Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od BojanM » subota, 16. jul 2011. u 14:37h

Nemoj samo da zaboraviš 4 žmigavca, trokut i svetloodbojni prsluk. hahahaha
Da se samoubiješ, keve mi. :suicide:
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Nozzlezator
Poruka: 418
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:12h

Poruka od Nozzlezator » subota, 16. jul 2011. u 15:22h

dule0911 piše:Ne smes, saobracajne trake su fizicki odvojene.
Mislim na stanicu 511 ka gradu - traka je za skretanje desno a stanica je malo pre semafora.Kada ides iz Obrenovca mozes sa kolima da stanes na stanicu da pokupis/izbacis prijatelja zato sto nije zutra traka....
http://maps.google.com/?ll=44.786328,20 ... 6&t=h&z=19

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 16. jul 2011. u 16:08h

Ne smeš, zabranjeno je zaustavljanje na stajalištima javnog prevoza i udaljenosti manjoj od 15 metara od njihovih oznaka na kolovozu. Mogao bi da staneš pored onog žbunja, stotinak metara od raskrsnice (između Porsche Ada i JP pumpe), da nisu fizički odvojene trake - ovako ne smeš ni tu.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » subota, 16. jul 2011. u 16:16h

Šta sad ovo znači 6 poena za : Vožnja bez obavljenog redovnog šestomesečnog tehničkog pregleda ?

Jel smem sa upaljenim maglenkama da vozim

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 16. jul 2011. u 17:01h

Sa upaljenim maglenkama, ako ih imaš na vozilu, moraš da voziš kada su uslovi smanjene vidljivosti (magla, dim...). Ruku na srce, ne vidim nigde u zakonu da piše da je zabranjeno da voziš po danu sa upaljenim maglenkama, ali znam da su pubovi zaustavljali ljude zbog toga i terali ih da isključe svetla za maglu (verovatno po inerciji starog zakona, koji je to izričito zabranjivao). U novom ZOBS jedino piše da zadnja svetla za maglu ne smeju da budu uključena kada magle nema.

Za određene kategorije vozila (čl. 264. stav 4.) propisan je obavezan šestomesečni interval tehničkog pregleda. Primera radi: vozila specijalne namene, vozila javnog prevoza putnika, rent-a-car, teški kamioni i slično. S druge strane, za novo vozilo postoji izuzetak koji kaže da je prvi tehnički pregled obavezan tek druge godine od kupovine (navodno važi samo za vozila sa prvom registracijom na novim tablama). Ono što nas - tebe i mene - najviše kači je što se ovo, na žalost, odnosi i na vozila starija od 15 godina (u odnosu na godinu proizvodnje) :(

"Sreća u nesreći" je da, koliko sam ja upoznat, još uvek nisu doneti podzakonski akti koji uređuju oblast tehničkih pregleda (rok je bio 6 meseci od dana donošenja zakona), tako da su i dalje važeće odredbe starog jugoslovenskog ZOOBS i prethodnog srpskog ZOBS, koje ne poznaju kategoriju "vozilo starije od 15 godina", tako da se ta odredba u praksi ne primenjuje... a do kad će biti tako, ko zna.
pozdrav, Bojan

Slika

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » subota, 16. jul 2011. u 18:43h

možda ako je auto ćuniran, važi za vozilo za specijalne namene , da se koncentrišemo na to :vid budale:

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 16. jul 2011. u 18:56h

Nenene dečko, ta vozila imaju obavezu šestomesečnog tehničkog pregleda. mrgreen Što ćunerima komplikuješ život? :D
pozdrav, Bojan

Slika

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » subota, 16. jul 2011. u 18:58h

nisam hteo,majke mi... lol nego ne čitam lepo šta piše

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » subota, 16. jul 2011. u 19:16h

RS_cabrio piše:Jel smem sa upaljenim maglenkama da vozim
Ne smeš. Moj prijatelj je popio kaznu zbog toga i morao je da plati.
On je tada dobro prostudirao zakon i pokušao da nadje rupe na koje bi se vadio al nije uspeo. Sažeto objašnjenje kod sudije je sledeće:
''Obavezan si da voziš sa upaljenim kratkim ili ti oborenim svetlima, a maglenke pališ samo u uslovima smanjene vidljivosti, tako da se nemora posebno naglašavati da ih je zabranjeno paliti ih u normalnim uslovima.''
Pojam smanjena vidljivost je nedovoljno razjašnjen. Po definiciji smanjena vidljivost je i sumaglica koja se meteorološki vodi kada je vidljivost ispod 10 km u bilo kom pravcu, a magla ispod 1 km vidljivosti u bilo kom pravcu. Ja sam lično imao raspravu sa policijom jer sam zaboravio da ugasim maglenke kada sam izašao iz guste magle iako je vidljivost i tu bila oko 800m duž puta. Mogu reći da mi je bilo teško da se izvučem bez prijave. Sva sreća što sam pre toga odradio šestomesečni pregled za službeno vozilo i imao sve što zakon predvidja, jer se posle moje rasprave okrenuo na druge stvari i na kraju odustao kad je video da je vozilo ispravno, da posedujem sve papire i da je sve ostalo u redu.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 16. jul 2011. u 19:33h

