Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fiks ideja

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

doca80
Poruka: 183
Član foruma od: sreda, 14. mar. 2012. u 22:43h

Fiks ideja

Poruka od doca80 » utorak, 3. apr. 2012. u 11:55h

Razmisljam da uradim nesto po pitanju rasterecivanja potrosnje struje na mom eskortu 4,motor je 1.3,non stop ukljuceni ventilatori kabine,svetla,muzika kenwood 2x200w elipse koje su cesto pojacane skoro do kraja...i sve to poprilicno optereti alternator,akumulator,instalacije... Akumulator je ganc nov. Cesto prelazim samo veoma kratke relacije po gradu 1-3km sa cestim stajanjem,gasenjem i paljenjem,pa auto ni ne stigne da dopuni akumulator koliko bi trebao(auto je premeren i totalno ispravan sto se tice punjenja,instalacije,ne vuce struju nigde). Pade mi na pamet da ga rasteretim tako sto cu ukloniti jednog od vecih potrosaca a to su prednja svetla(2 sijalice od 60w nije malo) a to razmisljam da uradim tako sto cu umesto pozicionih sijalica staviti neke diode koje bas jako svetle,i barem PREKO DANA da vozim sa ukljucenom pozicijom(samo treba da jako svetle da bi eventualno zavarao policiju da misle da vozim sa upaljenim svetlima :) ) ne ocekujem da bacaju snop svetla i sl,jer danju mi snop svetla ne znaci nista :) ,a naravno nocu cu voziti sa ukljucenim svetlima kratkim ili dugim,po potrebi,ovo mi je samo dnevno resenje,jer 90%vremena auto vozim po danu sa cestim stajanjima,gasenjima,paljenjima......Pitanje je da li postoje takve sijalice tj. diode za poziciju za eskorta 4,a ako postoje gde ih naci? Ili ako neko ima bolji predlog kako da rasteretim potrosnju struje,slobodno napisite...samo nemojte mi reci da izvadim 2x200w muzike,to ne dolazi u obzir,bez muzike ne mogu :) :)

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Re: Fiks ideja

Poruka od Dusan64 » utorak, 3. apr. 2012. u 12:06h

Te elipse nemaju 2x200W sigurno,tako da nemoj da se zavaravas. Ja u kolima imam woofer,pojacalo,znaci velika potrosnja struje,ventilator kabine,svetla,sve to radi non stop. Cesto slusam muziku i kada je ugasen auto,palim ga 100puta dnevno,relacije do prodavnice i neke najduze su 12-15km.
Akumulator preziveo 2jake zime,2motora,4neispravna alnasera,2neispravna alternatora i instalacija mi negde vuce struju i to poprilicno. Ali kada je ispravan alnaser i alternator problema sa paljenjem nema.
Sto znaci da tebi nesto nije ispravno,pod uslovom da imas probleme sa paljenjem sto bas nisam razumeo iz tvog posta. Jedino sto sam ja uradio je da sam stavio jaci alternator 55 ili 65A nisam siguran. Ali sam siguran da ni fabricki ne bi pravio probleme.
Sto se tice pozicija,u principu nesto moze da se uradi,ali rizikujes kaznu u visini novog akumulatora,tj.ne znam da li vredi da se bakces sa tim.

doca80

Poruka od doca80 » utorak, 3. apr. 2012. u 12:18h

nemam nikakav problem ni sa paljenjem ni sa cim drugim,samo zelim da rasteretim potrosnju struje,i delove kao sto su alternator,akumulator,jednostavno da smanjim potrosace,jer ovoliko potrosaca ce mi skratiti radni vek navedenim delovima jer ti delovi konstantno rade pod punim opterecenjem...najlaksi i najbrzi nacin za rasterecenje je da danju umesto pod kratkim svetlima koja trose 120w,ja vozim sa diodama koje trose 0,2w :) a policija kad me vidi,videce bljestanje iz farova kao da imam ukljucenja kratka svetla i nece me dirati i zaustavljati :) to mi je jednostavnije da nadjem i zamenim 2 sijalice(diode) nego da kupujem i menjam alternatore i cuda :)

edit-a elipse su brutalno jake,kad auto ne radi a muzika se slusa pojacana,izvuku ganc nov akumulator od 55ampera dok kazes keks,veruj mi odvaljuju koliko su jake,mozda ne vuku bas 200w ali nisu daleko :) :)

