Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

auto na hho

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Re: auto na hho

Poruka od Shomy_ksh » nedelja, 19. jun 2011. u 13:48h

fancy piše: p.s. jel može neki mali primer tog "nekad" događaja iz poslednje rečenice? :D
posto sam vernik, dacu jedan primer iz Hriscanske Pravoslavne Crkve. Posto nauka kaze da je nemoguce iz nicega stvoriti nesto, kako je moguce da iz freske tece krv ? kako je moguce da sv. Vasijije ostroski svaki put kad mu skinu "cipele" nadju pesak u njima ? postoje mnooooogo primera jos koje nauka ne moze da objasni... mnogo njih mozete naci na "otkaceni" forumum, tema "Nauka vs Religija" ... i moj nick misa_lauda da ne bih ovde opet pisao sve isto...
mbole piše:
Shomy_ksh piše:@mbole - pusti te racunice ... i ja sam napisao za onih 10ml a ako procitas malo bolje videces da pise da nisam vozio 24h auto nego je elektroliza trajala toliko ;)
Nakon 24 elektrolize "rasturio" si 10 ml vode i dobio si 1 GRAM vodonika. Naravno da nisi vozio auto 24 sata, ne mozes da ga vozis ni 1 sekundu na to.
Daj razmisli malo, ako ti treba 24 sata da bi dobio tu kolicinu, koju kolicinu ces dobiti za 1 sat? 0.04 grama. I sad ce tih 40 miligrama vodonika nesto da urade za 1 sat voznje?
Shomy_ksh piše:a po ovim tvojim proracunima moja fiesta nikako ne moze da trosi 3,8l (dizela) .. ispada da trosi kao boskov cossi :vid budale:
Ne secam se da sam igde racunao potrosnju dizela, a jos manje na tvojoj fiesti.
Shomy_ksh piše:mnogo vise objasnjavaju nego ona sarma i te racunice...
Kad nesto neznas, lepo srocena prica ti sve "objasni" :)
Shomy_ksh piše:Prvo Tesla je rekao da ce automobili da idu na vodu...eto covek naparavi sve i svasta a ti opet racunice...
Gospodin Tesla se i te kako bavio racunicama. I nikada nije rekao 80% onoga sto mu se pripisuje.
Sta su mu sve nadobudni novinari i prevaranti ugurali u usta je sasvim druga stvar.
Shomy_ksh piše:msm nemoj da se ljutis al nekad se teorija i praksa ne mogu porediti...nekad praksa uradi ono sto u teoriji nije moguce...
Ja se ne ljutim, smesno mi je da dozvoljavate da vas varaju takvim glupostima.

za 24h sa "malom" spravom cisto da se vidi dal uopste to moze da se uradi.. kad se napravi nesto vece logicno je da ce brze i vise imati efikasnosti... ;)

voleo bih da izracunas potrosnju za fiestu da vidim koliko su ovi iz fabrike zaebali proracun.

moguce da mu pripisuju po nesto ali mnogo toga su mu pokrali.
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

mbole
Poruka: 15021
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 19. jun 2011. u 19:02h

Proracun potrosnje za tvoju fiestu?
Krajnje jednostavan :)
Popizdim kad god odem u Krusevac jer svi "jure" 20 na sat. Valjda se setaju kolima?
Cudi me da i toliko potrosis ako vozis ko ostali.

Salim se naravno (ne salim se za vozace po KS, stvarno me dovode do ludila).

Otkud ja mogu da znam kako tvoja fiesta trosi i koliko trosi? Za razliku od tebe ja ne verujem ni u sta sto mi se ne dokaze, niti tvrdim nesto sto ne mogu da dokazem. Da DOKAZEM, ne da pricam kako je nesto jednostavno tako.
Ako bas zelis da nagadjam...
Ako je moj mondeo koji je "malkice" tezi od tvoje fieste, i ima dve generacije matoriji motor, mogao da trosi na otvorenom putu oko 5.6l dizela, pod uslovom da vozim opusteno, 80-90-100 (nazalost vise ne moze, proslo mu je previse toga kroz auspuh), ne vidim nista nemoguce u tome da fiesta potrosi 3.8

Ono sto ja nikako, ali nikako ne uspevam da shvatim, je da posle svih ovih godina prevara, podmetanja, pravljenja budala od svih nas, ti i dalje prihvatas nesto zdravo za gotovo, i umesto da tebe treba da ubedjuju da nije u pitanju prevara, obrnuto, ja tebe treba da ubedjujem da jeste.

