Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Otkriven veštački benzin

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Otkriven veštački benzin

Poruka od Daniel » utorak, 1. feb. 2011. u 19:40h

Prema pisanju londonskog lista "Dejli mejl", britanski naučnici trenutno rade na usavršavanju novog goriva koje su razvili, a koje bi u isti mah bilo jeftino i ekološko. U pitanju je, naime, gorivo zasnovano na vodoniku, koje prilikom sagorevanja ne osobađa gasove staklene bašte, a na pumpama bi trebalo da se nađe za tri do pet godina, po ceni od oko 20 evrocenti za litar.
Prve probe na drumovima, u postojećim vozilima i motorima, predstoje naredne godine, a ako sve bude išlo kako treba, novo, jeftino gorivo bi već za par godina mogao da se nađe i u najširoj prodaji.
"U nekim aspektima, vodonik je savršeno gorivo", kaže profesor Stiven Benington, naučnik koji rukovodi ovim projektom. "Po jedinici težine daje tri puta više energije nego benzin, a sagorevanjem proizvodi samo vodu".
Energija vodonika može da se iskoristi sagorevanjem ovog gasa, ili pak njegovim kombinovanjem sa kiseonikom, u energetskim ćelijama koje prioizvode električnu energiju. Sadašnji metodi skladištenja vodonika su, međutim, skupi i nisu preterano bezbedni, što predstavlja prepreku za njegovu široku upotrebu.

izvor http://www.polovniautomobili.com/wiki-Z ... benzin.php

pitanje: zna li neko nesto vise o ovome??? da li ce se ovo gorivo tociti u auto normalno bez ikakvih fizickih izmena vozila (tipa kao plin ugradjivanje posebne boce i gluposti) :)
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Otkriven veštački benzin

Poruka od dule0911 » utorak, 1. feb. 2011. u 19:44h

Vodonik nije novo otkrice za upotrebu u automobilu, jedino ako su smislili neki drugaciji derivat.
I ne, ne moze da se koristi sa klasicnim oto-motorom, bar koliko je meni poznato ne moze.
I nece se to pojaviti u siroj prodaji sve dok ima nafte na zemlji.
Fiesta!!

Daniel
Kontakt:

Poruka od Daniel » utorak, 1. feb. 2011. u 19:47h

a to je onda za one hidrogen ili kakve vec automobile?

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Poruka od taunus76 » utorak, 1. feb. 2011. u 19:54h

Cist vodonik se kao gorivo koristi odavno ali je za komercijalnu upotrebu izbacen pred drugi svetski rat posle nesrece Hindenburga... Ovaj izgovor sa skladistenjem sam negde procitao pre 10-15 godina i to jeste problem ali nam svako malo podmetnu ovakve price. Svaki motor moze da radi na vodonik ali je problem sto se pri njegovom sagorevanju stvara voda i sve rdja pa se za tu upotrebu izduvi i auspusi prevlace keramikom. Imas temu o upotrebi hidrogena negde ovde a to je smesa vodonika i kiseonika dobijena elektrolizom na licu mesta pa je mnogo sigurnija.

Tih uredjaja imas na net-u ali jos nisam video da je neko to zavrsio - mozda jeste ali ko ce znati. Jednostavno potrzi "hdrogen cell" pa citaj ...

Iosis
VIP
Poruka: 8419
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 1. feb. 2011. u 20:12h

Jutors sam na radiju čuo nešto o tome. To ne bi bilo kao do sada, nego nešto novo. Vodonik bi bio tako obrađen da se točio kao benzin, ne bi bile potrebne nikakve prepravke na motorima. Ako to bude stvarno tako, eto nama budućnosti za vozanje, vodonik kao ne presušno gorivo, ima ga u izobilju, tačnije 3/4 naše planete su od vodonika. :D Još ako bude cjena bude 20 din/L, pa do pekare koja je 200 m neću da idem pješke. vid budale
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 1. feb. 2011. u 20:28h

E sad i ti 20 din/l ? Pazi kako ce nasi da odrede cenu: uvozni produkt - znaci 15 din nabavna, pa prva akciza 45 din (sto da uzmu manje nego na benzinu idu izbori), pa druga (ona sto EU sad hoce da nasi ukinu za uvozni benzin al ce nasi to da razvlace jos 5-6 god) jos 25 din, pa carina, pa eko taksa iako je ekolosko gorivo al za nedaj boze, pa zarada prvoznika, pa skladistenje, pa zarada pumpadzija pa na sve to PDV koji ce verovatno kad tad da podignu na 20% = 150 din/lit - al nece moci da se nadje pa ce da ga prodaju iz kanti po coskovima ali ce ga mesati sa vodom - jbg bolje benzin ...

