Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Potrosnja Focus 1.8 tdci

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Potrosnja Focus 1.8 tdci

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 21. mar. 2011. u 14:09h

Pa sta oces ja sa manuelnim skoro pa imam takav prosek :D
Ali dobro vrv imam veci luft u glavi upravljaca vozaca :vid budale:
Fiesta!!

zoradonjic
Poruka: 100
Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od zoradonjic » utorak, 22. mar. 2011. u 08:17h

[quote="Dragomir"]
utice i na potrosnju

Kada sam na mondeu zatvarao činimi se da si mi rekao da ne utiče, pa se pitam koliko je to povećanje u procentima za 2.0 TDci?

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 22. mar. 2011. u 09:26h

Dragomir piše:...
Sa mondeom MKIII 2.0 TDCI 130KS u 6.brzini pri brzini kretanja oko 100 km mondeo trosi oko 3.5 l/100km
...
Iako izgleda neverovatno, ovo je potpuno realna cifra.
Moj Mondeo TDCi je imao 115KS i 5 brzina, pre 3 godine sam u četvrtak natočio gorivo do vrha, išao dva dana na posao, u nedelju krenuo Ibarskom za Budvu i do sledeće nedelje bio "dole". Vozio sam malo u lokalu, do Petrovca, do Kotora, vratio se u Beograd otišao na posao i u povratku natočio gorivo. Sve ukupno nešto iznad 1250 Km za skoro pun rezervoar. To je ispod 5l/100Km, kapiram da je na samoj Ibarskoj potrošnja bila i ispod 4.5l/100Km.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » petak, 1. apr. 2011. u 22:34h

Prvo merenje potrošnje (od čepa do čepa) od kada sam kupio Focusa. Pređeno 457.8 km, a za tu kilometražu je progutao ravno 36.00 litara. Po računici, potrošnja mu je oko 7.8 l/100 km ČISTO GRADSKE vožnje. Nije loše. Do duše, nisam ga "gazio", vožnja je bila umerena, ali po Beogradu svi znamo kako funkcioniše saobraćaj. Videćemo na dalje kako će se kretati cifra.
Nesa piše:Katalizator se proverava na specijalan nacin...

Dizela samo drzi do 2000 obrtaja,ranije ukljucuj visi stepen prenosa i potrosnja ce biti niska thumbsuph
Jeste, samo ovo je za TDCI od 115 KS mučenje, da ne kažem greota :D
Taj motor prosto traži malo stiskanje papučice i prelazak 2k obrataja. Mada, ni ja ga ne ganjam, ali mi je ponekad žao kad vidim da se muči... jednostavno stiskanje papučice gasa mu prija mrgreen

macaneli
VIP
Poruka: 9929
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » subota, 2. apr. 2011. u 00:20h

moj stuca na 2000 prosto mi skida sve sa neba kad ga vozim tako i sta cu ja onda po gasu....sjebacete motor tako...terajte ga kako bog zapoveda :gears:
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » subota, 2. apr. 2011. u 01:28h

@ macaneli
Svi mi gledamo da radi uštede nekako smanjimo potrošnju i vozimo u ''papučama'' po gasu, ali ni to nije dobro.
@ nikola
Dobro je to što se povremeno ne obazireš na potrošnju i daš mu i preko 2000 obrtaja.

Prvi put kada sam se sreo sa dizel motorom na ćaletovom BX-u, majstor kod koga je ćale išao tada, mi je savetovao da kada auto dostigne radnu temperaturu treba malo nagazitit kako bi izbacio svu čađ koja nemože da izadje pri malom gasu. Savetovao mi je i da ako dugo vozim po gradu sa malim gasom, povremeno izađem a auto put i nagazim ga, a u slučaju da nemam vremena za auto put na parkingu dobro izgasiram, sačekam bar minut i tek onda gasim. Moram da napomenem da gasiranje na parkingu dizela sa turbom i novije generacije ne treba nikako koristiti, samo auto put i naravno pre gašenja oladiti turbinu radom na leru do minut.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » subota, 2. apr. 2011. u 02:43h