O veri ne zelim da diskutujem. Ja sam antivernik.
Postujem tvoje pravo da verujes, postuj i ti moje da ne verujem.
Ali molim te nemoj potezati veru, verovanje, niti verske "argumente" u diskusiji o "ovozemaljskim" stvarima.
Vera se zasniva na dogmi, nauka se zasniva na skepsi. Suprotne stvari koje se nikada ne mogu pomiriti.
Djak pesak :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 19. jun 2011. u 19:19h

Proračun "koliko bi trebalo da teoretski troši moj auto" jednak je onome "šta ću ja da jedem za doručak 22-og decembra 2049".
Mešate konstatno babe i žabe.
Svako ko je iole u nekoj tehničkoj školi sa dosta matematike izučavao fiziku apsolutno će jasno razumeti ovo što Mbole priča.
Fizika se pravi na osnovu konkretnih dokaza, a ne "možda će biti al ja verujem"
Verujem i ja u ovo što Dečkonja kaže, al ništa ne garantuje da će biti tako :P
Ovo su isuviše komplikovane stavri da bi smo se njima bavili na nivou jaslica, pošto ovde neki pokazuju da nisu savladali ni fiziku ni hemiju iz 6-og osnovne.
Kad budem svako veče došao kući sa praznim rezervoarom, a ujutru ga budem zatekao punog, a da se pritom napunio sam od sebe onda ću i ja verovati u religiju, ovako šta je nekom drugom u avliji ili cipelama je apsolutno nebitno ni meni a vala ni ostalima, niti iko jede leba od toga.
Ovi koji tvrde da to radi kako treba i da štedi novac bi trebalo da kupe jedan ovakav sistem, pa da nama ostalima dokažu kako nismo u pravu :)
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

adam
Poruka: 290
Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h

Poruka od adam » ponedeljak, 20. jun 2011. u 23:58h

mbole piše:
Ah, teorija zavere :) [/quote]
Nije "teorija"!
Na žalost živimo "praksu" zavere! Svud oko nas su znaci!

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » sreda, 22. jun 2011. u 16:34h

mbole

Poruka od mbole » sreda, 22. jun 2011. u 19:30h

Iza teksta stoji tvrdna onoga ko je to napravio i prodaje.
Autor clanka (koji je preuzet sa http://www.capital.ba/rucno-izradenim-a ... ju-goriva/) nije se cak ni potpisao, i u samom tekstu se dosta lepo ogradio da on kao autor samo prenosi tvrdnje Nenada i Ante.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » sreda, 22. jun 2011. u 21:54h

ma to je pustena buva da ljudi potrose pare tek tako... hahahaha

mbole

Poruka od mbole » sreda, 22. jun 2011. u 22:24h

Ne tek tako.
Nekome te pare treba da upadnu u dzep :)

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2789
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » sreda, 22. jun 2011. u 22:35h

Ovako je najjeftinije
Slika Slika
Broj nogu : 2= KS
Slika Slika

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » četvrtak, 23. jun 2011. u 02:47h

mbole piše:Ne tek tako.
Nekome te pare treba da upadnu u dzep :)
pa nego kako...to ja namerno da se prime ovi ljudi iz kluba pa da im prodajem delove da ih oderem... (a to sto dosta njih zna moju adresu pa ce da radi kuga i motika, nema veze)

cekicko

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 23. jun 2011. u 07:27h

Ma nisam bre mislio na tebe.
Uopste ne kapiram sto se ti osecas prozvanim?
Nisi si ti pustio vest.
Naravno ne mislim ni na Deckonju, vec na tipove koji ovo prave, i verovatno nekog muljatora koji pokusava da sad to uvali kao proizvod veka nekom glupavom lovatoru za debele novce.

