Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Visko ili elektricni ventilator?

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
ivan_lkc
Poruka: 204
Član foruma od: nedelja, 19. jul 2009. u 15:29h

Visko ili elektricni ventilator?

Poruka od ivan_lkc » subota, 8. jan. 2011. u 23:22h

Trenutno imam visko koji ne radi bas najsjajnije... A vec sam kupio elektricni ventilator koji jos nisam zamenio jer mislim da crevo sa termoprekidacem nije odgovarajuce za moju Sierru.. Pa je sad pitanje dal da stavljam taj elektricni i zbudzim crevo nekako ili da kupim drugi visko jer sam nasao jeftin, ali bih prvo proverio kako radi... I ako neko moze da mi kaze jel ovo crevo za ovaj motor ili nije.. I naravno, sta mi je potrebno da bih povezao elektricni ventilator ako je to bolja varijanta. Nemam konektor za povezivanje napajanja, pa sam mislio to da zalemim, ali me zanima jel treba neki relej ili nesto drugo, kako da povezem...? Kada je -5 stepeni i hladnije, nema sanse da auto postigne radnu temperaturu koliko god da vozim, ovih dana kada je toplije, brzo se zagreje...

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Visko ili elektricni ventilator?

Poruka od van » subota, 8. jan. 2011. u 23:52h

Elektricni uvek .Manje trosi goriva , i lako je dijagnosticirati kvar . Ili radi ili ne radi .

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » nedelja, 9. jan. 2011. u 00:00h

Hvala na brzom odgovoru.. Samo mi je problem sada kako se povezuje ovo crevo sto sam slikao... ?
Jel mogu da ga isecem negde, da bih ga skratio malo i iz njega bi trebalo da izlazi i prelivno crevo koje ide u posudu za antifriz..
Ili je lakse da isecem postojece crevo i nekako ubacim termoprekidac na mesto gde isecem...?
I kakav mi rele treba da bih ga povezao ?

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » nedelja, 9. jan. 2011. u 00:54h

Ja hocu da ugradim elektro ventilator na taunusu . Mislim da isecem donje crevo i da napravim jedna metalni deo gde se uvrce termoprekidac od juga ( to je jeftino i svugde moze da se nadje , pa uvek imas 2-3 u rezervi ) .
Taj termoprekidac od juga radi bez ikakvog releja , za ostale ne znam .

MOMO
Poruka: 311
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 23:58h

Poruka od MOMO » nedelja, 9. jan. 2011. u 12:10h

ivan_lkc piše:Kada je -5 stepeni i hladnije, nema sanse da auto postigne radnu temperaturu koliko god da vozim, ovih dana kada je toplije, brzo se zagreje...
pa nije ti to do viska, nego vjerovatno do termostata, ako ti se auto pregrijava onda je do viska.. mada el. ventilator je bolja opcija, rasteretis motor..

a sto neizvrnes taj termoprekidac iz tog i zavrnes u svoje na autu, ima isto taj saraf za odusak pa tu recimo..

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 9. jan. 2011. u 12:19h

Ako je zaglavljen visko,motor takođe ne može da dostigne radnu temp... zato što i kad je hladan motor visko vrti punom snagom.

Što je kod njega slučaj...
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

MOMO

Poruka od MOMO » nedelja, 9. jan. 2011. u 12:26h

pa zato sluzi termostat, moze on puhat do neba ako je termostat zatvoren opet ce se ugrijat, kod mene na 2.9 12V je bio blokiran visko i vrtio se kao i motor i sa termostatom je uvijek postizao radnju temperaturu jako brzo, u par kilometara.. bez termostata ce se tesko ugrijat i da je ispravan visko jer on uvijek pomalo vrti.. bar znam da je kod mene sve tako bilo..

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 9. jan. 2011. u 12:30h

Ja kad sam stavio el.ventilator umesto viska dobio sam radnu temp... jbm li ga.
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » nedelja, 9. jan. 2011. u 12:40h

pa dobro, al logicno je da ga nemoze ohladit koliko god puhao ako je protok vode kroz hladnjak zatvoren? voda stoji u motoru a on onu vodu u hladnjaku slobodno moze i zaledit.. a sad da taj vjetar koji visko baca po povrsini motora cisto sumnjam da moze da ga odrzi hladnim..

edit: pa tebi onda termostat nije valjao?
Poslednja izmena: MOMO, na dan nedelja, 9. jan. 2011. u 12:42h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 9. jan. 2011. u 12:42h

Jesi nekad bio blizu visko ventilatora koji je zaglavljen pri punom gasu ? :)
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » nedelja, 9. jan. 2011. u 12:45h

naravno.. kazem na 12V mi je zaglavljen bio.. puse kao helikopter i ja ti kazem da se motor zagrije u max 5km.. kad je bilo ljeto skinut je termostat jer se pregrijavao zbog viska koji nije kako treba vrtio, pa sam ga blokirao i tako je ostalo cijelo ljeto. poslije je dosla zima i nije mogao da digne temp sa doslovno nule, zaledjen zrak je unutra ubacivao.. i kupio sam nov termostat i montirao i sve je doslo na svoje, przilo je unutra od vrucine.. a visko je ostao blokiran..

eh sad.. 2.0 motor je manji i manje stvara toplote pa je sve moguce.. al opet nevjerujem.. i nevozis ga uvijek na punom gasu da toliko puse mrgreen

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 9. jan. 2011. u 13:38h

van piše: Taj termoprekidac od juga radi bez ikakvog releja , za ostale ne znam .
Zato taj od Yuga crkava svakih godinu dana. ;)
Moja topla preporuka ti je da staviš obavezno relej, da bi produžio vek trajanja termoprekidača.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

ivan_lkc

Poruka od ivan_lkc » nedelja, 9. jan. 2011. u 16:35h

Menjan je termostat, ali je zamenski... Kada su bile one niske temperature, skoro svaki dan sam bio u gradu i uvek je bila guzva.. Pa bi valjda bilo logicno da se zagreje motor? Kod mene to nije bio slucaj, bude on mlak, ali je cak i ler bio manji nego ovih dana, a o grejanju u kabini i da ne pricam... Sal, kapa i rukavice su bili obavezna oprema... lol Prvo bih da zamenim ventilator, posto sam ga vec kupio, pa da probam (nista me ne kosta)..
Jel bi mogao neko da mi objasni koji rele ide i kako se povezuje? Ako je moguce neka sema? Ako trebam da uslikam sve one konektore ( termoprekidac, konektor na ventilatoru..), nije problem...Uradio bih to sad dok je toplo...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“