Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kozni volan polako stari...

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Stefan_focus
Poruka: 214
Član foruma od: sreda, 6. okt. 2010. u 18:19h

Kozni volan polako stari...

Poruka od Stefan_focus » nedelja, 19. jun 2011. u 22:41h

Podrljala mi se koza na volanu, pa prlja ruke i ruzno izgleda, nije toliko strasno ali me to bas nervira :D E sad video na netu da je jedan lik uz pomoc laka za kožu resio taj problme i ovako opisao postupak :

''Volan dobro ocistiti suvom krpom nikako razredjivacem ni acetonom ,zatim jednom u tankom sloju cetkicom za slikanje premazati volan pa posle sat jos jednom dok se osusi,cisto i drugi da znaju kako se radi nistakomplikovano.Na vodenoj je bazi razredjen jedan prema jedan .Na kraju izgled nije onaj "sljasteci" visoki sjaj, vec neki polumat, u sustini bas onako kako koza prirodno izgleda. ''

To je verovatno lak za kozni namestaj ili tome slicno.... E sad da ja vas pitam jel zna neko nesto o ovome, tacnije gde mogu to nabaviti, kupiti i da li je neko imao slicna iskustva...?? Ljudi pozdrav :D

mbole
Poruka: 14915
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Kozni volan polako stari...

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 23:43h

Taj "lik" sam verovatno ja, samo sa jednog drugog foruma :)
Gde kupiti lak, nemam pojma. Meni je prijatelj dao flasicu, a on ju je dobio od neke firme u Tutinu od koje nabavlja kozu za stolice koje pravi. Cak ne znam ni koji je lak, posto je dosao u nekoj 10-toj flasici (valjda od nekih lekova).

Nazalost, lak je drzao relativno kratko (par meseci) na povrsinama koje su vec bile ostecene. Na onim delovima gde je koza bila OK, jos uvek stoji.
Fakat dok je drzalo bilo je super.

Al na kraju ce ipak morati da se uradi novo oblaganje kozom.

Meni se sa jedne strane ne daje 50-60 evrica koliko za to traze, a sa druge strane ko svako radoznalo majmunce ja bi to da odradim sam, cisto da vidim kako se radi :) Na rucki menjaca sam to vec uradio, i ispalo je odlicno.
Eh, samo je nevolja sto prvo moram da nadjem neki bilo kakav volan, da ga stavim umesto originalnog, jer dosta tesko je voziti bez njega :)
Djak pesak :)

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » ponedeljak, 20. jun 2011. u 00:04h

Jbt kontam ja vozi lik mondea i to, ali nije mi ni palo na pamet da te potrazim na ford forumu :) Pazi volan moj nije bas u toliko ocajnom stanju, nije mnogo propao ali kad ti e oznoje ruke ostavlja pomalo tragove... Jel mi savetujes da nabavim nekako ja taj lak ili uopste da se ne bakcem oko toga? Na kraju krajeva kad popusti lak posle par meseci namazacu ponovo ...

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. jun 2011. u 00:18h

Meni je ostalo nesto toga. Ako si negde u blizini javi se da ti dam pa probaj. Da skodi nece.
Trazio mi je i neko iz Arandjelovca, al ne javlja se vec mesec dana, tako da ce biti da je odustao.
Ko prvi devojci....

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » ponedeljak, 20. jun 2011. u 00:21h

E pa to ne bi bilo lose :D Naravno platicu ja to tebi jer nisi ni ti to uzeo za dz... Ja sam na Vozdovcu...

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. jun 2011. u 00:23h

Jesam, ja sam dobio bas za dz. Tako da i tebi ide za dz.
Ja radim na Vozdovcu, kod Trosarine, tako da nije problem da to dopelam.
Imas PP za detalje.

