Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Scorpio 696
Poruka: 1377
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Re: Gume

Poruka od Scorpio 696 » subota, 18. dec. 2010. u 17:47h

Malo gledam cene i dimenzije z.guma (5.xxxdin - 11.xxxdin -> + )
Kupujem sve 4. (planiram)
trenutno imam 205/55/15 felna je 7J sirine
koja je minimum sirina gume koja moze ici 7J bez problema ?
Moja procena je da ne bi isao ispod 185(zbog cene) (u knjizici je minimum 185)
to bi bilo otprilike ovako:
185/60/15 ; 195/60/15 ; 205/60/15
Da li je bolje po snegu imati sto uzu gumu? mislim da je 205 malo presiroka.
Slika

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » subota, 18. dec. 2010. u 17:54h

205 ti ne treba,a 195 dodje bas taman za 7j
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 18. dec. 2010. u 17:56h

Samo na scoripio ide valjda 195/65R15 ili se ja varam? Ako se ne varam, ovu dimenziju ti i savetujem da uzmes ako gledas za zimu gumu.
Fiesta!!

rile
Poruka: 132
Član foruma od: subota, 18. sep. 2010. u 11:32h

Poruka od rile » subota, 18. dec. 2010. u 23:49h

Mislim da je budalastina to sto uza guma to bolje, najbolje onako kako je propisala fabrika, nije to dzabe tako. thumbsuph

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 18. dec. 2010. u 23:59h

Što uža za zimu - to jeste dobro, ali donekle, preuska guma će imati kontraefekat.
Mada ja mislim da mu je preusko 195 za 7j felnu, 195 je taman za 6 jota.
U svakom slučaju nemoj ispod 195, uzmi u obzir da ti je auto težak 1300 ili 1400 kila i da mu to nije preuska guma za sneg.
Mene je uvek zanimalo šta je bolje za led odnosno poledicu, uža ili šira guma? (Šira mi ima više logike)
Na Granadi vozim 195/60 na Scorpiovim felnama i vidi se da guma nije dovoljno visoka, tako da bih i tebi preporučio dimenziju 195/65. (ja ću preći na 205/60).
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

rile

Poruka od rile » nedelja, 19. dec. 2010. u 00:03h

logika je na strani sire felne u svakom slucaju. :) Mislim da ne postoji pozitivan razlog za uzu gumu. Kontam sto uze, to ce ko ajkulin rep da sece vodu/led i da duze klizi. A sa sirom, auto je pritisne tezinom, plus veca povrsina koja je pod ledom i teze proklizavanje i mnogo logickih prednosti.

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » nedelja, 19. dec. 2010. u 00:20h

Ne znam bas zasto je tako ali uvek je bila prica da je za sneg i led bolja uza a ne sira guma,pogotovo ne siroka niskoprofilna..evo zanimljiva slika..

Slika
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 19. dec. 2010. u 00:24h

Znaci ne ispod 195
Ja nemam scorpionove felne one su 6,5J vec allessio 7J (slicne su 7 krakova).
A trenutno sam sa letnjim bravurisom 205/55/15 pre toga 205/60/15
a auto kupio sa rs-ovim 15" 7J i 205/50/15 gumama
auto je iz daljine gledano izgledao kao skate (skejt) ogroman auto na tockicima.

a evo i fabrika da se javi:
Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 19. dec. 2010. u 00:56h

cedo86 piše:Ne znam bas zasto je tako ali uvek je bila prica da je za sneg i led bolja uza a ne sira guma,pogotovo ne siroka niskoprofilna..evo zanimljiva slika..
Jeste, ali to važi donekle.
Uostalom, taj na slici vozi na podlozi gde ima 10 cm kompresovanog snega i ispod toga neki žlj asfalt ili utabana zemlja. On ima spajkove na gumama i cilj te gume je da prodje kroz sneg i dodje do neke čvršće podloge, a spajkovi omogućavaju što bolje zahvatanje te podloge kakva god ona bila, pa čak i zaledjena.
Prošlo je vreme kada su se zimi vozile gume 145. ;)
Uostalom, u svakoj normalnijoj (zapadnoj) zemlji su putevi redovno očišćeni od snega i oni tamo nemaju problema kao mi ovde u zemlji Srbiji (otud se povela i priča zašto kod nas moraju zimske gume a nigde u inostranstvu ne).
Mnogo je opasniji led nego sneg, taj sneg ionako očiste za koji sat i pospu so po putevima.
Kada postoji sloj snega na asfaltu onda se stave lanci ili se vozi 4x4. Obična standardna vozila nisu napravljena da bi sa njim išao kroz zavejanu livadu. Zimske gume su tu možda više zbog smeše same gume i zadržavanja mekoće na nižim temperaturama, nego zbog mogućnosti da prodje kroz koji cm snega.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » nedelja, 19. dec. 2010. u 01:20h

