Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ima li neko predlog ?

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Darko76
Poruka: 17
Član foruma od: ponedeljak, 21. nov. 2011. u 21:56h

Ima li neko predlog ?

Poruka od Darko76 » utorak, 24. apr. 2012. u 14:10h

Kupio sam Focus-a,na moju zalost "amerikanca",mnogi su me pitali "sto to uze ?",kratko jasno....Dobar limarijski,"dobar" motor,unutra "ko nov",pa jos automatski menjac ( moja velika zelja).Ali naravno zlo ne miruje,nije puno proslo,pukla mi je pecurka ventila i napravila toliki haos, da sam menjao komplet motor.Auto je bio spliport 2.0 a sada je u njemu 2.0 zetec 16V Lik koji mi je prodao motor,kaze da je XXX takvih prebacio i da ne mora da se menja ampula kljuca i kompijuter,da to ostaje isto.Naravno (da bi prosao jeftinije) nisam to uzeo.Motor sam dobio sa agregatima koji se razlikuju i komplet instalacijom (ostalo samo da se povezu ona dva dzeka ( crni i sivi )) Kad smo ubacili motor je upalio na pola zuba,radio na leru kao "doksa" I kad se malo zagrejao,stisnem papucicu od gasa......PUF i ugasi se :shok: Krenem ponovo da ga upalim ...a on se ponasa kao da ima lose pretpaljenje.Proverimo kako je ozubljen ...OK ! Proverimo senzor na radilici OK ! Posto sam ovde procitao da mu je mana ona famozna bombina,zamenim i nju,kablove svecice,krenem da upalim zavrti 2 puta "zasteka" nastavi i upali.Na leru sve ok,cim se stisne papucia gasa ....Pukne i ugasi se. Preko privatne poruke se obratim Dragomiru za pomoc,a on mi odgovara da je izbegavao raditi "amerikance" pa samim tim nebi znao sta moze biti,sem kompijutera,posto ne veruje da se kompatibilni :( Istu poruku sam polsao Mrakedjaniju,sa dodatkom sta mi je Dragomir rekao...nije se ni javio (pretpostavljam da nije imao ideju o cemu se radi) Da n e zaboravim kad se auto upali ,pokazuje upaljenu lampicu od alternatora,kao da ne puni.Medjutim kad smo merili pokazuje 14,2 Odradim self test i tu pokazuje 14,2 Znaci puni.Stoji mi upaljena jos jedna lampica upaljena u obliku zubcanika a u sredini uzvicnik ?? :wtf: Ne znam ni sta to znaci...Poslusam pretpostavku Dragomira (jer ni ovi "nasi " nazovi "mehanicari" nisu imali predstave sta bi moglo biti) pa uzmem od lika sto mi je prodao mortor,kompijuter i ampulu kljuca i zamenim ....Dam kontakt sve se lampice pogasise...Moje srece nigde kraja,mada nazalost jako kratka,jer cim sam krenuo da upalim auto isto se desava ALI SVE ISTO :( :/ :suicide: Razlika je uocljiva samo na kontrolnoj tabli,jer mi sad radi pokazatelj temperature,radi mi KM sat,ugasila se ona lampica (sto niko ne zna sta znaci) ali kad upalim auto pali mi se lampica chek fuel cap gori nekih 15-tak sekuni i cim se ona ugasi pali se lampica od alternatora,i gori vecno :mad: Ponovnim merenjem ustanovljeno da sad stvarno ne puni alternator.....

Da li nekome pada na pamet bilo kakva ideja sta bi moglo da bude ?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Ime neko predlog ?

Poruka od Markedjani » utorak, 24. apr. 2012. u 14:17h

Pročitao sam poruku ali preko mobilnog (krao wi fi u centru grada i ofkors gekne veza lol ) i posle kad sam došao kući zaboravio sam uopšte da si mi poslao poruku... nije bilo namerno thumbsuph

Ja ne znam da li taj Focus ima elektronsku pedalu gasa ili standardno na sajlu... ako je ovo prvo u pitanju može biti da je neka nekompatibilnost u vidu pedala za evropskog focusa i američkog.

