Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gubitak rashladne tecnosti

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
milance_pv
Poruka: 19
Član foruma od: subota, 25. sep. 2010. u 00:49h

Gubitak rashladne tecnosti

Poruka od milance_pv » ponedeljak, 9. maj 2011. u 21:34h

Posle 4,5 sata voznje upalila se lampica od rashladne tecnosti. Temperaturu ne dize. Stanem i vidim da tecnosti nema mnogo u posudi. Dospem i nastavim put. Posle nekog vremena se opet lampica pali, ovaj put ne dosipam tecnost i vozim jos jedno sat i po bez ikakvih problema, temperatura motora skroz ok.

Sutradan, kad se motor ohladio, vidim da tecnosti ima ispod minimuma. Dospem. Posle 10ak minuta voznje se pali lampica. Vozim nekih 20ak km i stanem na parking. Iza mene ostao trag curenja vode, pogledam ispod auta: kao da je neko odvrnuo slavinu! :eek: Upalim auto i idem do najblizeg majstora, samo da sam blizi servisu... Kao za inat, nece nigde kap vode da pusti! Objasnjavam majstoru sta se desilo, on me gleda nekako cudnjikavo :vid budale: , dospe 1-1,5 litar vode (toliko je nedostajalo), kaze mi kako je to samo 200-300 grama i da to nije nista... sign0023

Posle 10 minuta voznje opet se pali lampica... Parkiram ispred kuce, sacekam jedno sat vremena da se malo 'ladne motor i dospem malo vise od 1L vode (sata je nivo tecnosti malo ispod MAX). Videcu ujutru da li je nivo promenjen. :lele:

Moje pitanje: sta moze biti problem? Koliko primjecujem, istoci odredjena kolicina tecnosti i na tom stane. Nije mi jasno kuda tecnost izlazi. Redovno kontrolisem rashladnu tecnost, dolivam je kad je hladan motor... Pre 10 dana sam zamijenio termostat, oko njega ne pusta.

makinjo
Poruka: 313
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 22:09h

Re: Gubitak rashladne tecnosti

Poruka od makinjo » utorak, 10. maj 2011. u 00:23h

Pogledaj oko creva koje dolazi do termostata . Ja sam imao slican problem kad je termostat promenjen . Odredjena kolicina tecnosti iscuri a ostalo ostane :) .

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Poruka od taunus76 » utorak, 10. maj 2011. u 18:00h

Ne znam koji auto vozis ali u principu je sve to isto od T1 do juce proizvedenog auta - imas negde rupu kroz koju ti izlazi tecnost. E sad ovo bas i nije najpametnija stvar koju ces cuti oko ove teme ali je jednostavno tako. Na svakom autu koji sam imao javljao se taj problem. I majstori kazu - nije to nista, sta da radis treba sve rasklopiti, prati pa kad nadjes gde curi dodji, to ti je zbog plina on trosi vodu - sve su to gluposti - rupa je u pitanju.

E sad ako vidis gde curi kad je hladan prati trag, ako nema traga, opipaj sva creva i spojeve - pa kad naidjes na JEDNU kap tu je. Zasto ovo - zato sto vise curi kad je pritisak u sistemu ali je sve toplo pa odmah isparai - i ovo je glavni razlog sto se curenje tesko nalazi - a kad se ohladi sve guma i plastika se skupi pa ne curi jer nema pritiska. Mozes da probas da vozis pa kad dostigne teperaturu stanes i otvoris haubu pa gledas ili pod kola - na ovom Fordu mi je curilo na cepu koji se nalazi na bloku ali taj cep je pokrivao menjac videlo se samo po kap dve na spoju menjaca i motora. Dalje nadji mesto gde je vlaznije i prljavije, tj gde ti se cini da ima naslaga ulja i prasine - obicno kad isparava tu se odmah lepi prasina sa puta ali ona crna pa se vidi.

Ako ni to ne pomaze drmaj creva - meni je na Samari pustao vodu na crevu koje je doticalo blok motora - grejalo se i otislo ali tek kad sam ga povukao video sam da tu curi a pre toga stalno flajka i dosipaj ...

Meni je uvek pomagalo to sto sam u tim situacijama sipao cesmovacu - vec posle par dana se pojavi beli trag kamenca na mestu gde curi - pa sad ti vidi... Ima jedna stvar - nema vozila koje trosi vodu ako negde ne curi 1000%

U svakom slucaju ovo je problem koji 90% moras sam da resis tj da nadjes gde curi. Majstor ne reaguje ako ga mlaz ne pogodi u oko pa to ti je ...