Daniel
Kontakt:

Poruka od Daniel » utorak, 1. feb. 2011. u 20:42h

tako sam nesto i ja cuo da je to potpuno novo nesto nevezano sa prethodne verzije hidrogena i da ce moci da se toci u normalne benzince bez prepravke i vozi... e sad dal je istina jbg saznacemo mozda za 10tak godina :)

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 1. feb. 2011. u 21:17h

Nije to 10-ak godina, biće to i prije, ja mislim da se na tome već dugo radi ali nije bilo priče. Kao što kažu moglo bi se naći u prodaju za 3-5 godina.
A to da će kod nas biti mnogo više cjena nego u inostranstvu, to je sigurno. :D Možda neće biti baš 150, ali biće sigruno 60 din/L, pa kako svjet bude sve više to kupovao onda će da dižu cjenu. ;)
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 1. feb. 2011. u 21:59h

Ljudi, mozda me neko nije razumeo, nece to 100% zaziveti pre nego sto se iscrpi sva nafta sa planete, naftni lobi je prejak da bi se tako nesto dogodilo thumbsuph
Znaci ne 3-5 godina, nego pre 30-50.
Fiesta!!

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » utorak, 1. feb. 2011. u 22:05h

bas tako nafti lobi je i suvise prejak da kada bi se i desilo tako nesto, za patent bi vise dobili od naftnih busotina nego od nove kompanije za plasiranje istog, znaci kada bi benzin bio 20 dindji, ja bi odmah kupio ovaj......
[youtube][/youtube]
mislim kad bih imao jos uz puste zelje i kes hahahaha

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 1. feb. 2011. u 22:58h

Al' si skroman, jbt! lol

darko darko

Poruka od darko darko » utorak, 1. feb. 2011. u 23:27h

bilo bi dobro da ovakve autobuse ima lasta lol

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 1. feb. 2011. u 23:48h

taunus76 piše:Cist vodonik se kao gorivo koristi odavno ali je za komercijalnu upotrebu izbacen pred drugi svetski rat posle nesrece Hindenburga... Ovaj izgovor sa skladistenjem sam negde procitao pre 10-15 godina i to jeste problem ali nam svako malo podmetnu ovakve price. Svaki motor moze da radi na vodonik ali je problem sto se pri njegovom sagorevanju stvara voda i sve rdja pa se za tu upotrebu izduvi i auspusi prevlace keramikom. Imas temu o upotrebi hidrogena negde ovde a to je smesa vodonika i kiseonika dobijena elektrolizom na licu mesta pa je mnogo sigurnija.

