Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Moderni dizeli - snaga/trajnost

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Re: Moderni dizeli - snaga/trajnost

Poruka od darko darko » petak, 28. jan. 2011. u 10:12h

pa ne bih se slozio, uzmi benzinca od 2000 kubika i dizela od 3000 kubika potrosnja je ista ali koji bojje ide i traje a manje trosi?, i ako gazis dizela, nepovecava potrosnju kao benzinac, savremeni - novi dizeli su mnogo bolji, uzmi 220 tdci i benzinjaru 2000 mondea pa probaj razliku.....
taj zakon je davno vazio, savremeni dizeli su mnogo bolji.....

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » petak, 28. jan. 2011. u 10:33h

Nismo se razumeli. Rekao sam turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem,nije fer porediti atmosferca sa nabudzenim dizelom...

Savremeni turbo benzinci takodje imaju veliki obrtni moment vec od lera pa sve do 6000 obrtaja,pa da vidis sta je zabava u voznji...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » petak, 28. jan. 2011. u 11:14h

Turbo benzinci imaju vecu obrtni moment u odnosu na atmo benzince , ali manji u odnosu na turbo dizele , primera radi moj auto ima 1809 ccm , 170 ks i 226 Nm , Dok je dan prosecan dizel recimo Mondeo 2.0 TDCi ima 130 ks i 320 Nm ,i bas to sto ih razvija pri manjim obrtajima mnogo znaci kod potrosnje , ne trebas ga gaziti kao benzinca da bi nesto postigao , samim tim trosis i manje goriva , a sto se tice prljavosti , kad stisnes dizela on cadi kao budala to stoji.
Ni meni se ne svidja zvuk dizela , eventualno neki V6 koji sam vozio i nije toliko zvucao kao dizel , al nebitno ne volim ih...
Vidim darko je spominjao 3.0 dizel , pokusao sam da se potrkam sa Audi A5 3.0 TDI , stizao sam ga samo po krivinama jer sam daleko vise forsirao , obrtaje nisam vadio iz 4000 rpm ,dok baja sa dizelom isto terao do 4000 al do tada mi je na pravcu uveliko nestajao ...
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » petak, 28. jan. 2011. u 11:38h

330NM mrgreen e sad spominje se da ovaj motor ima i overboost sto daje jos 10ak% obrtnog momenta u odredjenim rezimima rada..sigurno su fenomenalni turbo benzinci ali posto pricamo i o potrosnji,kontam da nisu bas stedljivi,pogotovo kad se gaze..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Neša
VIP

Poruka od Neša » petak, 28. jan. 2011. u 11:56h

Mislim na savremene turbo benzince sa direktnim ubrizgavanjem(tfsi,tsi,ecoboost,fiatovi,opelovi i drugi) kod kojih je resen problem visoke potrosnje i turbo rupe...(95% obrtnog momenta imaju vec na 1500 obrtaja)

Nekom su na primer bitni i zvuk motora,a takodje je seksi kad se na leru motor bukvalno ne cuje i zvuk preko 4-5000 obrtaja,adrenalin raste kao avion kad polece... :D ;)
Duratorq DI 16v

macaneli
VIP
Poruka: 9928
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » petak, 28. jan. 2011. u 12:32h

darko darko piše: i ako gazis dizela, nepovecava potrosnju kao benzinac
nesto se bas neslazem sa tvojom konstatacijom... sign0007

Slika

Slika
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 28. jan. 2011. u 13:09h

pa sta hoces.... toliko fiesta 1,4 benzinac trosi u gradu kad ga mazis po gasu.....
gazi turbo benzinca pa pogledaj u komp.....
jedna stvar, vise trosi 2,5 turbo kalibra neko tri litra obicna.......
ljudi te fore moj golf, ili moj ford neprelazi 5 litara je izgovor- komsija moj auto je bolji.....
golf 2 trosi 7 litara nafte a vuce se ko prebijeno kuce....
Poslednja izmena: darko darko, na dan petak, 28. jan. 2011. u 13:23h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21562
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 28. jan. 2011. u 13:12h

Još kad bi postojala Calibra sa 2.5 turbo :)

Evo jedna fina kriva obrtnog momenta za VW 1.2 tsi motor sa 105ks

Slika

A ovo su brojke recimo VW Pola sa 1.2 tsi motorom.

