Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

POMAGAJTE : litar ulja na 1000km

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
sbranislavd
Poruka: 31
Član foruma od: utorak, 4. jan. 2011. u 18:20h

POMAGAJTE : litar ulja na 1000km

Poruka od sbranislavd » sreda, 5. jan. 2011. u 22:07h

U pitanju je mondeo 2001 2.0 duratec, ugradjen plin BRC plug & drive bez flushlub-a. Ulje castrol 5w-30
Kao sto sam napisao u pitanju je prevelika potrosnja ulja 1-1.2l na 1000km.E, sad auto ne daje nikakve znake da je produvao(osim mozda kompresije sto cete mi vi reci da li je dobra ili ne).

1.-Ujutro kad je motor hladan pali iz prve (na trecem "okretu" ili "verglanju" nadam se da ste razumeli) i iz auspuha izlazi beli dim.
2.-U auspuhu ima samo cadj bez ulja ili masnoce.
3.-Kad odvojim tanje crevo koje ide od glave motora do creva za filter duva tek toliko da se oseti kad prineses ustima i prakticno je suvo.
4.-Izvadim merac ulja i tu ne duva ama bas nista.
5.-Skinuli svecice da izmerimo kompresiju potpuno su suve i bez tragova ulja.
6.-Kompresija merena iz dva puta za svaki cilindar :
I - 13.5 , 14.25
II - 13.5 , 14.25
III - 14.25 , 14.25
IV - 14.25 , 14.25
za ovu razliku izmedju prvog i drugog merenja postoji mogucnost da je u pitanju to sto su cilindri bili "puni" goriva ili je nesto drugo.

U svakom slucaju u potpunom sam rebusu, znam da ti motori trose od 200-250ml ulja ali ovo je katastrofa.

Svestan sam da cu morati nesto da mu radim (ventili , ili karike ili nesto trece) samo je pitanje sta i da li ste imali slicna iskustva.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: POMAGAJTE : litar ulja na 1000km

Poruka od 911s [SK] » sreda, 5. jan. 2011. u 22:16h

Dihtunzi, semerinzi?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 5. jan. 2011. u 22:33h

Za početak kakav ti je način vožnje ?

Ako voziš lagano ne bi smeo toliko da troši... ako si težak na gasu onda ti je to sasvim normalno da bukvalno "pojede" tu količinu ulja ;)

To ti je odlika svih 16v motora ;)

Beli dim... malo ga bolje opiši... jel to baš čist beli dim ili je onaj sivkasto belkasti providan dim... na šta smrdi taj dim ?

p.s motor ti je u odličnom stanju što se tiče kompresije... u fabričkim merama je.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » sreda, 5. jan. 2011. u 22:49h

Koliko si siguran da je to ulje bas to sto pise na kantici? Probaj sa provjerenim uljem pa onda cackaj...

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » sreda, 5. jan. 2011. u 22:51h

Jel se radi o motoru sa keramičkim ventilima?
Koliko si prešao od ugradnje plina?
Možda ima veze sa plinom, ako si vozio bez flush lube-a?

sbranislavd

Poruka od sbranislavd » sreda, 5. jan. 2011. u 23:24h

Pre svega hvala vam na brzim odgovorima i srecni vam novogodisnji i bozicni praznici !!!

Auto mi stoji u garazi nemam tragova ulja ispod auta, a i motor mi je potpuno cist.
Sto se tice voznje vozim ga uglavnom do 3500 o/min, a i potrosnja gasa mi je izmedju 12 i 14 litara. Dim mi je boje vodene pare, dok je hladan ima ga malo vise, kad se ugreje dim se smanji i postane "providniji"
Pre nego sto sam ga kupio ulje zvao sam uvoznika u BG i pitao sa kim rade u Krusevcu i oni su mi preporucili radnju, ne verujem da bi mi preporucili nekog ko im uzima male kolicine.
Da li su keramicki ventili to ne znam, nadam se da ce neko od vas to znati da mi kaze, a presao sam 2000km od ugradnje plina.
Oznaka motora mi je CJBBYS16028.Ukoliko ih imam zamenicu sta treba i stavicu flush lube ako je to problem.