Tih uredjaja imas na net-u ali jos nisam video da je neko to zavrsio - mozda jeste ali ko ce znati. Jednostavno potrzi "hdrogen cell" pa citaj ...
Hmm... sign0007 Uz svo dužno poštovanje, mislim da si u prilično malo teksta istumbao mnogo informacija - pa, radi preciznosti i istinitosti:
  • Cepelin Hindenburg nije koristio vodonik kao gorivo nego kao izvor sile potiska, tj. gas za punjenje "balona", Helijum koji je mnogo stabilniji (i teži = smanjena nosivost) Nemci nisu koristili jer po uslovima Versajskog mirovnog sporazuma nisu smeli da ga proizvode, niti da prave vojne dirižable, a SAD su iz istih razloga održavale embargo na izvoz značajnijih količina helijuma na teritorije pod uticajem Rajha. Za pogonsko gorivo tadašnji cepelini koristili su često tzv. Blau(ov) gas, a sam Hindenburg je bio "dizelaš" (njegovi propelerski motori su bili derivati brodskih agregata, originalno razvijanih za torpedne čamce).
  • Kao gorivo vodonik nikada nije "izbačen iz upotrebe", već je i tokom drugog svetskog rata, i posle njega (sve do danas) našao široku primenu... kao raketno gorivo. Sad, koliko je to komercijalno, prosudite sami, ali je činjenica da su motori kosmičkih raketa potrošili najveći procenat do sada proizvedenog vodonika, što govori delom i o tome koliko je "jeftina" njegova komercijalna proizvodnja.
  • Proizvod sagorevanja (oksidacije) vodonika jeste voda - ali, recimo, aluminijumski blokovi motora ne korodiraju na isti način na koji, cenim, ti pomisliš kada kažeš "sve rđa". S druge strane, energetska moć vodonika kao goriva je značajno viša nego kod goriva na bazi naftnih derivata, pritisak u cilindrima i temperatura su značajno povećani, pa bih rekao da bi eventualno keramička "zaštita"/"opna"/"presvlaka" mogla pre da ima veze sa time nego sa zaštitom od korozije. Nisam stručnjak, doduše, prihvatam ako neko ima argumentovanu ispravku.
  • Svaki auto, da bi mogao da "ide" na vodonik, mora da prođe kroz postupak konverzije pošto originalno nije bio projektovan za tako nešto. Postavlja se pitanje isplativosti i izvodljivosti takvog postupka na pojedinim motorima, može lako da bude jeftinije i efikasnije zameniti ceo agregat drugim/drugačijim pogonskim sklopom. Opet, ko zna, možda su u Rakovici bili tako dalekovidi pa su predvideli i tu mogućnost... mada mi se nešto javlja da su male šanse.
  • Hidrogen nije smesa, hidrogen je samo drugi naziv za vodonik. Smesa o kojoj govoriš je takozvani HHO gas, koji se dobija "lakom" (delimičnom) elektrolizom "na licu mesta", a u narodu je poznat i kao "praskavi gas" ("praskavac").
  • Ubrizgan u cilindre zajedno sa klasičnim gorivom, HHO gas podiže oktansku vrednost goriva i samim time smanjuje potrošnju (ista snaga se razvija uz manji utrošak naftnog derivata), uz nekoliko potencijalnih nezgodacija: imaš još jedan sklop koji može da se pokvari (a pošto su uglavnom amaterski proizvedeni, nije da se ne kvare...), koji vuče struju, nije standardizovan (svaki "pronalazač" uglavnom ima svoj sistem koji uglavnom samo on poznaje), traži da sipaš još jedan potrošni fluid (da dobiješ HHO - "obrađeni" H2O - trošiš vodu) i još jedan deo koji se periodično mora menjati (elektrode u komori za stvaranje "praskavca"). Pride, pošto malo ko radi opsežnije prepravke na motoru (da bi motor neometano mogao da radi i na uobičajeno gorivo) postoji veće opterećenje i veće habanje motornog sklopa, tako da je otvoreno pitanje koliko na duže staze to prija mašini.
  • Ima već neki broj vozila koja se po Srbiji voze na "hibridni" naftno-vodeni (benzinski motor + HHO generator) pogon. Upoznao sam lika koji je HHO entuzijasta i vozi tako konvertovan auto na taksiju. Fiat Doblo, ako se dobro sećam, board comp. u ravnomernoj 70km/h vožnji auto-putem kroz NBGD pokazivao 3.5-4.0 litra benzina na 100 km, pa sad koliko je tome verovati... Međutim, to nije "hydrogen cell".
  • Vodonična ćelija, kao i druge gorivne ćelije, predstavlja oblik elektrogeneratora (hemijski izvor električne energije koji je kontinualno dopunjiv potrošnim gorivom, tj. otvorenog je tipa), a ne klasičan motor sa unutrašnjim sagorevanjem (izvor mehaničkog rada). Nije dobro mešati te termine.
Zbog navedenog, sve ovo ima samo indirektne veze sa originalnom pričom o zameni benzina nekim gorivom zasnovanim na vodoniku, šta god ono bilo. No hard feelings. ;)

EDIT: Ko je zainteresovan, evo i originalnog teksta: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... -cars.html
Možda nisam dobro skontao, ali nadaju se da će postojeći motori će moći da ga koriste, uz (ipak) određene modifikacije na rezervoaru.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 2. feb. 2011. u 08:36h

Ma kakva ljutnja! Svakako da Hindenburg nije koristio vodonik za pogon motora vec za uzgon same letelice ali je u vozilima za komercijalnu upotrebu to bio kraj njegovog koriscenja.

Svakako da smatram da rakete sa pogonom na vodonik nisu "komercijalna" vozila koja koristimo mi ili bilo ko drugi za put od kuce do posla, za odlazak na selo, kamionski, autobuski, recni, komercijalni vazdusni, podvodni, zeleznicki ili bilo koji drugi vid saobracaja i u tom smislu sam rekao da se vise ne koristi kao pogonsko gorivo. Usput, svi raketni sistemi koji koriste tecni vodonik kao gorivo (bez obzira da li se voze do rampe za lansiranje ili su u silosima) se pune samim gorivom neposredno pred lansiranje bas zbog rizika paljenja i nesrece. Problem zapaljivosti i skladistenja van auta (na pumpama) i u autu) je ono sto sprecava koriscenje vodonika kao pogonskog goriva a ne tehnologija.