Pa da,to jeste,mogu zamisliti Mondea sa 145 mrgreen ..uglavnom ima to neke logike ali kao sto kazes u odredjenim uslovima..trakcija jeste postignuta smesom zimske gume ali kontam da sto je veci pritisak na gumu to je bolje prijanjanje pa tako ide prednost uzoj a ne siroj gumi,jer na sirim se masa auta rasipa na vecu povrsinu pa tezina ne dolazi do izrazaja,a koliko je bitna pokazuju automobili sa zadnjom vucom i malom masom nazad..ipak u nekim normalnim saobracajnim situacijama najvise se vozi po ociscenom putu a retko u bas dubokom snegu pa nije ni cudo sto gume zadrzavaju dimenzije bez obzira na godisnje doba..

Inace da kazem par reci o mojim zimskim gumama,Sava Eskimo HP..evo konacno su probane i po ovim zimskim uslovima i mogu reci da sam odusevljen,nisam znao sta da ocekujem ali su me u svakom mogucem smislu iznenadile,kretanje sa mesta i ubrzanje,promena pravca (nagla i normalna skretanja) i kocenje su odlicni..ABS se pali samo ako bas nabodem kocnicu i to bukvalno na sekund,a ukljucio mi se pre neko vece prvi put kad je ispod snega bio led,prosle zime sam jedva kretao i sa mesta a sad je to bez ikakvih problema,ubrzava odlicno,npr. skretanje u ulicu pod 90 stepeni sam pre uglavnom zavrsavao tako sto auto samo produzi pravo,sad je to bez ikakvog proklizavanja i zanosenja..buraz na Vektri vozi Kontinetal zimske i maksimalno se iznenadio kako se Mondeo ponasa na ovim gumama..ma ja sam skroz zadovoljan jer bas osecam sigurnost u voznji..ovo je sve po putu pokrivenim snegom u naselju,glavni putevi su ocisceni i tek tu nema nikakvih problema..kad sam ih montirao sredinom novebra temprature su bile i do 20 stepeni tako da sam i po takvom vremenu mogao proceniti gume,npr. sa letnjim sam mogao pre proklizati u naglom startu nego sa ovim zimskim,par puta sam ih probao brzim ulaskom u krivine i sve bez ikakvih problema..samo jednu stvar sam primetio a to je šum koji prave kad naglo ubrzavam i to se oseti samo kad je otvoren prozor,pri konstantnoj brzini ne osecam nikakvu razliku u odnosu na letnje..kontam da je to zbog dezena sare i dosta onih zljebova kakvih na letnjim gumama nema..
Slika
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

bo.
Poruka: 1043
Član foruma od: petak, 10. dec. 2010. u 20:02h

Poruka od bo. » nedelja, 19. dec. 2010. u 07:41h

Scorpio 696 piše: koja je minimum sirina gume koja moze ici 7J bez problema ?

Ovo ti je dobra stranica što se tiče guma/felgi.
http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html

Po snijegu je bolje imati uže gume jer je sila na površinu veća kad je guma uža.

Oznaka felgi 7jx15" znači da je felga široka 7 cola/inča (1"=2,54 cm), a oznaka "j" je oblik ruba kako felga završava.

Za tvoju dimenziju 205/55/15 ide felga 5,5" - 7"
Za 185/60/15 treba felga 5-6,5"
Za 195/60/15 treba felga 5,5" - 7"
Za 205/60/15 treba felga 5,5" - 7"

Iskustva imam sa Dunlop wintersport 3D i Goodyear UG7+, dimenzije 205/55/16.
Obje su vrhunske gume, ali dajem prednost Dunlopu zbog boljeg ponašanja po mokrom - manje akvaplaninga, bolji osjećaj na volanu.
UG7+ "mjesi" kad je malo toplije vrijeme, oko 12 stupnjeva i više.

Continentalke su isto dobre gume, ali u odnosu na ove dve, preskupe. Kao i Michelin.
A Barum Polaris2 više nikad, to je sama plastika, prošle zime sam to doznao na neugodan način - po mokrom, nije bilo snijega ni leda, mi je proklizao auto dok sam kočio pred skretanje. Sraća pa nije niko naišao..