Pozdrav

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » četvrtak, 6. jan. 2011. u 00:11h

Problem je do glave (ventili,vodjice i gumice) i karike(kompresiona karika dobra ali jbrisuca karika neradi svoj posao) obicno ovakav kvar se desava na 150-180 hiljada km
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

sbranislavd

Poruka od sbranislavd » četvrtak, 6. jan. 2011. u 16:09h

rsdforddragomir piše:Problem je do glave (ventili,vodjice i gumice) i karike(kompresiona karika dobra ali jbrisuca karika neradi svoj posao) obicno ovakav kvar se desava na 150-180 hiljada km
Predpostavio sam da su u pitanju ventili...

Par pitanja :

Da li postoji mogucnost da su cilindri dobri i da mogu da promenim samo karike ?
Da li ovaj motor ima keramicke ventile ili vodjice ?
Da li je ovo mozda posledica toga sto nemam ugradjen flush lube ?

Jos jedan problem, u pitanju je centralna brava, neko od clanova je imao isti problem ali mu niko nije odgovorio.
Kada zakljucam vrata sa unutrasnje strane "dugmetom" iznad rucice za otvaranje vrata, on uredno zakljuca sva vrata, e sad kada hocu da ih otkljucam, "dugme" ne otkljucava vrata , a rucicom ne mogu da ih otvorim dok ostala vrata rade normalno i jedino resenje je da ih otkljucam daljincem.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » četvrtak, 6. jan. 2011. u 16:18h

sbranislavd piše:Da li postoji mogucnost da su cilindri dobri i da mogu da promenim samo karike
Veoma velika mogucnost
sbranislavd piše:Da li ovaj motor ima keramicke ventile ili vodjice
Koliko ja znam ni ventili init vodjice nisu kramicke
sbranislavd piše:Da li je ovo mozda posledica toga sto nemam ugradjen flush lube
nije,kada izgori ventil to je zbog nepodmazivanja

sbranislavd

Poruka od sbranislavd » četvrtak, 6. jan. 2011. u 16:26h

Hvala !

-SRECNI VAM BOZICNI PRAZNICI !

Mondeo2.0
Poruka: 33
Član foruma od: četvrtak, 17. feb. 2011. u 16:20h

Poruka od Mondeo2.0 » sreda, 15. jun 2011. u 09:50h

Dragomir piše:Problem je do glave (ventili,vodjice i gumice) i karike(kompresiona karika dobra ali jbrisuca karika neradi svoj posao) obicno ovakav kvar se desava na 150-180 hiljada km
Postovanje,

posto imam slican "problem", da li se okvirno zna cena takve popravke(ruke i kvalitetni delovi)?

Za zadnjih 2000km mi je potrosio 1.5L ulja, 90% gradska voznja, kratke relacije, 10% magistralni putevi.
Vozim umereno, mada, volim ponekad da mu dam gas, jer lepo povuce tek posle 2300-2500rpm.

Pozdrav,

Milan
Mondeo MKIV 2.0 Benzin 2010

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » sreda, 15. jun 2011. u 14:40h

cena je jedna veca nepoznanica ali negde od 700pa sve do 2000 e ako se menja i zamajac,kvacilo i jos po nesto kada se otvori motor.Tako da je cena veoma siroka

Mondeo2.0

Poruka od Mondeo2.0 » utorak, 5. jul 2011. u 10:43h

Posto vise nisam umeo da izmerim nivo ulja u motoru, otisao jutros kod majstora i pored 4.4L koliko staje u motor, isipano je jos tacno 2.5L koje sam dolio. Ispalo je da mi motor ne trosi ulje vec da sam ja kompletni retard koji je mogao da upropasti auto iz najbolje namere... Eto... Koji sam ja tenkre... :lele: :lele: :lele:

makinjo
Poruka: 313
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 22:09h

Poruka od makinjo » utorak, 5. jul 2011. u 11:12h

Nemoj sebe da hvalis tako :) . Bitno da se nista gore nije desilo.

Mondeo2.0

Poruka od Mondeo2.0 » utorak, 5. jul 2011. u 11:23h

Ma jos sam pod utiskom... Smorio sam se bio nacisto... Nisam nikako uspeo da izmerim ulje kako treba (11 godina sa pre toga vozio Passat b3 1.8 benzinac i mogao sam da merim ulje u 1mm, na lenjiru, kad god hoces, samo mu daj 5 min da slegne) a ovde uvek musav lenjir, cas ceo umazan, cas ima ulja samo iznad i ispod lenjira :wtf: i posto ne poznajem auto, ja dosipao, i umalo da napravim pakost...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“