Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Resavanje softverskih problema i optimizacija Windowsa

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Nozzlezator
Poruka: 418
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:12h

Re: Resavanje softverskih problema i optimizacija Windowsa

Poruka od Nozzlezator » nedelja, 2. jan. 2011. u 17:01h

Mozda imas neke viruse - mozda ti riknjava hard....Mali milion stvari moze da bude. Sto se tice garancije - zamenis a ako se nesto desi - samo se napravis lud (ili vratis stari box kuler)....Jedino ako imaju nalepnice pa da znaju da si otvarao kuciste...

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 2. jan. 2011. u 17:16h

Ma nema,otvoreno mi stoji da bih mogao da kontrolisem kuler.. Znam da moze da bude milion stvari,al sam mislio da ce neko imati neku konkretniju ideju.. Ne znam ni dal je softverski ili hardverski...

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 2. jan. 2011. u 18:06h

Ništa bez dijagnostike, pošto su ti simptomi kao da si rekao "slabo mi vuče auto", ima X mogućnosti. Kreni metodom eliminacije... Za početak angažuj nekog linuxaša da ti donese koliko-toliko svežu live distribuciju npr. Ubuntua, ili skini sam i nareži disk, pa ako se on podiže i radi normalno sa CD/DVD-a onda verovatno imaš softverski problem sa svojim Windozama.

Ako nije to, baci se na testiranje hardvera, svaku sumnjivu komponentu. Ukoliko ti je mrsko da sve što treba radiš sam, ili nemaš rezervne delove kojima bi mogao da testiraš - imaš opciju da se zezaš sa reklamacijom u prodavnici (kad ti već sleduje u ceni koju si platio) ili da platiš nešto zlatnika da ti to neko dovede u red van garancije, a po mogućnosti tako da ne izgubiš garanciju.

Preostaje još da ti rešiš sa sobom da li ti u stvari i treba garancija ako efektivno ne možeš da iskoristiš... ili, pošto si već kupio kompjuter kod takve firme zuti pa sad ispaštaš i imaš problem - da napraviš za uzvrat i ti njima problem, tako što ćeš da im baneš direktno u servisni centar (bio je u Kirovljevoj, u nekim garažama kada se spustiš prolazom između prodavnice i laptop arene pa levo, ne znam da li je još uvek tu...) i da zahtevaš da ti problem reše odmah; reci da ti posao stoji zbog njihove mašine, da ti se žena porađa, tašta je nagovara na razvod, deca hoće da te prijave socijalnom... i da nemaš vremena da se mlatiš metar dana sa njima, i ne prihvataj 'ne' kao odgovor... 8) tih mesec dana su priča za malu decu, zamena kulera se rešava za max. 1 dan sa sve testiranjem. thumbup
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Dusan64

Poruka od Dusan64 » nedelja, 2. jan. 2011. u 20:55h

Znas kako,da je ovo moj stari komp,vec bi bio u delovima. Posto sredjujem kompove bukvalno celom komsiluku. Ali ovaj mi se ne cacka,smucilo mi se to sve,zato sam i kupio nov komp. Ubuntu imam na disku nekom,al ga organski ne podnosim.. Izem ti operativni sistem koji nema refresh.. Koliko vidim morace da padne novi Windows,ako to pomogne brisem Win7 zauvek,posto ne mogu da verujem da je mogao da pukne ovako brzo,a ako je pak do hardvera ima da mi daju nov,posto je njihovom greskom i pokvaren. Na moju reklamaciju da ne valja kuler,oni su ga ocistili i vratili mi kompjuter (kao da ja to nisam probao) sa pricom kako sam de*il,to mora da se cisti svaki dan.. I to sve sada kada mi je komp neophodan za fakultet..

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 2. jan. 2011. u 21:55h

Pazi, da uprostim priču - na osnovu svega što si rekao, iz iskrene namere da ti dam prijateljski savet i bez ikakve želje da ti rušim kredibilitet ili umanjujem tvoje iskustvo -- ako se tebi ne čačka oko tog kompa, odnesi ga nekome u koga možeš da se pouzdaš da će da ti reši problem i ne lomi glavu (niti troši svoje vreme) previše oko toga.
redbullw
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Dusan64

Poruka od Dusan64 » nedelja, 2. jan. 2011. u 22:56h

Taman posla da mi neko drugi cacka komp.. :P Utegao sam ga malo.. Nasao jedan virus,zaustavio par servisa,update-ova BIOS i malo sredio hard. Za sad ne primecujem seckanje..

