Turbina zuji
Moderator: Dragomir
- crow
- Poruka: 103
- Član foruma od: sreda, 9. jun 2010. u 13:42h
Turbina zuji
Nema gore stvari nego otvarati temu na ovom podforumu al eto ja drugi put sa dve razlicite stvari u 5 dana. Elem, taman sredih bendiks kad primetim danas da mi pri ubrzavanju turbina pomalo zuji (mondeo 2.0 tdci). Zvuk je onako diskretan i u daljini, sa muzikom se ni ne cuje. I siguran sam da bih cuo i ranije to zujanje da ga je bilo. Mozda sam previse istripovan i hipohondrican ali ne bih da stvari prepustim slucaju. Sto se samih performansi tice nema nikakve zamerke - turbina vuce bez problem, kao i do sada, i da nema tog zvuka ne bih ni primetio nista. Znam da mi to ne moze naravno srediti niko preko tastature, ovde i sad ali bi mi znacilo ako neko ima ideju sta bi moglo da bude ili slicno isustvo. Hvala.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: Turbina zuji
Pogledaj da nije neko crevo pocelo da puca pa vazduh koji prolaci kroz naprslinu stvara taj zvuk.Pogledaj i crevo od filtera do turbine
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
A sto se kod Focusa tddi turbina uopste ne cuje da zuji? Kod nekih sam cuo u prolazu da zvizdi onako diskretno i to zna da bude interesantno,dok kod svakog VW-a se cuje kako zvizdi kao luda thumbup
Jel bolje kad zvizdi ili ne?
Jel bolje kad zvizdi ili ne?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Ti vozis auto bez turbine i nemoj da se javljas gde se prica o turbinama
Zvuk turbine obicno proizvodi neka rupica kroz koju prolazi vazduh

Zvuk turbine obicno proizvodi neka rupica kroz koju prolazi vazduh
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
meni zvizdi onako diskretno odkad sam kupio, i to pocinje na 1800 obrtaja, mislio sam da treba da zazvidi pomalo kad je dobra turbina, ali da se jedva cuje, nisam znao da je to zbog neke rupice na crevu, (meni je majstor u jednom servisu zaboravio da zakaci celo crevo na interkuleru i ja tako vozio vid budale ali je onda zujalo kao zaribali lager+pokvaren auspuh ).......
Poslednja izmena: darko darko, na dan četvrtak, 23. dec. 2010. u 01:27h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
- bossko77
- Poruka: 1378
- Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h
Ma dok zvizdi nije problem ,znas da radi ..
...Problem je kad pocne da susti jer onda pusta negde ozbiljno...
Moj ex sluzbena oktavija 1.9 tdi izasla je iz radnje i zvizdala je turbina i sve je radilo normalno...kad kazem zvizdala mislim na tisi zvuk..ako je glasno onda je naravno neki problem..

Moj ex sluzbena oktavija 1.9 tdi izasla je iz radnje i zvizdala je turbina i sve je radilo normalno...kad kazem zvizdala mislim na tisi zvuk..ako je glasno onda je naravno neki problem..

- knez91
-
- Poruka: 2311
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
i ja isto cujem neko zvizdanje kada predjem 1800 obrtaja
mozda je to turbina ili se ja tripujem
ponekad od tog zvizdanja pomislim da je murija u blizini
mozda je to turbina ili se ja tripujem
ponekad od tog zvizdanja pomislim da je murija u blizini

Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- darko darko
sto kaze bosko kad zvizdi znaci radi, samo neznam dali je do creva ili zavisi koliko zvizdi, verovatno ako je jak zvuk- puknuto crevo....
- adam
- Poruka: 290
- Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h
Eeee, kad ne zviždi - onda je gecrkt!
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Moj isto ima neki prizvuk, veoma tih i cujem samo dok ubrzavam, dok je motor hladan a napolju minus... Ali to pripisujem 'ladnoci, auto ide super, da isto dodjem da proverimo creva ili?
Fiesta!!
- darko darko
samo ga ti gazi dule dok je hladan, nevalja ti to
- dule0911
-
Ma gde ga bre gazim pa toliko lud nisam
Npr dok ubrzavam izmedju 1500 i 2500 o/min, naravno ne krvnicki vec normalno.

Npr dok ubrzavam izmedju 1500 i 2500 o/min, naravno ne krvnicki vec normalno.
Fiesta!!
- bossko77
- Poruka: 1378
- Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h
Nisi jedini koji je imao taj trip..joj strasno...ja sam jedno vreme gledao u retrovizor gde su ,dok nisam provalio sta zavija to...knezevic piše:ponekad od tog zvizdanja pomislim da je murija u blizini

Inace po meni je normalno da turbina malo zvizdi jer to se cuju lopatice koje sabijaju vazduh brzinom 1xx.xxx obrtaja u min...