Sto se tice "hidrogena" kao gorivatu postoje zabune u terminologiji. U principu ono o cemu sam ja pricao je Braunov gas iliti ono sto se dobija elektrolizom vode a koristi se za pogon klasicnih vozila. Na internetu postoji masa projekata za samogradnju ili gotovih kit resenja i cesto se koriste termini "hidrogen" i "hidrogen cell" da bi opisali iste. E sad ako upotrebim termin Braunov gas uglavnom ce ljudi misliti da je to nesto novo ali je poznato odavno.

Postoje dva nacina dobijanja Braunovog gasa iliti "hidrogena" za pogon: hemijskom reakcijom i elektrolizom. Ovo nema veze sa onim sto se sada prodaje kao "hibrid" u automobilskoj industriji gde se stavlja nalepnica "hidrogen cell" i kosta kao svetog petra kajgana.

E sad tvoj poznanik taksista verovatno ima neki takav uredjaj u kolima i na svim opisima tog uredjaja se kaze da radi kao sto ti kazes: da smanji potrosnju benzina kao dodatak a bez neke vece prepravke vozila koja se po izvorima na internetu sastoji u presvlacenju izduva i svega dalje keramikom zbog korozije

Da ne razvlacim evo linka po kome mnogi rade:

Nema prepravki sistema i moze da radi (nisam proveravao da se zna) na obicnim motorima jer je sistem za unos goriva kao kod plina.

Sve sto kazes za opterecenje motora govore i za pogon na plin. Te nema podmazivanja, vece oktanske vrednosti pa veca temperatura, odlaze ventili itd - sad imam otvoren motor star 34 godine sa Taunusa koji je vise vozio na plin nego na benzin - nista se ne poznaje ali ljudi moraju da prodaju nove automobile i benzin tj naftne derivate da bi imali zaradu. Kome moze da padne na pamet da ce drzave da se odreknu enormne zarade od prodaje naftnih derivata? Kazem drzave ne kompanije? Zamislite samo Srbiju kojoj zbog prelaska na ovo gorivo odu akcize i porezi na gorivo - od cega bi ziveli?

Terminologija koju koristimo je razlicita - tvoja je malo strucnija i potpuno si u pravu ali ako samo malo prekopas po "narodskim" sajtovima o pogonu auta na vodu videces u cemu je stvar ...

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » sreda, 2. feb. 2011. u 10:20h

nema od toga ništa, samo malo olaksanje po webu i novinama.

Energija se ne može proizvesti ni iz čega (kao što je slučaj sa naftom, koju je neko već proizveo za "nas" (bakterije, pritisak i td..)), proizvodnja vodonika zahteva ogromne količine električne energije, ili hemijskih jedinjenja (koja se opet, moraju proizvoditi), nafta je ne zamenljivo gorivo u obliku kakavog ga mi poznajemo, tak kada je zapravo ne bude bilo, čovek će spoznati kakvo je blago uništio. (nafta je sastavljenao od raznoraznih ugljovodonika, od kojih je sazdan i život na zemlji, i mogla je ljudima poslužiti kao osnov za sintezu hrane, uslučaju neke veće katastrofe na planeti i nemogućnosti proizvodnje hrane na konvencionalana način (poljoprivreda)

Pa i ono što može, što je isplativo za 80% vozača se ne radi (elektro pogon, sa klasičnim trakcionim baterijama), da imate radijus kretanja od oko 100km-120km, sa max brzinom od oko 80-90km/h, na ovakvim vozilima profit imaju jedino proizvođači i serviseri akumulatora. Sama konverzija vašeg automobila košta od 2000 evra pa na dalje, bez baterija, u zavisnosti kvaliteta upotrebljenih delova i vaših želja za maksimalnom brzinom i radijusom.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 2. feb. 2011. u 11:49h

http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/1839/
Sve moze al se izgleda isplati samo pojedincima, pa i Zastava tim (bivsi inzenjeri Zastave koji nisu vise u Fiatu jer Fiat ovde ne radi istrazivanje) je pre par godina napravila elektromobil al je neko nije podrzao nista od toga ne bi...