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » utorak, 10. maj 2011. u 21:27h

Neke stvari nikad necu razumiti...sagnuo si se pod auto i vidio da voda toci i nisi pogledao odakle i zasto??? sutra kad ustanes,skini cep od vode da pusti vakum,zavrnes ga,upalis hladan motor otvori sve sto mozes otvoriti i cekaj dok se motor zagrijava,tad se tecnost siri i tad je najveci pririsak u sistemu..kad vidis odakle toci,kasce ti se samo sta dalje...

milance_pv

Poruka od milance_pv » sreda, 11. maj 2011. u 00:49h

Poslusavsi Makinja, primijetih da zaista ima tragova vode oko crijeva koja su oko termostata... Selna na crijevu koje dovodi vodu na termostat je bila prilicno ukrivljena. Prilaz nikakav, namucih se samo tako dok je ne vratih kako mislim da treba. Samo me interesuje kako li se taj sistem ozracuje, jer sam skidao jos nekih crijeva od sistema za hladjenje, pa je sigurno ostalo vazduha unutra... :wtf:
Nego, nakon "majstorluka", upalim auto, cekam da se malo zagrije - nista od curenja. Izvozam ga nekih 10ak km, ne mogu da primijetim da ima potrosnje vode. Cekam da vidim rezultate nakon hladjenja i malo duze voznje. Jedino me buni sto sad primjecujem nekakvu paru lijevo motora. Dolazi skroz ispod svega, ne mogu da primjetim odakle, ali sumnjam da nedje voda kaplje na vrele dijelove pa isparava.

Stoga me interesuje sledece: dje se nalazi vodena pumpa? Kako funkcionise i koja joj je uloga? Koji su simptomi njenog crkavanja? Kako se oporavlja?
taunus76 piše: Majstor ne reaguje ako ga mlaz ne pogodi u oko pa to ti je ...

:bravo: :bravo: :bravo: :ozid:

I, mislim da si u pravu sto se trosenja vode tice. Nije mi do sada trosilo vodu, iako imam plin... To me je i bunilo, svi kazu da redovno dolivam jer mi plin trosi, a meni uvijek isti nivo...

goja piše: Neke stvari nikad necu razumiti...sagnuo si se pod auto i vidio da voda toci i nisi pogledao odakle i zasto???

Vjerovatno zato sto sam bio u javnoj garazi, pa nisam bas bio u prilici da zalegnem pod auto... thumbsuph Jos jedna cinjenica koja ide u prilog mom "nemaru" na kojem mi zamjeras je to da imam zastitnik odozdo pa ne vidim ni dje curi ni zasto. Samo sam vidio kako voda juri sa zastitnika na mjestu na kom je poderan, sto mi ne daje ama bas nikakvu informaciju odakle curi. Naravno da sam otvorio haubu, ali nista nisam mogao vidjeti. :wtf:
goja piše: skini cep od vode da pusti vakum
Ne kontam... kako da pustim vakuum? Vakuum je bezvazdusno stanje. :shok:

Na kraju, vidim ja da cu morati da improvizujem kanal, kupim cips i kokice i da zalegnem ispod... hahahaha
Dok me mlaz ne pogodi u oko. :suicide: :beer:

makinjo
Poruka: 313
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 22:09h

Poruka od makinjo » sreda, 11. maj 2011. u 03:48h

Sto se tice pare koja ti se pojavljuje odvozaj jos par dana . Verovatno je ostalo rashladne tecnosti kako je curilo pa isparava . Uzdaj se u svoj majstorluk :) thumbsuph

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » sreda, 11. maj 2011. u 16:34h

Kad se motor grije pravi se pritisak u sistemu a kad se tecnost hlahi,skuplja se i pravi se vakum u sistemu...kad se ohladi motor popustaj cep lagano pa ces cuti kad povuce vazduh a ako otvoris vreo cuces kako dune napolje... ovo sve sam ti rekao da nebi cekao duze kad upalis ako ispustis vakum,prije ce poceti da se pravi pritisak,pa ce samim tim prije i propisati,nema tu puno filozofije...imas na youtube 3d varijantu prikaza rada pumpe za vodu...sistem se ne razlikuje od obicne pumpe za vodu,sentrifugalna sila,kontas,a svrha joj je tjeranje vode kroz sistem za hladjenje motora...hladnjak,blok,glava i stosta... kad rikne,simptomi su pustanje vode i eventualno skaljanje lezajeva,sto je obavezna posljedica propustanja semeringa...nema popravke,tj.ima ali mora da se skida svakako a reparacija je skupjla od nove pa ono...