Naprotiv, koliko se ja razumem (a ne razumem se, izgleda), sve što je zakon predvideo kao mogućnost ali nije izričito zabranio - suštinski je dozvoljeno. Koliko ja kapiram, ista je priča kao sa zimskim gumama: imaš obavezu da ih "obuješ" zimi, a leti ti je ostavljeno na volju (nije mnogo pametno da ih voziš, ali zakon ti ne brani)... i zamisli sad da se neki nadobudni sudija pojavi i kaže ti "ne, nego pošto zimske gume moraš da imaš na točkovima samo u zimskom periodu, ne mora se posebno naglašavati da su leti zabranjene". Ma nemoj?! Na osnovu čega, slobodnog sudijskog ubeđenja ili nekog slova zakona?

Drugo, za prekršaj neke zabrane izriče se kazna... a na koju kaznenu odredbu se pozivaju ako zabrana nije posebno naglašena?

Ako je to bilo nakon što je stupio na snagu novi zakon, trebalo je da tvoj drug angažuje advokata i traži pravdu u drugostepenom postupku... naravno, moguće je i da ja grešim, zaista nisam iz te struke, ali ne vidim nijedan član zakona koji bi im dao to za pravo. Ne bi, doduše, bio prvi put da se neki zakon tumači onako kako nekome u datom momentu odgovara...
pozdrav, Bojan

Slika

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » subota, 16. jul 2011. u 21:10h

Objašnjenje sudije je bilo mnogo opširnije, drugar mi je sažeto preneo a ja još više redukovao. Da je imao advokata mošda bi i uspeo nešto da uradi mada bi se sve to oteglo i ko zna koliko bi ga ispalo da ga je angažovao. Sve se svodi na slobodno tumačenje novog zakona i policajaca i sudija jer nigde nije precizirano šta i kako. Kad bolje pogledaš ima logičnosti i u objašnjenju sudije i u tvome, samo zavisi sa koje strane gledaš ;) .
Nažalost ovaj zakon nisu pisali profesionalci nego policija tako da: ''Kadija te tuži, kadija ti sudi'', a naročito kad treba popuniti rupe u budžetu.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » subota, 16. jul 2011. u 21:23h

ja imam jedan predlog za te stvari koji cu polako da primenjujem....
lepo kada me zaustave ja cu da upalim snimanje na telefonu (ili onaj pored mene neka upali) pa kada se malo raspravljas sa njim, e onda on postaje jos vise drzak pocne te ebati u zdrav mozak, pa ti lepo kod sudije i sa tim kao dokaz ;) ..
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 16. jul 2011. u 21:24h

Sto je najgore, zakon jesu pisali profesionalci, ali je MUP prepravio ceo zakon po svom nahodjenju. Pa su mislili da budu pametniji od profesora sa saobracajnog fakulteta, ma da sigurno, oni bolje znaju sta je "bezbednost" :vid budale:
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 16. jul 2011. u 23:03h

Pa kako, MUP nešto da ne zna? Kako ono beše u Andergraundu... "biće katastrofa"? :D
FM III piše:Kad bolje pogledaš ima logičnosti i u objašnjenju sudije i u tvome, samo zavisi sa koje strane gledaš ;)
Jeste da se zalažem za slovo zakona (možda je glup, ali bolji nemamo) - međutim, nisam osporio da ima logičnosti iza reči sudije... missim stvarno, koji će ti maglenke po vedrom danu. mrgreen

Šalim se malo, jasno je da se dešava da se čovek zaboravi, ali ako već zakon nešto ne sankcioniše (bilo da je to nečiji propust ili da je u stvari bilo namerno), ne može nijedan sudija da bude iznad toga i da kaže "e to ne piše ali se podrazumeva". Čujte, ne piše nigde ali "podrazumeva se" i da svi imamo bar 1000eur platu, pa nešto promaja duva kroz novčanik...

Na svu sreću pa nemamo anglosaksonski sistem sa pravnim presedanima, jer bi nečije "slobodno uverenje" postalo de facto - zakon.
pozdrav, Bojan

Slika

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » subota, 16. jul 2011. u 23:23h

Ja koliko znam strogo je zabranjeno da maglenke budu upaljene ako je vidljivost ok. Pa probaj da ides u susret nocu nekom ko je upalio maglenke i bice sasvim jasno.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 16. jul 2011. u 23:48h

Mene i preko dana nervira, a tek nocu da ne pricam. Pogotovo zadnje maglenke kad se upale, tacno bih zadavio vozaca.
Fiesta!!