Ovo sa vestackim gorivom je ko sto kaze koleg iznad samo mala patkica tipa - uskoro jeftino gorivo, elektromobili, lek za sidu u sledecih 5 god, pa za srce, pa mufte hrana iz okeana ali ajd samo jos malo krize i da mi zaradimo a vi se nadajte ...

Ne crkni magarce do zelene trave...

darko darko

Poruka od darko darko » sreda, 2. feb. 2011. u 12:06h

ja mislim da je talega pisao da se vec sipa nesto tako po amrici, da je skuplje ali zbog poreza ista je cena kao i benzinu, mada kod njhje benzin dooosta jeftiniji...

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 2. feb. 2011. u 13:42h

Kod njih u USA je klasičan vodonik, nije ovo novo čudo.

Nafta se danas troši nemilosrdno i u dosta slučajeva bezveze. Kojekakva pespotrebna vozanja i luksuzanje pojedinaca.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2784
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » sreda, 2. feb. 2011. u 16:08h

Jeftinog goriva neći biti nikada.Ako ga i uvedu brzo će mu "nazidati" cenu.
Dokle god je nafte teško da će neka alternativa u većoj meri zaživeti.Pa hibridi odbijaju odmah svojom cenom.
Jedino ako se Ameri nisu dočepali nekih Teslinih projekata pa ih čuvaju za kraj.
Slika Slika

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 2. feb. 2011. u 16:55h

taunus76 piše:pa i Zastava tim (bivsi inzenjeri Zastave koji nisu vise u Fiatu jer Fiat ovde ne radi istrazivanje) je pre par godina napravila elektromobil al je neko nije podrzao nista od toga ne bi...
Ne znam koliko je inženjera iz Zastave učestvovalo u tome, ali znam da je Elektrodistribucija Beograd u saradnji sa ETF-om ispitivala električni Yugo kao vozilo za intervencije po gradu još devedesetih... naleteo sam na rezultate ispitivanja, objavljene u nekom internom glasilu EDB-a. Teški olovni akumulatori (14 ili 16 njih, ne sećam se) i mala snaga su mu bile osnovne mane, zbog kojih je ostao samo na stadijumu "obećavajućeg projekta za vremena koja dolaze"... jedva je uspevao da se izvuče uz Balkansku samo sa vozačem i bez dodatnog prtljaga, a u Kneza Miloša je uzbrdo postizao tek 30km/h i pravio bi zastoj gde god da krene. Možeš samo da zamisliš kako (ne) bi išao kad neki terenski radnik natrpa sav alat u auto.

Zato su istu tehnologiju ugradili u jednu produženu Ladu Nivu koja, čini mi se, i danas saobraća po Novom groblju... ;)

HHO gas se stvara u elektrolitičkoj ćeliji, koju je Stenli Majer nazvao "gorivnom ćelijom", uzgred tvrdeći da je time izmislio perpetuum mobile... zato i kažem da ne bi valjalo da mešamo termine iako su slični, jer iza jednih stoji čvrsta naučna potpora, a drugi su (naroCki rečeno) izmišljotina. Uzgred, za HHO me ubeđuju pametniji od mene da u stvari ne znaju zašto je ovome merač trenutne potrošnje davao tako niske cifre, ali da nema nikakve logike po fizici i hemiji, jer se sagorevanjem HHO / Braunovog / oksihidrogen / praskavog gasa (zavisno koga pitaš kako se TO zove) dobija manje energije nego što se uloži za njegovo stvaranje, a iz istog motora dobija i struja za elektrolizu, pa je u zbiru energetska efikasnost takvog motora u suštini manja. Pretpostavke idu od neispravnog merača za gorivo, pa do toga da čova povremeno nosi akumulator kući da ga dopuni, što kada pogledaš možda daje uštedu u novcu (struja i voda su jeftinije od benzina...) ali je li komotno za upotrebu...? Bilo kako bilo, meni je to zaista intrigantno, ali na stranu "naftni lobi", "novi svetski poredak" i ostali... toliki inženjeri sa kojima sam pričao i koji su se u nekom trenutku igrali time, bilo teoretski ili praktično, dele isto mišljenje da je to - kada se svi faktori uzmu u obzir - generalno šarena laža.