Ubrzanje 0-100km/h = 9.7 sekundi, max. brzina 190km/h, potrosnja grad=6.8, otvoreno= 4.5 kombinovano= 5.3
Masa vozila 1088kg.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 28. jan. 2011. u 13:14h

kako nema, da nije 2000 turbo, ja sam neku turbo vozio 250 km \h kod maga na auto putu, posle begaljickog brda, trosila je kao da ima 3000 kubika, mozda je 2, ucinilo mi se zbog portosnje mrgreen , i bila je 4x4, skakala je kao jarac.....
ima ovde neka 2,5 turbo ali je mozda budjevina, mozda je bila 2,0 t....
Poslednja izmena: darko darko, na dan petak, 28. jan. 2011. u 13:29h. Ukupno izmenjeno 1 put.

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 28. jan. 2011. u 13:21h

Markedjani piše:Još kad bi postojala Calibra sa 2.5 turbo :)

Evo jedna fina kriva obrtnog momenta za VW 1.2 tsi motor sa 105ks

Slika

A ovo su brojke recimo VW Pola sa 1.2 tsi motorom.

Ubrzanje 0-100km/h = 9.7 sekundi, max. brzina 190km/h, potrosnja grad=6.8, otvoreno= 4.5 kombinovano= 5.3
Masa vozila 1088kg.
jedini test koji mozes da izvedes je da auto sa istom tezinom i konjazom (benzinac i dizel da su slicni po prerfomansama), vozis 10 dana prosek i benzinca i dizela pa da vidis ucinak po dzepu, to sto pise za pola, i moja sestra je kupila nov polo 1,4 tdi, i trosi joj 7 l, prosek, grad i 8, a pogledaj sta pise u katalogu, znaci ispod cekica nov.....
a ta turbo fiesta ako trosi u spicu od delta sitija do krnjace ispod 10 da ga mazis ja cu da ga pojedem sa sve felnama i dodatnom bednom opremom....
jednostavno nemci su napravili test kako bi pokazao malu potrosnju izduvnih gasova a koja nije merodavna u praksi.....
Audi 1,8 tfsi o 200 i kusur konja trosi kad se gazi i 16 litara, mercedes 180 kompresor trosi iznad 12 litara opustene voznje, kubikaze su kao moj mondeo 1750 kubika, procitaj sta im pise u katalogu, razlika je samo ta sto bmw i wv cak i po kompjuteru lazu......

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 28. jan. 2011. u 13:48h

Moj Ford dizel i ne prelazi 5 litara. lol Al' zato i ne prelazi brzinu veću do 140 km/h. mrgreen
Ima mnogobrojnih, velikih i moćnih 55 ks, računajući i onih 15 što je pobjeglo za 22 godine. lol
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 28. jan. 2011. u 14:05h

e sada sam gledao potrosnju na 1,2 tsfi ali u jetiju, isto mali auto wv, i malo sam se zajebao, evo http://www.forum.hr/showthread.php?t=497796&page=6 link kaze 7,5 -8 prosek, kako sam razumeo vise otvoren put, sto i nije mnogo, (ti mali turbo motori povecavaju potrosnju mnogo na auto putu )a na relaciji delta krnjaca i fica trosi kao porshe, ali lepo razmislite, naprimer 335 d bmw od 286 ks on ce malo vise trositi trositi od pola , jedno litar do 2 ako ga vozis isto, ali 300 ks skoro, moze mnogo vise i tezi udobniji auto da nekazem 6 cilindara izdrzljiviji mnogo nego ova kratkotrajna zujalica, koji je veci ucinak za iste pare za gorivo.....

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 28. jan. 2011. u 14:06h

Yeti nije mali auto.

Ovo je recimo manji auto...

http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f ... it=1.2+tsi

Moram opet da citiram voljenog Alberta Einstein-a...