Cjelogodišnje gume su lošije od zimskih zimi a i od ljetnih ljeti. Osim ako se vozi ko po jajima. Smatram da se tu neisplati štediti jer dovoljan je trenutak..
Mondeo Mk4 2,5 Duratec Titanium

Focus Mk2 FL 1,6 Duratec 2010 Colorado red

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21564
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 19. dec. 2010. u 08:00h

Scorpio 696 piše:Malo gledam cene i dimenzije z.guma (5.xxxdin - 11.xxxdin -> + )
Kupujem sve 4. (planiram)
trenutno imam 205/55/15 felna je 7J sirine
koja je minimum sirina gume koja moze ici 7J bez problema ?
Moja procena je da ne bi isao ispod 185(zbog cene) (u knjizici je minimum 185)
to bi bilo otprilike ovako:
185/60/15 ; 195/60/15 ; 205/60/15
Joe... turi 195-65-15 i mirna bačka... na mom bivšem Scorpiu su bile sve 4 zimnjače 195-65-15 i veruj mi ide po snegu bole nego prednja vuča ;)

195-65-15 ti je najjeftinija guma (posle 195-50-15)... 185 je već malko egzotika ;)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » nedelja, 19. dec. 2010. u 08:36h

Definitivno odluka je pala na 195/65/15.
Sad jos da nadjem backup felne dok se ove izravnaju.
Ove alu sto imam su jako krive greota stavljat nove gume.
Nego jel kod celicnih felni igra ulogu ako je veca c.rupa recimo od mercedesa 66cm.
Slika

CougarXR
Poruka: 240
Član foruma od: sreda, 14. okt. 2009. u 15:31h

Poruka od CougarXR » nedelja, 19. dec. 2010. u 08:47h

Scorpio 696 piše: koja je minimum sirina gume koja moze ici 7J bez problema ?

Definitivno najbolje imati najuzu mogucu (fabricki propisanu) gumu... ako se ide sa uzom gumom od fabrike dobija se lakse probijanje kroz sneg ali sa druge strane rizikuje se stabilnost u odredjenim rezimima voznje... ipak je neko izracunao optimalnu sirinu gume u razlicitim uslovima i tako propisao... i sto je najbitnije stao iza toga... ;)
boost is automotive equivalent of cocaine

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21564
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 19. dec. 2010. u 09:09h

Scorpio 696 piše:Definitivno odluka je pala na 195/65/15.
Sad jos da nadjem backup felne dok se ove izravnaju.
Ove alu sto imam su jako krive greota stavljat nove gume.
Nego jel kod celicnih felni igra ulogu ako je veca c.rupa recimo od mercedesa 66cm.
Moraš da staviš prstenove za c.rupu koji smanjuju c.rupu na 63.3mm... da bi ti te felne nalegale na glavčinu ;)

To rade ovi što su specijalizovani za alufelne (kao recimo u BG-u Danko,Aluroki i tako na tu foru).
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

nesho
Poruka: 186
Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h

Poruka od nesho » ponedeljak, 20. dec. 2010. u 15:49h

Hajde da dam neka svoja iskustva, u pitanju su gume Sava Eskimo S3. Gume su na golomrazici( suvo hladno ) malo bucnije, po vlaznom, vozim sporije, tako da nemam nekih problema. Po snegu su OK. Probao sam da se sa kolima okrecem-zanosim,(na parkingu trznog centra KTC Apatin) ali sve je bilo u granicama dozvoljenog zanosenja, kocenje je bilo OK, i cak malo vise, znaci, ODLICNO. Zena je cak odusevljena sa drzanjem i upravljivoscu vozila po ovom vremenu-nevremenu. Odnos cene i kvaliteta je vise nego zadovoljavajuci. Moja ocena je 4+ thumbsuph

rile

Poruka od rile » utorak, 21. dec. 2010. u 20:24h

Ja imam 4 savine eskimko gume i mogu da kazem da su lose za kisu al za ostalo je ok. Za sneg su ekstra, ne proklizavaju, cak i treba dosta velika brzina da bih malo proklizao. Samo sam cuo pricu da ako ti se pali abs po snegu gde nije led i da ti se kocnica trese da gume nisu ok. Meni se pali abs al samo ponekad gde je utaban sneg al nesto ne vidim da je to do gume jer su sve 4 nove + fabricka dimenzija.

lasto
Poruka: 336
Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 18:06h

Poruka od lasto » utorak, 21. dec. 2010. u 22:55h

Pa ne može se kupiti guma za sve uslove to je bar jasno, ako se ne trkate, ne vozite izuzetno agresivno na ivici izdržljivosti svih sklopova, a vozite "normalno" kupite bilo koje "normalne" gume i nema zime. U svakom slučaju je bolje pratiti saobraćaj ispred i iza sebe i ne oslanjati se puno na kvalitet gume.

