Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kako proveriti dizne i turbinu

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Duke
Poruka: 49
Član foruma od: nedelja, 3. jun 2012. u 14:34h

Kako proveriti dizne i turbinu

Poruka od Duke » ponedeljak, 25. jun 2012. u 11:58h

Poz svima,
nikad nisam imao auto sa turbinom, svi su bili obicni dizeli ili benzinci pa eto da pitam: kako da znam da li su dizne i turbina ok. Čuo sam da su popravke oko ove dve stvari dosta skupe pa ne bih da se nasankam pri kupovini. Poz i hvala

Duke

dax92

 
Poruka: 7595
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Re: Kako proveriti dizne i turbinu

Poruka od dax92 » ponedeljak, 25. jun 2012. u 16:39h

Najcesce ako ima ulja oko turbine, ona je pri izdisaju.

Nesto nisam primecivao ovde da crkavaju turbine na Fordovima. Da vidis kako VWagenovci kukaju na turbine... hahahaha
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Duke

Poruka od Duke » ponedeljak, 25. jun 2012. u 17:45h

Pa naravno. Ford je uvek bio auto za VW. :D

Ljubavnik1
Poruka: 339
Član foruma od: sreda, 21. mar. 2012. u 19:04h

Poruka od Ljubavnik1 » subota, 30. jun 2012. u 10:46h

Sto se tice turbine meni je riknula na mom autu, bio sam laik i nisam obracao paznju pr kupovini na nju...Dakle mozes da saznas na vise nacina:
1. Skines crevo koje ide od filtera za vazduh na tirbinu i videces spoljni deo, e tu gde sam obelezio na slici, mozes da uzmes srafciger ili prstom pa da mrdas levo ili desno, ne sme da ima lufta u tom delu. Slika

Uploaded with ImageShack.us
2. Vrlo cest uzrok kvara turbine jeste neispravna uljna pumpa koja se naazi u karteru, dakle ako ona gura slab pritisak ulja, turbina se slabo podmazuje i dolazi do pucanja osovine, videces dole imas dva holendera i jedno crevo koje ide od kartera u turbinu, u tim holenderima postoje sitne mrezice, to se odmah izbaci, jel se vrlo lako zapuse i opet nema podmazivanja ( sve sam to prosao )

3. Jednostavno cuces je da li pisti, nova turbina ne sme da se cuje ni u kom slucaju ( jednino sto moze da se cuje to je ventil turbine koji ispumpava vazduh )
Slika

Uploaded with ImageShack.us

4. Turbina ne sme da prepunjava, najcesci uzrok prepunjavanja turbine jeste pokvaren senzor pritiska. Znaci turbina mora da se iskljuci do neke granice 1.2 - 1.6 bara. Kao sto je bio slucaj kod mene, moja je prepunjavala preko 2 bara, pucala su mi creva, rotor turbine se vrti nenormalnom brzinom i opet ne moze ulje da je podmaze. Moj senzor je bio ispravan ali majstori u cupriji zamenili polove na crevima pa zbog toga nije mogla da se iskljuci

Sto se tice dizni njih isto mozes da proveris na vise nacina:

1. Kazaljka na obrtomeru ne sme da varira gore dole, mara da stoji ko zakucana na odredjenom broju obrtaja zavisno od auta.
2. Povedes dobrog majstora-dijagnosticara koji ce da ti kaze preko dijagnostike, znaci svaka dizna kako se ponasa.
3. Provozas auto na vecim obrtajima, ne sme da upali lampicu grejaca-tacnije da treperi
4. Ne sme da dimi iza tebe plavo-beli dim
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

Duke

Poruka od Duke » nedelja, 1. jul 2012. u 00:32h

Hvala puno na detaljnom odgovoru. Pošto ću verovatno biti prinuđen da sam nađem svog ljubimca na nekom od švapskih placeva ovakve stvari su mi od velikog značaja tim pre što o mehanici nemam blage veze.
Još jednom hvala i uzdravlje :D Imaš piće od mene kad se budemo videli na nekim od skupova :D

Duke

Ljubavnik1

Poruka od Ljubavnik1 » nedelja, 1. jul 2012. u 20:41h

Ma nema frke, nadam se da sam ti pomogao thumbsuph
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Duke

Poruka od Duke » četvrtak, 5. jul 2012. u 08:16h

Ljubavnik1 piše:Ma nema frke, nadam se da sam ti pomogao thumbsuph
I više od toga. Obično ovakvi opisi na netu idu bez slika tako da sad znam i gde da gledam. :D šta ćeš bolje

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » četvrtak, 5. jul 2012. u 09:24h

dax92 piše:...
Nesto nisam primecivao ovde da crkavaju turbine na Fordovima. Da vidis kako VWagenovci kukaju na turbine... hahahaha
TDCi 1.6 itekako hoće da gekne. Čak i više puta uzastopno.
Kombinacija čudnog (čitaj: feature na ivici bug-a) tehnološkog rešenja i nestručnost najboljeg servisa za turbine u SRB (Užice ili tako nekako, čini mi se) umeju da učine čudo thumbsuph
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 15:07h

1.6tdci (hdi) ima problem sto se zapusi sito na uljnoj pumpi i tada zvizne turbina a uzrok je veliki interval zamene i cesto neadekvatno ulje.
Ako neko kupi Ford/Peugeot/Citroen/Volvo ili Mazdu sa ovim motorom neka odma skine karter i opere sito i naravno da uradi tzv. veliki servis.
To vazi za 1.6 16vkoji su radjeni do 2011god kada se preslo na 8v tehnologiju i na tim motorima je eliminisan taj nedostatak.