"Lakše je razbiti atom nego predrasude."
Slika

darko darko

Poruka od darko darko » petak, 28. jan. 2011. u 14:20h

ako ako, lepo je to, i ja bi voleo Milevu ....
hahahaha clap evoga selja wv- seljaka, moj pa moj, ovim na linku manje trosi po gradu nego wv katalogu u najsavrsenijim uslovima.....
ovaj bmw 335 d je veca potrosnja samo zato sto taj 335 d neprave manuelni nego samo automatik menjac a i zadnja vuca-prenos, inace bi trosili bar priblizno isto.....
ovaj je kao onim na modeu 2,0 benzinjari nabudzenom starom 16 godina, koji trosi kako bese, 6,5 l neprelazi hahahaha
ZNACI JEDNO JE NEMOGUCE, DA MU MANJE TROSI PO GRADU NEGO STO KAZE PO KATALOGU, I PTICE NA GRANI ZNAJU DA SE PO KATALOGU DODAJE 15 DO 30% A NA BEOGRADSKOJ GUZVI KAD PADNE 2 KAPI KISE DODAJE SE JOS TOLIKO, ZNACI DA JE LAZOVCINA NAJVECA E TO JE ILI JE KOMSIJIN AUTO BOLJI ILI CU DA GA LAZEM DA MOJ TROSI MANJE PA NEKA CRKNE .....
FORD nije mali potrosac, uglavnom manje trosi od konkurencije(pogotovo mercedes bmw dizeli japanci, francuzi itd), i onaj koji manje trosi, trosi ne mnogo vise da bi ga menjao nesto neznatno, zavisi od stanja motora, ali za te pare dobijas najbolji auto u klasi, bar kod polovnog mozes dobro da prodjes ako znas da ga izaberes i da se navozas bez mnogo odrzavanja i kvarova, a ovo kada mi neko kaze da mu u gradu benzinjara potrosi 6,4 litra, taj nije planirao tako u zivotu da zavrsi, nesto mu fali kad ovako laze.....
cinjenica da na auto scoutu pise da e 22 cdi trosi 6,5 prosek, a ja vozio 9,2, i to opusteno polako, pa i tamo za polo 1,2 tsfi ali polovan, pise grad 7- 7,5, pa koliko onda on trosi.....
OK Mozda, mozda i ja malo preterujem, nevolim wv i nevolim ni da ga probam tako da nemam iskustva, ali ja neverujem dok nebudem vozio, ali nemogu da sudim dok neporobam, jedno sam siguran u praksi vise trosi nego po katalogu.....

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » petak, 28. jan. 2011. u 15:48h

Sto se tice testova potrosnje,pr. Mondeo je skroz u navedenim okvirima,iako realno moze i vise da potrosi,ali ako se bas muski tera..po specifikacijama 8l u gradu 4.5 na otvorenom..recimo od NS do Makedonsko-Grcke granice najveci deo autoput a ostatak magistrala,merena potrosnja od cepa do cepa i prosek 5.45l,auto pod max opterecenjem ,to je oko 2t,mene je ovo odusevilo..neki iskljucivo magistralni put uz postovanje ogranicenja i opustenu voznju potrosnja se spusta na 4l..super je potrosnja tog Pola ako je realna,recimo isti taj ali 1.6tdi sa 105ks i 250 NM opet trosi oko 30% manje..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Neša
VIP

Poruka od Neša » petak, 28. jan. 2011. u 16:09h

Markedjani svaka ti dala,postedeo si me pisanja i crtanja lol citas mi misli ;)
Duratorq DI 16v

macaneli
VIP
Poruka: 9928
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » petak, 28. jan. 2011. u 21:48h

i meni je zadnji put izbacio potrosnju na auto-putu 5.3l na konstantnoj brzini od 140km/h,ali gde cu voziti stalno tako pa izludeo bi dok nestignem kuci,a i valjaju se dizne malo procistiti hahahaha,tako da hebes potrosnju
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 28. jan. 2011. u 22:03h