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 3. apr. 2012. u 12:24h

Mogu samo da ti kazem da je to fiks ideja. :) Mislim nije,moze da se odradi i da funkcionise,cak mozes jednostavno samo da upalis pozicije umesto svetla,danju se tesko vidi razlika. Ali ti delovi su napravljeni da rade,i ako normalno koristis auto i njih i sve je ispravno,nemas razloga da stedis nesto,ni da rizikujes kaznu od 5000din..

doca80

Poruka od doca80 » utorak, 3. apr. 2012. u 12:34h

hehehe,znam da jeste fiks ideja,zato sam i stavio naslov teme ''fiks ideja'' :) :) ali mislim da moze da upali...drugar je kod njega na kolima stavio TRAKU na kojoj se nalaze smd led diode (kupio na najlon pijaci za smesne pare) umesto sijalica za poziciju,bukvalno je umesto sijalice zalemio tu traku i ubacio je u far,po 6 dioda u far je stavljao to svetli kao da je upalio kratka svetla,mozda cak i malo jace,ali ja sam zeleo da uzmem bas diode u obliku sijalice...Jel postoji tako nesto uopste?

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 3. apr. 2012. u 12:43h

doca80

Poruka od doca80 » utorak, 3. apr. 2012. u 13:21h

hm,pregledao sam link koji si ostavio,nisam nasao to sto trazim,pozvao ih da pitam,ni oni ne znaju da li imaju takve led diode??? ali dobro,ostaje mi da da se raspitam jos malo,pa ako bas nista ne nadjem onda cu i ja kao drugar da ''budzim'' led traku sa diodama u far umesto sijalice za poziciju :) i ovako kad dodje vikend nemam nista da radim :) inace drugar je CEO AUTO opremio sa tim led diodama,napred,nazad, u kabini,svetlo tablice,bukvalno sve sijalice u kolima je zamenio sa diodama,kaze da je merio potrosnju jedne te trake sa diodama od pola metra,0,5w trosi cela traka od pola metra :) na ceo auto je potrosio manje od dve trake!!! znaci ako ne laze to je ekstra :) sva svetla na vozilu mu trose 1w :) :) :) :) :) :)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 3. apr. 2012. u 13:43h

jes ali brzo crkavaju..uzmi neke sa garancijom..

http://jubox.info/spoljasnje/

doca80

Poruka od doca80 » utorak, 3. apr. 2012. u 13:59h

hvala Milane,ovo je veoma koristan link,tu sam nasao to sto trazim,mada nije jeftino,ali bi radilo posao definitivno :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 3. apr. 2012. u 14:06h

Ja sam to uradio na svom autu, ugradio sam ovo umesto pozicija:
http://www.ebay.de/itm/2x-H3-68-SMD-LED ... 445wt_1185
Svetle slabije nego kratka svetla, ali dosta jače nego pozicije, ukupno imaju 400 lm i ispunjavaju zakonsku normu od 200 lm. Prepovezao sam instalaciju pa se samo one napred pale na kontakt, dok prekidač za poziciju i dalje pali sve pozicije i ostala svetla.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » utorak, 3. apr. 2012. u 21:44h

koja marka i model elipsa ? i da se razumemo, dusan zna o cemu pricam jer decko ima pojacalo i wufer kao sto i ja imam... dakle... ako stavis osigurac na kablu od napajanja za pojacalo od 50A i taj osigurac ne crkne... budi 100% siguran da pojacalo nije povuklo vise od 600w ... sto znaci, ako te elipse vuces preko cd plejera a pretpostavljam da je tako, i ne crkava ti osigurac na cd-u ... onda te elipse nemaju ni po 100w...

da se razumemo...100w je ozbiljna cifra...

o potrosnji struje sto se tice muzike, ako imas woof neki ozbiljniji mozes imati razliku od 5 do 10km na 100km...
sto se tice sijalica za svetlo... ako stvarno prelazis 1-3km ... pa ti ces mnooogo vise izgubiti na gorivu nego sto bi ustedeo sa smd. Vozi tako kako je i redbullw
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