- knez91
-
ja prvo usporim pa onda gledam gde su
ali i ja sam to provalio pre par nedelja kada mi je drug rekao kako se kod mene turbina slabo (nikako)cuje e tada sam provalio odakle dolazi zvizdanje vid budale

- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Uglavnom,kod bratovog Focusa tddi turbina se ne cuje,ni kad ubrzavam do 4000 obrtaja. Po pravilu bi trebalo da se ne cuje sto kaze Gagi,ako zvizdi koliko i motor znaci da je pri kraju,a svi znamo da je vek turbine kraci od veka motora
Kad vozim drugarov Polo tdi,kao da vozim auto sa dva motora :-| vozim do 1700 obrtaja pa se onda pali i drugi motor koji se brze vrti i stalno slusam kako se svadjaju ta "dva motora" i ko ce koga da nadjaca. Ali taj Polo je presao 450000km,do 3000 obrtaja vuce odlicno posle gubi dah,mnogo cudan za voznju
Kad vozim drugarov Polo tdi,kao da vozim auto sa dva motora :-| vozim do 1700 obrtaja pa se onda pali i drugi motor koji se brze vrti i stalno slusam kako se svadjaju ta "dva motora" i ko ce koga da nadjaca. Ali taj Polo je presao 450000km,do 3000 obrtaja vuce odlicno posle gubi dah,mnogo cudan za voznju

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Kako se ne cuje,da nije crkla?
Pa valjda mora malo da se cuje ?

- dule0911
-
Meni se i pri normalnoj voznji (osim u gore pomenutom scenariju) cuje ali samo kad otvorim prozor, cujem onako fino kako nabija pritisak i na kraju blow-off kako ispusti vazduh kad padnu obrtaji.... Milina za usi 

Fiesta!!
- zoradonjic
- Poruka: 100
- Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
- Kontakt:
Ako su sva creva uredu, a zviždanje se sve više čuje (kao što je kod mene bio slučaj prošle godine) bliži joj se kraj.
Možeš malo da odložiš trošak umerenom vožnjom naručito leti, i ako si ga duže vozio auto-putem pa stao, ostavi ga koji minut da ohladi turbinu.
Možeš malo da odložiš trošak umerenom vožnjom naručito leti, i ako si ga duže vozio auto-putem pa stao, ostavi ga koji minut da ohladi turbinu.
Poslednja izmena: zoradonjic, na dan petak, 24. dec. 2010. u 08:36h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- knez91
-
pa moguce da je pri kraju ali ko zna koliko jos moze da izdrzi....
i niko od nas nije spominjao da to zvizdi jako....bar kod mene, jedva se cuje i to samo kada dodam jaci gas preko 1800obrtaja u I, II , III brzini....
i niko od nas nije spominjao da to zvizdi jako....bar kod mene, jedva se cuje i to samo kada dodam jaci gas preko 1800obrtaja u I, II , III brzini....
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
E Dule tako je i kod mene,bas je uzivancija cuti jedule0911 piše:Meni se i pri normalnoj voznji (osim u gore pomenutom scenariju) cuje ali samo kad otvorim prozor, cujem onako fino kako nabija pritisak i na kraju blow-off kako ispusti vazduh kad padnu obrtaji.... Milina za usi

- dule0911
-
E tooo kad ispusti vazduh, extra
Da nema turbine svaki dizel bi imao bzvz zvuk.
@zoradonjic
Ako si na mene mislio, nesto sumnjam da mi je turbina pri kraju jer se cuje samo u specificnom scenariju gore opisanom, u svim ostalim se ne cuje. Da je pred umiranjem onda bi se valjda stalno cula? Ne znam...

Da nema turbine svaki dizel bi imao bzvz zvuk.
@zoradonjic
Ako si na mene mislio, nesto sumnjam da mi je turbina pri kraju jer se cuje samo u specificnom scenariju gore opisanom, u svim ostalim se ne cuje. Da je pred umiranjem onda bi se valjda stalno cula? Ne znam...
Fiesta!!
- knez91
-
da pitam strucnjake za nesto
kako ako su sva creva uredu.....to je ogroman pritisak i ako je crevo malo napuklo pritisak ce ga razbiti skroz(ovo je neko moje logicko razmisljanje)
jel neko radio remont turbine u turbo servisu uzice, i koliki je vek trajanja turbine posle remonta?

jel neko radio remont turbine u turbo servisu uzice, i koliki je vek trajanja turbine posle remonta?
- dule0911
-
Pritisak ga nece odmah razbiti, ono ako je puklo-puklo je, dalje ce malo teze pucati posto je pritisak manji (samim tim kad ima rupa u sistemu, pritisak je manji nego sto bi trebalo).
Fiesta!!
- knez91
-
pa zar ga nece rasterati na toj pukotini jer ce tuda vazduh probijati i teziti da se rupa prosiri?
naravno da sve zavisi i od creva (iskreno nemam pojma ni koje je ni od cega) ali ovo mi deluje kao logicno, naravno praksa i teorija su dve razlicite stvari.
ali da se mi drzimo onoga sto je neko napisao "pa kada zuju bar si siguran da radi"
naravno da sve zavisi i od creva (iskreno nemam pojma ni koje je ni od cega) ali ovo mi deluje kao logicno, naravno praksa i teorija su dve razlicite stvari.
ali da se mi drzimo onoga sto je neko napisao "pa kada zuju bar si siguran da radi"

