Kako proveriti dizne i turbinu
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 49
- Član foruma od: nedelja, 3. jun 2012. u 14:34h
Kako proveriti dizne i turbinu
Poz svima,
nikad nisam imao auto sa turbinom, svi su bili obicni dizeli ili benzinci pa eto da pitam: kako da znam da li su dizne i turbina ok. Čuo sam da su popravke oko ove dve stvari dosta skupe pa ne bih da se nasankam pri kupovini. Poz i hvala
Duke
nikad nisam imao auto sa turbinom, svi su bili obicni dizeli ili benzinci pa eto da pitam: kako da znam da li su dizne i turbina ok. Čuo sam da su popravke oko ove dve stvari dosta skupe pa ne bih da se nasankam pri kupovini. Poz i hvala
Duke
- dax92
-
- Poruka: 7595
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Re: Kako proveriti dizne i turbinu
Najcesce ako ima ulja oko turbine, ona je pri izdisaju.
Nesto nisam primecivao ovde da crkavaju turbine na Fordovima. Da vidis kako VWagenovci kukaju na turbine...
Nesto nisam primecivao ovde da crkavaju turbine na Fordovima. Da vidis kako VWagenovci kukaju na turbine...

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
Pa naravno. Ford je uvek bio auto za VW. 

- Ljubavnik1
- Poruka: 339
- Član foruma od: sreda, 21. mar. 2012. u 19:04h
Sto se tice turbine meni je riknula na mom autu, bio sam laik i nisam obracao paznju pr kupovini na nju...Dakle mozes da saznas na vise nacina:
1. Skines crevo koje ide od filtera za vazduh na tirbinu i videces spoljni deo, e tu gde sam obelezio na slici, mozes da uzmes srafciger ili prstom pa da mrdas levo ili desno, ne sme da ima lufta u tom delu.
Uploaded with ImageShack.us
2. Vrlo cest uzrok kvara turbine jeste neispravna uljna pumpa koja se naazi u karteru, dakle ako ona gura slab pritisak ulja, turbina se slabo podmazuje i dolazi do pucanja osovine, videces dole imas dva holendera i jedno crevo koje ide od kartera u turbinu, u tim holenderima postoje sitne mrezice, to se odmah izbaci, jel se vrlo lako zapuse i opet nema podmazivanja ( sve sam to prosao )
3. Jednostavno cuces je da li pisti, nova turbina ne sme da se cuje ni u kom slucaju ( jednino sto moze da se cuje to je ventil turbine koji ispumpava vazduh )

4. Turbina ne sme da prepunjava, najcesci uzrok prepunjavanja turbine jeste pokvaren senzor pritiska. Znaci turbina mora da se iskljuci do neke granice 1.2 - 1.6 bara. Kao sto je bio slucaj kod mene, moja je prepunjavala preko 2 bara, pucala su mi creva, rotor turbine se vrti nenormalnom brzinom i opet ne moze ulje da je podmaze. Moj senzor je bio ispravan ali majstori u cupriji zamenili polove na crevima pa zbog toga nije mogla da se iskljuci
Sto se tice dizni njih isto mozes da proveris na vise nacina:
1. Kazaljka na obrtomeru ne sme da varira gore dole, mara da stoji ko zakucana na odredjenom broju obrtaja zavisno od auta.
2. Povedes dobrog majstora-dijagnosticara koji ce da ti kaze preko dijagnostike, znaci svaka dizna kako se ponasa.
3. Provozas auto na vecim obrtajima, ne sme da upali lampicu grejaca-tacnije da treperi
4. Ne sme da dimi iza tebe plavo-beli dim
1. Skines crevo koje ide od filtera za vazduh na tirbinu i videces spoljni deo, e tu gde sam obelezio na slici, mozes da uzmes srafciger ili prstom pa da mrdas levo ili desno, ne sme da ima lufta u tom delu.