Shoshon
VIP
Poruka: 717
Član foruma od: subota, 11. jul 2009. u 19:14h

Poruka od Shoshon » ponedeljak, 3. jan. 2011. u 23:27h

Pošto sam samozvani antitalenat za kompove treba mi pomoć stručnjaka.
Ako iz "my comp." otvorim"D" - drugi hard, vidim listu foldera. Ali ni jedan ne mogu da otvorim ...
Nagađam da je puk'o hard, pa me zanima ima li mu ikakvog spasa, tj fajlovima na njemu? cekicko

Edited: 04.01.2011. at 7.55
olaksanje hard proradio, sam od sebe! mrgreen
ovo je izgleda samo bilo upozorenje da je zreo za zamenu ili mi je win toliko puko da celo veče nije mogao da vidi jedan hdd.
S obzirom na simptome siguran sam da su me napali "gremlini"! thumbdown
Slika

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 4. jan. 2011. u 12:37h

Možda je HDD na izdisaju, mada sumnjam, možda su kablovi labavi pa je izgubio konekciju, mada bi se onda usporio/smrzao ceo komp, ne bi samo izgledalo da ne može da otvori drajv... A može da bude i virus. Bar u "mom kraju" u poslednje vreme često nailazim na slične simptome gde virus upadne, iskopira se u onoliko primeraka koliko ima foldera na disku, preimenuje se u ista imena koja su nosili folderi na disku, sakrije originalne foldere. Izvršni fajlovi mu imaju iskopiranu standardnu ikonicu foldera iz Windowsa, naizgled klikneš na ikonicu i ništa se ne dešava a u stvari si upravo pokrenuo virus i omogućio mu da radi dalje svoj "posao".

Postoji, doduše, par jednostavnih metoda da se uoči da je virus u pitanju. Za početak, ako držiš da su ekstenzije fajlova vidljive (podrazumevana vrednost je da su sakrivene) onda će ti "folderi" imati nastavak .exe, .com, ili već neku izvršnu ekstenziju. Ili, ako isključiš opciju "Hide protected operating system files" (podrazumevano je uključena), onda se i originalni folderi prikažu, pa uočiš da su duplirani. Ili, ako imaš standardno sortiranje fajlova (po imenu, prvo folderi pa fajlovi), onda se ovi "folderi" mešaju sa ostalim fajlovima.

Dakle, ne znam da li je to bio slučaj kod tebe, ali eto - možda nekome posluži i ova informacija.
pozdrav, Bojan

Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 4. jan. 2011. u 16:32h

Sad je totalno stao sa radom.. Dok ga nisam res nije se pomerio...ccc.. Ima neko link ka dobroj kopiji Win7..?

Primetio sam nesto sto pre nisam.. A to je dok se pali komp,posle welcome ekrana,pojavljaje mi se cmd promt,koji ucitava nesto tipa xp.exe,koliko sam uspeo da vidim... Sta mu je to?

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » utorak, 4. jan. 2011. u 19:31h

Dusan64 piše: Primetio sam nesto sto pre nisam.. A to je dok se pali komp,posle welcome ekrana,pojavljaje mi se cmd promt,koji ucitava nesto tipa xp.exe,koliko sam uspeo da vidim... Sta mu je to?
na kom windowsu?

Dobra kopija sedmice idi na www.thepiratebay.com
Uzmi onu koja ima najvise sedera.
U principu dobre kopije piratskog sistema ne postoje, svaka ima falinke.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 4. jan. 2011. u 19:37h

Na Win7 naravno... Komp radi skroz promenljivo,nekad dobro,nekad skroz lose...a neophodan mi je ovih dana!

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 5. jan. 2011. u 14:49h

Definitivno je problem taj djavo,ne znam kako da ga nazovem. Kada se pali komp pali se cmd koji ga kao ucitava,a kada se gasi komp kaze mi da sacekam da ugasi taj proces xp.exe. Kada ga trazim preko Start-a on ga nadje,ali kada idem Open file location tamo ga nema. Lokacija je navodno C:\Windows\system . Pokasavao sam da ga kopiram na Desktop,i kao kopira ga ali ga nema uopste. Kada opet probam da kopiram on me pita kao da ga vec ima.. A nema ga. Evo i slike:

Slika
Nema sanse da je napravljen 2005..

Zaboravi da kazem da brisanje naravno ne pomaze.. Kako da ga uklonim?

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 5. jan. 2011. u 15:12h

Ma to je neki virus 99.99%. Ako ne pomogne neki bolji antivirus (nod, kaspersky, ms security essentials...), format i reinstal ti ne gine.
Fiesta!!

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » sreda, 5. jan. 2011. u 15:34h

Kao sto Dule rece, verovatno si pokupio neki virus.

Fajl koji smatras da ti pravi problem je verovatno virus koji se 'krije' iza VB compiler-a.

