim gumenim čudesima... Nazovi nove, pa podmazane, ali ne možeš im ništa.
Ko zna, možda je na ambalaži pisalo da su gume za škripu :D.
"Febi Bilstein" u nekoj svojoj varijaciji...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“