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » ponedeljak, 20. jun 2011. u 00:34h

Stigla mi je tvoja pp ali moje dve pp nece da se proslede do tebe ne znam sto, sve u svemu cujemo se sutra ... Hvalaaaaaaaa :beer:

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. jun 2011. u 00:43h

Stigle su one.
Cekaju da ih procitam, pa tek onda prikaze da su "otputovale"

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » ponedeljak, 20. jun 2011. u 00:44h

Aha ok onda :D Pozzz

dax92

 
Poruka: 7595
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 20. jun 2011. u 01:01h

Ako odustanes od tog restauriranja, mozes otici do TC Piramide. Tamo jedan covek odlicno presvlaci u kozu rucice menjaca, volane, rucne... Mislim da je 30 evra za volan, ali nisam 100% siguran. Provericu ako nekoga zanima.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 20. jun 2011. u 01:06h

TC piramida, Sova? Na uglu prema Domu zdravlja.
Zadnji put kad sam ga pitao 50 evra ako je volan bio kozni, 70 evra ako nije.
Mada bese davno, mozda je spustio cene.

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » ponedeljak, 20. jun 2011. u 01:06h

Ja cu pokusati sa ovim, ali previse sam ulozio u automobil ovog meseca tako da nemam sada para i za opsivanje volana :D Inace hvala na informaciji thumbsuph

dax92

 

Poruka od dax92 » ponedeljak, 20. jun 2011. u 01:34h

Upravo Sova. thumbsuph
Za njega sam cuo da preporucuju, i kome god je radio, bilo je kvalitetno odradjeno!
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Stefan_focus

Poruka od Stefan_focus » ponedeljak, 20. jun 2011. u 16:32h

Evo da javim da sam pokusao sa lakom koji mi je dao danas mbole i mogu reci da su prvi utisci ok, nije bas dobila mat boju onako kako treba koza da izgleda ali mislim da ce ovo pomoci da mi se vise volan ne ljusti... Videcu ovih dana kako se ponasa koza na volanu.. Hvala puno gosn Boletu :D
P.S Slika nema jer sam zaboravio to uciniti pre stavljanja laka ali mogu kasnije postaviti sliku kako je sad stanje :)

st 220
Poruka: 675
Član foruma od: nedelja, 8. maj 2011. u 15:21h

Poruka od st 220 » utorak, 19. jul 2011. u 17:25h

Bole, kažeš, sređivao si kožnu ručicu menjača?
Daj neku sličku da vidimo kako je to ispalo?
Sredio bih i ja svoju kožnu ručicu menjača, kao i onu kožicu ispod, jer već pokazuje prve znakove habanja.

Estariol
Poruka: 960
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » sreda, 20. jul 2011. u 07:30h

A jel palo nekom na pamet da proba sa bezbojnim sredstvom za negu cipela?

Jbg, ja nemam kožni volan al ne vidim razlog da ne radi... Sa druge strane, tu je uvek nivea krem ili vazelin, nema boljih sredstava za održavanje kožnih jakni i planinarskih cipela - gojzerica.

Ako sam izlupetao, pošto stvarno ne zma kakvi su kožni volani, izvinjavam se unapred ... :/
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » sreda, 20. jul 2011. u 07:55h

Ja sam na bivsem Focusu menjao kozu na menjacu. Za 10 eura je bila kao nova, istod oblika, i nacina sivenja. To je bilo pre 2-3 godine, auto sam prodao rucica je ostala kao nova.

Volan se sije od 30 (eko koza :bljak:) do 60 (prava, lakirana koza thumbsuph)