2. Vrlo cest uzrok kvara turbine jeste neispravna uljna pumpa koja se naazi u karteru, dakle ako ona gura slab pritisak ulja, turbina se slabo podmazuje i dolazi do pucanja osovine, videces dole imas dva holendera i jedno crevo koje ide od kartera u turbinu, u tim holenderima postoje sitne mrezice, to se odmah izbaci, jel se vrlo lako zapuse i opet nema podmazivanja ( sve sam to prosao )
3. Jednostavno cuces je da li pisti, nova turbina ne sme da se cuje ni u kom slucaju ( jednino sto moze da se cuje to je ventil turbine koji ispumpava vazduh )

4. Turbina ne sme da prepunjava, najcesci uzrok prepunjavanja turbine jeste pokvaren senzor pritiska. Znaci turbina mora da se iskljuci do neke granice 1.2 - 1.6 bara. Kao sto je bio slucaj kod mene, moja je prepunjavala preko 2 bara, pucala su mi creva, rotor turbine se vrti nenormalnom brzinom i opet ne moze ulje da je podmaze. Moj senzor je bio ispravan ali majstori u cupriji zamenili polove na crevima pa zbog toga nije mogla da se iskljuci
Sto se tice dizni njih isto mozes da proveris na vise nacina:
1. Kazaljka na obrtomeru ne sme da varira gore dole, mara da stoji ko zakucana na odredjenom broju obrtaja zavisno od auta.
2. Povedes dobrog majstora-dijagnosticara koji ce da ti kaze preko dijagnostike, znaci svaka dizna kako se ponasa.
3. Provozas auto na vecim obrtajima, ne sme da upali lampicu grejaca-tacnije da treperi
4. Ne sme da dimi iza tebe plavo-beli dim
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
-
Hvala puno na detaljnom odgovoru. Pošto ću verovatno biti prinuđen da sam nađem svog ljubimca na nekom od švapskih placeva ovakve stvari su mi od velikog značaja tim pre što o mehanici nemam blage veze.
Još jednom hvala i uzdravlje
Imaš piće od mene kad se budemo videli na nekim od skupova 
Duke
Još jednom hvala i uzdravlje

Duke
- Ljubavnik1
Ma nema frke, nadam se da sam ti pomogao 

Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
-
I više od toga. Obično ovakvi opisi na netu idu bez slika tako da sad znam i gde da gledam.Ljubavnik1 piše:Ma nema frke, nadam se da sam ti pomogao

- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
TDCi 1.6 itekako hoće da gekne. Čak i više puta uzastopno.dax92 piše:...
Kombinacija čudnog (čitaj: feature na ivici bug-a) tehnološkog rešenja i nestručnost najboljeg servisa za turbine u SRB (Užice ili tako nekako, čini mi se) umeju da učine čudo

...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
-
- Poruka: 359
- Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h
1.6tdci (hdi) ima problem sto se zapusi sito na uljnoj pumpi i tada zvizne turbina a uzrok je veliki interval zamene i cesto neadekvatno ulje.
Ako neko kupi Ford/Peugeot/Citroen/Volvo ili Mazdu sa ovim motorom neka odma skine karter i opere sito i naravno da uradi tzv. veliki servis.
To vazi za 1.6 16vkoji su radjeni do 2011god kada se preslo na 8v tehnologiju i na tim motorima je eliminisan taj nedostatak.
Ako neko kupi Ford/Peugeot/Citroen/Volvo ili Mazdu sa ovim motorom neka odma skine karter i opere sito i naravno da uradi tzv. veliki servis.
To vazi za 1.6 16vkoji su radjeni do 2011god kada se preslo na 8v tehnologiju i na tim motorima je eliminisan taj nedostatak.
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja bih totalno eliminisao sito i radio servis na 10k kada uopste nece doci do koksiranja ulja pa da je ikakvo sito potrebno 

Fiesta!!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ali ako naidje nekakvo djubre a nemaš sito, ode sve u sito.... 