Što se ovog "novog" vodoničnog goriva tiče, malo je deplasirano da diskutujemo o tome sada, dok je jedina informacija kojom baratamo izašla u britanskom ekvivalentu, recimo, "Kurira"... Možda je sve samo senzacionalistički napisana vest, malo britanskog busanja u grudi (u stilu "naši naučnici rešili svetsku krizu, popili čaj u 5 i otišli da igraju kriket") ...a možda u celoj toj priči ima i neko zrnce istine. Prerano je govoriti da li ima ili nema bilo kakve šanse da se nešto takvo i ostvari; al' to je samo moje mišljenje, ne dajte da vas to sputa. thumbup

Inače, što je fer - fer je, dužan sam da malo i sebe korigujem; nije previše bitno za ovu priču, ali kada sam rekao da je hidrogen samo drugo ime za vodonik... to zaista stoji za skoro sve zemlje u svetu, ali se u momentu nisam setio da se kod nas istim imenom označava još i vodonik-peroksid. mrgreen
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » sreda, 2. feb. 2011. u 18:13h

da u pravu si, to sam zaboravio da napomenem, jeftin elektro pogon nije za brdovite uslove baš neko rešenje, ali zato za nas u ravnici bi bio idealan vid prevoza, kako ličnog tako i masovnog.
Moje dnevne potrebe sa ličnim automobilom ne prelaze nikada 100km, ako nisam na godišnjem, pa putujem. imam jednu ovakvu u garaži, nadam se da "jednog dana" možda i ovakvom rezultatu.

[youtube][/youtube]

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 2. feb. 2011. u 18:20h

Buba bez zvuka boxera nije buba thumbsuph
Fiesta!!

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » četvrtak, 3. feb. 2011. u 20:36h

darko darko piše:bilo bi dobro da ovakve autobuse ima lasta lol
Evo kakav autobus ima Lasta, radi se o crnom Berkofu Axial.

CougarXR
Poruka: 240
Član foruma od: sreda, 14. okt. 2009. u 15:31h

Poruka od CougarXR » petak, 4. feb. 2011. u 13:11h

Evo ga i update o samom procesu integracije i zamišljenom načinu skladištenja...

It could be a fabulously efficient source of energy -- hydrogen has a much higher amount of potential energy than petrol in any given weight. It's notoriously difficult to deal with, however, as it has an unhelpful tendency to explode once it's mixed with oxygen. Cella says it's found a solution that will allow motorists to pour a hydrogen-based fuel directly into a car's standard fuel tank without risk of a Hindenburg-style meltdown at the pumps.
The company plans to store the hydrogen, in the form of ammonia-borane hydride, safely inside nanobeads with a porous polymer coating. The nanobeads -- think of them as tiny M&Ms with hydrogen nuts inside -- protect the volatile chemical from the elements, but their minuscule size and composition mean they behave as a fluid, so they can be transported in much the same way as petrol.
The ammonia-borane hydride beads could be stored in a tank at filling stations and pumped into cars using ordinary fuel pumps. Once their contents have been burned, the empty nanobeads could then be directed into a separate tank, where they'd be removed and rehydrogenated at a later date.
Cellar Energy says it expects the hydrogen nanobeads to be compatible with existing cars without engine modification. The firm also says they can be added to ordinary petrol, diesel, kerosene or jet fuel, which could reduce fuel costs and lower greenhouse-gas emissions.
Cella Energy claims a petrol mix containing 20 per cent ammonia-borane hydride would emit 30 per cent less carbon dioxide emissions per kilometre than ordinary petrol.
It's promising news, we think you'll agree, but Cella Energy has several problems to overcome before this is a realistic alternative to today's fuels. Most significantly, empty nanobeads are difficult to restock with hydrogen. It might be the most abundant element in the universe, but extracting it from the atmosphere and forcing it into liquidy little M&Ms is anything but straightforward. As you can tell from our utter inability to describe it.
Cella Energy is currently working with researchers at Oxford University and University College London to perfect the technology, which it expects to be ready for use in three to five years. Watch this space for more as we get it.

Izvor: http://crave.cnet.co.uk/cartech/uk-rese ... z1CtjJZGOs

Glavni "krivci": http://www.cellaenergy.com/
boost is automotive equivalent of cocaine

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » petak, 4. feb. 2011. u 14:08h

Dakle kao otpad ipak neće biti samo voda nego još i borazan... koji će navodno uspeti da recikliraju, koristeći neku magiju. clap

Imam i ja svoj spisak želja, ako neko hoće to da objavi u novinama... hahahaha
pozdrav, Bojan

Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“