darko darko piše:ako ako, lepo je to, i ja bi voleo Milevu ....
hahahaha clap evoga selja wv- seljaka, moj pa moj, ovim na linku manje trosi po gradu nego wv katalogu u najsavrsenijim uslovima.....
ovaj bmw 335 d je veca potrosnja samo zato sto taj 335 d neprave manuelni nego samo automatik menjac a i zadnja vuca-prenos, inace bi trosili bar priblizno isto.....
ovaj je kao onim na modeu 2,0 benzinjari nabudzenom starom 16 godina, koji trosi kako bese, 6,5 l neprelazi hahahaha
ZNACI JEDNO JE NEMOGUCE, DA MU MANJE TROSI PO GRADU NEGO STO KAZE PO KATALOGU, I PTICE NA GRANI ZNAJU DA SE PO KATALOGU DODAJE 15 DO 30% A NA BEOGRADSKOJ GUZVI KAD PADNE 2 KAPI KISE DODAJE SE JOS TOLIKO, ZNACI DA JE LAZOVCINA NAJVECA E TO JE ILI JE KOMSIJIN AUTO BOLJI ILI CU DA GA LAZEM DA MOJ TROSI MANJE PA NEKA CRKNE .....
FORD nije mali potrosac, uglavnom manje trosi od konkurencije(pogotovo mercedes bmw dizeli japanci, francuzi itd), i onaj koji manje trosi, trosi ne mnogo vise da bi ga menjao nesto neznatno, zavisi od stanja motora, ali za te pare dobijas najbolji auto u klasi, bar kod polovnog mozes dobro da prodjes ako znas da ga izaberes i da se navozas bez mnogo odrzavanja i kvarova, a ovo kada mi neko kaze da mu u gradu benzinjara potrosi 6,4 litra, taj nije planirao tako u zivotu da zavrsi, nesto mu fali kad ovako laze.....
cinjenica da na auto scoutu pise da e 22 cdi trosi 6,5 prosek, a ja vozio 9,2, i to opusteno polako, pa i tamo za polo 1,2 tsfi ali polovan, pise grad 7- 7,5, pa koliko onda on trosi.....
OK Mozda, mozda i ja malo preterujem, nevolim wv i nevolim ni da ga probam tako da nemam iskustva, ali ja neverujem dok nebudem vozio, ali nemogu da sudim dok neporobam, jedno sam siguran u praksi vise trosi nego po katalogu.....
A pošto ne voliš ni da ga probaš ostaćeš u večitoj zabludi ;)

Kao što rekoh... predrasude... ostavi predrasude sa strane i videćeš koliko će ti biti lepše i lakše u životu.

Kad te toliko mrzelo da čitaš temu o Fabiji... citiraću ti samo ovo... citat vlasnika Fabije.
Glavni faktor koji je presudio u korist Fabije između Fieste 1.25 bio je agregat i cena(Za iste pare ista oprema u Fiesti ali sa najslabijim motorom u ponudi).
Slika

Taunus 17m

Poruka od Taunus 17m » petak, 28. jan. 2011. u 22:16h

Cekaj bre da li sam ja to dobro video ta da fabia radi na 1.6 bar natpunjenja ???
A to sto obrtni moment imaju vec od 1500 rpm i nemaju turbo rupu mogu zahvaliti varijabilnoj geometriji turbine ...

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 28. jan. 2011. u 22:17h

Ali Fiesta izgleda 100x bolje od Fabijetine.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 28. jan. 2011. u 22:23h

Poenta cele priče je u motoru... zaboravi dizajn.
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 28. jan. 2011. u 22:28h

Taunus 17m piše:Cekaj bre da li sam ja to dobro video ta da fabia radi na 1.6 bar natpunjenja ???
A to sto obrtni moment imaju vec od 1500 rpm i nemaju turbo rupu mogu zahvaliti varijabilnoj geometriji turbine ...
Ne radi na 1.6 nego u overboostu puni max 1.6 bar...

Što znači kad se ne stiska radi na dosta nižim pritiscima... pošto je varijabilna geometrija.
Slika

Taunus 17m

Poruka od Taunus 17m » petak, 28. jan. 2011. u 22:30h

To je puno pritiska cak i u overboost modu , ne verujem da ovako u redovnim uslovima radi ispod 1 bar.

Morao sam ovo kopirati , znaci reci vlasnika :

po gradu, retko kad padne ispod 7.5l/100km.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 28. jan. 2011. u 22:41h

Pa dobro... cene ljudi da nećeš da se trkaš sa Fabijom,nego da ćeš da voziš normalno i da prema potrebi pretekneš nekog :)

Ipak je to gradski auto :)

Mada cenim da je jedina mana ovakve postavke motora njegova trajnost... cenim da na 250-300k km je već istrošen.

edit: i to je opet sasvim smešna potrošnja...

Alo bre... auto ide ko moja Sierra a troši 7.5 po gradu :D
Slika

Taunus 17m

Poruka od Taunus 17m » petak, 28. jan. 2011. u 22:45h

Ako i toliko , na zapadu mozda , kod nas sa turskim uljima , neredovnim zamenama (vitalne stvari za turbaka) , mozda uhvati 200.000 km i vatra.
Meni je 1.6 bar-a ozbiljna cifra , 1,0+ i daily normalnoj varijanti je isto puno.
Zato su dobre veci turbo motori , tipa do 2.0 , izvlace vise snage uz manja naprezanja.

Moj auto trosi 9 po gradu , ide bolje i od sierre i fabie , imao sam oko 8 lit kombinovane , Apatin - BG - Apatin 550 km ukupno voznje.

Zaključana

Povratak na „Off topic & Free time“