zoradonjic piše:Većina majstora sa kojima sam pričao slažu se da zatvaranje eger ventila utiče samo na ekologiju, na potrošnju ne.
evo da se nadovezem... EGR ventil zaprljan i nikad ciscen do pre neki dan...na satu 156 000km (ako se moze verovati)

u poslednjih mesec dana potrosnja ispod 8litara po gradu nije mogla da se spusti, osim kad je auto u garazi ;)

skinuo sam EGR ventil i imam sta da vidim, zatvoren zacrnjen... odnesem kod drugara da mi ocisti dok sam na faxu..vratim... potrosnja po gradu se vratila na normalu - 6litara sa povremenim gasom u patos :woohoo:

tako da EGR ventil ima uticaja na potrosnju - koliko sam razumeo kontrolise smesu...

u pitanju je 1.4TDCi
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

gory
Poruka: 18
Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 13:02h

Poruka od gory » petak, 29. apr. 2011. u 00:22h

Posto sam ispratio potrosnju na danasnjem putu da prilozim i moje podatke :

Ford Focus 1.8 tdci (115ks) karavan

autoput Nis-Beograd , Beograd-Nis, 140km/h na 2.800 obrt/min (ukljucen tempomat), dvojica u kolima,

potrosnja 6.8-7.0 l/100km

bkrmar
Poruka: 110
Član foruma od: petak, 24. sep. 2010. u 19:00h

Poruka od bkrmar » petak, 29. apr. 2011. u 03:18h

gory piše:Posto sam ispratio potrosnju na danasnjem putu da prilozim i moje podatke :

Ford Focus 1.8 tdci (115ks) karavan

autoput Nis-Beograd , Beograd-Nis, 140km/h na 2.800 obrt/min (ukljucen tempomat), dvojica u kolima,

potrosnja 6.8-7.0 l/100km
Meni sa istim autom (samo hatchback) BGD-NS, ista brzina, oko 6.5 l/100 km.
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

bucho
Poruka: 8
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 12:50h

Poruka od bucho » subota, 30. apr. 2011. u 23:14h

Evo i ja da se ukljucim i dodam svoja iskustva...
U pitanju je Focus 1,8 tdci 115ks, relacija BG-UE...pri tom nako tocenja
punog rezervoara presao sam 70km po Beogradu i 200km do Uzica, i kada
sam dosao na pumpu stalo je 16l...sto mu dodje prosek negde 5,9l/100km.
Moram da napomenem da nas je bilo dvoje u kolima i da sam se trudio da
nigde ne predjem 2300rpm,tako da se moze reci da sam ga bas mazio...

bkrmar

Poruka od bkrmar » nedelja, 1. maj 2011. u 04:02h

bucho piše:Evo i ja da se ukljucim i dodam svoja iskustva...
U pitanju je Focus 1,8 tdci 115ks, relacija BG-UE...pri tom nako tocenja
punog rezervoara presao sam 70km po Beogradu i 200km do Uzica, i kada
sam dosao na pumpu stalo je 16l...sto mu dodje prosek negde 5,9l/100km.
Moram da napomenem da nas je bilo dvoje u kolima i da sam se trudio da
nigde ne predjem 2300rpm,tako da se moze reci da sam ga bas mazio...
Realno to je ta potrosnja za 1,8 tdci. Oko 6-6.5 otvoreno, 8-9-10 grad :(
I mene je pogodila finansijska kriza. Jedem budjave sireve, pijem stara vina i vozim auto bez krova.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 1. maj 2011. u 07:43h

Ja vozim relacije Pinosava -Beograd i nimalo ga ne stedim i potrosnja je 6.8 l
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

bucho
Poruka: 8
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 12:50h

Poruka od bucho » nedelja, 1. maj 2011. u 19:22h

U principu to ja ta potrosnja...stedeo ga ili ne...sve se vrti oko 6l...