mbole

Poruka od mbole » sreda, 20. jul 2011. u 11:43h

Juce je vec bilo kasno da uslikam (pao mrak), uslikacu danas pa cu postavii.
Ja sam sio eko kozu za rucku menjaca iz dva razloga. Prvo nisam uspevao da nadjem komad koze koji bi odgovarao (ili je bila predebela ili je komad bio preveliki da mi se isplati kupovina).. A drugi je sto jednostavno nisam bio siguran da li ce mi to uspeti, a eko koza je dosta jeftinija, pa sam za probu uzeo nju.
Glavna nauka je dobro skinuti oblik prethodnih komada koji su vec bili prisiveni. Tu treba malo osecaja, posto komadi vise nisu ravni, vec su natezanjem preko postojece rucke i stajanjem na njoj dobili oblik u tri dimenzije.
Generalno sasivena navlaka je nesto uza od same rucke, tako da mora da se nategne preko nje.
Treba koristiti i odgovarajuci debeli i jak konac (kupuje se na istom mestu gde i koza). Sije se "naopako" odnosno tako da je navlaka rucke prevrnuta, i kada je sve sasiveno, navlaci se na rucku tako sto se prevrce na lice. Sije se sa dve igle istovremeno tako sto se jedan i drugi konac provlace kroz istu rupu svaki sa druge strane (treba ti i silo da prvo probusis kozu, kao i naprstak, jer igla ide dosta tesko).
Kod navlacenja, postavis donji kraj prevrnute navlake na njegovo mesto (namazes sa malo lepka tipa tigar ili neostik, ali ne cekas da se susi i mazes samo jednu stranu), i onda prevrces ostatak na lice istovremeno ga navlaceci preko rucke. Sama rucka ima usecene zlebove u koje upadaju savovi.
Ja sam ocekivao da ce mi uspeti tek iz jedno tri pokusaja, medjutim nekako mi je uspelo iz prve. Treba dosta nategnuti da bi navlaka uspela da se prevrne i lepo legne, ali ne previse kako se ne bi pokidalo na savovima.
Estariol piše:bg, ja nemam kožni volan al ne vidim razlog da ne radi... Sa druge strane, tu je uvek nivea krem ili vazelin, nema boljih sredstava za održavanje kožnih jakni i planinarskih cipela - gojzerica.
Nije problem odrzavati kozu dok je "cela". Za to postoji gomila sredstava. Nevolje nastaju kad se "odrlja" to jest skine gornji glatki sloj. Tada vise kreme ne pomazu.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 21. jul 2011. u 21:04h

Evo par slicica, nazalost dosta losih.
Slikano je telefonom, posto je cerka ispraznila baterije na fotoaparatu koji se vidi na sedistu :)
Slika
Slika

Eko koza je pocela da prska jednom mestu. Nazalost ne vidi se lepo, sa zadnje strane skroz gore na ivici uz ovu plocicu sa oznakama.
Sa druge strane ovo je radjeno pre jedno 3-4 godine, a i ja imam naviku da non stop drzim ruku na menjacu (i inace 90% voznje je kroz grad).

PS
Cetkica sa druge slike je posluzila da se malo pocisti pepeo cigareta koga ima na sve strane a narocito odmah ispod piksle to jest na koznoj manzetni oko rucice :)

dax92

 

Poruka od dax92 » četvrtak, 21. jul 2011. u 21:30h

Ok je i to uradjeno, s obzirom da kazes da si sam radio, i da nemas iskustva sa tim, odlicno! thumbsuph
Mali OFF... Zasto pusis u kolima??! :punnish:
Focus ST170
Focus SVT

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 21. jul 2011. u 21:42h

Iz istog razloga zbog koga proteklih 40 godina pusim na ulici, u stanu, kafani, na krovu, na livadi, u sumi, fabrici, kancelariji, avionu, pre i posle ...
Zato sto to volim da radim :)

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2783
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 21. jul 2011. u 21:48h

Evo kako sam ja pokušao da rešim problem sa volanom i ručicom menjača kada su počeli da pokazuju prve znake starosti, odnosno kada se na pojedinim mestima pojavila izlizanost.Dobro sam očistio kožu, i u dva maha je naprskao crnim mat sprejom.Po sušenju sam sve premazao sredstvom-mlekom za održavanje kože i to premazivanje povremeno ponavljam. Mislim da je efekat odličan, a koža dobije sjaj.Efekat meni traje više od godinu dana.
Slika Slika

dax92

 

Poruka od dax92 » četvrtak, 21. jul 2011. u 22:01h

mbole piše:Iz istog razloga zbog koga proteklih 40 godina pusim na ulici, u stanu, kafani, na krovu, na livadi, u sumi, fabrici, kancelariji, avionu, pre i posle ...
Zato sto to volim da radim :)
A ne smeta ti volan dok pusis u kolima??!! hahahaha hahahaha :beer:
Focus ST170
Focus SVT

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 21. jul 2011. u 22:50h

Vidis kod mene je pusenje u kolima obavezno, pa ko kako ume :)
Kad malo bolje razmislim bilo ih je kojima je smetao, al moze da se podesava, pa su se snalazili nekako.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 24. jul 2011. u 00:53h

Evo napravio sam konacno par malo boljih fotki.
Slika

Na ovoj drugoj se vidi deo gde je eko koza pukla (donji deo slike).
Slika
al ko sto napisah, radjeno je dosta davno, a i ja ne skidam ruku sa menjaca.

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“