A ako je na sajlu klasično... apsolutno ne bih znao šta muči taj auto :(
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Darko76

Poruka od Darko76 » utorak, 24. apr. 2012. u 14:18h

Na sajlu je :(

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 24. apr. 2012. u 14:19h

Da li ste kačili auto na dijagnostiku i kaže li šta ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Darko76

Poruka od Darko76 » utorak, 24. apr. 2012. u 14:22h

Onaj prvi kompijuter smo kacili,ali nije moga da se poveze,mozda se necu dobro izraziti (jer se ne razumem toliko u elektroniku ) prepozna interfejs ali komp. ne. Ovaj drugi sam uzeo juce (na pozajmicu,dok ne utvrdim da li je do njega) i danas bi trebao da dodje covek da probamo,mada je toliko uposlen,da ne verujem da ce doci.Jer je po prici ostalih,kad god ga pitas sve moze sve ce odraditi a posle se ne pojavi,pa onda kad ga ponovo pozoves kaze "joj imao sam toliko posla da nisam stigao" Meni licno vec 3 puta je to odradio ,ali boze moj ....

EDIT : Pokazuje mi greske (selftest) 103;200;300;400 ako nesto pomaze :)

sinisam
Poruka: 126
Član foruma od: nedelja, 18. dec. 2011. u 19:11h

Poruka od sinisam » utorak, 24. apr. 2012. u 16:31h

zguzvano crevo goriva, presavijeno ,filter goriva , filter goriva na pumpi u rezervoaru , ili sama pumpa?mozda nema dovoljno goriva za pun gas, vec samo za ler.ovo su samo nagadjanja, pa ako oces moz uzeti u obzir i to.

Darko76

Poruka od Darko76 » utorak, 24. apr. 2012. u 16:34h

Ne opravdava stekanje na verlglanju ?! Provericu i to za svaki slucaj. ;)

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » utorak, 24. apr. 2012. u 17:27h

Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » utorak, 24. apr. 2012. u 17:54h

2.0 zetec 16V koji si ubacio je evropski ili americki? motori se razlikuju i bilo bi jeftinije popraviti splitport nego menjati motor.

Darko76

Poruka od Darko76 » utorak, 24. apr. 2012. u 19:17h

Na onom motoru je otislo sve,posto mi je pukla pecurka,upala je u cilindar,pukao klip,klipnjacu uvrnuo i na kraju klipnjaca probije blok,i naravno pomesa vodu i ulje.Taj blok je, znas i sam, liven iz jednog dela,tako da se nisam usudio (posle par savetovanja) da dam nekom da mi "lije blok".

Slika

P.S. Nije moj,ali je takav :)

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » utorak, 24. apr. 2012. u 22:06h

SA slike nemogu da utvrdim dali je motor amerikanac ili eu zetec. evropski i amer injection se potpuno razlikuju a razlikuje se i alternator.drugo zamajac je od split porta ili zetec automatic.

Darko76

Poruka od Darko76 » utorak, 24. apr. 2012. u 23:04h

Iskreno da ti kazem ja ne znam koja je razlika izmedju "amera" i eu zetec motora.Znam da imaju sa metalnom ventil deklom i ovaj placticni i mislio sam da se po tome razlikluju (na oko) Lik koji mi je prodao kaze da je ovo EU motor. Inace ovaj motor je bio u "amerikancu" identicnim kao sto je moj.I pre nego sto je izvadjen ja sam ga probao i radio je sasvim ok.Cak sta vise lik se ponudio da "doteram" auto kod njega i da ce on pronaci sta je u pitanju,ali ima jedan "mali" problem.Ne mogu da ga oteram jer sam ja jedno malo mesto pored NS-a a on je u Sabcu.Slep sluzba jeste resenje ali nimalo jeftina,kad se uzme u obzir da mi je pre nekoliko istekla i registracija,to znaci da bi morao da platim slep sluzbu i nazad a to vec nije ni malo jeftino :( Motor je bio na automatskom menjacu kao sto je moj.Zamajac sam dobio zajedno sa motorom,nije skidan ,nista nije pomerano,ako mislis zbog senzora radilice ?