- milutin
- Poruka: 155
- Član foruma od: ponedeljak, 16. avg. 2010. u 15:01h
Jel ovo jos aktuelno?
Ako jeste da podelim moj problem sa vama.
Pre 2-3 meseca mi se jedna dizna zaglupela pa mi je Dragomir rekodirao ali auto nije normalno radio posle toga.
Otisao sam u servis (kod hipodroma) i posle dosta muka (dijagnoza nije htela da se poveze) su mi ustanovili da je manje vise sve ok.
Kada su skinuli dizne ustanovili su da ta koja se zaglupela je u stvari novija. Tj. R00301 a ostale tri R00101 ako se dobro secam oznaka.
I ustanovili su da "kapa" ili kako vec da nazovem to koja naleze odozgore na diznu nije odgovarajuca i da tu ima malo lufta. Nisu imali odgovarajucu pa su mi vratili staru. Dogovor je bio da se javim kada skupim pare ali da ne mogu da mi kazu da li ce morati da se radi jedna ili sve cetiri dizne.
Kada sam krenuo od njih na ucinilo mi se da auto bolje ide i radi ali se odjednom pojavio neki drugi zvuk zbog koga i pisem sve ovo. Jako ruzan zvuk koj ne mogu da opisem, i zuji i zvizdi ...ma grozno...
Moja je greska sto se nisam odmah okrenuo i vraatio kod njih ali sam zurio na posao jer sam bas mnogo kasnio.
Ujutru sam otisao kod mog starog majstora iz kraja i kako smo otvorili haubu videli smo da je siroko crevo koje ide na turbinu skroz spalo, tj. da ga oni tamo nisu ni vratili. Necu da ulazim sad u to kako je to moglo da im se desi al ajde...Kada smo ga namestili auto se preporodio i skoro da je povukao kao i nekada sem sto se pojavio taj neki jace izrazeni zvuk. Vise kao pistanje nego zujanje kada ga zgazim po gasu.
Sama cinjenica da je auto proradio + sto cekam blizance za koju nedelju me odvratila za sada od akcije servisa dizni.
Da li je moguce da je jos neko crevo spalo a da ja to ne mogu da vidim?
Za vikend sam bas obratio paznju u nadi da cu da nadjem da je negde jos nesto spalo ali nisam uspeo.
Ako jeste da podelim moj problem sa vama.
Pre 2-3 meseca mi se jedna dizna zaglupela pa mi je Dragomir rekodirao ali auto nije normalno radio posle toga.
Otisao sam u servis (kod hipodroma) i posle dosta muka (dijagnoza nije htela da se poveze) su mi ustanovili da je manje vise sve ok.
Kada su skinuli dizne ustanovili su da ta koja se zaglupela je u stvari novija. Tj. R00301 a ostale tri R00101 ako se dobro secam oznaka.
I ustanovili su da "kapa" ili kako vec da nazovem to koja naleze odozgore na diznu nije odgovarajuca i da tu ima malo lufta. Nisu imali odgovarajucu pa su mi vratili staru. Dogovor je bio da se javim kada skupim pare ali da ne mogu da mi kazu da li ce morati da se radi jedna ili sve cetiri dizne.
Kada sam krenuo od njih na ucinilo mi se da auto bolje ide i radi ali se odjednom pojavio neki drugi zvuk zbog koga i pisem sve ovo. Jako ruzan zvuk koj ne mogu da opisem, i zuji i zvizdi ...ma grozno...
Moja je greska sto se nisam odmah okrenuo i vraatio kod njih ali sam zurio na posao jer sam bas mnogo kasnio.
Ujutru sam otisao kod mog starog majstora iz kraja i kako smo otvorili haubu videli smo da je siroko crevo koje ide na turbinu skroz spalo, tj. da ga oni tamo nisu ni vratili. Necu da ulazim sad u to kako je to moglo da im se desi al ajde...Kada smo ga namestili auto se preporodio i skoro da je povukao kao i nekada sem sto se pojavio taj neki jace izrazeni zvuk. Vise kao pistanje nego zujanje kada ga zgazim po gasu.
Sama cinjenica da je auto proradio + sto cekam blizance za koju nedelju me odvratila za sada od akcije servisa dizni.
Da li je moguce da je jos neko crevo spalo a da ja to ne mogu da vidim?
Za vikend sam bas obratio paznju u nadi da cu da nadjem da je negde jos nesto spalo ali nisam uspeo.