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » četvrtak, 23. jun 2011. u 09:57h

Naravno mbole thumbsuph
Ovakve stvari treba postavljati i javno skretati paznju bas zbog zloupotrebe nerazvijenih sivih celija mozga...
Samo, pare ce izbijati iz dzepa(ako ih ima) sirotoj raji koja nikako da shvati da ako ne platis na mostu platice na cupriji, nikako onim lovatorima, posto to njih ne zanima sign0023 blablaibla trucc...

van
VIP
Poruka: 9047
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 23. jun 2011. u 10:59h

Мболе
Није поента у коришћењу праскавог гаса као горива , јер се на то нећеш навозати , него као катализатора(није баш најсрећнији израз) сагорева , где повећаваш енергетску ефикасност мотора и нпп . уместо да 40% енергије бензина претвара у механички рад , уз помоћ праскавог гаса ти добијаш 50% искоришћење ( лупам бројке ) . То искоришћење горива даје мању потрошњу . МЕни су сумњиве те цифре да мотор троши мање о до 30% , али постоје неке ствари које дефинитивно имају смисла . Мотор може да ради у опсегу од нпре 8:1 до неких 18:1 (можда и мало више). Идеално сагоревање је на 14.7:1 ваздуха према бензину . Што је сиромашнија смеша то је боље за потрошњу , али до неке границе , јер преко тора мотор лошије конвертује енергију горива у механички рад , и постаје не ефикасан , а ако наставиш још да осиромашујеш смешу дођеш до режима када више не може ни да ради мотор . Негде око 20:1 . Ако мотору додаш прескави гас , радиће и на 30:1 односу горива и ваздух , што је дупло мања горива него за идеално сагоревање . Ово све има везе са брзином сагоревања одређене семеше , трајањем сагоревања и температуром која се постиже при сагоревању . Прсакви гас сигурно има нижу темпратуру када сагори , него мало горива у пуно воаздуха , које је одговорно за рупе у клиповима ( ко их је икада зарадио ,зна о чему причам. Ја јесам :suicide: ) .
Овај однос од 30:1 са праскавим гасом , не може да испоручи довољно енергије при већим оптерећењима мотора , када однос горива и ваздуха иде ближе нормалним вредностима . Али дефинитивно ако бар на леру троши дупло мање , и то је нека уштеда .

А веома сам скептичан по питању израде таквог генератора у кућној радиности , јел пола ствари мора да буде од прохрома , да се погоди јачина струје , да не дође до галванских струја и отицања енергије ....

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 23. jun 2011. u 11:15h

Ko iole zna hemiju, zna da ni vodonik, ni kiseonik, pa ni njihova smesa nisu katalizator pri sagorevanju benzina. Najpre kiseonik nikako ne moze da bude katalizator, kad je on taj koji ucestvuje u hemijskoj reakciji (katalizator po definiciji ne ucestvuje u reakciji, vec je samo prisutan). Vodonik je takodje gorivo a ne katalizator.

Ovo sto si napisao jeste donekle tacno. Tacno je da sus motori imaju jako malu efikasnost reda 30%. Tacna je i prica o odnosima benzin:vazduh (ne znam napamet tacne cifre, al tu su negde). Ali da ces tu efikasnost podici dodavanjem malo praskavog gasa, to vec jako tesko.
Najpre sve kad bi nekim cudom taj vodonik nekako i uspeo da postane katalizator, kolicina koju mozes da proizvedes je tako mala, da jednostavno ne moze da ima bilo kakav efekat.

Proizvodjaci automobila se ubise da naprave automobile koji manje zagadjuju vazduh, to jest koji bolje sagorevaju benzin (pa samim tim i manje trose), kao katalizator za to koriste platinu i slicne retke i dragocene metale, a u stvari je dovoljno malkice vodonika :)
Pa bilo bi mnogo jednostavnije da ako je vec tako i ako vec tako mala kolicina vodonika moze nesto da uradi, upakujes jednu celicnu bocu od litra sa vodonikom pod pritiskom i vozis se 10000 Km, a ne da ga pravis.

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 23. jun 2011. u 16:42h

van piše:Мболе
...него као катализатора(није баш најсрећнији израз) ....
Нико није ни помињао да је праскави гас катализатор...
Остало све што сам рекао стоји

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 23. jun 2011. u 19:47h

Pa sta je onda?
Kako onda on utice na sagorevanje benzina?
Napisao si da kad dodajes praskavi gas onda mozes da smanjis odnos vazduh benzin na 1:30, i jedino obrazlozenje kako to funkcionise je gorepomenuta recenica.
Sta onda taj praskavi gas radi i kako mu to uspeva ako nije katalizator? Hemija koju sam prilicno ucio, fizika koju sam i te kako ucio, ne znaju za takvu pojavu. Katedra za motore i motorna vozila na masinskom fakultetu takodje ne zna za tu pojavu.

