taunus76 piše:pa i Zastava tim (bivsi inzenjeri Zastave koji nisu vise u Fiatu jer Fiat ovde ne radi istrazivanje) je pre par godina napravila elektromobil al je neko nije podrzao nista od toga ne bi...
Ne znam koliko je inženjera iz Zastave učestvovalo u tome, ali znam da je Elektrodistribucija Beograd u saradnji sa ETF-om ispitivala električni Yugo kao vozilo za intervencije po gradu još devedesetih... naleteo sam na rezultate ispitivanja, objavljene u nekom internom glasilu EDB-a. Teški olovni akumulatori (14 ili 16 njih, ne sećam se) i mala snaga su mu bile osnovne mane, zbog kojih je ostao samo na stadijumu "obećavajućeg projekta za vremena koja dolaze"... jedva je uspevao da se izvuče uz Balkansku samo sa vozačem i bez dodatnog prtljaga, a u Kneza Miloša je uzbrdo postizao tek 30km/h i pravio bi zastoj gde god da krene. Možeš samo da zamisliš kako (ne) bi išao kad neki terenski radnik natrpa sav alat u auto.
Zato su istu tehnologiju ugradili u jednu produženu Ladu Nivu koja, čini mi se, i danas saobraća po Novom groblju...
HHO gas se stvara u elektrolitičkoj ćeliji, koju je Stenli Majer nazvao "gorivnom ćelijom", uzgred tvrdeći da je time izmislio perpetuum mobile... zato i kažem da ne bi valjalo da mešamo termine iako su slični, jer iza jednih stoji čvrsta naučna potpora, a drugi su (naroCki rečeno) izmišljotina. Uzgred, za HHO me ubeđuju pametniji od mene da u stvari ne znaju zašto je ovome merač trenutne potrošnje davao tako niske cifre, ali da nema nikakve logike po fizici i hemiji, jer se sagorevanjem HHO / Braunovog / oksihidrogen / praskavog gasa (zavisno koga pitaš kako se TO zove) dobija manje energije nego što se uloži za njegovo stvaranje, a iz istog motora dobija i struja za elektrolizu, pa je u zbiru energetska efikasnost takvog motora u suštini manja. Pretpostavke idu od neispravnog merača za gorivo, pa do toga da čova povremeno nosi akumulator kući da ga dopuni, što kada pogledaš možda daje uštedu u novcu (struja i voda su jeftinije od benzina...) ali je li komotno za upotrebu...? Bilo kako bilo, meni je to zaista intrigantno, ali na stranu "naftni lobi", "novi svetski poredak" i ostali... toliki inženjeri sa kojima sam pričao i koji su se u nekom trenutku igrali time, bilo teoretski ili praktično, dele isto mišljenje da je to - kada se svi faktori uzmu u obzir - generalno šarena laža.
Što se ovog "novog" vodoničnog goriva tiče, malo je deplasirano da diskutujemo o tome sada, dok je jedina informacija kojom baratamo izašla u britanskom ekvivalentu, recimo, "Kurira"... Možda je sve samo senzacionalistički napisana vest, malo britanskog busanja u grudi (u stilu "naši naučnici rešili svetsku krizu, popili čaj u 5 i otišli da igraju kriket") ...a možda u celoj toj priči ima i neko zrnce istine. Prerano je govoriti da li ima ili nema bilo kakve šanse da se nešto takvo i ostvari; al' to je samo moje mišljenje, ne dajte da vas to sputa. thumbup
Inače, što je fer - fer je, dužan sam da malo i sebe korigujem; nije previše bitno za ovu priču, ali kada sam rekao da je hidrogen samo drugo ime za vodonik... to zaista stoji za skoro sve zemlje u svetu, ali se u momentu nisam setio da se kod nas istim imenom označava još i vodonik-peroksid.