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » nedelja, 17. jul 2011. u 00:16h

pa realno to ne bi smetalo toliko da ljudi to podese kako treba nego oni ih zasilje gore u pm, tako da ni njima nicemu ne sluze :ozid: ......... Tako da se vise nerviram kada neko nema podesene farove kako treba nego kada idem iza nekoga ko ima ukljucene zadnje maglenke.....
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 17. jul 2011. u 00:28h

Da ne drvim ponovo, za zadnje maglenke i stoji zabrana korišćenja sem po magli. Voleo bih da još neko pogleda novi zakon i da kaže da li se negde spominje zabrana za prednje...

A dobro podešene prednje maglenke ne bi smele da zaslepljuju, jer one (po zakonu, ili tačnije po Pravilniku o tehničkim uslovima) ne smeju da bace svetlost dalje od 35 metara - znači da bi (po teoriji) morale da smetaju manje i od kratkog svetla. Ako bacaju visoko to je tehnička neispravnost vozila, a (opet, po teoriji) zaista ne bi trebalo da ima bilo kakve veze da li je dan, noć, vedro ili maglovito.
pozdrav, Bojan

Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 17. jul 2011. u 00:32h

Ma ne kazem da mi smetaju te maglenke, vise me iritiraju. Jer kad ih upalis ne vidis nista bolje po normalnim uslovima, bar ne znacajno bolje, a vecina klinaca ih pali da bi izgledali opasno... Zadnja maglenka je problem posto svetli slicnim intenzitetom kao i stop svetlo, zato iritira, pogotovo ako su maglenke pozadi u paru tj sa obe strane po jedna (kao na mondeu npr).
Fiesta!!

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 17. jul 2011. u 14:48h

ja nisam imao prilike da testiram vidljivost maglenki, mada pored xenone i ne primetim dal sam ih ukljucio ili ne. Izbacio sam regularne sijalice iz njih i stavio led jer je mnogo odudarala boja žutih standardnih u odnosu na xeneone(ako nekome trebaju sijalice za maglenke neka se javi,dacu mu),i niko mi nikad anije ablendovao kada ih vozim, cak imam utisak da se se ledo-om manje vide ,tj pored xenona su fakticki neprimetne, u rangu led pozicija koje sam stavio.

e sad, desava se da ih kliknes i zaboravis,a meni se desilo da mi je nesto bilo crklo,pa nisam imao obicna svetla pa sam vozio samo sa njima,i naravno, zaustavi me murja, pri tome imao sam plave pozicije umesto belih ,pa se murkan kao vatao za glavu i kaze kako to nikad nije video...nisam platio kaznu nikakvu,al stvarno mi je bila shit instalacija za svetla koja je cesto zezala mi gubio sam svetlo (sto po gradu i ne primetis).

Iskreno, meni se samo jednom i to pre neki dan desilo da neki intelektualac vozi samo maglenke,a imam utisak da je stavio normalne xenon sijalice dole.,jel je bilo prejako. Nisam u drugim slucajevima primetio da mi smeta,a akad smo vec kod svetla i smetanja, meni je unutrasnji retrovizor vise oboren nego u normalonom polozaju jer imam utisak da najveci procenat ljudi ima razroka svetla i non stop mi smetaju, (a mozda zato sto i sedim nisko kod mene ) i to mi je glavni problem. Još jedna stvar jesu na modernim kolima, led stop svetla pa na semaforu mi izbiju oci kad sam iza njih npr, ne vidim njista posle par minuta

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 19. jul 2011. u 16:54h

Zanima me iskustvo nekoga ko je prevodio auto na sebe ove godine, koja je sada procedura?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Boris88
VIP
Poruka: 1693
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h

Poruka od Boris88 » utorak, 19. jul 2011. u 17:00h

odes na google,ima tu translate pa kucas stefan krstic hahahaha hahahaha hahahaha ihihihihihih hahahaha
rust is not a crime

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 19. jul 2011. u 17:43h

Ortak je preneo auto na sebe pre par meseci, neposredno pre uzimanja nove registracije, nije prijavio nikakvu razliku u proceduri od one koja je bila do sada. Mogu da se raspitam o detaljima ako neko ovde ne iznese direktno svoje iskustvo.

Ne znam kako ide oko prenosa vozila koje već ima nove table, ako te to zanima...
pozdrav, Bojan

Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9929
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 19. jul 2011. u 17:48h

mislim da je razlika da moras ici licno da overis kupoprodajni ugovor, ti i prodavac u opstinu ili sud, tj da overis potpis,ne moze vise u agenciji da se radi ugovor
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 19. jul 2011. u 19:28h

Da, možebit' da je to, mada ja to smatram "redovnom" procedurom... vaistinu je morao da ide ne-znam-gde da se nađe sa bivšim vlasnikom da bi overili potpis.
pozdrav, Bojan

Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“