bkrmar

Poruka od bkrmar » nedelja, 1. maj 2011. u 20:38h

Realno sve zavisi od stanja automobila. Dragomirov je verovatno u boljem stanju nego npr moj, posto moj trosi 9-10 u gradu.
Ima mnogo faktora koji uticu na potrosnju (EGR, MAF, Lambda sonda, dizne, pumpa, gume (verovali ili ne)...)
E sad ako hoces da das pare za novu sondu, remont dizni i pumpe sto sve ukupno kosta oko 1000-1500 EUR trosice ti 7 u gradu. Nesto sam racunao i treba ti (ako godsnje prelazis 12000 km), 25.560km ili 2.13 godina da osetis razliku u novcaniku. thumbsuph

Neo Anderson
Poruka: 28
Član foruma od: subota, 24. apr. 2010. u 11:58h

Poruka od Neo Anderson » ponedeljak, 2. maj 2011. u 00:41h

... moj Focus 1.8 tdci trosi oko 8l po gradu, relacija uglavnom Vidikovac do Mirijeva preko Banjice, na relaciji Nis - Beograd vozen izmedju 170 - 190 kmh trosio 8l, na relaciji od Rume do Loznice vozen oko 60 - 70 kmh trosio oko 5l sto po meni nije lose jer ga bas nimalo ne stedim a narocito ne po gradu, ipak problem je od pre 10 meseci, odjednom nije vise bio tako agilan, ne "podize haubu" kad nagazis gas do daske i predje 2000 obrtaja, u prvoj lepi za sediste ali nekako kasno, druga vise buke nego snage, u trecoj vuce onako, cetvrta i peta postepeno daju ubrzanje i ide do 190 sto je ok, vecinom na uzbrdici jednom do dva puta mesecno izgubi snagu i upali lampicu moze da se vozi ali ako nabijes gas ugasi se, kad ga opet upalis ide, to je trajalo nekoliko meseci dok nije hto vise uopste da vuce, cim ga kresnes i das malo jaci gas pali lampicu i gasi se, nekad nije hto ni da upali iz 10 pokusaja, oterao kod Ninica jer mi bio blizu pregledao covek i zamenio senzor bregaste osovine i bio je u pravu auto je opet palio i isao "normalno" ali i dalje nije dovoljno po meni agilan na gasu, sve je bilo ok oko dva meseca i onda je opet na uzbrdici kod ustanicke upalio lampicu i ugasio se, vratio sam kljuc i upalio i nastavio dalje dok nije pre nekoliko dana u guzvi kod arene pri kreni stani cim krenem prvom da se pomerim pa sticnem kvacilo da izbacim i stanem gasio se 7-8 puta bez paljenja lampice, nivo goriva bio je na prvoj crti iznad nule, popizdeo sam presao nekako most i kod Steka sipao za dve hiljadarke i bez problema dosao kuci na Vidikovac, od kada sam uocio problem da nije tako agilan promenio sam komplet set kvacila sa zamajcem, egr ventil, izbio katalizator, promenio kaiseve i sve filtere, bio kod Ilije Burina ali je ispred servisa prespojio akumulator auto popizdeo i obrisao sve greske tako da nista nismo uradili, kod Ninica mi je receno da su pumpa i dizne ok i da turbina puni ok a na poslednjoj proveri izbacio je gresku za regulator pritiska goriva :( i pored svega potrosnja je po meni ok, e sad ako ima neko pametan da mi pomogne i kaze nesto razumno bio bih mu posteno zahvalan, ko hoce ostavljam mu auto nedelju dana da se igra sa njim i bude majstor :) i naravno izvinjavam se ako sam po necijem misljenju pomerio temu ali mislim da je sve vezano za potrosnju :P pa ko moze da bude pametan a da me ne zavitlava odgovorima sa skidanjem pumpe i dizni neka odgovori :) ...