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 5. jul 2012. u 15:26h

Ja bih totalno eliminisao sito i radio servis na 10k kada uopste nece doci do koksiranja ulja pa da je ikakvo sito potrebno thumbsuph
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 5. jul 2012. u 15:42h

Ali ako naidje nekakvo djubre a nemaš sito, ode sve u sito.... lol
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Ljubavnik1

Poruka od Ljubavnik1 » četvrtak, 5. jul 2012. u 18:57h

dule0911 piše:Ja bih totalno eliminisao sito i radio servis na 10k kada uopste nece doci do koksiranja ulja pa da je ikakvo sito potrebno thumbsuph
I pored tog sita sto je na uljnoj pumpi, postoje jos dva mala koja se nalaze u holederima od creva ( ono crevo sto ide od kartera pa na turbinu ) Ta dva smes komotno da izbacis, a ono na uljnoj ne bih se bas slozio.

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 20:50h

Mislis na ono crevo duzina 10-ak cm,sto iz kartera ide na turbinu? Pre neki dan sam skidao turbinu na mom tdci i nisam primetio nikakvo sito.Ako moze da napravi neki zajeb,sutra ga skidam i ciscenje.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2783
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » četvrtak, 5. jul 2012. u 21:55h

Ta sita sigurno nisu na tim mestima iz nečijeg hira, već su ih uprojektovali konstruktori tog motora.Stoga ih sigurno ne treba eliminisati, već čistiti i redovno servise raditi ...ne škrtariti.
Slika Slika

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:12h

Da mu redovno menjas ulje i nemoj zmija da te ujede da si ga tero preko dzombi!

Ljubavnik1

Poruka od Ljubavnik1 » četvrtak, 5. jul 2012. u 22:40h

Lale piše:Ta sita sigurno nisu na tim mestima iz nečijeg hira, već su ih uprojektovali konstruktori tog motora.Stoga ih sigurno ne treba eliminisati, već čistiti i redovno servise raditi ...ne škrtariti.
Jel si video ta sita kolika su ? Slazem se da imaju svoju svrhu, al ta svrha po nekad skupa kosta....Cisto sumnjam da to moze da se ocisti, velika su pola centimetra thumbsuph Jedino mozda kupiti nove holendere u kojima se nalaze sita. Ja sam na mom to izbacio, tako su me savetovali majstori iz Novog Beograda kod kojih sam kupio turbinu ( njima skidam kapu kako rade svoj posao ) thumbsuph

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 6. jul 2012. u 00:59h

Sto se 1.6tdci-a tice licno od Gagija sam cuo da je sito uvedeno zbog produzenog servisnog intervala, tj da ulje kad koksira ne dodje u tom stanju do turbine vec ga zadrzi. A vremenom se to sito zapusi i onda turbina ostane bez ulja... Dalje vec znate :)
E sad koje tacno sito, dal na uljnoj pumpi ili u holenderima, to vec ne znam.

Mondeo mk3 nema tih problema, tako da ne treba nista ni izbacivati :D
Fiesta!!

Ljubavnik1

Poruka od Ljubavnik1 » petak, 6. jul 2012. u 10:19h

Da naravno ja se i dalje slazem sa vama da ta sita u holenderima nisu iz ciste dosade tu. Meni kad je riknula turbina, majsori su mi nabrojali vise stavri zbog kojih je stradala i savetovali me da pre nove isproveravam sve to
1. Da skinem karter dole i da ga operem, takodje i sito uljne pumpe da operem, ova dva mala sita da izbacim jer se vrlo lako zapuse...( uradio )
2. Da proverim kako baca uljna pumpa, tu je potrebno da motor samo vergla ne da upali... ( uradio )
3. Da sipam novo ulje, filter za ulje, filter za vazduh ( uradio )
4. Provera punjenja turbine, e tu je vec bilo problema, punila je preko 2 bara. Majstori su mislili da je pokvaren senzor pritiska ( tako nesto ), na kraju se ispostavi da je senzor dobar, nego su prethodni majsori u Cupriji zamenili polove na crevima ( ona tri creva ispod cepa za sipanje ulja ). Namestili su to i sada puni 1.2 bara.

Kod meni je bio bas taj uzrok ( br.4 ) pula osovina

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 7. jul 2012. u 00:15h

kao da sam ovo procitao negde..bar 5 puta.. :)

Ljubavnik1

Poruka od Ljubavnik1 » subota, 7. jul 2012. u 00:16h

Ma imas ti to da procitas jos 105 puta lol lol lol :punnish: i tako se dosadjujes thumbsuph

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“