doca80

Poruka od doca80 » utorak, 3. apr. 2012. u 22:14h

u muziku u kolima se ne razumem bas mnogo,nisam je ja ugradjivao...marka je kenwood ne znam model,znam samo da mi je cela zadnja polica isecena da bi zvucnici stali cak do onih metala unutar police je majstor sekao da uglavi zvucnike,stvarno gruvaju posteno :) ne znam koliko vuku ali posrcu nov akumulator veoma brzo kad se napanje do daske...sve to sto meni radi non stop od uredjaja koji trose struju je bas puno,i sa tim diodama cu znacajno rasteretiti sistem struje...kad sve poukljucujem,muziku,ventilaciju svetla,obrtaji motora na ler gasu drasticno opadnu,po tome kontam da je jako opterecen...cim iskljucim jedan od potrosaca obrtaji na leru se unormale...znam da pod opterecenjem mora malo da padnu obrtaji na leru,npr kad se upale svetla ler mora malo da padne,ali kod mene ler drasticno opadne kad ukljucim sve potrosace,ventilator kabine smanji snagu duvanja,a cim dodam gas vent u kabini sam pojaca obrtaje...zato zelim da malo rasteretim struju na kolima ubacivanjem dioda,barem preko dana :) :) siguran sam da ce mi to pomoci makar malo :)

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » utorak, 3. apr. 2012. u 22:41h

sto se mene licno tice mozes da poskidas i sedista kako bi smanjio tezinu auta verovatno ce i potrosnja da se spusti tad... mada o ukusima ne treba raspravljati ali mislim da nema potrebe da bilo sta radis jer su u fabrici vec ispitali sve i odradili instalaciju kako treba pa i da sve upalis odjednom neces preopteretiti. Osetice se, to stoji ali ako gledas da svetlima olaksas akumulatoru posao onda bolje kreni od tog ventilatora i muzike koji skupa trose sigurno vise od 2 sijalice u faru... thumbsuph lepo otvoris prozore i eto luftiranja...a za muziku..hmmm... jedno jaje pre nego sto sednes u auto i raspaliii :)
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 3. apr. 2012. u 22:55h

@doca80
Slab ti je ler. Povecaj ga. Cim ti ler padne ispod 900rpm punjenje je slabo,tj.prakticno ti i ne puni kada radi na 600-700rpm.. Ako ti oslabi ventilator na leru to znaci da ti je mnogo nizak ler.

doca80

Poruka od doca80 » utorak, 3. apr. 2012. u 23:05h

nije ler nizak,ler mi je na 1200 rpm(ja licno volim malo jaci ler od fabricki propisanog zbog lepseg saltanja brzina,kod mog eskorta se to oseti),kad ukljucim sve potrosace odjednom,ler padne na 1000 rpm,kad iskljucim jedan od vecih potrosaca,ler se popne na 1100rpm,znaci nije nizak ler da bi punio premalom strujom,inace na leru puni 14,4v bez ukljucenih potrosaca,a sa ukljucenim SVIM potrosacima puni 14,1v,to je normalno...znaci samo jedan bilo koji veci potrosac kad iskljucim(recimo muziku) ventilatoru kabine na padaju obrtaji na leru,ler sa ukljucenim svetlima je u propisanim granicama,samo kad svi zajedno rade onda se oseti da mu je tesko,samo zato zelim da diodama eliminisem jednog potrosaca,a 120w u sijalicama je solidan potrosac... :) to mi je najlakse da eliminisem :)

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 3. apr. 2012. u 23:59h

Hm,to nije ler,to je gas. Ne bi trebao tako da ti radi motor,nije bas preporucljivo. Ako ti se to stvarno desava onda ti ne valja alternator. Nema veze napon punjenja,vec snaga. Moj puni 13-13.5V i nije mi se desilo da me izda,cak sta vise vergla i radi savrseno.

doca80

Poruka od doca80 » sreda, 4. apr. 2012. u 00:10h

ALTERNATORJE KOMPLETNO SERVISIRAN U OVLASCENOM SERVISU,ceo auto premeren i sve ekstra,nigde ne vuce struju,jednostavno previse su veliki potrosaci na njemu,kad je taj auto konstruisan osamdesetih godina,niko od konstruktora tada nije ni pomisljao da ce se izmisliti propisi koji ce traziti da auto svaki jedan sekund rada radi sa ukljucenim svetlima,niko nije pretpostavio da ce neko ubaciti u auto zvucnike za koje treba djerdap da se napoje strujom,zato mislim da se ovo desava...a inace 1100rpm nije velik ler,to se jedva oseti da je malo vece od propisanog,a meni voznju cini veoma udobnom,kad oduzmem gas nema ''zabadanja'' i sl,auto se ponasa ekstra,a skoro nista mi ne utice na potrosnju taj malo veci ler gas :) a i plus,ne gasi se na plinu dok je hladan kao vecina vozila sto se gase dok su hladni