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » sreda, 25. apr. 2012. u 09:57h

ako na leru radi normalno znaci daje sve povezano kako treba.raskaci protokomer i senzor pritiska goriva i probaj.ako imas dijagnostiku moze i obd2 zakaci i vidi koliki pritisak goriva

Darko76

Poruka od Darko76 » sreda, 25. apr. 2012. u 13:52h

Protokomer sam raskopcao i nikakva se promena ne desava.Nosio ga je majstor na proveru i rekao da je ispravan, mada mi onda nije jasno kako nema promene,doduse promena bi se primetila na topao i hladan motor (ako se ne varam) A "majstor" je gledao gorivo (nije merio pitisak) i komentar je bio ovo je OK :)

EDIT : Reci cu mu da izmeri pritisak gotiva,za svaki slucaj,da vidimo sta ce pokazati

mbole
Poruka: 14987
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Ima li neko predlog ?

Poruka od mbole » sreda, 25. apr. 2012. u 21:10h

Mozda glupo pitanje, jel si uz racunar uzeo i kablove (instalaciju), ili su ostali kablovi sa tvog auta?
Djak pesak :)

Darko76

Poruka od Darko76 » subota, 5. maj 2012. u 20:40h

Instalacija sa motora,dosla sa motorom,ako si na to mislio ? Instalacija od motora do kompijutera je ista,mnogo njih mi je ptovrdilo da to ne mora da se menja

van
VIP
Poruka: 9045
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 7. maj 2012. u 15:24h

Ауто дату у руке па верификуј да ли сваки пин на џеку од компа одговара ономе чему је означено на дијаграму , када се споји са оговарајућим завршетком инсталације у моторном простору .
Да се мешају бабабе и жабе , а да се не провери да ли могу да се мешају , је гадна работа .
А ти zetec мотори могу да раде на и на различите компове , јер су покретали доста аутомобила са различитим врстама компјутера

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » ponedeljak, 7. maj 2012. u 23:03h

kod focusa usa autodata nepomaze

Darko76

Poruka od Darko76 » subota, 26. maj 2012. u 17:47h

Prvo bih zeleo da se zahvalim svima na savetima i zelji da mi pomognu da resim svoj problem.Napokon sam resio,tj. nisam ja nego majstor,kojeg su inace svi osporavali.Elem,da ne duzim,moj problem je BIO :jeeej: sledeci.Posto nisam mehanicar,probacu laicki da objasnim,a nadam se da cete shvatiti sustinu,na moju srecu sad bivseg problema :D . Kroz rupu od alnasera,se zavrcu 3 ili 4 matice,nisam razumeo da li na zamajac ili na turbinu menjaca (automatik),e jedna matica je nekom spala,da li ovima kad su skidali motor da li nama kad smo ga ubacivali.U vecini slucajeva (navodno) ta matica bi ispala napolje,medjutim kod mene to nazalost nije bio slucaj.Nego je ta matica,verovatno odma na prvom paljenju,udarila u senzor radilice,i pokrivila je tek toliko da motor ne radi kako treba :ozid: Mogao je da se upali i vozi na jako malim obrtajima (na vrh papucice) ali je "bezao u kasno pretpaljenje" kako kaze majstor kad se upali zbog toga.Decko je skinuo menjac "ispravio" senzor,na zamajcu ispravio "nesto" ne znam sta :) vratio menjac i sad radi kao satic,na moje veliko odusevljenje.Matica je inace ostala zaglavljena posle tog fatalnog udarca ,opet se izvinjavam nisam zapamtio gde sign0007 ,ali tu gde je i udarila.Ta popravka me izasla 130 eura. Mada sad imam mnogo vise razloga da budem srecan,jer sad znam da je sve ispod haube ispravno,i da kazem to sa sigurnoscu,provereno ispravno :D

Ovaj post sam okacio,prvenstveno da bi se zahvalio svima,koji su mi izasli u susret savetima i ako neko (nedaj boze :D ) bude imao slicnih problema,proveri i to kao mogucnost ;) Hvala jos jednom svima na trudi i zelji da pomognete :bravo: thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“