mbole piše:RS_cabrio piše:Imam utisak da kada čitam postove , kao da ih pišu ljudi koji su tek seli za volan i plaše se vožnje,tj ne umeju da procene šta je rizik a šta ne pa onda iz straha vuku (po mom mišljenju) čudne poteze i traže dodatnu signalizaciju.
Tebi "se javlja" ko vozi u kolima ispred tebe, koja idu 40 na sat, a ti ih sustizes sa 80? Nekom magijom saznajes da li je u njima za volanom plavusa koja se sminka, deda koji drzi glavu proturenu kroz volan, neko normalan, ili neko koga ce upravo da iznervira zena koja sedi pored njega?
Sta da se radi, mi ostali nemamo takvih sposobnosti, plasimo se, pa smo prinudjeni da vucemo cudne poteze, kako bi bili malo sigurniji.
RS_cabrio piše:Ako bude neki vecernji skup ,sledeci put cu da vas strpam u kola, i da idem za vas da drndam duga svetla, da vidite koji efekat izaziva ablendovanje ako sedite nisko. (osim duleta, on kaze da mu ne smeta nikakvo svetlo sto naravno, nije nemoguce)
Cime ces pokazati da spadas u onu kategoriju koju sve vreme pljujes?
Ajd jos jednom: KO PRICA O DRNDANJU ABLENDERA OSIM TEBE?
Stvar subjektivne procene,i o tome govorimo sve vreme ali izugleda da nisi razumeo čak ni poentu sa sedanjem u kola,al verujem da je to zato što si se preterano uzbudio, čim imaš potrebu da pišeš velikim slovima (dereš se), pa ti je zato promaklo(ja neću trošiti vreme da pojašnjavam očigledno). Inače što se tiče natpirodnih sposobnosti,koliko poznajem sebe,nemam nikakve,a odgovor na pitanje šta mislim o tome, ćeš dobiti ako pogledaš neki od prethodnih postova gde sam napisao da vozim oko 13 godina,i nijednom nisam imao potrebu da skrećem pažnju kada pretičem,ablendujem,sviram ili slično,i gle divnog čuda, nisam imao ama baš nikakv problem i bez toga. Možda je u pitanju samo zdrav razum (procena saobraćaja i neulaženje u rizične situacije ako niste sigurni što nema veze sa magijom). ..u redu je plašiti se, nije to sramota niti neobično(mnogo bolje nego srljati pa posle oplakivanje po novinama i bolnicama). Ja se npr. ne plašim toliko,al imam problem sa zaslepljivanjem . Za ove što nisu sigurni dal su bahati i slično,topao savet da pre analiziranja tako "kompleksnih" stvari savladaju osnove srpskog jezika (scenariJo ne postoji kao reč). Takođe ,kada kažem procena saobraćaja,možda sam blesav,ali ja kad vozim gledam da uračunam što više paremetara mogu. Dakle, kao što je milangt rekao,ako vidim matiza , skalu 55 ili vartburga,predpostavim šta mogu da očekujem. Ako vidim transportni auto, kamion,ili traktor, takođe imam neku predpostavku. Ako vidim vozilo npr marke audi ili gnjolf, i tu valjda postoji neki scenario. (pokušavam da uračunam takodje i performanse vozila,a to najviše pomaže u gradu kod ubacivanja kada slušate onog pored sebe kako menja brzine u odnosu na to kako mu se vozilo ponaša ako je dizel,benzinac itd). ne kažem da ne mogu da pogrešim,ali ovo valjda postane mehanička radnja i pomaže u odlučivanju.
Za duleta: izvini,tada sam prvo mislio da je još jedan siledžija na drumu,a nisam znao da voziš taj auto (zaslepeo si me a nisam ti video facu

). Dan pre toga sam upoznao nekog murkana sa istim kolima, pa gledam jel on i šta se dešava kad sam progovorio dve reči sa čovekom.
A evo sada bez ironije,neprimerenog odgovaranja i sličnog što se gore može naći u izobilju , situacija od sinoć. Negde oko 23:00. Beograd, Ulica Kumodraška,idem u smeru prema autokomandi(nizbrdo).U visini broja 118 (koliko sam video jutros kad sam prošao na navigaciji ,a ovo kažem zbog onih koji poznaju kraj). sa moje leve strane (suprotan smer) parkiran je fiat doblo (il tako nešto transportno). Ko poznaje ulicu,zna da su trotoari mali a ulice relativno uske tako da taj doblo malo viri na kolovozu. U njegovoj traci ide (ako sam dobro video octavia ili neki audi,nebitno) auto koji hoće da ga pretekne i pošto valjda misli na sigurnost saobraćaja (što je ovde glavno objašnjenje),on uhvati da ablenduje . Pošto ja nailazim iz suprotnog smera ,mene zaslepi na sekund ,dovoljno da (pošto se krećem) u mojoj traci ne vidim čoveka skroz obučenog u crno koji je glavu gurnuo ispod svog gnjolfa ,a telo mu viri do pola ulice u mom smeru. (njegov ceni golf je parkiran paralelno sa doblom ,al u mojoj traci,a on gleda verovatno neki kvar). Lice mu je bilo pod kolima tako da nije bilo svetle površine na njemu, ulica ili nije osvetljena ili je svetlo jako slabo (ne znam, baš ću da pogledam večeras), "utopio se" u mrak. Mislim da sam ga izbegao za milimetar i to zato što ga je i moja devojka kasno videla,pa je vrisnula. ...banalna situacija, setio sam sam naravno odmah ove teme i rasprave. Ne ulazim ko je kriv (dal doblo koji se parkirao na mestu gde nije predviđeno), dal covek koj nepromisljeno viri ispod kola, sa telom u uskoj ulici ), ali je to bila realna situacija na terenu.sveža,rizična i vezana za ablendovanje zbog preticanja.