Juce je vec bilo kasno da uslikam (pao mrak), uslikacu danas pa cu postavii.
Ja sam sio eko kozu za rucku menjaca iz dva razloga. Prvo nisam uspevao da nadjem komad koze koji bi odgovarao (ili je bila predebela ili je komad bio preveliki da mi se isplati kupovina).. A drugi je sto jednostavno nisam bio siguran da li ce mi to uspeti, a eko koza je dosta jeftinija, pa sam za probu uzeo nju.
Glavna nauka je dobro skinuti oblik prethodnih komada koji su vec bili prisiveni. Tu treba malo osecaja, posto komadi vise nisu ravni, vec su natezanjem preko postojece rucke i stajanjem na njoj dobili oblik u tri dimenzije.
Generalno sasivena navlaka je nesto uza od same rucke, tako da mora da se nategne preko nje.
Treba koristiti i odgovarajuci debeli i jak konac (kupuje se na istom mestu gde i koza). Sije se "naopako" odnosno tako da je navlaka rucke prevrnuta, i kada je sve sasiveno, navlaci se na rucku tako sto se prevrce na lice. Sije se sa dve igle istovremeno tako sto se jedan i drugi konac provlace kroz istu rupu svaki sa druge strane (treba ti i silo da prvo probusis kozu, kao i naprstak, jer igla ide dosta tesko).
Kod navlacenja, postavis donji kraj prevrnute navlake na njegovo mesto (namazes sa malo lepka tipa tigar ili neostik, ali ne cekas da se susi i mazes samo jednu stranu), i onda prevrces ostatak na lice istovremeno ga navlaceci preko rucke. Sama rucka ima usecene zlebove u koje upadaju savovi.
Ja sam ocekivao da ce mi uspeti tek iz jedno tri pokusaja, medjutim nekako mi je uspelo iz prve. Treba dosta nategnuti da bi navlaka uspela da se prevrne i lepo legne, ali ne previse kako se ne bi pokidalo na savovima.
Estariol piše:bg, ja nemam kožni volan al ne vidim razlog da ne radi... Sa druge strane, tu je uvek nivea krem ili vazelin, nema boljih sredstava za održavanje kožnih jakni i planinarskih cipela - gojzerica.
Nije problem odrzavati kozu dok je "cela". Za to postoji gomila sredstava. Nevolje nastaju kad se "odrlja" to jest skine gornji glatki sloj. Tada vise kreme ne pomazu.