milance_pv

Poruka od milance_pv » četvrtak, 12. maj 2011. u 18:05h

makinjo piše:Sto se tice pare koja ti se pojavljuje odvozaj jos par dana . Verovatno je ostalo rashladne tecnosti kako je curilo pa isparava . Uzdaj se u svoj majstorluk :) thumbsuph
Moj majstorluk je bio dobar, vise nema tragova curenja vode na mjestu gdje sam popravljao... :) :bravo:

Ali, i dalje vodu zestoko prosipa. Posle jucasnje voznje vidim da je sve po starom. Prijavi mi manjak vode u sistemu, kad sipam vidim da nedostaje oko 1,5L... Opet je sreca u nesreci sto mi motor ne dize temperaturu (kazaljka je malo visocije nego inace), pa cu moci bez problema da ga odvezem kod majstora :)
Inace, sto se tice pare koju sam pominjao...
goja piše: kad rikne,simptomi su pustanje vode i eventualno skaljanje lezajeva,sto je obavezna posljedica propustanja semeringa...
Prilicno sam siguran da prosipa nedje oko dijela dje su kaisevi (nema sanse da vidim gde, nepristupacno je), pa me nakon procitanog internet stiva jos vise zabrinjava vodena pumpa. :mad:

Tako da ce biti pravac u neki :ford: servis :mechanic: :) :)

andjeo
Poruka: 26
Član foruma od: četvrtak, 19. apr. 2012. u 13:44h

Poruka od andjeo » utorak, 17. sep. 2013. u 10:31h

Imam problem sa gubitkom tečnosti za hlađenje, mada motor uvijek radi na istoj temperaturi (bez pregrijavanja).
Čitao sam ovdje o tim problemima, pratio sam sve što je vidljivo i ništa se nije dalo uočiti, što bi ukazivalo na curenje tečnosti. E, onda sam morao u servis, i već nekoliko puta sam bio, ali ni oni ne mogu otkriti gdje se gubi ta tečnost. Motor je kod njih radio na dizalici i po sat-dva pa ništa. U kabini se ne da primijetiti neka vlaga i ništa mokro ispod nogu. Ulje u motoru ima konstantan normalan nivo.
Na kraju je majstor u servisu, oslanjajući se na iskustvo, zamijenio kućište termostata, ali problem i dalje nije riješen.
Molim za pomoć!

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 18. sep. 2013. u 01:48h

Meni je dugo gubio tecnost na kompenzacionoj posudi a da nisam mogao da provalim gde nestaje. Prsla je tacno na sastavu i to minimalno, tako da to sto iscuri maltene trenutno ispari. Tek kad se dovoljno prosirilo, shvatio sam da je tu.

Takodje mi se desilo dosta davno da je prilikom promene antifriza crevo vraceno a da nije bio lepo ocisceno. Tek kad se lepo zagreje cureo je tanak rasprsen mlaz (ko iz spreja), koji je mogao da se vidi samo kad svetlo padne na njega pod odredjenim uglom, posto je tukao pravo u glavu motora, i isparavao trenutno. Kolicina je bila dovoljno mala da se ne primeti para. Bas ko sto kazes nigde ni kapi, a tecnost polako nestaje. Sta mu sve nismo radili, stavljali novine ispod njega... sasvim slucajno sam primetio gledajuci nesto deseto.
Djak pesak :)

andjeo

Poruka od andjeo » sreda, 18. sep. 2013. u 21:00h

Danas pretraga ponovo neuspješna, sutra će se nastaviti u istom servisu, sada će akcenat biti na vodenoj pumpi...ovo je baš izašlo na veliki problem :suicide:

andjeo

Poruka od andjeo » četvrtak, 26. sep. 2013. u 20:02h

Voda je curila na prirubnici koja ide na kućište termostata, kapala je na vruću cijev ispod i odmah isparavala, to su u servisu konačno otkrili...
Problem riješen :clap:

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 26. sep. 2013. u 22:20h

:bravo:

Uvek je na tako nekom zaguljenom mestu problem.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“