Ovako, bez obrazlozenja, isto mozes da kazes da ce krilce od slepog misa da poboljsa sagorevanje i omoguci drugaciji stehiometrijski odnos benzin:vazduh :)

Ne pomenu nista o tome, da cak i kad bi ovo moglo da radi, zasto jednostavno ne upakovati vodonik u bocu i pustati ga na ventilce, nego praviti skalameriju?

Drugo, dajte da ne obrcemo stvari na glavu sve vreme.
Znaci ne moze neko da kaze: ko god hoce ja cu da mu dokazem da ovo radi.
Stvari moraju da budu obrnute: ja sam dokazao da ovo radi i za to imam merenja sa masinskog fakulteta tog i tog, potpise lica koja su merenje izvrsila i pecat tog fakulteta, merenje je obavljeno u toj i toj laboratoriji, na tim i tim uredjajima....

Kip slobode je nestao pred xxx hiljada ljudi koji su "gledali svojim ocima", pa Dejvid Koperfild nije pobio zakone fizike, niti je ikada pokusao da izjavi tako nesto,vec je jednostavno covek madjionicar, i iluzija je njegov posao.

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » četvrtak, 23. jun 2011. u 20:02h

i sad ce taj lik da sj..e svetsku autoindustriju koliko ja vidim iz ovog klipa??????? :eek: da, da mozda i hoce :.!.: malo prekosutra :vid budale:

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 23. jun 2011. u 20:33h

Зашто нон стоп помињеш водоник ? Прича се о праскавомо гасу , а не о водонику ... Водонику треба кисеоник , праскави гас га већ има у себи ... Како ради ? Немам појма , хемију нисама учио а ни физику mrgreen . Ради као ефикасна свећица , боље пали мешавину бензина и ваздуха , и ова потпуније изгара самим тим је боље конвертовање потенцијалне хемиске енергије у рад . Само присуство воде обара температуру сагоревање... Ово што причам је потврђена ствар . Исто као и употреба водоника за сиромашно сагоревање ...
Зашто се не примењује ? Вероватно има доста техничких проблема око складиштења водоника а поготову праскавог гаса . Ја не верујем у ефикасност генератора праскавог гаса на колима , ни да то може да се направи лако у кућној радиности.... Али ово око сиромашног сагоревања и снижавања температуре је чињенице .
А што се тиче машинског факултета , не знам каква је катедра за сус моторе ,али ако је као катедра за моторна возила и њена лабараторија ЦИАМ ( или тако нешто ) , где нису обрисали прашину 10 година и где стоје експонати из 60те , а притом ти изађе неки баја и каже : а па то не може , то не пасује , то је ђунта са ситни нутом ... Одакле ово знам ? Нађи тему моју тему о супер 7 и погледај пар страница...
После двочасовне дискусије у лабараторији око тог аутомобила , њихова поента је било " Одакле теби идеја да ти можеш да направиш ауто ?!"
Право да ти каже и у праву су ... Одакле мени идеја да могу да направим ауто ... али је се ипак возим 8)

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » četvrtak, 23. jun 2011. u 21:39h

van piše:Немам појма , хемију нисама учио а ни физику mrgreen .
thumbsuph tu smo isti thumbsuph

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 23. jun 2011. u 22:32h

Pa to se vidi :)

No ponovo:
Ово што причам је потврђена ствар.
Ko, gde, kad, kako je to potvrdio?
Зашто нон стоп помињеш водоник ? Прича се о праскавомо гасу , а не о водонику
Praskavi gas je obicna smesa vodonika i kiseonika. Znaci nije on neka "posebna supstanca". Kiseonik ionako imas u vazduhu, vazduh imas u cilindru, znaci nema potrebe da ga dodajes, to jest isto je dodavao praskavi gas ili samo vodonik. Vidim ja da bas ne kapirate kako stvari funkcionisu.

Ne postoji apsolutno nikakav tehnicki problem oko skladistenja vodonika, pogotovu u relativno malim kolicinama. Ista je (i jos povoljnija) situacija sa kiseonikom. Vodonik mora da se upakuje u ozbiljno jake boce da bi mogla da se spakuje dovoljna kolicina (pakuje se na oko 350 atmosfera) sa kojom bi auto mogao da ide na cist vodonik, ali za manje kolicine to nije problem.
Али ово око сиромашног сагоревања и снижавања температуре је чињенице
Molim te samo jednu referencu gde je to prikazano kao cinjenica. Ali ne prikazano tako da je "neko" rekao "to je tako, verujte mi na rec".