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » utorak, 21. dec. 2010. u 23:46h

lasto piše:Pa ne može se kupiti guma za sve uslove to je bar jasno, ako se ne trkate, ne vozite izuzetno agresivno na ivici izdržljivosti svih sklopova, a vozite "normalno" kupite bilo koje "normalne" gume i nema zime. U svakom slučaju je bolje pratiti saobraćaj ispred i iza sebe i ne oslanjati se puno na kvalitet gume.
nije potrebna guma za sve uslove nego svi uslovi za tu gumu cekicko
pa onaj u sibiru kupi samo zimsku i miran celo vreme nema menjanja guma leto zima :D
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 22. dec. 2010. u 00:03h

@lasto
Super je sve to, ali ja cu ipak hteti da kupim najbolju gumu skladno sa svojim finansijama... Nema to nikakve veze sa normalnom voznjom, koliko god ti normalno vozio desice se nekad nesto gde ce ti zatrebati da naglo zakocis/eskiviras nekoga i tome slicno. E za takve situacije znaci dobra guma, a ne za normalnu voznju, tad ti je svejedno ;)
Znas kako kazu, uvek znas koja budala sedi za tvojim volanom, ali za onim drugim ne znas koja budala sedi.

@rile
Taj koji ti je to rekao nema bas puno pojma... ABS kad radi moras da osetis na papucici vibracije, to je i poenta... A to da je nenormalno na snegu, pa to je cista glupost bre pa svakom, ali apsolutno svakom automobilu ako su mu ispravne kocnice ima da se aktivira ABS kad zabodes kocnicu do kraja a ispod je sneg.
Fiesta!!

rile

Poruka od rile » sreda, 22. dec. 2010. u 20:35h

thumbsuph ma jasno i meni da su to ciste budalastine, al reko eto sigurno bolje znate pa da iznesem ono sto sam cuo.

crow
Poruka: 103
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » sreda, 5. jan. 2011. u 02:46h

Kotrljam se i svercujem ove zime sa letnjim, za sada uspesno, i ko za inat danas na suvom pregazim neku kratercinu u sred grada i zeznem gumu, vulkanizer kaze nema popravke :-( . A i onako su mi matore i poluzrele za zamenu. Tako da prelomim ja da sada ulozim u komplet novih letnjih i preguram jos ovih mesec i po - dva zime nekako i da bar iskoristim to sto su letnje sad povoljnije. Do sledece zime cu se vec skrpiti i za zimske.
Pozadina celog skrtarenja je profil 205/50/17 koji odvaljuje sa cenama. Al sta je tu je sad. Trebaju mi saveti sta da uzmem (auto je Mondeo 2.0 tdci i oznaka gume je 93W XL). Do sada sam imao Michelin Pilot Primacy i mogu reci da sam bio zadovoljan (iako sam ih nasledio polovne lepo su me posluzile) ali mi Michelinova cena sad malo bode oci (nema bez 23 000 po gumi) pa bih da vidim nesto bar do 20 hilj kad vec cepaju u tom profilu. Ono sto sam gledao dolaze u obzir Goodyear Optigrip oko 19, Continentalke (zaboravih oznaku) oko 20 ili mozda nesto tipa Fulda, Hankook, itd... mada bih radije ulozio u tzv premijum klasu, ipak ih gazim veci deo godine i godisnje predjenih kilometara uopste. Kazem za sada su mi te GY najpovoljnija varijanta pa ako ima nekih saveta rado bih saslusao. Hvala.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 5. jan. 2011. u 02:52h

Ako gazis bas dosta kilometara i trajnost gume ti je najbitnija, po svom i iskustvima drugih mislim da su mishelinke najbolje. Mozda da ne uzimas Pilot Primacy (ili pilot sport) vec npr Primacy HP? Kad sam ja gledao u julu, cini mi se da sam zvao Beogumu, Michelinke su sigurno bile ispod 20k, 18-19k ako me secanje dobro sluzi.
Pored njih moj izbor bi bio Hankook, Dunlop ili Good Year, mozda i Pirelli ako je cena ok (naravno ima i jeftinijih, ali rekao si da te ove zanimaju).
Btw, proveri pp.
Fiesta!!

crow
Poruka: 103
Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h

Poruka od crow » sreda, 5. jan. 2011. u 03:06h

Pilot Primacy se vise ni ne proizvodi kako sam razumeo tako da sto se Michelina tice dolazi taj Primacy HP u obzir. Posto mi se kasno popodne desila ta frka samo sam jednog vulkanizera posetio i dobio cene pa cu danas tokom dana da se posvetim telefoniranju ne bih li iskopao nesto najpovoljnije moguce...

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 5. jan. 2011. u 03:10h

Proveri cene i u Lav Autu u Zarkovu, kad sam ja uzimao bili su najpovoljniji, a usluga je stvarno odlicna - prezadovoljan sam.
http://www.lavauto.co.rs/
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“