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 4. apr. 2012. u 00:13h

Dobro,ako ti sve znas,necu pokusavati da te ubedim u suprotno...

doca80

Poruka od doca80 » sreda, 4. apr. 2012. u 07:59h

Nisam rekao da sve znam,forum je mesto za razmenu misljenja i ideja :) ,samo sam odgovorio na tvoju tvrdnju da je alternator neispravan,tako sto sam ti rekao da je alternator servisiran u ovlastenom servisu i da je ispravan,i da se iskljucuje tvoja tvrdnja da je neispravan alternator...dakle apsolutno sve na kolima je ispravno i provereno i premereno,jednostavno auto ima previse potrosaca i to je to :)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 4. apr. 2012. u 09:46h

ko je ovlasceni za alternatore?

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 4. apr. 2012. u 09:53h

A ja tebi kazem da auto ne moze da ima previse potrosaca i to je to.. Kako moj nema,kako niciji nema,samo tvoj ima? Ili ti auto tesko pali,ili lose puni,ili vuce struju ili ne valja aku. Opcija previse potrosaca nije u ponudi.

doca80

Poruka od doca80 » sreda, 4. apr. 2012. u 10:30h

milan_gt piše:ko je ovlasceni za alternatore?

ne bre ovlasteni servis za alternatore,nego ovlasteni Ford servis je izvrsio sve popravke,merenja i utvrdio potpunu ispravnost automobila,majstor koji tamo radi mi je i rekao da kad sve ukljucim imam previse potrosaca,i da se tako skracuje vek trajanja delovima poput alternator i akumulator,nije rekao da NECE raditi ovako,samo da ce im vek trajanja biti kraci nego sto bi bio da ti delovi da nisu toliko optereceni... Ja samo prenosim na forumu ono sto sam cuo od majstora za ovakve stvari,ja sa u struju ne razumem mnogo,samo neke osnovne stvari,zati i postoje forumi da se cuju razna misljenja i predlozi... inace kada auto posle par meseci vozanja nakacim akumulator na punjac(punjacza akumulatyor koji posedujem ima merac da pokaze koliko je akumulator pun u momentu pre pocetka punjenja) pokaze da nije pun,nego da je otprilike do pola pun,pa mora da se dopuni svakih par meseci po sat-dva mu treba da se dopuni da pokaze da je skroz pun,inace on uvek vergla normalno,pali normalno...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 4. apr. 2012. u 14:37h

Nisu predvideli da voziš sa farovima i elipsama.
Ali su predvideli da upališ farove, grejanje na max, brisače na max i grejač zadnje šoferšajbne i da uz sve to dodje još neki sitniji potrošač.
Ja tipujem da je tebi loša bobina ili komutator, na mali pad napona napajanja opadne osetno napon na svećicama i to ti se rezultuje padom broja obrtaja.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

doca80

Poruka od doca80 » sreda, 4. apr. 2012. u 15:32h

ok,ne mogu ja da tvrdim da da li je to u pitanju ili nije,ali zar mi nebi u ovlastenom Fordovom servisu utvrdili kvar da postoji? Prema meni su morali biti eeeekstra posebno obazrivi i detaljni,jer su mi prilikom kompletnog servisa alternatora slucajno ostetili NOVI regulator punjenja,sto je kao rezultat dalo crknut akumulator,koji je pre dolaska u servis kod njih bio u fenomenalnom stanju,i priznali su da je greska do njih,i nakon napusavanja od strane mene su bukvalno 3x na moje oci premeravali ceo auto od najsitnije do najkrupnije stvari,da bi utvrdili da je bukvalno sve u fabrickim normama,da nigde ne vuce struju,i sve je bilo bas tako,sve rezultate sam dobio na papiru. Uostalom,sta god da je u pitanju,problem NESTAJE ako ne rade svi ti potrosaci odjednom,dovoljno je da samo jedan potrosac iskljucim,i nema ni jedan od simptoma koji se pokazu kad rade svi potrosaci...a to ce biti iskljucivanje svetla preko dana. Radovi su zakazani za subotu,ubacuju se diode,pa se nadam da posle toga necu morati da svaka 3 meseca pomalo dopunjavam akumulator punjacem :)

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 4. apr. 2012. u 15:45h

I kakva je usluga u Grand M? Problem ne NESTAJE nego nije ocigledan.

Zaključana

Povratak na „Instalacije“