buca ford
Poruka: 2
Član foruma od: četvrtak, 29. jul 2010. u 18:45h

Poruka od buca ford » ponedeljak, 2. maj 2011. u 13:45h

sto se potrosnje tice to ti je kod nas relativna stvar,sve zavisi i od goriva a i od nasih pumpadzija :D ,sto se gasenja tice ja sam imao slican problem sa drugarovim fokusom i problem je bio senzor na radilici,isto smo probali i lutali i na kraju smo resili problem sa tim senzorom,on retko crkava ali moze da se desi

bkrmar

Poruka od bkrmar » ponedeljak, 2. maj 2011. u 19:18h

Neo Anderson piše:... da me ne zavitlava odgovorima sa skidanjem pumpe i dizni neka odgovori :) ...
Zato mislis da te neko zavitlava ako ti kaze da skines pumpu i dizne i odneses u servis? Ti ne smatras da je to dobro resenje koje ce ti mozda resiti problem? Taman kad odneses ces da vidis da li ti dizne "piske" i koliki im je protok... a za pumpu ces da vidis u kakvom je stanju i da li ima neki kvar (mozda cak i na elektronici). Da li si stavio original senzor? Da li si zamenio regulator pritiska?
Nemoj pogresno da me shvatis ali ako bajes iznad haube i ocekujes da se same stvari poprave od sebe mislim da se to nece desiti.
Lepo uzmi parce papira i sistematski napisi sta moze da uzrokuje takve simptome. Onda lepo ides jednu po jednu stavku i doci ces do resenja.

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » ponedeljak, 2. maj 2011. u 21:41h

Znam da se ne uklapam mozda u naslov ovog posta, jer vozim Focusa 1.6 benzinca, za SE motorom, 74KW, karavan. Upravo su prosli praznici i Focus se bas vozio. Testiranje potrosnje je obavljeno na uzorku od 96l benzina i predjenih skoro 1500 km, voznja je uglavnom bila magistralnim putevima, uglavnom do 120 km/h, uglavnom do 2500 ob/min, bilo je tu i dosta gradske voznje po Nisu gde zivim. Na kraju je na tom po meni pristojnom uzorku ispalo da trosi 6,3 l na 100 km, sto je cini mi se po meni vrlo prihvatljiva potrosnja, ja sam bar zadovoljan za toliki auto.... Neznam kakvi su podaci fabrike u iskustva drugih...

Neo Anderson
Poruka: 28
Član foruma od: subota, 24. apr. 2010. u 11:58h

Poruka od Neo Anderson » sreda, 4. maj 2011. u 00:49h

bkrmar piše:
Neo Anderson piše:... da me ne zavitlava odgovorima sa skidanjem pumpe i dizni neka odgovori :) ...
Zato mislis da te neko zavitlava ako ti kaze da skines pumpu i dizne i odneses u servis? Ti ne smatras da je to dobro resenje koje ce ti mozda resiti problem? Taman kad odneses ces da vidis da li ti dizne "piske" i koliki im je protok... a za pumpu ces da vidis u kakvom je stanju i da li ima neki kvar (mozda cak i na elektronici). Da li si stavio original senzor? Da li si zamenio regulator pritiska?
Nemoj pogresno da me shvatis ali ako bajes iznad haube i ocekujes da se same stvari poprave od sebe mislim da se to nece desiti.
Lepo uzmi parce papira i sistematski napisi sta moze da uzrokuje takve simptome. Onda lepo ides jednu po jednu stavku i doci ces do resenja.