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Ljubavnik1
I pored tog sita sto je na uljnoj pumpi, postoje jos dva mala koja se nalaze u holederima od creva ( ono crevo sto ide od kartera pa na turbinu ) Ta dva smes komotno da izbacis, a ono na uljnoj ne bih se bas slozio.dule0911 piše:Ja bih totalno eliminisao sito i radio servis na 10k kada uopste nece doci do koksiranja ulja pa da je ikakvo sito potrebno
-
Mislis na ono crevo duzina 10-ak cm,sto iz kartera ide na turbinu? Pre neki dan sam skidao turbinu na mom tdci i nisam primetio nikakvo sito.Ako moze da napravi neki zajeb,sutra ga skidam i ciscenje.
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Ta sita sigurno nisu na tim mestima iz nečijeg hira, već su ih uprojektovali konstruktori tog motora.Stoga ih sigurno ne treba eliminisati, već čistiti i redovno servise raditi ...ne škrtariti.
-
Da mu redovno menjas ulje i nemoj zmija da te ujede da si ga tero preko dzombi!
- Ljubavnik1
Jel si video ta sita kolika su ? Slazem se da imaju svoju svrhu, al ta svrha po nekad skupa kosta....Cisto sumnjam da to moze da se ocisti, velika su pola centimetraLale piše:Ta sita sigurno nisu na tim mestima iz nečijeg hira, već su ih uprojektovali konstruktori tog motora.Stoga ih sigurno ne treba eliminisati, već čistiti i redovno servise raditi ...ne škrtariti.

- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Sto se 1.6tdci-a tice licno od Gagija sam cuo da je sito uvedeno zbog produzenog servisnog intervala, tj da ulje kad koksira ne dodje u tom stanju do turbine vec ga zadrzi. A vremenom se to sito zapusi i onda turbina ostane bez ulja... Dalje vec znate 
E sad koje tacno sito, dal na uljnoj pumpi ili u holenderima, to vec ne znam.
Mondeo mk3 nema tih problema, tako da ne treba nista ni izbacivati

E sad koje tacno sito, dal na uljnoj pumpi ili u holenderima, to vec ne znam.
Mondeo mk3 nema tih problema, tako da ne treba nista ni izbacivati

Fiesta!!
- Ljubavnik1
Da naravno ja se i dalje slazem sa vama da ta sita u holenderima nisu iz ciste dosade tu. Meni kad je riknula turbina, majsori su mi nabrojali vise stavri zbog kojih je stradala i savetovali me da pre nove isproveravam sve to
1. Da skinem karter dole i da ga operem, takodje i sito uljne pumpe da operem, ova dva mala sita da izbacim jer se vrlo lako zapuse...( uradio )
2. Da proverim kako baca uljna pumpa, tu je potrebno da motor samo vergla ne da upali... ( uradio )
3. Da sipam novo ulje, filter za ulje, filter za vazduh ( uradio )
4. Provera punjenja turbine, e tu je vec bilo problema, punila je preko 2 bara. Majstori su mislili da je pokvaren senzor pritiska ( tako nesto ), na kraju se ispostavi da je senzor dobar, nego su prethodni majsori u Cupriji zamenili polove na crevima ( ona tri creva ispod cepa za sipanje ulja ). Namestili su to i sada puni 1.2 bara.
Kod meni je bio bas taj uzrok ( br.4 ) pula osovina
1. Da skinem karter dole i da ga operem, takodje i sito uljne pumpe da operem, ova dva mala sita da izbacim jer se vrlo lako zapuse...( uradio )
2. Da proverim kako baca uljna pumpa, tu je potrebno da motor samo vergla ne da upali... ( uradio )
3. Da sipam novo ulje, filter za ulje, filter za vazduh ( uradio )
4. Provera punjenja turbine, e tu je vec bilo problema, punila je preko 2 bara. Majstori su mislili da je pokvaren senzor pritiska ( tako nesto ), na kraju se ispostavi da je senzor dobar, nego su prethodni majsori u Cupriji zamenili polove na crevima ( ona tri creva ispod cepa za sipanje ulja ). Namestili su to i sada puni 1.2 bara.
Kod meni je bio bas taj uzrok ( br.4 ) pula osovina
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
kao da sam ovo procitao negde..bar 5 puta.. 

- Ljubavnik1
Ma imas ti to da procitas jos 105 puta
i tako se dosadjujes