'Dobre' Win7 kopije imas koliko hoces, ali Microsoft je dosta azuran sto se anti-piraterije tice, pa ti fix koji trenutno mozes da koristis, vrlo verovatno nece raditi po prvom sledecem update-u win-a.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 5. jan. 2011. u 16:30h

Zato ja koristim win vec godinu dana bez update-a, ne znam zasto ali radi mi isto kao prvog dana :)
Nikad nisam ni voleo da koristim update. Dosta puta se desilo da MS izbaci update koji je u stvari gori, pa ljudi imaju problema da se vrate na staro. Jedini "update" koji uvek stavljam jesu noviji service pack-ovi, ostalo nista. Ne kazem da tako treba (da update bude iskljucen) ali ja do sad nisam imao problema :)
Koristim bulid 7600, tj prvi RTM win7 x64 koji se pojavio jos negde u sept 2009.
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 5. jan. 2011. u 17:26h

@Dusan64, mozda se sakrio pa ne džedži pored sata, ali da li je ipak moguće da voziš Windows bez antivirusa?
pozdrav, Bojan

Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 5. jan. 2011. u 17:30h

Security Essentials koristim i on ga nije video.. Njega ne vidim da radi,a do sad je dobro obavljao posao.. Skapirao sam da je virus,ali je pitanje da li ce reinstal Win-a pomoci,posto mi se ne formatira nikako...

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 5. jan. 2011. u 18:09h

Security essentials je mac sa dve ostrice ako koristis piratski win... Nadam se da i sam kapiras zasto ;)
Fiesta!!

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 5. jan. 2011. u 23:10h

Kapiram,kapiram,ali sta znam.. Sad cu da vidim da skinem neki drugi AV da probam tako.. Sta ti je virus covece,malopre nisam mogao da otvorim nista apsolutno dok nisam res komp.. A sad radi normalno.

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » četvrtak, 6. jan. 2011. u 12:15h

Neces se spasiti 'izbegavanjem' MS Essentional-a, vec ces morati da 'pogasis' sve servise u win-u koji se odnose na update. U suprotnom vrlo brzo ces dobiti poruku da ti je kopija win-a nelegalna i da moras da je 'legalizujes'
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

Scorpio 696
Poruka: 1373
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » četvrtak, 6. jan. 2011. u 13:06h

dule0911 piše: Koristim bulid 7600, tj prvi RTM win7 x64 koji se pojavio jos negde u sept 2009.
Takodje Update disabled.
Sve radi kao prvog dana.
System je kloniran vec 2 puta radi izmene diskova.
Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 6. jan. 2011. u 14:03h

Mickey038 piše:Neces se spasiti 'izbegavanjem' MS Essentional-a, vec ces morati da 'pogasis' sve servise u win-u koji se odnose na update. U suprotnom vrlo brzo ces dobiti poruku da ti je kopija win-a nelegalna i da moras da je 'legalizujes'
Pa meni ovako radi vec par meseci i nijednom nisam imao problem sa neorginarlnim win-om..tj.nije mi prijavljivao da je takav. Update radi normalno. Nista,idem da ga oborim..samo se nadam da je virus na C particiji.. :-(

EDIT: Leti! :-)

Sta mislite o Avira AV?

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » petak, 7. jan. 2011. u 22:29h

U Aviru se ne razumem, nisam je nikada držao na svom kompu, ali nisam nešto ni čistio od virusa računare na kojima ona stoji tako da ono... pretpostavljam da radi posao. Avast mi je u zadnje vreme doneo dosta "pacijenata", AVG Free je dosta kaskao po pitanju detekcije "autorun" virusa pa sam ga zato u nekom trenutku eliminisao... zadnjih 3-4 godine na poslu teram NOD32 i do sada mi je sve odradio kako treba, jedino što mnogo ne voli aplikacije koje koriste JRE (recimo OpenOffice.org).

Inače, gomila ljudi voli da trpa piratske kopije antivirusnog softvera, što je po meni glupost galaktičkih proporcija. Ili platiš pretplatu i miran si godinu dana, ili digneš neki free AV i opet si skoro pa bezbrižan...
pozdrav, Bojan

Slika

Dusan64

Poruka od Dusan64 » petak, 7. jan. 2011. u 22:36h

Tom logikom sam i ja isao. Bolje ovaj dzabe,nego da budzim neki Nod krekovani.. Inace opet zabode komp danas,tako da ce ici u servis cim mi malo manje bude trebao. Samo ne znam ni kako ce mi primiti komp ako im kazem znate on radi super,samo nekad zaglavi totalno..uopste mi nije jasno sta moze da bude.

EDIT: Mozda nisam trebao da ga stavim na High protection pri instalaciji.. :)

Slika

Uploaded with ImageShack.us

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 8. jan. 2011. u 01:01h

Ja koliko vidim ulovila ti je rusvi na flešu/kartici, tako da možda i nije loše što si je stavio na High :)

A kad zaglavi jel' se i odglavi sam posle nekog vremena ili mora da radi reset? Pošto si prethodno pomenuo da samo secka, što je možda bilo do viruščića...
pozdrav, Bojan

Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“