Opet pominjes hladjenje vodom koja nastane sagorevanjem vodonika. Kako bre nesto sto upravo sagori moze nesto da ohladi? Jel stvarno mislis da ta voda koja nastane ima temperaturu kao da je sad izasla iz cesme, a upravo je nastala razvijajuci par stotina stepeni?

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » četvrtak, 23. jun 2011. u 23:37h

pa pazi ako je potrosio vise od 10ml vode za ovo :suicide:
[youtube][/youtube]

inace "suva celija" ... uzima vodu koliko joj je potrebno iz posebne posude...na gled lepse ali sustina je ista...

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 23. jun 2011. u 23:58h

Што да ти се све сажваће . Ако те интересују истраживања око сагоревања у сус мотора , проверена и не проверена имаш нет , скупљај чињенице и сам закључи шта је логично ... Нешто баш ми није приоритет да копам по нету где сам шта почитао и шта је ту логично а шта није .

mbole

Poruka od mbole » petak, 24. jun 2011. u 00:50h

Interesantno. I? isti efekat dobijes i kad sipas mentos bombone u koka kolu.

Doduse na snimku se verovatno "slucajno" cevka iz ove crne kutije zavuce iza bele ploce da bi ponovo izronila.
Pogledaj malo pazljivije prvu sekundu snimka.
Cevka koja izlazi iz crne kutije se trese, a ona koja ulazi u flasu je mirna ko bubica.
Ampermetar na slici pokazuje 65.5A. Da li znas koliko treba da bude debela zica koja se nece istopiti na 65A? Prosecan anlaser vuce oko 30A. Pogledaj debljinu kabla koji ide na njega. Ovo na slici je smesno za tu struju. Doduse isto tako "slucajno" se ne vidi kuda zice idu.
Teoretski 65.5A na 12V mogu da za jedan minut da naprave oko 7.3l praskavog gasa na atmosferskom pritisku.
Teoretski, znaci kada bi efikasnost uredjaja bila svih 100% sto nije moguce. Ah, zaboravih, nisi ucio fiziku...

Momci koji ovo valjaju, nisu glupi. Znaju svoj posao. Koriste taman dovoljno naucnih cinjenica, da mogu da zamazu oci. Na tom principu funkcionisu gotovo sve tehnoloske prevare.

Ma i ja sam blesav.
Verujes u deda mraza. Super.
Dafina je bila narodna majka, a Jezda je ustvari nevina zrtva... savrseno.

mbole

Poruka od mbole » petak, 24. jun 2011. u 00:56h

van piše:Што да ти се све сажваће .
Meni da se sazvace?
Pa ti nesto tvrdis bez dokaza, ne ja.
Ja se ubih zvacuci vam nauku na sitne komadice, ne bi ste li ukapirali prevaru, al vama je to previse komplikovano.

No, vasi novci, trosite ih gde vam volja.
Ja vise nemam volje da crtam da je mleko belo.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris

Poruka od Shomy_ksh » petak, 24. jun 2011. u 02:26h

mbole piše: Cevka koja izlazi iz crne kutije se trese, a ona koja ulazi u flasu je mirna ko bubica.
Ampermetar na slici pokazuje 65.5A. Da li znas koliko treba da bude debela zica koja se nece istopiti na 65A? Prosecan anlaser vuce oko 30A.
cevka koja ide u "suvu celiju" dovodi vodu u celije zato se i trese...cevka koja ide u flasu ispusta gas... koliko je teza voda od gasa to je ocigledno... nisam ucio fiziku a ni hemuju iz razloga sto je hemicar bio pravi hemicar (vinjak flasa svaki dan) a fizicarka je ucila sta da predaje 5min pre casa tako da smo svi imali ocenu 2.

sto se tice debljine kablova to mi je veoma poznato... sa pojacalom koje ima 4x30A osigurace napajao ga je kabl debljine olovke sa sve izolacijom. trenutno imam kabl od 30kv i dobro mi je poznata zaebancija sa kablovima pa cu ti reci da veliki uticaj ima i materijal provodnika u "izdrzljivosti" istog.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“