... dobar pokusaj :) mislim da me neko zavitlava zato sto se olako hvata za pumpu i dizne kao po sablonu, provereni su i dobre su i pumpa i dizne, senzor je original, a sto se tice regulatora neznam na koji mislis? promenjen je regulator pritiska turbine, verovatno mislis na regulator pritiska goriva koji planiram da odradim ali pre toga da nadjem polovan i probam da li je on u pitanju, bilo bi neozbiljno da kupim nov i stavim samo zato sto sumnjam na njega, a bajanje ispod haube sam ostavio majstorima koji se nisu bas nesto proslavili nazalost :) spisak imam ali ako krenem da idem od majstora do majstora kao sto vec jesam i svi gledaju ispod haube i svako tera svoju drugaciju pricu vise mi se isplati da uzmem litar banzina i da ga planem :diablo: ne znaci da to sto mi je jako stalo do ovog auta da cu dvaput da ga platim, daleko od toga da necu da dam pare, nadavao sam se i do sada, ali zasto ne mogu da ostavim auto kod majstora i kazem "to i to me zeza, vidi o cemu se radi javi cenu i sredi" ........

bkrmar

Poruka od bkrmar » sreda, 4. maj 2011. u 17:18h

Mozes naravno. Idi u Grand Motors, tamo ostavis kljuceve na recepciji i oni te zovu kada zavrse. Bice ko nov posle toga ali ces nedelju dana da places kada vidis racun. Ovo ti pricam jer sam ja to uradio samo sam odustao od radova kada sam video cene. :D
Preporucujem i tebi to, neka ti oni nadju kvar, ti odustanes i odes kod npr Dragomira i resis problem. thumbsuph Ja sam do skora mislio da nemaju pojma, medjutim nisam bio u pravu. Nasao sam papir koji su mi oni dali pre 2 godine na kome je jos tada pisao sta je neispravno na mojim kolima. Ispostavilo se da su skoro sve pogodili. Jesu strucni ali su lopovi!
Inace, imamo identican auto (3 vrata, sivi...) thumbsuph

Mislio sam na regulator pritiska goriva...

nikola

Poruka od nikola » nedelja, 8. maj 2011. u 23:15h

Novo poslednje merenje, najmerodavnije, zbog pređene kilometraže.
Prešao 691 km, potrošio 47 litara. Prosečna potrošnja 6,8 litara na 100 km.
Kilometraža je napravljena u mešovitoj vožnji: 300 km otvoren put (100-130 km/h) i 390 km gradske vožnje (Beograd), Uglavnom 2-3 osobe (uključući i mene kao vozača), od ukupne kilometraže oko 200 km je bilo sa punim gepekom stvari. Oko 50km je bila vožnja 2500-3000 obrtaja kako bih izbacio zaostalu čađ i ostalo iz izduvnog sistema. Mislim da je ovih 6,8 sasvim ok.

Pre toga je merena vožnja isključivo na otvorenom BG-NS-BG (100-120 km/h), potrošnja 5,6 l / 100 km.

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » nedelja, 8. maj 2011. u 23:20h

Jel imas bord kompjuter,jesi ga resetovao,sta on kaze za prosek,tj. koliko pokazuje manje mrgreen ..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

nikola

Poruka od nikola » nedelja, 8. maj 2011. u 23:37h

Nemam board computer. Merio sam od čepa do čepa. I da imam b. comp. ne bih mu verovao hahahaha

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » nedelja, 8. maj 2011. u 23:39h

A bas mu je lepo verovati mrgreen ..ok, reko bas da vidim kolika je razlika..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 9. maj 2011. u 08:26h

Pa jeste mu lepo verovati, dok se ne probudiš :)
Ako je suditi po bord compu koji burazer ima u Reno Meganu, njemu prosečnu potrošnju umanjuje od prilike za pola litra. Nije ni čudo, pošto prosečnu potrošnju vadi iz statisike koju prikuplja tokom vožnje. A ono što sam primetio kad sam se vozio u burazerovom Meganu je da npr pri oduzimanju gasa i kratkoj vožnji na leru, bord comp prijavljuje potrošnju od 0,0 litara hahahaha

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“